Pyszna, aromatyczna domowa wędlinka wieprzowo- drobiowa z kabanosem. Do przygotowania wędliny użyłam przypraw i szynkowaru firmy TRADISMAK . Zapraszam :) Składniki : 500 g mięsa mielonego z karkówki 400 g piersi z kurczaka 2 kabanosy 1 łyżka żelatyny nie całe 1/2 szklanki wody przegotowanej letniej 1 łyżeczka przyprawy Rozkosznej Tradismak 1 łyżeczka przyprawy Szecherezady S 1 łyżka przyprawy(...)Peklosmaczek K 1 łyżka suszonego czosnku vegeta do smaku Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy piersi z kurczaka, wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do mięsa, przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku vegetą.W zależności jakie słone lubicie. Dobrze wyrobione mięso, przykrywamy
Sama słodycz i szczypta chiliSuszenie to tania i świetna metoda konserwacji mięsa. Cieniutki, prawie przezroczysty kawałek suszonej wędliny to ekskluzywny rarytas dla smakoszy. Koneserzy rozwodzą się nad smakiem włoskiej prosciutto di Parma, hiszpańskiej jaman Serrano, czy niemieckiej szynki szwarcwaldzkiej. Na modłę tych wspaniałości przygotujesz w domu samodzielnie rewelacyjną surową, suszoną wędlinę. Bez chemikaliów, bez wędzenia. Wkład pracy minimalny, a efekt powala. Sprawdzony przepis pochodzi(...)szklanki soli+ 1 łyżka soli peklowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu pończocha Przygotowanie: mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowyn ręcznikiem. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do szklanego lub porcelanowego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 36 godzin po tym czasie wypłynie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaoszczędzić cenny letni, słoneczny czas oraz wykorzystać bogactwo warzyw gotuję często potrawy jednogarnkowe, jak gulasze czy lecza. Moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna, dlatego z mięsa nie rezygnuję. Oto jedna z moich propozycji na jednogarnkowy obiad... Składniki: 700 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 papryki, np. żółta i czerwona 2 niewielkie bakłażany 30 dag pieczarek(...)kminku sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości
Czerwień i błękitBitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Podobnie jak bitki, można przygotować gulasz z dzika , wówczas mięso należy pokroić w kostkę. 700 g szynki z dzika, mąka do oprószenia mięsa, 2 cebule, 500 g oczyszczonych grzybów leśnych* 4 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, listek laurowy, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier tłuszcz – smalec(...)tłuszcz gęsi, 150 ml czerwonego wytrawnego wina Szynkę z dzika umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Mięso kroimy w poprzek włókien, nigdy wzdłuż. Kotlety stłuc, oprószyć mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić dodając szczyptę cukru i soli. Przełożyć do mięsa. Dodać listki laurowe, pieprz, rozmaryn, jałowiec, łyżeczkę do kawy soli
królestwo garówszpinaku i riccoty świeża bazylia oregano czosnek paprykowe pomidory ViolaPassion Po raz pierwszy zrobiłam obiadek w takiej postaci znudzona nuda ,postanowiłam zaszaleć i jest super. SKŁADNIKI: 700 dag. mięsa mielonego jedna sucha bułka (namoczona w mleku i wyciśnięta) 2 jajka jedna cukinia jedna dynia piżmowa jedna cebula (starta na drobnych oczkach) 5 ząbków czosnku (wyciśnięty na prasie(...)mięsa) 2 ząbki czosnku do pasty ze szpinaku riccota i szpinak (po garści) świeża Bazylia 2 łyżki majeranku sól,pieprz,do smaku sucha bazylia,oregano,tymianek po łyżce pomidory koktajlowe,lub inne słodkie ale małe do ozdoby (ja użyłam tzw.paprykowych,słodkie i maja kształt przypominający małą paprykę) kilka łyżek oliwy z oliwek MIĘSO; Mięso ,bułkę ,jajka ,czosnek ,cebulę
Viola cooks with passionGulasz po węgiersku to węgierskie danie narodowe składające się z mięsa, cebuli i papryki - danie dawnych pasterzy. To dodatek papryki nadaje potrawie smaku, aromatu i pikantności. Można je przygotować właściwie z każdego rodzaju mięsa. Orginalny przepis na gulasz węgierski nie istnieje, bo co Węgier to przepis, dokładnie tak jak z polskim bigosem. Sam przepis jest bardzo prosty. Trzeba spełnić trzy(...)warunki, by gulasz w smaku przypominał oryginał. Do smażenia mięsa zawsze używamy smalcu. Dodając czerwoną paprykę w proszku - dużej ilości - należy zawsze zestawić patelnię z ognia. Papryka posiada cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypala się i nabiera gorzkiego smaku. Tradycyjnie węgierski jest bez liści laurowych i ziela angielskiego. Gęsty, aromatyczny, syty i bardzo popularny równiez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pistacjowych 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku Wykonanie: Mięso umyłam, oczyściłam z błon, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek zmiażdżyłam, drobno posiekałam i przełożyłam do miseczki. Dodałam obie papryki, cynamon, sól i pieprz oraz tymianek i majeranek. Wymieszałam i roztarłam(...)mięsie. Mięso obwiązałam sznureczkiem, żeby nadać mu ładny kształt. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Na patelni rozgrzałam masło z olejem i na gorący tłuszcz przełożyłam mięso. Obsmażyłam z każdej strony. Obok mięsa rozłożyłam posiekaną cebulę, dodałam goździki, listek laurowy i wlałam sok z limonki. Dusiłam na małym gazie pod przykryciem około 20 minut. Rodzynki namoczyłam w soku
Kuchnia u Krysispełniam Wasze prośby dotyczące przepisów na takie dania, których nie zamieszczałam do tej pory. Otóż, dzisiejszy post powstał na prośbę czytelniczek bloga, które poprosiły o przepisy na dania z mięsa wołowego. Tak więc przed Wami bardzo smaczne danie, które można przygotować na obiad codzienny, jak również na uroczysty. Dla amatorów mięsa wołowego to będzie uczta nie tylko dla podniebienia(...)również uczta dla oczu... Składniki: 600 g mięsa wołowego 1 żółtko 5 łyżek oleju 2 cebule 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz 6 plasterków sera Cheddar 2 łyżki masła klarowanego gałązki natki pietruszki 2 łyżki mąki (brak na zdjęciu) Wykonanie: Mięso zmieliłam w maszynce. Dodałam łyżkę oleju, żółtko
Kuchnia u Krysikulki ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego 2 listki laurowe ½ łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego 1 l przegotowanej, wystudzonej wody 50 g soli peklowej Wykonanie: Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Nakłułam nakłuwaczem do mięsa w kilku miejscach. To pozwoli marynacie dotrzeć do wnętrza szynki. Ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i listki laurowe rozgniotłam w moździerzu(...)Czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam do niego zmiażdżone listki z pieprzem i zielem angielskim, pieprz mielony i majeranek. Wymieszałam. Mieszanką natarłam mięso z każdej strony. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut. Do rondelka wlałam wodę, wsypałam sól peklową. Wymieszałam, żeby sól się dobrze rozpuściła. Do wysokiego naczynia (szklane, gliniane, lub garnek) włożyłam szynkę, zalałam roztworem tak, żeby
Kuchnia u Krysijuż wiecie nie kupuję gotowych wędlin. Sama piekę różne gatunki mięsa na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na domową wędlinę. W związku z tym, że schab jest suchym mięsem upiekłam go w rękawie, żeby był soczysty. Zrobiłam aromatyczną mieszankę, którą wtarłam w mięso, dzięki czemu schab zyskał na smaku. Powiem krótko... palce lizać. Pyszne(...)aromatyczne i soczyste mięso. Do pieczywa, oczywiście... Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki majeranku ¼ łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Schab opłukałam. Osuszyłam ręcznikiem papierowym i nakłułam nakłuwaczem do mięsa. Czosnek drobno posiekałam i wymieszałam wszystkie przyprawy. Schab natarłam ziołami
Kuchnia u Krysidzisiejszy obiad wybrałam białe mięso indyka. Przepis jest łatwy, bo mięso nie potrzebuje dużej obróbki a efekt końcowy jest taki, jakiego się spodziewałam. Mięso aromatyczne, pachnące koperkiem. Do tego podałam kurki, które właśnie pojawiły się na straganach Jeśli lubicie mięso z indyka to polecam to danie, z którym bez trudu poradzi sobie każdy. Składniki: 800 g polędwiczek z indyka(...)łyżki masła klarowanego 100 ml śmietany 30% pęczek koperku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Koperek posiekałam i utarłam z miękkim masłem. Wstawiłam do lodówki. Mięso umyłam, osuszy łam ręcznikiem papierowym, posoliłam i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni roztopiłam połowę masła klarowanego, włożyłam polędwiczki i zrumieniłam z obu stron na średnim gazie. Wyjęłam z patelni, żeby
Kuchnia u KrysiPapryka to warzywo najczęściej kojarzone z przyrządzaniem surówek i sałatek. Tymczasem papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to pyszne, sycące i zdrowe danie obiadowe. Chętnie zjemy je szczególnie w upalne dni. Składniki: 4 papryki pomidorowe, 25 dag żółtego sera, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 300 g mielonego mięsa, 2 ząbki czosnku, ostra papryka, 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżki posiekanej zielonej pietruszki, pieprz i sól. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem- jak przygotować? Kroimy cebulę oraz siekamy czosnek i pietruszkę. Trzemy żółty ser. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy mielone mięso i podsmażamy do przyrumienienia. W misce mieszamy mięso, czosnek , cebulę z pietruszką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak ta wersja nie jest ciężka. Nie użyłam żadnej śmietany czy innej zaprawy do zupy, mięso z indyka jest raczej chude. Całość wyszła sycąca i warzywnie orzeźwiająca. Do tej pory nie używałam rukoli do gotowania. Surowa odgrywała ewentualnie rolę dodatku do ciepłych dań. Bałam się(...)skomponowały się, podkreślając się nawzajem. Rukola była przyjemnie wyczuwalna, ale pomimo iż użyłam jej w dużej ilości, nie przyćmiła paprykowej nuty. Zupę gotowałam na bazie wywaru z warzyw i mięsa, ale uważam, że jej smak jest na tyle bogaty i ciekawy, że przygotowana na samych warzywach oraz bez pulpetów będzie równie pyszna. Bulion, którego użyłam, gotowałam na świeżo, specjalnie
PichceniomaniaDzisiaj potrwa, którą przygotowuję z myślą o obiedzie na kilka dni. Gulasz wieprzowy, w którym dobrze uduszone mięso, rozpływa się w ustach. Dodatki możecie wybrać sami. U nas tym razem młode ziemniaczki, choć idealnie pasuje również kasza jęczmienna. Proste w przygotowaniu, spróbujcie. 3 godziny 4 porcje składniki: 500 g mięsa wieprzowego mąka 2 cebule 3 marchewki koncentrat pomidorowy (jak używam(...)Pudliszki) sól, pieprz, czerwona papryka szklanka bulionu wykonanie: Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić (marchewkę w talarki, a cebulę w kostkę) Rozgrzać tłuszcz na patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut do jego zarumienienia. Mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem Cebulę udusić na patelni po mięsie, dodać do mięsa
Ania i Marcin gotująpiwny: 2 cebule - biała i czerwona 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 350 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki ok. 150 g wędzonego boczku 500 g mięsa wołowego na gulasz 0,5 l ciemnego piwa (u mnie Książęce Ciemne Łagodne) 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu wołowego 2 łyżki mąki(...)oprószenia mięsa 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 3 łyżeczki cukru 2 liście laurowe pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki chilli sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Boczek kroimy w kostkę, cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy
Cooking Monster