pieczarek , 3 średnie ząbki czosnku , odrobina oleju . Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z obu stron, a następnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Mięso piec prawie(...)opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek. Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw. Buraczki zasmażane: 1 kg buraków, najlepiej mniejszych , 2 łyżki masła , 1 mała cebula , 2 ząbki
Codzienna kuchnia niecodziennasuszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na smalcu, następnie dodać rozdrobnione grzyby ( nie moczę(...)grzybów przed dodaniem do cebuli), podsmażyć. Następnie dodać wino, bulion i dusić aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i cukrem. Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi. Na dnie brytfanki ułożyć grzyby, na nich położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut. Najlepszą metodą na sprawdzenie
królestwo garówziarna czarnego pieprzu, 2 gałązki tymianku sok z cytryny, sól, cukier, 2 białka, 30 g żelatyny, Można oczywiście przygotować galaretkę z uda czy z piersi indyka, ale uważam, że mięso z szyi i skrzydeł jest delikatniejsze. Mięso włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, opaloną na ogniu cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Mięso wyjąć(...)obrać z kości. Na około 400 mięsa potrzebne nam będzie 1500 ml rosołu. Jeżeli mamy go mniej należy dodać wodę, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie. Mięso pokroić. Rosół zagotować, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ostudzić. Do zimnego rosołu wlać dwa roztrzepane białka, doprowadzić rosół do zagotowania cały czas mieszając. Odstawić na kilka minut i następnie
królestwo garówkupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . około 1kg szynki wieprzowej 125ml wody 1 łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku 2 łyżeczki soli peklującej 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 1. Mięso kroimy na kawałki około 5 cm, przy okazji wycinając z niego żyłki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i czosnkiem. Do wody dodajemy cukier puder i sól peklującą. Roztworem(...)zalewamy przygotowane mięso. Mieszamy je ugniatając przez około 5 minut, aż mięso wchłonie wodę i będzie klejące. Wstawiamy do lodówki na 24h. 2. Po upływie 24h mięso posypujemy żelatyną i dokładnie mieszamy. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu szynkę łatwiej później wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką
Szefowa kuchninada mu o wiele lepszego smaku :). Bardzo polecam to danie szczególnie na fajny obiad w gronie rodziny bądź przyjaciół który to przyrządzicie wspólnie. Dla 2 osób mięso i sos, knedliki na 4-5 osób Czas przygotowania: ok. 3 godziny Składniki: 2 kawałki udźca wołowego ok 200g 2 łyżki śmietany do deserów 36% 25g suszonej włoszczyzny Smalec - najlepiej domowej roboty(...)pszennej (ja miałem pod ręką akurat tortową) + zapas do dosypywania 1 szklanka mąki jaglanej 125ml mleka 1 jajko EKO 25g świeżych drożdży piekarskich pół łyżeczki cukru Przygotowanie: 1/ Mięso nakłuwamy i nacieramy smalcem a następnie pieprzem i tymiankiem(Odstawiamy do przegryzienia się smaków albo pomijamy). Następnie mięso obsmażamy krótko na smalcu z obu stron razem z pokruszonym liściem laurowym
Kuchnia PROzdrowotnaRaczej powinnam napisać holendersko-polski, gdyż gulasz holenderski jest bardziej okrojony, a ja nie wyobrażam sobie gulaszu tylko z mięsa i cebuli, musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie. Składniki: 1/2 mięsa na gulasz 3 cebule 5 goździków 2 liście laurowe kawałek masła mąka do obtoczenia mięsa 1 litr bulionu(...)łodyga selera 1/2 czerwonej papryki 1/4 fenkułu 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego sól czarny pieprz Wykonanie: Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję
Bea(u)ty kitchenmięsko z galaretką..przygotowane w szynkowarze..i jak to u mnie bywa ilość przypraw zawsze na oko..dodałam nawet przyprawę do dziczyzny mimo tego, ze nie dawałam takiego mięsa..a tylko wieprzowe. mięso wieprzowe peklosól sól ziołowa Rafex przyprawa gosposi Rafex przyprawa do dziczyzny Rafex żelatyna Mięso pokroić w kostkę .Przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól(...)żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem
Moje domowe kucharzeniebędzie chleb, ale można podawać również z kaszą. Papryka i cebula nadają temu daniu przyjemny, słodki posmak. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 700 g szynki wieprzowej bez kości lub mięsa wołowego 3 cebule 3 czerwone papryki (można wykorzystać również 3 różne kolory) 3-4 łyżki margaryny 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1 pomidor 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżka vegety mąka (np. Wrocławska) do obtoczenia mięsa przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli 3 łyżki mąki + woda (do zagęszczenia gulaszu) WYKONANIE Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie obtoczyć w mące. Margarynę rozpuścić w dużej brytfannie lub garnku, wrzucić mięso i obsmażyć je z każdej strony. Cebulę pokroić w kostkę
Passions hobbies lifeSaudyjskiej go nie ma) 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz i ostra papryka do smaku szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie Mięso (z wyjatkiem wątróbek) umyć i pokroić w kostkę odkrawając tłuste kawałki. Na dno garnka włożyć najtłustsze skrawki mięsa i wytopić tłuszcz. Jeśli tłuszczu będzie za mało dodać masło Ghee. Kiedy(...)tłuszcz się wytopi, dodać resztę mięsa i krótko obsmażyć na ostrym ogniu. Dodać pokrojoną drobno cebule i przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i podlać wodą, ale tylko tyle, aby mięso było przykryte. Dusić na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie się rozpadać. W połowie duszenia dodać marchewkę. Po około 2 godzinach dodać umytą i pozbawioną żyłek wątróbkę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadomowego wywaru drobiowego ( miałam akurat cienki drobiowy rosołek). Można zupę ugotować tradycyjnie, ale użycie wolnowaru sprawia, że zupa jest niezwykle esencjonalna i aromatyczna. Jednego dnia ugotowałam rosół i oddzieliłam mięso, drugiego zupę wykończyłam, co zajęło już bardzo mało czasu. Makaron robię zawsze osobno, zwłaszcza jeżeli zupa nie będzie w całości zjedzona - po nocy w wywarze makaron nie będzie smaczny(...)Bardzo polecam! inspiracją był przepis tej strony składniki (6 porcji) wywar ok 800 g mięsa z kurczaka ( mieszane,ciemne i białe) bez skóry , może być z kością 1500 ml rosołu drobiowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki sosu rybnego 6 - 8 całych gwiazdek anyżu 6 całych ząbków czosnku 3 cm kawałek świeżego
Stare Garyboczku 90 g soli kamiennej niejodowanej 10 pieprzu czarnego świeżo zmielonego 10 g majeranku 40 g czosnku ok. 350 ml zimnej wody jelita wieprzowe cienkie Wykonanie: Mięso kroimy na 2 cm kawałki, wkładamy do dużej miski, posypujemy solą i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Miskę przykrywamy (ja używam plastikowych wiaderek) i wkładamy do lodówki na 40-48 godzin. Jelita płuczemy parę(...)razy zimną wodą, a następnie zalewamy je zimną wodą w miseczce i zostawiamy. Po tym czasie odkładamy z miski około 1 kg mięsa z szynki, resztę mielimy maszynką do mielenia z sitem numer 10. Natomiast mięso z szynki mielimy przy użyciu sitka nr 13. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez
Kulinarne przygody GatityPieczeń cielęca Cielęcina to bardzo delikatne i kruche mięso, zdecydowanie mniej wyraźne w smaku niż wołowina. Według mnie najlepiej smakuje w najprostszej postaci. Bez wielu przypraw i ziół. Przy doprawianiu cielęciny zawsze dobrym wyborem będą cytrusy. Dlatego też do zamarynowania mięsa wybrałam olej z wyraźną nutą cytryny. Dodatkowo olej chroni mięso przed higroskopijnymi właściwościami soli. Dzięki temu pieczeń pozostaje soczysta(...)świeżego tymianku 2 szalotki 1 szklanka białego wytrawnego wina Cielęcinę opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Uformować pieczeń i obwiązać ją sznurkiem (szpagatem). 1-2 łyżki oleju wmasować w mięso. Z gałązek tymianku oberwać listki, rozetrzeć je z solą. Mieszankę wetrzeć w cielęcinę. Odstawić na 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso
Pełny talerzJeżeli jednak nie lubicie dziczyzny, możecie zamienić ją na wołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1½ szklanki bulionu z dziczyzny lub wołowego 850 g ziemniaków 100 g masła(...)oleju 2 łyżki octu z białego wina 2 cebule Przygotować marynatę. Ziarna lekko rozbić i rozetrzeć z suszonymi przyprawami, wymieszać z olejem i octem Cebulę obrać, pokroić w krążki. Mięso umyć, osuszyć, jeżeli trzeba oczyścić z włókien. Pokroić w ok. 1 cm kostkę, natrzeć marynatą, obłożyć plastrami cebuli, przykryć i odstawić na dobę do lodówki. Zamarynowane mięso obsmażyć partiami
Pełny talerzjesień przystało z dynią w roli głównej. Jednak co dwie dynie, to nie jedna. Oprócz piżmowej wykorzystałam jeszcze hokkaido, a właściwie... kilka dyń hokkaido. Wypełniłam je gulaszem z mięsa połączonego z dynią piżmową (butternut) i jesiennymi dodatkami. Wszystko wzmocnione sporą dawka chili i bardzo rozgrzewające. Jeżeli nie lubicie ostrych smaków chili można pominąć. Też będzie smacznie. Składniki(...)naciowego 1 szara reneta 100 ml białego wina 400 g ugotowanej ciecierzycy olej rzepakowy sól morska pieprz kajeński do smaku 6 małych dyń hokkaido Piekranik rozgrzać do 180°C. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, pokroić w kostkę. 2 ząbki czosnku rozetrzeć w moździerzu z solą, tymiankiem i oregano. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odstawić na 45 minut
Pełny talerzproporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy naprawdę cieniutkie. Wycinam wykrawaczką o średnicy 7 cm. Jeżeli wolicie grubsze ciasto, 500 g mięsa powinno wystarczyć. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka klarowanego masła szczypta soli Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Masło rozpuścić we wrzątku. Wlewać(...)przełożyć na stolnicę i zagnieść jednolite i elastyczne ciasto (ok. 5 minut). Przykryć podgrzanym talerzem lub zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 15-20 minut. Farsz 400 g ugotowanego mięsa wołowego 300 g gotowanego mięsa wieprzowego lub drobiowego (może też być pół na pół) 1 cebula 1 ugotowana marchewka (można pominąć) 2 łyzeczki klarowanego masła kilka łyżek wywaru/roso
Pełny talerz