mięso - 63110 przepisów (strona:226/4208)

Kurczak z patelni (z parmezanem) 228

wrzucamy na patelnię obrane z osłonek ząbki czosnku i od razu zmniejszamy nieco płomień. Smażymy razem około 3-4 minuty, po czym wlewamy wino. Natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. Jeśli po tym czasie mięso jest miękkie, dodajemy na patelnię pozostałe masło i mieszamy z powstałym sosem. Na sam koniec mięso posypujemy tartym(...)piekarniku:) Za pierwszym razem postępowałam zgodnie z przepisem. Kolejnymi razami odpuściłam już sobie dodatek masła na sam koniec. Tak więc przedostatnie zdanie przepisu można potraktować jako „opcjonalne”;) Mięso obsmażałam na dobrze rozgrzanej patelni, a potem dusiłam już na średnim ogniu. Wino jakiego użyłam do mięsa to Tokaji Furmint

Smaki Na Talerzu
PIECZONE WIEŻYCZKI z MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO i PASTERNAKU 185

Mielone mięso nie musi być nudne. Zobaczcie jakie piękne wieżyczki wyczarowałam z mielonego mięsa wołowego i pasternaku. Pasternak dumnie wraca na nasze stoły, jest podobny do pietruszki (babcia zawsze mówiła, że pasternak jest gorszy od pietruszki, łatwiej się go hoduje i rośnie większy, ale nie ma tyle smaku co pietruszka). Dla mnie i pasternak znajdzie zastosowanie w kuchni! Jest bogaty(...)byłyby kształtniejsze, gdybym użyła profesjonalnych obręczy kulinarnych, ale chciałam Wam pokazać, że dla chcącego nic trudnego, można sobie poradzić ze zwykłym papierem do pieczenia.   PIECZONE WIEŻYCZKI z MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO i PASTERNAKU Składniki na 4 porcje : średni pasternak (200g) 2 ziemniaki (200g) 20g masła 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 500g mięsa mielonego wołowego

Dietolog
POTRAWKA z MIELONEGO INDYKA i KAPUSTY PEKIŃSKIEJ oraz OWOCOWA SALSA 187

Mięso mielone nie musi być nudne. Mielone z indyka jest zdrowe i chude, szkoda go smażyć na patelni w panierce i podawać w postaci nudnego kotleta mielonego. Wystarczy trochę warzyw, owoce i można zupełnie odczarować mielone mięso, które w tej odsłonie będzie stanowić podstawę kolorowego dania, które zachwyci wymagające podniebienia. Z jednej strony łatwe w przygotowaniu, z drugiej nieoczywiste. Takie(...)absolutnie fantastyczna, orzeźwiająca i soczysta salsa owocowa. Żeby było modnie, danie jest bezglutenowe POTRAWKA z MIELONEGO INDYKA i KAPUSTY PEKIŃSKIEJ oraz OWOCOWA SALSA Składniki na 4 porcje: 500g mielonego mięsa z piersi indyka 1/2 kapusty pekińskiej (250g) 1 marchewka (150g) kawałek selera korzeniowego (mniej więcej tyle co marchewki) 3-4 cm łodygi pora (biała część) 1 łyżka oliwy 1 łyżka

Dietolog
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami 475

Mięso mielone i ryż to chyba najpopularniejsze składniki na farsz do papryki czy cukinii, ale nam bardzo smakują, więc najczęściej nimi faszerujemy warzywa. Z resztą dużą rolę odgrywa tu doprawienie farszu, najlepiej gdy jest dość pikantny, ponieważ papryka sama w sobie po upieczeniu nie ma zbyt wyrazistego smaku, a gdy dodamy sporo ziół, świeżo mielonego czarnego pieprzu i chilli całe(...)danie nabiera idealnego smaku :) Składniki na 5 sztuk: 5 sporych czerwonych papryk 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 woreczki ryżu 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 puszka lub dwa duże świeże, sparzone i obrane ze skórki pomidory 150-200 g tartego żółtego sera przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, suszony majeranek, suszona bazylia, sól, pieprz, mielone chilli natka pietruszki

Simply Food
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 177

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to sposób na rozgrzanie przemarzniętych organizmów . Hu hu ha zima zła za oknem zimno mroźno i chyba mnie dopada jakaś depresja. Chcę już wiosny, zieleni, ptaszków ćwierkających za oknem . Ach na to trzeba chyba jeszcze troszkę poczekać bo zima nie zamierza na razie odpuścić. Na rozgrzewkę zapiekanka z mięsem mielonym, serem, cebulką i pachnącym latem(...)koperkiem. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Składniki ziemniaki mięso mielone cebula ser żółty koperek masło Pokroiłam ziemniaki na plastry, mięso podsmażyłam z przyprawami a cebulę nieco podlałam wodą i wstawiłam na chwilkę do mikrofalówki żeby zmiękła. Naczynie żaroodporne posmarowałam masłem i poukładałam składniki warstwowo. Piekłam około godzinki ale po 40 minutach dodałam jeszcze ser żółty w plastrach z dodatkiem grzybów

Pieguskowa Kuchnia
Mięso mielone z cukinią 197

Szybki i smaczny obiad. Mięso mielone z cukinią. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami lub kaszą. Polecam na obecne upały, kiedy nie mamy ochoty gotować i piec. Na blogu w zakładce mięsa znajdziecie wiele innych pomysłów i przepisów na dania mięsne. Jeśli ugotowaliście coś z moich przepisów to napiszcie kilka słów w komentarzu. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula(...)puszka pomidorów sól pieprz słodka papryka 2 łyżki masła klarowanego Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Wszystko usmażyć aż mięso będzie brązowe. Dodać cukinię startą na tarce o grubych oczkach. Smażyć około 3 minut. Wlać puszkę pomidorów i pół puszki wody. Wszystko doprawić solą, pieprzem

O kuchni z uczuciem
Potrawka z mięsem mielonym i cukinią + film 214

Potrawka z mięsem mielonym i cukinią to znakomity pomysł na sycący, smaczny i prosty w przygotowaniu obiad. Pasuje do każdego dodatku: makaronu, ziemniaków, ryżu czy kaszy. Mięso mielone doskonale komponuje się z cukinią i pieczarkami, może stanowić wyśmienitą inspiracją na letni posiłek.     składniki na 4 porcje 500 g mięsa mielonego 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku 2 czerwone(...)garnka z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek i wszystko delikatnie szklimy od czasu do czasu mieszając. Do cebuli i czosnku wrzucamy pokrojone pieczarki, mielone mięso i wszystko chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i pomidory, wlewamy szklankę wody, całość gotujemy do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane, często mieszając. Pod koniec gotowania

Smakowite Dania
nadziewana cukinia 173

Mięso mielone to moja ulubiona postać mięsa, jeśli w ogóle można tak napisać. Jest to tak wdzięczna propozycja w kuchni, że można z nim wyprawiać cuda. Pod każdą postacią będzie łatwe do przygotowania. Jeśli do tego jeszcze dodamy warzywa kompozycja wyjdzie idealna. Jednym z moich ulubionych warzyw jest cukinia i bardzo mnie cieszy, że można ją teraz spotkać przez(...)cały okrągły rok. I już nie trzeba czekać na lato :) Chociaż wiadomo, że taka z działki jest najlepsza. Dzisiejsza propozycja obiadowa jest połączeniem cukinii i mięsa mielonego. Proste danie, które jak można się spodziewać robi się bardzo szybko. Składniki: 2 średnie cukinie 300 g mięsa mielonego 1 cebula 2-3  pieczarki 2 pomidory świeże lub z puszki ser żółty

Gotowanie z pasją
Gulasz z indyka w sosie własnym 555

szparagową wraz z dodatkiem podrumienionej bułki tartej. Poniższy gulasz przygotowałam w szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Poniższy gulasz jest świetny w smaku, a mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować w zwykłym garnku, tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie o wiele dłuższy (co najmniej 1-1,5 godziny(...)małym ogniu).  Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz papryka ostra 2-3 listki laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki mąki pszennej (1 do posypania mięsa i 1 do zagęszczenia sosu) 2 łyżki masła klarowanego Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem

Ugotować
Kąski kurczaka w cieście kokosowym 291

Zamarzyło mi się mięso o kokosowym posmaku. Postanowiłam przygotować takie właśnie kąski z kurczaka w kokosowym cieście. Kokos jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Idealnie smakuje z sosem słodko-kwaśnym, bez którego to danie nie byłoby pełne. Ja pokroiłam mięso w dość dużą kostkę, ale myślę, że lepiej sprawdziłyby się jeszcze ciut mniejsze kawałki, takie „na raz”. 2 pojedyncze piersi(...)kwaśny   Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy kokos. Miksujemy do połączenia, na małych obrotach miksera. Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki (w średniej wielkości kostkę). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub we frytownicy. Kawałki kurczaka zanurzamy w gęstym cieście (jeśli jest taka

Smaki Na Talerzu
Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią 171

Ostatnio szukam nieco dziwnych dań, które mogłyby spełniać wiele ról Tak wiem, jestem wymagająca. Tak wpadłam na pomysł bułek- paluchów, które będą nadziane mięsem. Ale mięso mogłoby być zbyt ciężkie, dlatego dorzuciłam do niego warzywa. I tak powstały bułki mięsne ale dużo lżejsze. Nadają się na obiad z sosem lub jakimś barszczem, chłodnikiem. Świetnie sprawdzą się do grilla(...)u017con\u0105 papierem do pieczenia na 30 min.\r","Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszk\u0105.\r","Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach.\r"]} Drukuj Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią Składniki Nadzienie 1 duża cebula 350 g mięsa wołowego mielonego 1 puszka pokrojonych pomidorów lub 4 duże pomidory świeże 1 średnia cukinia 1/2 bakłażana 1/2 pęczka natki

Mieszam w Garnku
Pulpeciki w sosie pomidorowym 344

odmiany od tradycyjnych kotletów mielonych zrobiłam ostatnio na obiad pulpeciki w sosie pomidorowym i się nimi zachwyciliśmy. Szybkie, proste do wykonania maleństwa z mięsa mielonego takie na dwa kęsy zatopione w sosie z kawałkami pomidorów, aż kuszą żeby zrobić je ponownie :) Składniki na 2-3 porcje: (inspiracja: " Ósmy kolor tęczy ") Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko kilka(...)łyżek bułki tartej (tyle aby móc ulepić zgrabne kulki z mięsa) przyprawa do mięsa mielonego  Sos pomidorowy: puszka pomidorów (ja użyłam krojonych z ziołami) 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki pikantnego keczupu 0,5 łyżeczki cukru sól, pieprz, słodka mielona papryka   Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawą i ulepić nieduże kuleczki

Simply Food
Szynka pieczona ze skórą 190

Aromatyczna pieczona szynka ze skórą to doskonałe danie na obiad lub po wystudzeniu, jako wędlina na kanapkę. Chrupiąca dobrze wypieczona skórka i delikatne kruche mięso w środku. Uczta smakowa dla miłośników dań mięsnych. Wspaniałego aromatu szynce nadają przede wszystkim goździki, którymi nakłuta jest cała skóra. Dzięki pieczeniu szynki ze skórą, mięso w środku nie jest suche, gdyż wytapiający się tłuszcz(...)chrupiąca, jeśli przed włożeniem szynki do piekarnika, posypiemy ją gruboziarnistą solą. Osoby nielubiące skórki i tłuszczu, po upieczeniu mogą ją odkroić i uraczyć nią kogoś, kto lubi takie kawałki mięsa. Spróbujcie, jeśli macie możliwość kupienia szynki ze skórą, do pieczenia wybierzcie właśnie taką.    Składniki: 1,6 kg szynki wieprzowej ze skórą  20 szt. goździków  2 łyżki

Kuchcik gotuje
Piersi kurczaka z cytrynowo-tymiankową nutą 213

Dziś kolejna propozycja na kurczaka z grilla. Z bardzo fajną marynatą, ze świeżym tymiankiem, cytryną i ostrą papryczką. Dzięki niej otrzymujemy ziołowo-pikantne mięso. Bardzo nam smakowało:) podwójna pierś z kurczaka 1-2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki 1 cytryna 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 4 listki laurowe świeży tymianek (ilość wg uznania, w zależności(...)owocu. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli oraz posiekany tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy mięso. Kawałek mięsa wkładamy na dno pojemniczka z wieczkiem, na mięsie kładziemy listek laurowy, następnie dajemy kolejną porcję mięsa, znów listek laurowy itd, aż do wyczerpania składników. Pojemnik zamykamy i odkładamy

Smaki Na Talerzu
Czebureki 162

jest to tradycyjne i regionalne danie Tatarów Krymskich. Czebureki, bo o nich mowa, są rodzejem pierogów z rewelacyjnym farszem, które smaży się na głębokim tłuszczu. Generalnie farsze to surowe mięso mielone – w oryginale baranina, ale można spodka się także z wersją warzywną lub wypełnioną serem. Moją dzisiejszą propozycją jest wersja mięsna, a konkretnie wieprzowo-wołowa. Oryginalnie czebureki są bardzo(...)duże, ja jednak przygotowałam ich mniejszą wersję Dodatkowo, jak już wspomniałam, farsz to surowe mięso mielone, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać podpieczone na patelce mięso, tak jak to zrobiłam ja. Do farszu możecie także wykorzystać mięso, które zostało wam z rosołu Pierogi są naprawdę nietypowe i rewelacyjne w smaku. Jeśli nigdy ich nie próbowaliście to koniecznie musicie

PatiGotuje