mięso - 63110 przepisów (strona:205/4208)

Pasztet drobiowo-warzywny 225

Pasztet drobiowo- warzywny to wynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku(...)lubię jak jedzenie się marnuje, nie w moim domu! Dlatego powstał ten pasztet. I poważnie, lepszego mięsnego pasztetu nie jadłam. Niebo w gębie. Składniki (jeśli nie używamy warzyw i mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka

Mango Papaja
Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem grillowanej papryki i cukini 152

grubo mielony) plus pieprz syczuański sól łódeczki ziemniaczane – najlepiej ze świeżych ziemniaków mytych, w najgorszym wypadku gotowe mrożone Wykonanie: Polędwicę wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem (mięso na steki MUSI być do smażenia w temperaturze pokojowej!!!). Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paski i dalej w kostkę. W osobnych miskach posolić(...)sprawdzenie stopnia wysmażenia – można to sprawdzić po prostu palcem – im stek bardziej miękki przy dotknięciu, tym bardziej krwisty. Warto także przy smażeniu zwracać uwagę na krawędź mięsa, na której łatwo zauważyć, jak „głęboko” mięso jest przysmażone. Ogólnie, według mojego nieskromnego mięsożernego smaku, stek powinien być krwisty, ewentualnie tzw. „medium”. Stopnie wysmażenia podane

Pociąg Do Kuchni
Duszone udka z kurczaka w słodkim sosie 182

kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 szklanka wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu suszona bazylia sól, pieprz papryka ostra 1 listek laurowy olej lub oliwa do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pozbawić kości oraz chrząstek. Wyluzowane udka przyprawić solą oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy lub oleju. Przesmażyć(...)stron wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią. Na sam koniec dodać listek laurowy. Całość dusić pod przykryciem około 20-25 minut (pokrywka może być delikatnie odkryta). Mięso musi być miękkie, a sos powinien się

Ugotować
Pyzy z mięsem 175

święcie, co oznacza, że najbliższe święta, których będę oczekiwać to Boże Narodzenie. Czas leci bardzo szybko, tak samo zresztą minął mi weekend. Zdążyłam jednak przygotować w domu pyzy z mięsem - i tak dziś prezentuję coś dla fanów nieco cięższego jedzenia :) Pyzy wyszły ciemne, ze względu na szybko ciemniejące surowe ziemniaki, jednak okazały się bardzo smaczne. Nie wiem czy to przepis(...)idealny, bo nie przygotowuję ich często (zatem jeśli macie lepsze, sprawdzone receptury, to chętnie się z nimi zapoznam :)), jednak kolejnym razem będę próbować robić je z surowym mięsem w środku, bo wydaje się, że bardziej soczyste byłyby jeszcze lepsze. Pomimo drobnych niedoskonałości - smacznego! Składniki: 3 kg ziemniaków (2 kg surowych i 1 kg ugotowanych) mąka ziemniaczana - kilka łyżek, jeśli będzie

psgotujemy
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 178

świeżo mielony pieprz - wykałaczki lub specjalne spinki do rolad (gdy mamy, moje gdzieś się "ulotniły", zostały mi tylko 3) - olej kokosowy i/lub masło klarowane do smażenia Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem (uważając by nie porobić dziur). Na każdym kawałku rozsmarowujemy małą łyżeczkę musztardy (najlepiej jakiejś ostrej), posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie na  każdym rozbitym plastrze układamy(...)boczku. Zawijamy każdy kawałek w rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami). wersja wieprzowa: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i obsmażany na nim nasze kawałki mięsa, układając łączeniem na spód. Po kilku minutach mięso odwracamy i smażymy z drugiej strony. Po dokładnym obsmażeniu mięsa z każdej strony (musi mieć ładny rumiany kolor), rozpoczynamy duszenie, czyli podlewamy nasze

Smaczne Zdrowe
Wariacja na temat wołowiny po burgundzku 140

Rzadko jem mięso, ale mam dużą słabość do wołowiny. Ostatnio przygotowałam ją z winem, które otrzymałam w ramach współpracy z firmą Celebro. No dobra, do wina też mam słabość ;). Do wołowiny najlepiej pasuje czerwone, półwytrawne wino Celebro Argentina . Nawet, jeśli sami nie wiecie do czego pasuje dane wino, na trunkach tej firmy znajdziecie małe pomoce, informujące o tym, które wino(...)łyżeczki tymianku - 1 łyżeczka/łyżka mąki* - sól, pieprz do smaku, chili cayenne - olej/oliwa do smażenia - przegotowana woda - ziemniaki do podania Cebulę pokrój w kostkę, a obrane marchewki w plasterki. Mięso pokrój w kawałki wielkości ok. 3-4 cm i dopraw pieprzem. W dużym i niski garnku o grubym dnie mocno rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć część wołowiny

Corner With Recipes
Rolada z sarniny 126

Dziczyzna to rewelacyjne mięso. Jakiś czas temu dostałam piękny kawałek sarniny. Mięso było zamrożone (podobno dziczyznę warto zamrozić bo wtedy kruszeje) więc nie miałam presji żeby od razu coś z niego zrobić. Po rozbiciu mięso było wąskie więc trzeba było się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne. Składniki: ok. 800 g sarniny(...)ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 5 ziaren jałowca szczypta cynamonu 2 łyżki smalcu wykałaczki lub sznurek do związania rolad Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą

Mama Gotuje
Kotlety mielone z piekarnika 1276

Kotlety mielone z piekarnika Tradycyjne kotlety mielone zawsze kojarzą nam się z mięsem, tartą bułką, smalcem i patelnią, na której się smażą w głębokim tłuszczu nasiąkając nim… Nie musi tak być. Proponuję więc pyszne i delikatne kotlety z piekarnika. Wersję kotletów z ziemniakami robimy tak jak i same kotlety. Ziemniaki (surowe) obrane ze skórki, kroimy w cząstki i smarujemy lekko(...)zdjęciu, układamy surowe kotlety. Wstawiamy do piekarnika (zimnego), ustawiamy grilla i pieczemy w temp. 180 stopni 25-30 minut.   Skład:  0,5 kg mielonego mięsa, 1 średni surowy ziemniak, 1 średnia cebula, sól, pieprz ziołowy (pieprz, w którym nie ma liścia laurowego)… Wykonanie:  do miski włożyć mięso + zetrzeć na tarce miałkiej ziemniaka i cebulkę (jeżeli sami mielimy

Tradycyjna kuchnia inaczej
Papryka nadziewana mięsem mielonym z kaszą i kurkami 208

żółtej, wybieram taką, żeby stała i odcinam górę i nadziewam. Tym razem kupiłem białą paprykę, dlatego przekroiłem ją w poprzek.  Składniki : 100g kaszy jęczmiennej perłowej 250 g mięsa mielonego 2 papryki białe 1/2 cebuli żółtej 2 ząbki czosnku 1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego 100g grzybów kurek kilka pomidorków cherry listki świeżego rozmarynu  listki świeżego oregano młody szczypiorek(...)Przyprawy :  pieprz czarny papryka wędzona Składniki na 2 takie porcję jak na zdjęciu :) Mięso mielone przyprawiamy pieprzem czarnym i papryką wędzoną. Pół cebuli żółtej kroimy w kostkę, ząbki czosnku w płatki i dodajemy wszystko do mięsa. Listki rozmarynu i oregano myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i również dorzucamy do mięsa. Kurki myjemy, osuszamy i połowę kroimy w kostkę i dokładamy

Parowar Faceta
Kaczka z wiśniowym sosem 152

Czas najwyższy rzucić mięsem. Za dużo tych słodkości. Może dlatego, że przy środzie? A może po 10 godzinach spotkań pracowych bez przerwy? A może przez użartego przez trzmiela palucha, który od wczoraj rośnie jak Pudzian po sterydach? Nie wiem, ale mam wrażenie, że jak otworzę usta to wydobędą się z nich tylko łacińskie terminy. Dlatego grzecznie zamykam gębę na kłódkę(...)siadam do bloga. Bo mięsem można też rzucać w kuchni. Naszych wiśni było w tym roku tyle, że po zrobieniu ciasta została mi całkiem niezła miseczka. Ponieważ nieco wyeksploatowałam się ciastowo w ostatnim czasie, miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI

les mirabelles
Zapiekanka z mięsem z indyka! 221

Szukacie pomysłu na szybki i łatwy obiad? Jeśli TAK to ten przepis jest dla Was. Zapiekanka z mięsem z indyka, pomidorkami koktajlowymi, makaronem typu lasagne, sporą ilością świeżych ziół. Zapiekanki są dość kalorycznymi potrawami, dlatego spróbujcie je odchudzić tak jak ja, zamiast tłustego mięsa wieprzowego, kupcie udziec z indyka i za pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też(...)kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw, pomidory są na prawdę niskokaloryczne, a smakują obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych ziół, a zamiast masy ze śmietany... zresztą sprawdźcie sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - makaron lasagne - puszka pomidorów -1/2 koncentratu pomidorowego - paczka pomidorków koktajlowych

SMYKWKUCHNI
Najlepszy gulasz z papryką 122

Uwielbiam gulasze. Ten zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Jest aromatyczny do ,,szpiku” przeniknięty papryką. 600 g mięsa gulaszowego (z łopatki) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki przyprawy do mięsa 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka suszonej marchewki Sól, pieprz 250 ml wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Mięso gulaszowe myjemy(...)osuszamy. Jeżeli mamy cały kawałek łopatki kroimy go na mniejsze kawałki np. w kosteczkę. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa i obsypujemy mąką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości

VioletoweKucharzenie
Pasztet z jelenia 187

Pyszny ,puszysty i soczysty. Składniki 1 kg mięsa z jelenia 1/2 kg boczku wędzonego 200 g wędzonej słoniny 400 g łopatki wieprzowej 200 g marchewki pietruszka seler por (biała część) 2 cebule 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól Do przyprawienia masy: 5 jajek 2 łyżki gałki muszkatołowej 2 łyżki rozmarynu łyżka zmielonego jałowca(...)łyżki majeranku łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie   Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy

R'n'G Kitchen
Egipskie CUDA NA PATYKU z kaszą manną! 297

Jest pysznie ;-)! Buzia aż się sama uśmiecha na takie rarytasy! Dzisiaj wędrujemy po zdrowe gotowanie aż do Egiptu ;-). To właśnie z tamtą wywodzą się szaszłyki na patyku, przygotowywane z mięsa mielonego i bardzo, bardzo, bardzo ( ;-B ) dużej ilości świeżych ziół. Arabowie lubią uzywać dość sporo świeżej mięty jak i kolendry. I dobrze bo nie dość, że lubię te przyprawy(...)zdrowe a dają takiego "kopa" aromatycznego, że ho ho! ;-) Przygotowanie takich szaszłyków nie jest zbyt trudne zajmie Wam krótką chwilę, a daje głowę, że zaskoczycie gości. Ważne jest aby mięso na takich szpadkach, patyczkach Wam nie spadało, i tutaj wyciągamy z rękawa zbawienny składnik, jakim jest kasza manna instant- Kupiec, czyli taka która kleikuje na zimno. Tuż po dodaniu

SMYKWKUCHNI
Sałatka ze szpinakiem, pomidorkami i piersią z kurczaka 332

dniu przygotowania. Poniższą sałatkę możecie przygotować na małym talerzach: wcześniej wymieszajcie szpinak, pomidory i sos ziołowo-koperkowy. Następnie na dno talerzy musicie ułożyć szpinak z pomidorami, na to pokrojone mięso z kurczaka, a sam wierzch sałatki posypcie uprażonymi nasionami. Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku (200 g) 200 g pomidorków koktajlowych 1/2 pomidora malinowego 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka sól(...)pieprz przyprawa do sałatek, np. ziołowo-koperkowa miks różnych nasion (słonecznik, dynia) Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Przyprawione mięso zalać odrobiną oleju i odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie zamarynowane mięso przysmażyć na patelni (nie trzeba dodać oleju, bo mięso już jest tłuste). Przesmażone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić

Ugotować

Proponowane wyszukiwania