mięso - 63110 przepisów (strona:206/4208)

Flaczki wołowe 194

pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu. Czyste flaczki gotujemy do miękkości około 1 – 2 godziny. Osobno gotujemy rosół z kurczaka lub wołowiny, co można zrobić na 2 sposoby: 1. Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Następnie mięso odcedzamy,   starannie myjemy zimną wodą (by pozbyć się szumowin), wkładamy z powrotem do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy ziele(...)angielskie i liście laurowe, marchewkę, pietruszkę, seler i gotujemy. 2. Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchewkę, pietruszkę i seler. Po zagotowaniu na bulionie pojawi się piana, którą usuwamy łyżką. Rosół gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas zbierając z wierzchu szumowiny. Po około 20 minutach gotowania, sprawdzamy czy jarzyny są miękkie

Smakowy Raj
Bogracz 917

internecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :) Składniki: 1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego) 2 cebule 1 czerwona papryka 40 dag ziemniaków 25 dag pieczarek 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów czosnek (świeży lub granulowany) przyprawa do wieprzowiny 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 kulki jałowca majeranek cząber(...)pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka kminek pieprz cayenne olej woda Kluseczki: 10 łyżek mąki pszennej 6 łyżek wody 2 łyżki oleju Sposób wykonania: 1. Dzień wcześniej marynuję mięso, nie jest to konieczne, ale lubię zamarynować, ponieważ mięso jest wtedy bardziej aromatyczne. Szynkę myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję czosnku, przyprawy do wieprzowiny i troszkę oleju. Całość mieszam

Kuchnia domowa Ani
Gulasz wołowo - drobiowy w czerwonym winie 171

chłodne dni jak sycący gorący gulasz.  Gulasz można zrobić na różne sposoby i z różnych składników ja dzisiaj chciałabym zaproponować wam gulasz wołowy z dodatkiem czerwonego wina, urozmaicony mięsem drobiowym i oczywiście warzywami. Przygotowanie  gulaszu jest proste,  za to gotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt nam to wynagrodzi.   Ciężko dokładnie określić jak długo gulasz będzie(...)się gotował bo to zależy od wołowiny jaką użyjemy - od części mięsa którą weźmiemy a także od wieku zwierzęcia czym starsze tym dłużej będzie się gotowało. I tak gotowanie gulaszu może nam zająć w przedziale od 1h do 2,5h trzeba po prostu sprawdzać czy mięsko jest mięciutkie. Tyle wywodu przejdźmy do przepisu. Składniki: 500g wołowiny bez kości 250g mięsa

W kuchennej krainie
Gulasz na ciemnym piwie z nutą cynamonu 232

łyżka oleju 2 łyżki masła 2 średnie cebule 2 liście laurowe kawałek cynamonu szklanka ciemnego piwa 4 marchewki 5 dag suszonych moreli sól, pieprz. zmielony kardamon i cynamon Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Posypać pieprzem. na patelni rozgrzać olej z 1 łyżką masła, podsmaży mięso. Odlać do rondla powstały sos. Zrumienić mięso. Przełożyć do rondla.Cebule obrać, pokroić(...)półpierścienie, lekko zrumienić na 1 łyżce masła. Dodać do mięsa razem z listkami laurowymi i cynamonem. Podgrzać piwo. Mięso zalać podgrzanym piwem i gorącą wodą tak by ledwo przykrywała mięso. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż zacznie robić się miękkie. Marchewki obrać, opłukać, pokroić na kawałki, dodać do gulaszu. Dosypać opłukane, pokrojone morele. Całość dusić do czasu, aż mięso

Konrad Gotuje
Rolada z schabu z mięsem mielonym 315

Kolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna. Składniki: 1-1,2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku(...)szkl bulionu  Dodatkowo sznurek bawełniany rękaw do pieczenia naczynie żaroodporne Przygotowanie: Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa. Mięso lekko rozbić z jednej strony (wewnętrzna strona rolady). Z dwóch stron mięso doprawić solą i pieprzem a wewnętrzną stronę rolady oprószyć tymiankiem. Mięso połączyć z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami

Ala piecze i gotuje
Domowa szyneczka 170

porównać najlepszych i najdroższych sklepowych rarytasów. U nas w domu robimy taką nie tylko na święta, to stały element każdego miesiąca. Zawsze można ją doprawić ulubionymi przyprawami wybierając odpowiednie mięso, a potem upiec, ugotowć, czy uwędzić. Dzisiaj proponuję wersję gotowania w rękawie, jest bardzo smaczna i soczysta, bo mięso stygnie we własnym sosie...polecam. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 /2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku z zielonymi łodygami 1 gałązka rozmarynu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na 72 godziny. Mięso przełożyć do rękawa foliowego. W dużym garnku zagotować wodę i włżyć do niej mięso, dzięki

Gosia gotuje
Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną 206

ostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny obiad. Podałam ją z pysznym sosem żurawinowym. Ciekawym dodatkiem do tego dania były również pieczone figi.  SKŁADNIKI: 60 dag filetu z piersi indyka, 10 plasterków suszonych jabłek, 6 łyżek oleju 15 dag żurawiny świeżej(...)mrożonej, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżeczki miodu, sól, pieprz kolorowy, papryka ostra mielona. PRZYGOTOWANIE: Mięso nacinam nożem wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem kolorowym. Na płacie mięsa układam plasterki suszonego jabłka. Mięso zwijam w roladę i związuję nićmi. Nacieram dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką. Roladę układam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pyzy z mięsem i warzywami czyli tanio i smacznie 313

Dziś poweekendowa propozycja na wykorzystanie mięsa i warzyw z niedzielnego rosołu. Bardzo rzadko gotuję rosół na mięsie ale jednak mi się zdarza. Zawsze w takim wypadku staje przed dylematem co zrobić z pozostałymi po rosole składnikami zupy. Dziś proponuję pyzy. Danie, które cieszy się powodzeniem wśród moich dzieciaków a dodatkowo pozwala wykorzystać to co akurat nam zostało dzięki czemu jest(...)tanie. PYZY Z MIĘSEM I WARZYWAMI CIASTO 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (zależnie od gatunku ziemniaków dosypywana wg potrzeby) FARSZ warzywa i mięso z rosołu, u mnie: 1/4 selera 2 marchewki 1 pietruszka skrzydło z indyka pierś kaczki szponder  Łącznie około 50 dkg mięsa 1 cebula 2 łyżki oliwy Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości

Magiczna kuchnia Darii
Rolada drobiowo - wieprzowa 241

zimno. Moja rodzinka uwielbia wędlinki które sama przygotowuje w domu, niż te sklepowe, a ja lubię eksperymentować w kuchni Rolada drobiowo - wieprzowa  SKŁADNIKI: kurczak- 1 szt mięso mielone wieprzowe -0,5 kg pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka  Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając(...)piersi udka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie

Kuchnia Danusi
Pulpeciki w sosie pomidorowym 185

Wyjęłam wczoraj z zamrażarki mielone mięso. Zachciało mi się pulpecików:) dawno nie robiłam. Do tego buraczki na ciepło i ziemniaki z koperkiem:) Mniam, mniam:) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko bułka tarta 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (można dać całą kostkę rosołową - według uznania) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany(...)jogurtu naturalnego do zabielenia (ale niekoniecznie) przyprawy według uznania, u mnie sól, pieprz i mielona słodka papryka Mięso przełożyć do miski, wbić jajko i wsypać taką ilość bułki tartej, żeby składniki się skleiły, a mięso było bardziej mokre niż suche. Jeśli damy za dużo bułki tartej to pulpety się rozsypią podczas duszenia. Dlatego dobrze jest dodawać do mięsa bułkę tartą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ekspresowe spaghetti po bolońsku 171

czasu to spaghetti robię z gotowego Łowicza po bolońsku. Nie potrzebuję przypraw (oprócz soli do ugotowania makaronu), mięso rozmrażam dzień wcześniej, a potem tylko gotuję makaron, podsmażam mięso i zalewam sosem. Można posypać startym "zwykłym" żółtym serem lub parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda). Składniki: słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz) 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne(...)minut - sprawdzić czy jest gotowy po ok. 10-12 minutach. Lepiej, żeby makaron był bardziej twardy niż miękki. Rozgotowany będzie niesmaczny Podgrzać patelnię bez dodawania tłuszczu i przełożyć zmielone mięso. Tłuszcz sam zacznie się wytapiać z mięsa Smażyć dość długo często mieszając. Podsmażyć mocno, ale uwaga, żeby nie przypalić! Dlatego należy to robić na małym ogniu, często doglądając i mieszając

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab pieczony 178

Bardzo dawno nie robiłam takiego schabu. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio... Taka pieczeń jest świetna nie tylko jako mięso do drugiego dania, ale wyśmienicie smakuje do kanapek. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka rozmarynu 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki muszt ardy (u mnie sarepska, ale może być francuska - też będzie bardzo dobra, zawiera ziarna(...)gorczycy - jeśli ktoś lubi) 1/2 łyżeczki pieprzu 2 nieduże cebule 1/2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowujemy bulion z 1/2 kostki rosołowej warzywnej Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek (jeśli czujemy taka potrzebę) i osuszamy ręcznikiem papierowym Do salaterki wlewamy sos sojowy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, pieprz i musztardę. Całość dokładnie mieszamy  Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia i nacieramy marynatą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drobiowa mielonka z indyka na kanapki - szynkowar 181

Była, na kanapki,  potrawka z kurczaka i mięsa mielonego wieprzowo-wołowego . A tym razem mielonka drobiowa z indyka. Bardzo podobna do potrawki. Jest w niej trochę mięsa drobiowego mielonego, trochę filetów z piersi indyka w kawałkach... Majeranek, papryka słodka, mielona. Mało soli, mało pieprzu. A po co dużo? :) Szynka delikatna, lekka, a jednocześnie dobrze zwarta i wygodna do krojenia(...)gramów mielonego z indyka 400 gramów filetów z piersi indyka 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Mięso mielone przekładamy do salaterki Filety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno) Ubite filety kroimy w małe kawałki i przekładamy do mielonego mięsa Wsypujemy majeranek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 218

wiele zachodu , a  z odpowiednio dobranymi /ulubionymi /dodatkami  zadowoli z pewnością naszych domowników lub gości. Moje danie z serduszkowymi elementami powstało z oczywistej okazji............. Zamarynowane  , zrolowane mięso wystarczy upiec  w tradycyjny sposób lub w rękawie .  Ponieważ pieczenie w rękawie to moja ulubiona metoda przegotowania mięsa   skorzystałam z niej również  tym razem(...)/pozbawić kości, skóry ,błon/  .                   - Składniki marynaty wymieszać .                      - Mięso starannie natrzeć  marynatą z każdej strony  .                   -Pozostawić  w marynac ie, przykryć  folią i wstawić do lodówki

Zakamarki mojej kuchni
Drożdżowe paszteciki z mięsem. 156

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Paszteciki dobrze smakują podane do barszczu czerwonego na gorąco lub na zimno jako przekąska. Farsz możemy również przygotować z samego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego(...)mięsa  wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego  lub pieczonego    1 kotlet z panierką 2 cebule   marchewka i pietruszka z zupy   1 jajko   1 łyżeczka oregano   sól, pieprz

Symfonia smakowa