mięso - 63110 przepisów (strona:217/4208)

Udka pieczone ze śliwkami 147

Lubię pieczone mięsa, zdecydowanie bardziej niż gotowane. Zresztą podobnie jak moi domownicy. Nie znoszą natomiast mięs faszerowanych owocami. No bo jak to tak razem... Dlatego ostatnio nie nadziewam, a piekę po prostu razem, w jednym naczyniu. Zawsze troszkę aromatu przejdzie, a i mięso nabierze odrobinę soczystości bo w trakcie pieczenia wydobywa się mnóstwo soku. Dla mnie takie rozwiązanie jest mega(...)czemu pozostały miękkie, soczyste i chrupiące z zewnątrz. Nie wysuszyły się na wiór i śmiało można było zjeść bez brudzenia sobie rąk, co wydaje się niemożliwym przy tego rodzaju mięsie.  Chciałam też przy okazji sprawdzić funkcję czyszczenia piekarnika, ale o dziwo- po pieczeniu w tej temperaturze, z parą, nie było ani śladu tłuszczu. Przetarłam więc tylko zmoczoną gąbką miejsce

Kuchnia w czekoladzie
Łopatka duszona w kapuście 162

słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej łyżeczka octu jabłkowego pieprz i sól do smaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) tłuszcz do smażenia  Jak zrobić łopatkę duszoną w kapuście? Mięso umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. W dużym garnku zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim litr wody i wrzucić(...)obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Obrać i drobno pokroić marchewkę, pietruszkę i selera, dodać do mięsa i dusić około 15 minut. Następnie obrać cebulę, czosnek i pokroić w kostkę, po czym podsmażyć i wymieszać z mięsem. Do mięsa dodać również pokrojone w drobną kostkę pomidory i poszatkowaną kapustę oraz przyprawy (bez soli i pieprzu). Kapustę dodawać partiami

Gotuj w domu
Lawasz z mięsem mielonym, serkiem halloumi i warzywami 154

Odkąd prowadzę własną stronę internetową o charakterze kulinarnym, widzę, jaką popularnością cieszą się przepisy na dania z dodatkiem mięsa mielonego. Dlatego dziś także dorzucam do swojego kulinarnego portfolio przepis na tego typu potrawę. Tym razem lawasz – czyli ormiański typ chlebka, podpłomyka, w którym po zwinięciu lub złożeniu można zamknąć pyszne dodatki. Ja użyłam serka halloumi, świeżej papryki, pomidora, kiszonego(...)ogórka oraz sałaty. Całości dopełniał sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ketchupu. Co będzie Ci potrzebne? na 3 lawasze 1 spora łyżka masła 6-8 pieczarek 500 g mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 2 duże pomidory kilka plastrów sera halloumi 2-3 kiszone ogórki 1 mini puszka kukurydzy kilka liści zielonej sałaty szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano

Raj dla Podniebienia
Zupa warzywna gotowana na kurczaku 160

kawałka dużego selera 3-4 łodygi selera naciowego 2-3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Pierś z kurczaka umyć.Do garnka wlać wodę, dodać mięso z kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie, przyprawić solą oraz pieprzem i całość zagotować. Uwaga: mięso powinno być zakryte wodą. Usunąć szumowiny i mięso gotować 40-50 minut na mniejszym ogniu(...)półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Seler umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki (listki pozostawić w całości). Do ugotowanego mięsa dodać warzywa i gotować pod przykryciem (na średnim ogniu), aż do miękkości warzyw. Na sam koniec zupę posmakować i mocniej doprawić. Podawać z drobnym makaronem i obranym mięsem z kurczaka

Ugotować
Grillowane tosty z mięsem mielonym i cebulką prażoną. 218

Grillowane tosty z mięsem :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco zachęcam. Ja w zeszłym sezonie grillowym miałam okazję zajadać się nimi na pikniku u znajomych. Tak nam zasmakowały, że teraz przygotowuję je dość często. Jeśli nie ma pogody wystarczy patelnia grillowa i gotowe. Polecam :) Składniki - opakowanie chleba tostowego - 0.5 kg mięsa mielonego - 3 łyżki prażonej cebulki - 1 jajko - 1 łyżka(...)kaszy manny - 2 ząbki czosnku - majeranek, sól, pieprz do smaku Wykonanie Do mielonego mięsa dodaję surowe jajko, prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i kaszkę. Wyrabiam ręką jak na mielone. Dość długo aby składniki się połączyły. Gotowym mięsem smaruję kromki z chleba tostowego, nakładam średnią grubość i dobrze przyklepuję nożem aby nie odpadło podczas grillowania. Tak przygotowane kromki układam

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczeń rzymska 156

Pieczeń rzymska to kolejny smaczny i ciekawy pomysł na mięso mielone,sprawdzi się na obiad i na kanapki.Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. 500 gram mięsa mielonego drobiowe lub wieprzowe 1 kajzerka namoczona w w mleku 1 cebula sól pieprz majeranek wegeta 5 jajek  M Opcjonalnie kawałek papryki czerwonej 1/3 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka musztardy(...)Mięso mielone przyprawiamy dodajemy jajko,bulion lub wodę,namoczoną kajzerkę dokładnie wyrabiamy masę.Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa,mieszamy .Odstawiamy na pół godzinki. W między czasie gotujemy 4 jajka na twardo. Do foremki keksówki (moja 21/12 cm) wykładamy połowę mięsa mielonego, na środku w rzędzie układamy ugotowane jajka przykrywamy drugą częścią mięsa mielonego lekko dociskamy

Andzia Pichci
Wieprzowina po grecku. Robimy domowy gyros! PRZEPIS 195

Cieniutkie kawałki aromatycznego i dobrze zrumienionego mięsa. Każdemu ślinka cieknie. Taki właśnie jest domowy gyros według naszego przepisu. Przepis na domowy gyros Składniki: około kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 2 cebule, sól, pieprz, oregano suszone, oliwa. Zrób tak: czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj z solą na pastę, wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, solą (mniej więcej jedna(...)łyżka), pieprzem i sporą ilością oregano. Wszystkie składniki (poza oregano) możesz też zmiksować w blenderze. Marynatą dokładnie natrzyj mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Cebulę pokrój w plastry, które wyłóż na dnie żaroodpornego naczynia, na niej umieść mięso. Piecz w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Następnie wyjmij, chwilę przestudź i pokrój bardzo

Kulinarna Polska
Chicken Sticks 142

łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli Panierka: ok 2 szklanki płatków kukurydzianych Dodatkowo: ok 1,5 – 2 szklanki oleju ulubione sosy do podania     *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe paski *** ***Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy *** *** Mięso z kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum(...)godzinę do lodówki *** *** Płatki kukurydziane wsypujemy do mocnego woreczka foliowego *** *** Za pomocą tłuczka do mięsa rozgniatamy płatki na drobne kawałki *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w rozgniecionych płatkach *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Po usmażeniu mięso wykładamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru

Blog z Apetytem
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-porowym 289

Fileciki z kurczaka w kremowym sosie porowym Kruche i soczyste mięso z piersi kurczaka, zanurzone w kremowym sosie śmietanowo-porowym to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Polecam!     Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 niewielki por 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki olej do smażenia 2 łyżki posiekanego(...)koperku Przyprawy: sól, pieprz       *** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z dwóch stron, do zrumienienia *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w plasterki por, przez około 2 minuty, ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy

Blog z Apetytem
Schab pieczony 172

majeranku, soli i pieprzu ze szczyptą tymianku. Możecie dodać do niego także kompozycję z tymianku i ostrej lub słodkiej papryki. Taki domowy mięsny wypiek jest jedną z lepszych propozycji mięsa na ciepło do obiadu lub wędlinę na kanapki. Ilość i kompozycję przypraw dostosujecie do własnych smaków. Schab pieczony zawsze wyjdzie smaczniejszy, bo własny! Schab pieczony SKŁADNIKI: 1,2 kg schabu(...)kości 2 łyżeczki majeranku pieprz, sól szczypta tymianku 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę opcja: sznurek do obwiązania mięsa (ja używam, dzięki czemu mięso po upieczeniu zachowuje ładny kształt) olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Schab szybko i dokładnie myję pod zimną wodą, osuszam na papierowym ręczniku. Z podanych przypraw i czosnku przygotowuję “papkę”, którą nacieram mięso, obwiązuję je sznurkiem

Zasmakuj Kuchni
Mięsna babka z sosem tatarskim i kolorowym wnętrzem 147

Smaczna i prosta w przygotowaniu pieczeń z mięsa mielonego podana w formie od babki. Dodatek jajek, groszku i marchewki dodatkowo urozmaiciły smak. 500 mięsa mielonego wieprzowego 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 3 łyżki sosu tatarskiego 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki 2 jajka (ugotowane na twardo) 7 plastrów boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso(...)mielone dokładnie wyrabiamy z jajkami i bułką tartą. Dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Do mięsa dodajemy również odsączony groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę oraz sos tatarski. Całość ponownie wyrabiamy na jednolitą masę. Dno foremki do babki (moja jest silikonowa) wykładamy plastrami wędzonego boczku. Na boczek rozkładamy równomiernie mięso mielone. Ugotowane, obrane

VioletoweKucharzenie
Bezmięsny pasztet z ciecierzycy i marchewki 174

który w pierwszej kolejności kojarzy się ze zdrowym odżywianiem. Trudno się dziwić, bo ten popularny, mięsny ze sklepowej półki trudno nawet nazwać prawdziwym jedzeniem. Ciężko doszukać się w nim mięsa, nie wspominając nawet o mięsie dobrej jakości. Często jest to mięso oddzielane mechanicznie, czyli resztki mięsa oddzielone od kości, a także spore ilości tłuszczu, skóry czy ścięgna. Ten sposób pozyskiwania(...)mięsa" wykorzystywany jest, żeby obniżyć koszty masowej produkcji żywności, co już samo w sobie wskazuje na to, że nie może być to składnik dobrej jakości... Poza tym 'apetycznym' składnikiem do pasztetów w celu poprawy smaku i przedłużenia trwałości dodaje się konserwanty, wzmacniacze smaku, aromaty i barwniki.  Nasuwa się pytanie po co wkładać do ust coś co nie tylko

HealthyCreations
Kotleciki/paluszki z indyka z dodatkiem cukinii i kuskusu 163

Jeśli szukacie nowego pomysłu na mięso mielone, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Mięso wychodzi delikatne, mięciutkie, pyszne, a „poduszka” z warzyw idealnie smakuje z każdym dodatkiem, z którym zdecydujecie podać te kotleciki. Dzisiejszy przepis- to moja kolejna, bardzo udana improwizacja. Polecam Składniki na 7 kotlecików: – 500g mięsa z indyka (u mnie kawałek uda i kawałek piersi(...)300ml wody – 1 łyżka masła lub oleju (u mnie masło klarowane) – 1,5 łyżki cukru – garść drobno posiekanego koperku – sól i pieprz wg smaku Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na około 5-7 minut. Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. W dużej misce

Smaki Armine
SAŁATKA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 177

Jeśli lubicie hamburgery to mam dla Was przepis idealny. Sałatka cheesburgerowa to doskonała propozycja nie tylko dla fanów burgerów, ale i sycących mięsnych sałatek. Pyszna kompozycja smakowa mięsa, warzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem(...)dodatkowo grzanki. Ja pomijam je zawsze, ale w wersji LCHF również można użyć po prostu keto bułek jeśli macie na to ochotę. Składniki – sałatka cheesburgerowa: 1 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego albo mieszanego (u mnie pół na pół) 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin 200 g papryki kolorowej

Ola la LCHF
Pasztet z królika 219

zrobić pasztet z królika: Do garnka włożyć królika, boczek. Dodać obraną cebulę, marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą (tylko tyle by przykryła mięso) i gotować do miękkości (ok 1,5h) w trakcie sprawdzając czy mięso jest dobrze doprawione, szczególnie solą. Wątróbkę dodać na ostatnie 15 min gotowania. Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (zachowując(...)ostudzić. W wywarze namoczyć bułki. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa 2 lub 3 razy. Do masy mięsnej dodać przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową), ok szklankę wywaru w którym gotowało się mięso i żółtka, następnie wyrobić. Białka ubić na pianę, połączyć z mięsem. Masę przełożyć do foremek keksówek (10 x 30cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem

Dorota Smakuje