Mięso drobiowe jest mięsem dietetycznym, zaspokajającym wymagania osób pozostających na diecie bezglutenowej oraz preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. To najbardziej odżywcze mięso, charakteryzujące się jednocześnie wysoką zawartością białka, ale niską zawartością tłuszczu i cholesterolu.Trudno sobie chyba wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Drób może być gotowany, pieczony(...)smażony, duszony, grillowany, wędzony… i nie tylko. Wspaniałe są domowe wędliny przygotowane właśnie na bazie tego mięsa. Przypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety bez skóry (wykroiłam z kurczaka o wadze 1,9kg) – ok. 600g - mięso z udek – ok. 400g
mojewypiekiinietylkoBardzo lubię takie mięso, robię je często w większej ilości i mam obiad na kilka dni. Bitki najlepiej smakują z kluskami śląskimi i surówką. Składniki: 1 kilogram mięsa z szynki 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Przyprawa maggi w płynie 3-4 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Sposób(...)przygotowania: Umyte mięso kroimy w plastry, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pierz i gotujemy do miękkości mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przekładamy na patelnię po smażeniu mięsa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli
Bajeczna KuchniaPilaw to potrawa przygotowywana z ryżu, warzyw jak i mięsa. W oryginalnych przepisach używa się baraniny lub mięsa z ryb, a całe danie jest dosyć ostre w smaku. Do tego dania użyłam mięsa wieprzowo-wołowego, które idealnie skomponowało się z ugotowanym ryżem, marchewką i kukurydzą. Ponadto pilaw to pomysł na szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki(...)porcję dla 4 osób: 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego niepełna szklanka surowego ryżu 2 szklanki wody* 2 średniej wielkości marchewki 1 cebula 1 puszka kukurydzy sól, pieprz papryka ostra curry olej Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do garnka/patelni wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz marchewkę
UgotowaćSkładniki: 350g mięsa mielonego, 11 plastrów schabu, 3 cebule ( 1 do roladek i 2 do kapusty kiszonej), 2-3 kawałki czerwonej papryki konserwowej, kawałek masła, 480g kapusty kiszonej po odsączeniu, musztarda, sól, pieprz, majeranek, olej, mąka pszenna. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórki, rozbić tłuczkiem mięso, posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy plaster schabu posmarować musztardą. Mięso mielone lekko(...)posolić, popieprzyć, dodać majeranku i wymieszać. Na każdy plaster schabu położyć mięso mielone, paprykę konserwową (wcześniej ją pokroić w paseczki) i cebulę (wcześniej ją pokroić w półksiężyce). Mięso zawinąć w roladki i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Roladki na patelnię kłaść klejeniem do spodu by się nie rozwaliły.Cebule pokroić w paseczki
W kuchni u MonikiBigos to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej składająca się z mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w całości kiszona kapusta, bez dodatku kapusty białej jak miało to miejsce w bigosie polskim (przepis tutaj ) oraz różne gatunki mięs i wędlin, suszone grzyby, śliwki suszone, a najlepiej wędzone plus przyprawy. Bigos staropolski(...)przyrządzany jest bez zasmażki i dodatku koncentratu pomidorowego (nieznany dodatek w kuchni staropolskiej). Wagowo mięsa powinno być tyle co kapusty. Tradycyjnie bigos przygotowuję raz w roku, właśnie na Nowy Rok. Ten na samej kiszonej kapuście był wyjątkowo smaczny, a przez dodatek wędzonych śliwek smakował jak przygotowany w kociołku nad ogniskiem. Podstawą bigosu jest smaczna kiszona kapusta, najlepsza samodzielnie ukiszona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smażenia 500 ml zupy cebulowej / ewentualnie jak ktoś nie ma zupa z paczki. Wykonanie: pierś myjemy i dzielimy na duże plastry, z których zrobimy roladki. Aby nie rozszarpać mięsa roztrzaskujemy mięso przez woreczek foliowy. Należy pamiętać aby nie za mocno uderzać ponieważ indycze mięso jest delikatne i możemy szybko zrobić dziurę :) Rozbite mięso solidnie smarujemy musztardą, przyprawiamy pieprzem, solą(...)słodką papryką. Ja uwielbiam pieprz więc dodaję go dość sporo. Następnie dodajemy na górę pokrojoną w kostkę: cebulę, porę, ogórki kiszone, szynkę i boczek. Mięso zawijamy w roladki za pomocą nici. Smażymy na rozgrzanej patelni aż się mięso zarumieni i odstawiamy na bok aż ostygnie by ściągnąć nici. Następnie wkładamy roladki do naczynia żarootpornego, zalewamy naszą zupą cebulową i zapiekamy
W Moim Magicznym Domumamy dostępne warunki do grillowania. Wracamy również do fenkułu. Pojawiał się już u nas jako dodatek do schabu czy karpia, dzisiaj pokażemy go jako idealny dodatek do grillowanego białego mięsa. Koper włoski to w naszym kraju nadal jakby nieco egzotyczne warzywo i wiele osób nie bardzo wie co z nim zrobić. Ale nie ma w nim niczego „magicznego(...)samego kurczaka, to jest on równie łatwy do grillowania na patelni co na grillu ogrodowym. Jeśli jednak pamiętacie o tym z przepisów na tradycyjnego grilla, musimy uważać, aby mięsa nie przesuszyć. Grillujemy je na względnie mocno rozgrzanej patelni, więc 3-4 minuty na stronę powinno w zupełności wystarczyć. Mięso, w końcu przecież zamarynowane przez dłuższy czas, zdąży zrobić się miękkie
Kulinarna PokusaOstatnio mam jakąś niemoc twórczą i nie mogłam wymyślić nic na obiad. I wtedy przypomniałam sobie o tym przepisie. Do mięsa panierowanego w kokosie przymierzałam się już od bardzo dawna, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać.I wreszcie się udało. Przyrumieniony kokos ma intensywny smak i zamienia zwykłego kotleta w wykwintne danie. Mojemu mężowi tak zasmakowały(...)następnego dnia z samego rana pojechał po indyka i zażyczył sobie znowu takie kotlety. Składniki: 400 g fileta z indyka (kupuję tzw." sznycle" czyli już pokrojone plastry mięsa) 2 jajka 1/2 szklanki mąki 50 g kokosu olej sól, pieprz Mięso natrzeć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać z odrobią soli. Mięso oprószyć mąką z obu stron a następnie zanurzyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKiedy rosół drobiowy ugotuję, to później z mięsa coś kombinuję. Pomysły do głowy same wpadają i za każdym razem inny smak mają. To jeden z mich przepisów z mięsa gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. Składniki: babka(...)podłużną formę ok. 24 cm: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 2 duże białe cebule, 1 łyżka masła klarowanego, 200 g kaszy gryczanej, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego lubczyku, sól do smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta suszonego cząbru, 2 duże jajka, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon
Moniki Smakołykioliwy lub oleju. Boczek przekładamy do naczynia, które potem powędruje do piekarnika, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Wołowinę kroimy na kwadraty i każdy kwadrat osuszamy ręcznikiem. Tylko idealnie suche mięso zrumieni nam się na patelni, w przeciwnym wypadku zacznie się gotować. Mięso smażymy partiami, po kilka kawałków, wrzucenie dużej ilości mięsa obniży gwałtownie temperaturę, mięso puści wodę, zrobi się twarde(...)mało smaczne. Usmażone mięso dodajemy do boczku. Na tej samej patelni smażymy marchewkę i cebulę pokrojone w cienkie plasterki. Przekładamy do mięsa i delikatnie oprószamy solą, pieprzem i łyżką mąki, mieszamy i wsadzamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyciągamy naczynie i dodajemy wino wymieszane z bulionem (szklankę bulionu
ladykitchenpietruszki mała czerwona papryka (lub pół dużej) sól pieprz nasze ulubione przyprawy (u mnie czosnek majeranek) kwadratowy karton po soku lub mleku Sposób przygotowania: Z ćwiartek ściągamy skórkę, odkrawamy mięso od kości, i kroimy je w większą kostkę. Kości, które nam zostaną możemy zużyć do ugotowania bulionu. To jak oddzielimy mięso od kości nie ma zupełnego znaczenia. Mięso(...)kroimy na cząstki, a kości z kawałkami mięsa i tak zużyjemy np do rosołu. Paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Pokrojone mięso mieszamy z papryką, pietruszką, żelatyną, przyprawami i dokładnie mieszamy. Mięso musi być dobrze przyprawione. Z kartonu po soku lub mleku odcinamy nożem wierzch, tak by można swobodnie nałożyć mięso do kartonu. Oczywiście karton przemywamy
na moim stole...Bardzo długo szukaliśmy idealnego przepisu na kaczuszkę...zawsze coś nam nie pasowało.Przede wszystkim nie przepadamy za połączeniami mięsa i owoców...więc kaczka z jabłkami nam nie posmakowała.Cóż,takie z Nas dziwolągi. Przepis,który Wam proponuję został znaleziony przez moją siostrę,wszyscy się nim zachwyciliśmy. Bardzo prosty,szybki,bez farszu...cóż po raz kolejny okazuje się,że najprostsze(...)zewnętrznej strony...dokładnie masujemy,wcieramy w skórę.Na końcu ten odłożony czosnek wkładamy do środka kaczki razem z łyżką masła.Czosnek obieramy z łupinek,zostawiamy go jednak w ząbkach. Mięso należy przełożyć do naczynia,w którym będzie pieczone,przykryć i odstawić najlepiej na noc w zimne miejsce (lodówka). Następnego dnia przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik na 200 st C. Kaczkę wyjąć
Niespełnione zdolności kulinarneszynki, biodrówka) 1500 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 400 g pręgi wołowej 350 g słoniny jelita kiełbaśnice 32 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 20 g peklsoli 10 g soli do zasolenia słoniny 1,5 g cukru 1,5 g pieprzu naturalnego mielonego 1 g jałowca mielonego 1 g czosnku suszonego Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki(...)Każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości mięsa i dokładnie mieszamy, czyli peklujemy na sucho. Natomiast słoninę mieszamy z solą. Ugniatamy w naczyniach pozbywając się powietrza, przykrywamy i trzymamy w zimnym miesiącu w temperaturze 4-6 stopni przez 48 godzin. Jelita namaczamy w zimnej wodzie, 2-3 razy wymieniając wodę. Po tym czasie
Kulinarne przygody GatityPRZEPIS . Dzisiaj przepis na feijoadę powraca - będą troszkę inne składniki jak i sposób przygotowania. A zatem zaczynamy! Uprzedzamy będzie bardzo dużo zdjęć i nie dla wegetarian: CZĘŚĆ PIERWSZA - PRZYGOTOWANIE MIĘSA: Składniki: - pół kilo żeberek, - pół kilo podgardla - pół kilo boczku - noga wieprzowa - pół kilo kości cielęcych. Mięso oraz boczek kroimy w kawałki i wrzucamy do głębokiego garnka/miski. Bierzemy blender(...)Wrzucamy do niego 2 cebule, 2 papryki zielone i miksujemy. Otrzymany sos do pokrojonego mięsa. Dodajemy również 2 łyżki koncentratu pomidorowego (my polecamy koncentrat pudliszki). Tym razem nie udało się nam kupić zmielonego kuminu dlatego zastąpiliśmy go kminem rzymskim całym, który z lenistwa nie starliśmy lecz sypneliśmy garść do garnka. Dodaliśmy również 6 startych ząbków czosnku. Wszystko pięknie wymieszaliśmy
Smaki Brazyliiząbków czosnku - 6 łyżek majeranku (2 op.po 8g) - 1 opakowanie białej gorczycy ziarna (1 op. 30g) - 2 łyżeczki cukru - ½ litra zimnej przegotowanej wody - słonina do przykrycia mięsa - cienkie jelito wieprzowe Moje przeboje z kiełbasą zaczęły się już podczas „doboru” mięsa. Okazało się, że mam za mało karkówki, więc postanowiłam uzupełnić ją chudą łopatką. Kolejne schody były podczas mielenia – brak(...)tylko drobniejsze. Karkówka z boczkiem zostały więc zmielone na drobniejszym, a łopatkę zmieliłam w domu na szarpaku. Obawiałam się, że moja maszynka zwyczajnie nie poradzi sobie z taką ilością mięsa (10kg), dlatego skorzystałam z uprzejmości znajomego rzeźnika - Johna. Z dwoma kilogramami chudej łopatki moja maszynka nie miała problemu. Po zmieleniu całość mięsa przekładamy do dużego naczynia (u mnie miska), mieszamy
mojewypiekiinietylko