Witajcie. Dziś obiad iście letnio-wiosenny. Cudne połączenie! A do tego podałam mieszankę obiadową Mix obiadowy firmy Polskie Młyny. Świetnie się komponuje z mięsem. Gotuje się szybko - ok 15 minut, po ugotowaniu i odcedzeniu mieszanka pozostaje sypka - co mi bardzo odpowiada. I najważniejsze - świetnie smakuje. Połączenie ryżu, czerwonej soczewicy oraz czerwonej quinoy (komosy) jest jak najbardziej trafne. Polecam Wam serdecznie(...)Filet oczyścić, pokroić na niewielkie porcje, każdą rozbić lekko tłuczkiem, po czym osolić i popieprzyć. Lekko oprószyć mąką każdy kawałek z każdej strony. 2. Na oleju krótko obsmażyć mięso z obu stron, po czym wyjąć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Z powrotem dodać mięso, zalać 1 szklanką wody, dodać łyżkę masła klarowanego. Dusić razem
Kuchnia domowa Aniłyżka słodkiej , mielonej ,wędzonej papryki 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka cynamonu – płaska 2 łyżki soli 1,5 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso , płukamy , oczyszczamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce , po czym , pieczołowicie , wcieramy je w mięso ( na sucho , bez żadnego oleju itp . ) , dokładnie w każdy centymetr powierzchni Odstawiamy , najlepiej(...)już dokonaliśmy balsamowania , naszych wieprzowych zwłok przyprawami , czas wsiąść brytfankę , najlepiej żeliwną . Na dnie układamy około 3-4 plasterki smalcu , na nich pokrojoną w grube plastry cebulę , następnie mięso i ponownie kilka plastrów smalcu . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C . Pieczemy szczelnie przykrytą , przez około 4 godziny , jeśli jest gruby kawałek mięsa , to nawet 5 godzin . Staramy się przez
Ogrodnik w podróżytyle przepisów dla Was, że sama nie wiem od czego zacząć :P A tak na prawdę, kiedy znajdę na to czas, aby to wszystko opublikować :D Dawno nie było mięsa, więc wrzucam przepis na obiad :) Na straganach coraz więcej młodych warzyw i trudno nie skusić się na pyszną kalarepę, młodą kapustę czy właśnie młodą marchewkę. Ja postanowiłam połączyć(...)mięsem a jako że nie chciało mi się zbyt dużo zmywać i stać przy garach, zapiekłam wszystko w piekarniku ;) Składniki na 2 porcje: 3 duże plastry karkówki pęczek młodych marchewek (u mnie 5-6 sztuk) 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięs, tymianek Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką
My simple kitchenobiad co dziś mamy? - Chili con carne. - Czyli co?? - Czyli chili:) Chili con carne, czyli papryka chili z mięsem. To popularna jednogarnkowa potrawa kuchni tex-mex, czyli kuchni z pogranicza teksańsko-meksykańskiego, a jej składnikami są papryka chili, cebula, pomidory, wołowina, fasola. Ta oryginalna przypomina mi sos bolognese, ponieważ dodaje się do niej drobno siekane lub nawet mielone mięso. Może(...)czosnku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 papryczka chili kumin rzymski mielona kolendra kilka gałązek tymianku pieprz czarny sól olej natka pietruszki lub kolendra Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, kolendrą, odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać cebulę i marchew, cebulę pokroić w kostkę, marchew w półplasterki. Czosnek posiekać. Z papryki chili
Obiad gotowyKarkówka z grilla jest obowiązkową pozycją, którą wkładam na ruszt podczas spotkań z przyjaciółmi. Niekiedy zdarza mi się kupować gotowe, zamarynowane mięso, jednak jeżeli mam więcej czasu przygotowuję marynatę do karkówki. Zostawiam w niej mięso na noc, aby przeszło smakiem przypraw. Możecie skrócić czas marynowania, jednak im dłużej poleży w marynacie, będzie bardziej aromatyczna. Karkówka z grilla nie może być(...)zbyt cienka, ponieważ podczas smażenia wyschnie na wiór. Najlepiej jeżeli pokroimy ją w plastry grubości około 1-2 cm. Pamiętajcie także, aby mięso wkładać na dobrze rozgrzany ruszt i grillować na sporym ogniu – jeżeli karkówkę będziecie grillować zbyt długo może zrobić się sucha. Mięso klasycznie podajcie z musztardą oraz ketchupem, pieczywem i jakąś smaczną sałatką, np. Sałatką grecką
Kuchnia Bazyliibardzo sycące i smaczne danie obiadowe. Potrawa jest aromatyczna i dobrze doprawiona. Danie można uznać za jednogarnkowe i podać na obiad bez dodatków. Do duszenia dobrze nadaje się mięso, które zawiera nieco tłuszczu np. łopatka, karkówka lub biodrówka. Takie mięso po przygotowaniu jest delikatne i zatrzymuje w sobie dużo smaku, gdyż to tłuszcz właśnie jest nośnikiem smaku i zatrzymuje(...)potrawie. Przygotowane mięso z bardzo zdrową i smaczną ciecierzycą dostarczy nam dużo dobrze przyswajalnego białka, witamin i błonnika. Obiad będzie energetyczny, ale niezbyt ciężki do trawienia. Pikantność dania najlepiej dopasować do swoich upodobań. Składniki: 1 kg biodrówki wieprzowej 2 szklanki suchej ciecierzycy 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili
Kuchcik gotujeLubię pesto i używam je do wszystkiego! Marynuję w pesto wieprzowe polędwiczki, które póżniej owijam boczkiem i grilluję. Pesto to świetna marynata do mięsa i drobiu, którą bardzo polecam. Wieprzowe polędwiczki z boczkiem marynowane w pesto są aromatyczne i smaczne. Wieprzowa polędwica jest chudym mięsem. Posmarowana pesto i owinięta boczkiem staje się podczas grillowania bardzo soczysta. Tak upieczone mięso idealnie(...)pesto, tutaj przepis ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego Natrzyj polędwicę solą i pieprzem. Następnie posmaruj pesto i owiń luźno plastrami boczku. Boczek kurczy się podczas pieczenia. Odstaw mięso na godzinę do lodówki. Wyjmij zamarynowane mięso z lodówki i odczekaj 20 minut. Rozgrzej grill i grilluj mięso po obu stronach co i rusz odwracając. Podaj z sałatką do grilla
codojedzeniaMakaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym, papryką, cukinią i pomidorami, zapiekany z sosem beszamelowym i parmezanem. Pycha! Połączenie doskonałe, szczególnie dla miłośników włoskich smaków . To idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Makaronowe rurki można faszerować różnego rodzaju mięsami, serami lub warzywami. Pomysłów jest mnóstwo! Polecam Składniki: około 21 rurek cannelloni 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża czerwona papryka(...)łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Dodatkowo: 100 g parmezanu Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, rozmaryn, oregano i szczyptę soli. Lekko podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Dodać drobno pokrojoną paprykę i cukinię, chwilę podsmażać. Następnie dołożyć pomidory z puszki
Oryginalny smakZupełnie niesamowita zaprawa na grilla, o głębokim słodko-gorzkim smaku, pachnąca wędzonką i dymem. Można jej użyć także do mięs pieczonych w piekarniku. Najlepiej nadaje się do wołowych steków i karkówki. Przepis pochodzi od braci Matta i Teda Lee , właścicieli firmy Lee Bros (Dystrybutora orzeszków), podróżników, kucharzy i celebrytów. Czas grillowania : 20 minut Liczba porcji : Z podanej ilości składników powstanie(...)zaprawa na 4 kawałki mięsa Składniki: 4 łyżki drobno mielonej kawy 4 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 4 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego Przygotowanie Połącz wszystkie składniki. Mięso dokładnie osusz, a następnie skrop i wysmaruj olejem. Natrzyj zaprawą. Odstaw na 15 minut. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 10 minut z każdej strony (jeśli grillujesz wołowinę
Niedzielny kucharzDelikatna, aromatyczna posypka na grilla, która pięknie karmelizuje się pod wpływem ciepła, nadając mięsu nie tylko smak, ale i ładny wygląd. Doskonale nadaje się do przyrządzania piersi z kurczaka, dość cienko pokrojonej i lekko rozbitej tłuczkiem. Przepis pochodzi od Melissy Clark . Czas grillowania : 10 minut Liczba porcji : Posypki z podanych składników starczy na podwójną pierś z kurczaka Składniki: 2 łyżki(...)brązowego cukru 2 łyżeczki ziaren kolendry 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Utrzyj wszystkie składniki w moździerzu. Natrzyj mięso przyprawami i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, ale nie za blisko węgli, bo cukier w posypce łatwo może się spalić zamiast skarmelizować. Czas grillowania
Niedzielny kucharzPieczeń z indyka z papryką to aromatyczna, delikatna w smaku i bardzo smaczna przystawka. Ciekawie wygląda wśród innych wędlin na talerzu. Tak upieczone mięso świetnie sprawdza się również na kanapki. Na pieczeń najlepiej nadają się różne części indyka razem ze skórą, gdyż z samej piersi bez skóry, pieczeń będzie zbyt sucha. Po upieczeniu pieczeń wystudzić w foremce i pozwolić(...)również w niej zastygnąć. Mięso wtedy wchłonie część wytopionego soku, a pozostałą jego część można wykorzystać, jako bazę do sosu lub wywar do zupy. Pieczeń z indyka jest delikatniejsza, niż wieprzowa i chętnie jedzą ją nawet dzieci. Osobiście nie przepadam za sklepowymi wędlinami i wolę sama upiec kawałek mięsa lub pieczeń, wtedy wiem, co w niej się znajduje. Mam nadzieję
Kuchcik gotujegołąbki, a ich przygotowanie jest dużo prostsze i przede wszystkim nie wymaga tyle czasu. Mają w środku wszystkie tradycyjne „gołąbkowe” składniki, w tym kapustę, ryż i tradycyjnie mięso mielone. W tej wersji jest to danie jednogarnkowe, które najlepiej podać razem z ziemniakami i pyszna domową surówka lub sałatą z dodatkiem jogurtu. Zajrzyj także do innych moich przepisów(...)gołąbki z włoskiej kapusty – zupa z włoskiej kapusty – kwaśnica z żeberkiem GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Ilość porcji: 7-9 gołąbków Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 500 g mięsa mielonego (z łopatki, wołowo-wieprzowego lub z kurczaka) – 100 g ryżu – 1 cebula – ćwiartka kapusty – 300-400 g passaty pomidorowej – 1 łyżeczka suszonego oregano
nietylkopasta.plfaszerowane papryki: Faszerowane papryki – pyszna propozycja na kolację. Faszerowane papryki według mnie są bardzo efektownym i ciekawym daniem, ich forma podania zachwyca wszystkich. Możemy je faszerować czym tylko chcemy, mięsem mielonym, ryżem i mięsem, możemy dodawać oliwki. Wszystko wedle naszego uznania. Przepis ten nie zajmuje nam dużo czasu ani dużo umiejętności. Składniki: 4 papryki (kolor dowolny) 350 g mielonego mięsa(...)koncentratu pomidorowego Tymianek Słodka papryka Oregano Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, starty czosnek. Gdy uzyskamy złoty kolor, dodajemy mięso mielone i całość smażymy. Usmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy również do tego tymianek, czerwoną paprykę słodką, oregano, natkę pietruszki oraz koncentrat. Ponownie całość smażymy przez kilka minut. Następnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepropozycja dla tych którym mięsa trudno sobie odmówić. A w Święta na pewno coś mięsnego i na moim stole się pojawi :) Składniki : ok. 50 dag mięsa z dzika- chuda szynka 50 dag mielonego mięsa wieprzowego - tłusty boczek kasza manna lub bułka tarta cebula 2 jajka(...)sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona Przygotowanie : Zmielić obydwa rodzaje mięsa Dodać do niego pokrojoną przesmażoną cebulę, jajka, kaszę mannę lub bułkę tartą przyprawy - wyrobić dokładnie Przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm, piec w temp. 180-190 *C Moje uwagi: Obydwa mięsa należy zmielić na drobnych oczkach, wtedy przy krojeniu nie będzie się kruszyć. Boczek
Proste Potrawywolnowar to super urządzenie...można dowolną potrawę przygotować , włożyć do wolnowaru , ustawić i np.iść do pracy,a po powrocie obiadek prawie gotowy.U mnie tym razem zrazy z dodatkiem mięsa mielonego i ogóreczka. kilka plastrów polędwicy wieprzowej troszkę mielonego mięsa ogórek kiszony domowa vegeta susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać(...)wegetą .Na każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione] oraz kawałek ogórka.Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze [high 2 -4 lub low około
Moje domowe kucharzenie