mięso - 63110 przepisów (strona:188/4208)

KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU 273

Kofta to danie popularne w Turcji, na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach. Zazwyczaj przyrządza się ją z mięsa jagnięcego lub wołowego z dodatkiem aromatycznych przypraw jak: kumin, cynamon, imbir, kolendra, papryka chili. Po naszemu to po prostu mięso mielone na patyku 😉 Szczególną popularność zyskała w Turcji, gdzie powstało prawdopodobnie kilkaset rodzajów tego dania, min. z kaszą bulgur, z ryżem, jajkiem, serem(...)żółtym, pastą pomidorową, a także wersje bezmięsne z samej kaszy bulgur z dodatkami. U mnie kofta powstała z ogólnodostępnego w Polsce mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, czosnku oraz przypraw. Powiem szczerze, że poszłam trochę na łatwiznę, gdyż mięso przyprawiłam gotowymi mieszankami przypraw, które posiadałam w domu od firmy Evita- smakorientu.com : przyprawą harissa (chilli, kumin, kolendra, czosnek) oraz przyprawą garam masala

Kuchnia MagdaLeny
Fit pierś z indyka z sosem tzatziki 245

Pierś z indyka jest bardzo delikatnym w smaku mięsem, dobierając odpowiednie przyprawy i dodatki możemy z niej wyczarować różnorodne i jednocześnie pyszne obiady. Doskonale komponuje się zarówno ze smakami pikantnymi jak i słodkimi:) Mięso z indyka ma szereg zalet, warto sięgać po indyka przy dietach niskokalorycznych, jak i antyalergicznych - w szczególności po pierś. Charakteryzuje się dużą ilością białka oraz niską(...)zawartością tłuszczu, jest mięsem doskonałym także dla sportowców. Dodatkowym atutem jest to, że jest mięso indycze jest proste w przygotowaniu. Filety z indyka możemy podawać, np. w wersji fit z brązowym ryżem lub troszkę bardziej kalorycznie z opiekanymi ziemniakami;) Składniki: 1 średnia pierś z indyka 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz

Kuchnia Pełna Pasji
Marynowana w soli biała ryba podana na surowo w cytrynowym winegrecie 212

obecnych czasach ryby i mięso marynuje się w soli aby zmienić ich smak i strukturę mięsa. Kiedyś technika ta stosowana była aby przedłużyć mięsu i rybom świeżość i trwałość. Teraz jest to technika kulinarna na tworzenie zdrowych dań z surowej a jednak nie surowej ryby. Jedną z najbardziej znanych potraw z surowej ryby marynowanej w soku cytrynowym jest Ceviche. Technika(...)marynowania w soli pozbawia rybę nadmiaru wody aby przede wszystkim zahamować rozwój bakterii które "psują" surowe mięso. Zaczynają natomiast "działąć" bakterie kwasu mlekowego które są dla nas zdrowe i enzymy zawarte w mięsie,To dzięki nim kwaśna śmietana staje się kwaśna a kefir czy jogurt nabiera swojego typowego smaku. Tak samo dzieje się z mięsem. Mięso w tym czasie zmienia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rosół wołowy, taki jaki pamiętam z dzieciństwa 145

Już od dawna zamierzałam zrobić ten rosół. Pamiętam jak byłam mała w domu mama robiła go dosyć często. Do takiego rosołu musi być mięso z kością nie za bardzo chude. Niestety z bardzo chudego mięsa nie uzyskacie takiego smaku. Do dużego garnka wrzucić mięso, pokrojone na mniejsze kawałki. Oczywiście kość musi być w zupie. Zalać wodą, tyle żeby mięso było(...)przykryte. Zagotować i zdjąć całe szumy. Zmniejszyć ogień, dolać wodę i doprawić solą do smaku. Gotować 1,5 godziny na bardzo małym ogniu. Mięso musi być już prawie miękkie. Marchewki, korzeń pietruszki obrać i pokroić, por umyć i zostawić w całości. Seler obrać i zostawić cały kawałek. Natkę pietruszki związać i dodać do zupy. Po ugotowaniu wyrzucić ją. Cebulę obrać

Kuchnia Pokoleń
Placek po węgiersku 180

mąka do zaprawy Ciasto ziemniaczane: ziemniaki obrane - 1,20 kg cebula - 1 szt jajko - 1 szt sól pieprz wegeta mąka - 2,5 łyżki Dodatkowo : tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Gulasz: Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami. Następnie obrać cebulę, pokroić w pół plastry, przesmażyć, dodać do mięsa. Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą, tyle, aby zakryć mięso(...)dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania sosu. Doprawić przyprawami do smaku. Ciasto ziemniaczane: Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach (ja tarłam za pomocą robota) Dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wymieszać. Smażyć grube

Kuchnia Danusi
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 252

znakomita forma podania dania. Wygląda bardzo efektownie a jako farsz można skomponować wszystko, na co ma się ochotę i na co jest aktualnie sezon. Tym razem klasyczna tarta z mięsem mielonym z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii. Składniki na ciasto: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF(...)widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Mięso zmielić lub użyć gotowego. Następnie rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim mięso z dodatkiem ulubionych przypraw, poza solą. Gdy mięso będzie podsmażone dodać sól oraz przecier pomidorowy tak aby farsz

Ola la LCHF
Gulasz z jelenia 120

Dziczyzna jest bez wątpienia jednym z najbardziej niedocenianych mięs w polskiej kuchni. Udziec z jelenia jest delikatnym i kruchym mięsem, które świetnie nadaje się na obiad, a na dodatek zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Dziś chciałbym wam przedstawić propozycję gulaszu z jelenia, który dzięki dodaniu papryczki chilli jest nieco ostry. Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane(...)mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych. Składniki 600 g udźca z jelenia 200 g pieczarek 100 g mrożonego, zielonego groszku 2 pomidory 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Sól, pieprz Tłuszcz na patelnię do smażenia (np. masło klarowne, olej kokosowy) Przygotowanie Mięso myjemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy

Programista w kuchni
Bezglutenowe kotlety mielone z indyka z natką pietruszki 158

masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zrób bardzo szybko kotlety mielone z mięsa indyka z dodatkiem ziół prowansalskich oraz natki pietruszki. Przepis jest niezwykle prosty i dzięki temu, że nie dodajemy w nim żadnej mąki, bułki tartej, czy innych przetworzonych składników, nasze kotlety mielone są pozbawione glutenu. Jeżeli masz w domu maszynkę do mielenia mięsa to gorąco polecam samemu zmielić kawałek(...)chcesz dokładać do posiłku węglowodanów w dużej ilości po prostu zjedz je z ulubionym miksem sałat, roszponką (tak jak na zdjęciu), rukolą, czy szpinakiem. Składniki 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 natka pietruszki Zioła prowansalskie, sól, pieprz Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) + dowolna sałata/liście do podania (np. roszponka, szpinak lub gotowy mix sałat) Przygotowanie Mięso

Programista w kuchni
Długo duszona pręga wołowa z kością 275

muszę przyznać, że do tego przepisu na pręgę wołową wrócę jeszcze nie raz. Dzięki temu, że duszenie zajęło około 2-2,5 godziny (plaster grubości około 4 cm) mięso stało się bardzo kruche i niezwykle smaczne. Pręgę wołową z kością tym razem podałem na szpinaku z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Gorąco polecam także odrobinę tartego chrzanu, który idealnie pasuje(...)przygotowanego mięsa. Oczywiście możecie je podać z ziemniakami, frytkami, pieczywem czy kaszą. Na pewno niedługo wypróbuję jeszcze inne formy przygotowania pręgi wołowej, ze względu na niezwykły smak tego rodzaju mięsa. Składniki Pręga wołowa z kością (1 plaster około 500 g) 1 łyżka masła klarownego 1 cebula Sól, pieprz, zioła prowansalskie Przykładowe składniki do podania 2 garści świeżego szpinaku baby

Programista w kuchni
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 151

swoim domu. Przenoszę te smaki i świetnie sobie radzę. Smakują każdemu, chętnie sięgamy po kolejny talerz gorącej domowej zupy. Zupę pomidorową przygotowuję  na wywarze mięsno - warzywnym. Klasyczna włoszczyzna, mięso z kością - wołowina, porcja rosołowa z drobiu, chuda wieprzowina. Moja pomidorowa tworzy się na kilka sposobów: - dodaję passatę pomidorową, - koncentrat pomidorowy - wersja mojej Babci, kolor zupy wspaniały z dodatkiem śmietany(...)puszki, - świeże pomidory, najlepiej smakują sezonowe. Włoszczyzna z wywaru świetnie nadaje się do sałatki jarzynowej, tkwi w niej sekretny aromat wywaru mięsnego i połączenia wszystkich smaków. Mięso można zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub dodatek do pasztetu. Pycha! Składniki:  300 g mięsa z kością - wołowina lub porcja rosołowa, może być mix mięsa

Zasmakuj Kuchni
Suszone przysmaki dla psa 191

szprotki i wątróbka. Jimmy obstawiał kuchnię od samego rana, a przysmaki zniknęły w oka mgnieniu. Zróbcie je, a Wasze psiaki już nigdy nawet nie powąchają tych sklepowych. ;)   Suszone mięso i ryby dla psa: ok. 30 wędzonych szprotek 200 g piersi z kurczaka 200 g mięsa z udek kurczaka 250 g wątroby indyczej papier do pieczenia patyczki do szaszłyków Mięso(...)mniejsze i cieńsze kawałki. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, pozbywamy się tłuszczu i kroimy na mniejsze kawałki. Na blaszkach rozkładamy papier do pieczenia, a następnie rozkładamy na nich pokrojone mięso i wątróbkę. Każdą szprotkę owijamy jednym cienkim kawałkiem kurczaka i układamy na papierze do pieczenia.  Pierś z kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Możecie przełamać je na mniejsze kawałki

Cooking Monster
Kotlety mielone z indyka ze szpinakiem i serem 182

serem mozzarella polane sosem pieczeniowymi i podane z  młodymi ziemniakami. Proste i pyszne połączenie smaków :) Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje (1 kotlet = 1 osoba): 250 g mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa kajzerka 1 jajko (rozmiar s lub m) 1 łyżeczka przyprawy suszonych pomidorów wraz z dodatkiem czosnku sól, pieprz 1-2 łyżki masła klarowanego(...)mozzarella 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła klarowanego Czerstwą kajzerkę zalać wrzącą wodą (do wysokości bułki) i odstawić. Gdy bułka zmięknie to odsączyć nadmiar wody. Do miski przełożyć mięso, wbić jajko, dodać bułkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Odstawić. Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła. Dodać czosnek. Chwilę smażyć, gdy lekko się

Ugotować
Grillowana piersi z indyka 157

Piersi z indyka wyszły bardzo soczyste i aromatyczne, mięso rozbiłam z przyprawami specjalnym tłuczkiem do rozbijania mięsa z malutkimi nożykami, który sprawia że mięso po usmażone jest soczyste. Do przyrządzenia mięsa użyłam zestawu od firmy Tradismak-soczyste steki . Składniki: 4 sznycle z indyka Przyprawa kebabczeta Tradismak Przyprawa szeherezada Tradismak Sól, pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Sznycle z indyka(...)posypujemy przyprawami, solą oraz pieprzem, rozbijamy specjalnym tłuczkiem z nożykami, mięso powinno być dość cienko rozbite. Mięso nacieramy olejem i wstawiamy pod przykryciem do lodówki. Następnego dnia mięso smażymy na grillu lub patelni grillowej. Podajemy z ulubiona sałatką

Bajeczna Kuchnia
Patelnia Grillowa Staub - Idealna! 191

ciężkie, więc patelnia grillowa Staub do lekkich nie należy i dobrze! Szybko się nagrzewa i na długo kumuluje ciepło. Powiem Wam, że kiedy wpadają do mnie znajomi często dosmażam mięso na stole. Dobrze przeczytaliście, na stole! Tak jak wspomniałam patelnia długo stygnie, więc po zestawieniu z ognia mięso nadal się na niej smaży tak jakby nie zauważyło, że patelnia jest(...)jest fajny efekt WOW, kiedy na stół wjeżdża dosmażające się mięsko.  Jak już byliśmy przy temperaturach tu wspomnę, że do powłoki nic nie przywiera na "amen". Ja zamarynowane mięso wrzucam na suchą i rozgrzaną patelnię, nie podlewam tłuszczem. Wiadomo, po usmażeniu zawsze zostanie na niej trochę zwęglonych przypraw z miodem, ale tu bajka się nie kończy, bo wystarczy dać

Blondynka Gotuje
Pieczone filety kurczaka z warzywami 141

aromatyczne, pachnące ziołami - powtarzam się, ale tak wygląda moja kuchnia;) Jednogarnkowe, wszystkie składniki pieczone razem, mieszane, dopieszczane podczas pieczenia. Wszystko razem świetnie się komponuje tworząc jednogarnkowy zdrowy posiłek. Tradycyjnie mięso wcześniej zamarynowałam w przyprawach i oleju rzepakowym. Warzywa oprószyłam ziołami, świeżo zmielonym pieprzem. Jest tak jak lubię - zdrowo, ziołowo. Wersja wegetariańska? zrezygnujcie z mięsa, dodajcie np. cukinię i paprykę, może(...)chili? Takie wersję też lubię, ale dziś padło na wersję z chudym mięsem - pierś bez skóry to 1,3g tłuszczu. Pierś możecie zastąpić innym mięsem np.: piersią z indyka (bez skóry) - zawiera jedynie 0,7g tłuszczu w 100g produktu. Do warzywnego kociołka pasują także inne części kurczaka, szczególnie te "chodzące, ruszające się" soczyste części, czyli

Zasmakuj Kuchni