Zapiekanka jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. A jeszcze zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami z dodatkiem pieczarek, zapieczona pod warstwą beszamelu i dużej ilości rozpuszczonego sera to już mistrzostwo. Kompleksowy obiad dla całej rodziny, który praktycznie sam się robi w piekarniku, a w międzyczasie możemy przygotować fajną sałatkę do kompletu A odgrzana smakuje jeszcze lepiej, bo smaki przegryzą się(...)już konkretnie. Zapraszam po przepis! Inspiracji do tej potrawy dostarczył mi blog Domowe Potrawy . Scroll down for recipe in English Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami (4 porcje) Składniki: 500 g dowolnego mięsa mielonego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia 5 ziemniaków, obranych 1 mała lub ½ średniej wielkości
karmelowynajlepszy cheddar ale można zastąpić innym ulubionym ( u mnie gouda ) sałata keczup sos czosnkowy: śmietana 12%- 8 łyżek, majonez- 3 łyżki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz Wykonanie: *Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średnich otworach, mielimy tylko raz, bo to mięso do burgera nie na klopsa. Mięsa nie doprawiamy, delikatnie przemieszamy, formujemy kotlety. Gotowe smażymy(...)tłuszczu: na grillowej patelni, lub w opiekaczu do mięsa. Solimy mięso przed położeniem na rozgrzaną patelnię, najpierw z tej strony gdzie obsmażamy, następnie przed przewróceniem solimy drugą stronę. Smażymy ok 3-4 minut z każdej strony. Po obsmażeniu jeszcze ciepłego oprószamy świeżo zmielonym grubo pieprzem. Mięso przykrywamy, odstawiamy na czas przygotowania burgera. * Bułkę przekrawamy na połówkę, opiekamy z dwóch
Z Majeczką w kuchnisię one wykwintnym daniem serwowanym na pańskich stołach jako niesamowity rarytas, to stanowiły jeden z podstawowych składników diety ubogiego chłopstwa. Jednak z czasem i wyższe sfery doceniły smak rakowego mięsa i skorupiaki te do dziś są serwowane na wykwintnych przyjęciach. Są tym bardziej doceniane, że przez zanieczyszczenia środowiska, na które raki są bardzo wrażliwe, otarły się niemal o wyginięcie(...)głowę oraz głowotułów u nasady, a następnie ciągnąc zdecydowanie przekręcamy. Po oddzieleniu warto jest również usunąć kilka pierwszych „pierścieni” otaczających głowotułów, aby ułatwić sobie dostęp do mięska. Do mięsa ze szczypców możemy dostać się rozbijając skorupkę. Ciekawostka: przed jedzeniem warto przyglądnąć się rakowi – jego ogon powinien być podwinięty (dla co wrażliwszych nie napiszę dlaczego). Jeśli jest wyprostowany oznacza
Kate's KitchenRewelacyjna odmiana dla zwykłych roladek ze szpinakiem. Ciągnący ser oraz chrupiący słonecznik w towarzystwie aromatycznego czosnku i szczypiorku stworzyły genialną potrawę. 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ pęczka świeżego szczypiorku 2 łyżki łuskanego słonecznika 200 g żółtego sera Sól Pieprz W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Dusimy(...)czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek, słonecznik oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat fileta przyprawiamy przyprawą do mięsa. Mięso dzielimy na dwie porcje (dwie roladki). Każdą porcję rozkładamy na desce tak aby kawałki mięsa zachodziły na siebie i w łatwy sposób dało się je zwinąć. Na mięsie układamy
VioletoweKucharzenieZapiekanki to super rozwiązanie na obiad - lubię takie dania "jednogarnkowe". Ze zwykłej zapiekanki z mięsem wyszła zapiekanka z dużą ilością białka. Zapraszam do przetestowania przepisu Zapiekanka meksykańska z cukinią 0,3 kg mięsa mielonego z indyka 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 4 pomidory pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 cebula 1 cukinia 7 ziemniaków przecier pomidorowy(...)świeży rozmaryn świeża bazylia świeży tymianek 0,3 kg mozarella sól, pieprz Ziemniaki obieramy, płuczemy i lekko gotujemy. Cukinię myjemy, a następnie kroimy w plastry. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy będzie już lekko podsmażone wlewamy ok 1/4 szklanki przecieru pomidorowego. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do mięsa, razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Rozmaryn, bazylię
Kuchnia moimi oczamiulubionych cukiniowych potraw. Pyszne leczo z dużą ilością cukinii, z dodatkiem papryki i chilli z pewnością przypadnie do gustu amatorom potraw gulaszowych. Dzięki dodatkom takim jak boczek, kiełbasa i mięso leczo jest też bardzo sycące i nabiera odpowiedniego, otulającego aromatu. Zjedzony z chrupiącym chlebkiem, to jak dla mnie, najcudowniejsze danie na świecie. I jeszcze takie łatwe w przygotowaniu! Zapraszam(...)przepis. Scroll down for recipe in English Leczo z cukinii z mięsem (4-6 porcji) Składniki: 1 duża cukinia, lub 2-3 małe, pokrojone w kostkę 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 chilli, bez pestek, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, posiekane 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 100 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
karmelowysałatka kojarzy się z przystawką, dodatkiem do obiadu, względnie z lekką przekąską.. W Laosie podawana jest jako danie główne. I nic dziwnego, bo podstawowym składnikiem jest zesmażone mielone mięso. Takie jest larb moo, ziołowa, niesamowicie aromatyczna sałatka. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Larb po laotańsku znaczy „szczęście”, ale również „drobno posiekany”. Larb moo to, można(...)przypisuje się wymyślenie potrawy. Jest ona niezwykle prosta do zrobienia, zawiera raptem kilka składników, a smakuje absolutnie niesamowicie. Niezwykły jest sposób przygotowania: zesmażone na ostrym ogniu, bez żadnych dodatków mięso trzeba wymieszać z ostrym, cytrusowym sosie-dresingu z mocno wyczuwalnym aromatem mięty i kolendry. W oryginalnym przepisie nie występuje świeża papryczka chilii, a tylko płatki suszonych papryczek. Dodaliśmy
Niedzielny kucharzmamy kawałek udźca z sarny, zamiast go piec , może warto zrobić z niego steki :). Pamiętajmy, że nie smażymy mięsa prosto z lodówki, musi ono „złapać” temperaturę pokojową. udziec z sarny, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 3 łyżki masła, gałązka rozmarynu, Na patelni roztopić masło, dodając do niego gałazkę rozmarynu. Chwilę smazyć, uważając aby nie przypalić masła(...)Mięso pokroić na steki grubości około 1 cm. Pamiętajmy, że mięso kroimy w poprzek włókien. Mięso lekko rozgnieść lub rozklepać (delikatnie). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu (na zbyt dużym ogniu mięso możemy spalić, a nie usmażyć). Mięso najlepiej smażyć na patelni żeliwnej. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przełożyć na patelnię z masłem
królestwo garówsię one wykwintnym daniem serwowanym na pańskich stołach jako niesamowity rarytas, to stanowiły jeden z podstawowych składników diety ubogiego chłopstwa. Jednak z czasem i wyższe sfery doceniły smak rakowego mięsa i skorupiaki te do dziś są serwowane na wykwintnych przyjęciach. Są tym bardziej doceniane, że przez zanieczyszczenia środowiska, na które raki są bardzo wrażliwe, otarły się niemal o wyginięcie(...)głowę oraz głowotułów u nasady, a następnie ciągnąc zdecydowanie przekręcamy. Po oddzieleniu warto jest również usunąć kilka pierwszych „pierścieni” otaczających głowotułów, aby ułatwić sobie dostęp do mięska. Do mięsa ze szczypców możemy dostać się rozbijając skorupkę. Ciekawostka: przed jedzeniem warto przyglądnąć się rakowi – jego ogon powinien być podwinięty (dla co wrażliwszych nie napiszę dlaczego). Jeśli jest wyprostowany oznacza
Kate's Kitchenczerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 2 liście laurowe Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa oliwa lub olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski *** *** Pokrojone mięso przekładamy do miski, polewamy delikatnie oliwą i oprószamy przyprawami, mieszamy *** *** Następnie kawałki mięsa obtaczamy(...)mące *** *** Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką *** *** Następnie do pieczarek dokładamy mięso oraz przeciśnięty czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy *** *** Potrawę dusimy na niewielkim
Blog z Apetytemsię one wykwintnym daniem serwowanym na pańskich stołach jako niesamowity rarytas, to stanowiły jeden z podstawowych składników diety ubogiego chłopstwa. Jednak z czasem i wyższe sfery doceniły smak rakowego mięsa i skorupiaki te do dziś są serwowane na wykwintnych przyjęciach. Są tym bardziej doceniane, że przez zanieczyszczenia środowiska, na które raki są bardzo wrażliwe, otarły się niemal o wyginięcie(...)głowę oraz głowotułów u nasady, a następnie ciągnąc zdecydowanie przekręcamy. Po oddzieleniu warto jest również usunąć kilka pierwszych „pierścieni” otaczających głowotułów, aby ułatwić sobie dostęp do mięska. Do mięsa ze szczypców możemy dostać się rozbijając skorupkę. Ciekawostka: przed jedzeniem warto przyglądnąć się rakowi – jego ogon powinien być podwinięty (dla co wrażliwszych nie napiszę dlaczego). Jeśli jest wyprostowany oznacza
Kate's KitchenSkładniki ( 2 porcje): 500 gr mięsa z udźca cielęcego 1 duża cebula pęczek koperku łyżka oliwi z oliwek 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: mięso umyj, osusz i pokrój z kostkę cebulę obierz, posiekaj z kostkę koperek posiekaj i przełóż do miski na patelni rozgrzej oliwę, przełóż na nią(...)mięso i delikatnie podsmaż, dodaj cebulę i razem podsmaż do lekkiego zrumienienia mięsa mięso wraz z cebulą przełóż do garnka dodaj sól i pieprz zalej wodą niedużo ponad poziom mięsa i zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok godzinę po godzinie dodaj koperek śmietanę wymieszaj z mąką na gładką masę, zahartuj sosem z garnka i dodaj do mięsa, wymieszaj
Oka w rosole czyli KaFka gotujepolędwiczki z kurczaka 2 papryki w dowolnym kolorze 2 łyżki jogurtu naturalnego Marynata: 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki miodu płynnego 1 łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj ze sobą na gładki sos za pomocą blendera i zalej nią mięso, odstaw do lodówki na godzinę pokrój paprykę w paski po godzinie wyjmij mięso(...)lodówki rozgrzej patelnię, bez tłuszczu, oliwa jest w marynacie mięso wraz z marynatą przełóż na patelnie i obsmaż chwilę do ścięcia się białka w mięsie podlej mięso odrobiną wody dodaj do niego paprykę i smaż wszystko razem przez ok 10 min w tym czasie rozgrzej piekarnik do ok 200 stopni i włóż do niego tortillę i podgrzewaj ok 3 minuty
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSzynka ,duszona w sosie śmietanowym z boczniakami Szynka wieprzowa , na ogół, jest dość łatwo dostępna , a do tego , często tania . Świetny kawał mięsa , bez kości , aczkolwiek niektórym lubi płatać figle i wychodzić sucha . Poniższy przepis jest bardzo prosty , a szynka przyrządzona według niego , jest krucha , mięciutka i aromatyczna . Sos aksamitny i mocno esencjonalny od wspaniałych boczniaków , które obecnie są moim(...)błon . Kroimy na grube 1,5 cm plastry . Obsmażamy każdy , z obu stron , na złoty kolor , przekładamy do brytfanki . Cebulę , obieramy , siekamy , smażymy na smalcu , pozostałym ,po obsmażaniu mięsa . Jak zmięknie i się zrumieni ( uwaga ,nie może, być zbyt ciemna, bo sos , wyjdzie nie apetyczny i gorzkawy ) .Na mięsie w brytfance ,układamy po kawałku masła , na każdy kawałek mięsa kładziemy
Ogrodnik w podróżycytryna, zgrillowany chlebek arabski (u mnie tortilla). Lunch: Soboto z indyka z jajkiem i groszkiem* Soboro z indyka z jajkiem i groszkiem Jak zrobić soboro z indyka: 500g mielonego mięsa z indyka 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 2 łyżki mirinu 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki cukru olej do smażenia Sos sojowy, cukier, imbir(...)mirin dokładnie wymieszać w miseczce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić mięso i wlać sos sojowy z dodatkami. Mięso smażyć, ciągle mieszając, aby mięso dobrze się rozdrobniło. Smażyć do czasu aż mięso nie będzie surowe, a nadal wilgotne i soczyste. Przełożyć na talerz, aby mięso ostygło. Jak zrobić soboro jajeczne: 4 jajka (porcja na 2 osoby) 1 łyżka cukru
Codzienne Gotowanie