wieprzowej kilka liści ,świeżej szałwii , 6-7 sz t 1 łyżka grubo tłuczonego , czarnego pieprzu 2 łyżki , pełne , peklosoli 2,5 l wody strzykawka z grubą igłą , do nastrzyku mięsa siatka wędliniarska Solankę wykonuję , rozpuszczając peklosól w zwykłej wodzie z kranu – koniecznie zimnej ( tak samo , robił mój dziadek i tego się trzymam ) Tak przygotowaną solankę , nabieramy w strzykawkę(...)porządnie, nastrzykujemy nią mięso z szynki w najgrubszych miejscach . Całą szynkę wkładamy do reszty solanki i moczymy przez około 9 dni w chłodnym pomieszczeniu , kontrolując , by mięso było cały czas zanurzone w zalewie . Po tym czasie , wyciągamy szynkę , płukamy w bieżącej , zimnej wodzie , osuszamy ręcznikiem , wkładamy w siatkę do wędzenia . Pod siatkę , poprzez jej oczka , wkładamy dookoła mięsa, liście szałwii
Ogrodnik w podróżyimbiru, obłęd;) Smakowało zdecydowanie lepiej, niż udało mi się uchwycić na zdjęciu;) Danie przygotowuje się stosunkowo długo, najpierw bowiem należy dobrze namoczyć makaron ryżowy, wiele też czasu zajmuje podduszenie mięsa do miękkości. Gdyby makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, a cielęcine zastąpić mięsem drobiowym, byłoby pewnie zdecydowanie szybciej, ale czy równie smacznie? Pewnie kiedyś spróbujemy się o tym przekonać(...)ziemnych solonych 2 łyżeczki cukru sok z 2 limonek sól, pieprz Na dwie godziny przed przygotowaniem dania zalewamy makaron przegotowaną wodą o temp. pokojowej. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy 2-3 łyżkami mąki pszennej, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju kokosowego i obsmażamy mięso z każdej strony. Następnie
Smaki Na Talerzuszczypiorku 1/2 łyżeczki, mielonego , białego pieprzu 2 łyżki, żelatyny wieprzowej 1 czubata łyżeczka soli lub płaska jeśli lubicie mało słone produkty 1/2 łyżeczki cukru woreczek termiczny do szynkowaru szynkowar Mięso z piersi kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem , dosłownie odrobinę , żeby porozrywać włókna mięsa na powierzchni , ale nie zrobić kotletów . Posypujemy solą , cukrem , pieprzem, żelatyną i posiekanym szczypiorkiem . Mieszamy dokładnie , odstawiamy(...)lodówki . Drugiego dnia , ponownie mieszamy , lekko ugniatając – chodzi o to ,żeby mięso jak najbardziej się posklejało . Do szynkowaru wkładamy woreczek termiczny , i ciasno ugniatamy piersi z kurczaka . Dociskamy i zamykamy szczelnie szynkowar . Szynkowar wstawiamy do garnka wyłożonego na dnie ścierką , zalanego , tak żeby woda sięgała 5 cm poniżej pokrywy szynkowaru. Parzymy w temperaturze 70-80 C ( nie dopuszczamy
Ogrodnik w podróżygodzina 25 min Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina Serves: 6 Ingredients 3 łyżki oleju/smalcu 2 cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki ½ łyżeczki słodkiej papryki słodkiej papryki 1 szklanka słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions(...)Cebulę posiekać w drobne kawałki. Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć w połowie soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu – usmażyć cebulę do zarumienienia – przełożyć do formy do zapiekania. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz- smażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron ( ja robiłam to w 2 turach), na koniec dosypać paprykę, szybko wymieszać i przełożyć mięso
Cooking for Emilywartościach odżywczych mięsa z indyka można by dłuugo się rozpisywać 😉 Ja napiszę w telegraficznym skrócie: zdrowe, niskokaloryczne, bogate w wiele odżywczych wartości, o niskiej zawartości cholesterolu. Gdyby na bezludną wyspę pozwolono mi zabrać tylko jeden produkt, bez wahania wybrałbym indyka – powiedział w jednym z wywiadów angielski kucharz Jamie Oliver. Myślę, że jego słowa są najlepszą rekomendacją do spożywania indyczego(...)mięsa jak najczęściej Dziś zapraszam Was na udziec indyczy pieczony w rękawie. Przepis z niezawodnego "Co mi w duszy gra" (po małej modyfikacji przepisu na matynatę) okazał się strzałem w 10-tkę. Mięso wyszło pyszne: kruchutkie i wilgotne. Część spożyliśmy z sosem na obiad, a część powędrowała na kanapki 😊 Składniki
Walijskie PichcenieGulasz z łopatki z pieczarkami Gulasz , to zazwyczaj trafiony obiad , rzadko kiedy , ktoś marudzi . Gulasz z łopatki , niczym nie różni się od innych , poza tym ,że mięso jest delikatniejsze , szybciej się dopieka , a pieczarki i przyprawy robią swoje Oj robią ..niebo w gębie , szczególnie z ziemniaczkami lub kaszą ..pychota . Bezproblemowa , jednogarnkowa potrawa , która przygotowana wcześniej , tylko zyska na smaku(...)tymianku mniej niż 1/2 łyżeczki majeranku mniej niż 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 20 ml śmietany kremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej ) pieprz , sól do smaku smalec do smażenia mięsa 1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa -„na żeberkach” lub 1 szklanka bulionu . Mięso z łopatki , płukamy , osuszamy i tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego
Ogrodnik w podróżyKarkówka marynowana wcześniej w sosie barbecue wyszła przepyszna, miękka, rozpływająca się w ustach. Wystarczyło tylko posypać mięso solą, marynować i wyszedł pyszny obiad dla całej rodziny. W sosie można również marynować kurczaka czy żeberka. Można również tak przygotowane mięso upiec na grillu. Do marynowania mięsa użyłam gotowego sosu barbecue od Folwark . Składniki: * 4 plastry karkówki * sól(...)barbecue Wykonanie: Plastry karkówki posolić. Do miski wlać sos barbecue, zamoczyć w tym mięso, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w formie do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po ok. 25 minut z każdej strony
Zrób to smaczniekotlety bardzo mi smakowały. A były efektem dość dużych modyfikacji przepisy z gazety Na żywo Kotlety mielone w cieście francuskim Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, płaską blachę, miskę, miseczkę, papier do pieczenia, zaostrzony drewniany patyczek lub wykałaczkę, ewentualnie wałek do ciasta. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę(...)czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, opakowanie ciasta francuskiego, ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem
blog.moje-pasje.infonajeść się do syta:) Myślę, że to świetna propozycja na spotkania w gronie znajomych, czy choćby na Sylwestra. Podane z barszczykiem smakują wybornie. 6 – 8 kajzerek 500g mięsa wieprzowego np. z łopatki 1,5 szklanki mleka 1 cebula 150-200 g pieczarek 3 jajka przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, przyprawa gyros, przyprawa uniwersalna papryka słodka i ostra, sól bułka tarta(...)Mięso kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy przez dłuższą chwilę, do wyraźnego przyrumienienia się mięsa. Następnie dodajemy cebulę razem z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą uniwersalną i do gyrosa, oraz niewielką ilością ostrej i słodkiej papryki. Podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy
Smaki Na TalerzuDanie jest z cyklu : "łatwe", dlatego to jest moja propozycja na świąteczny obiad :) Składniki : mięso z królika ok. 60 dag tj. 3 tuszki marchew, pietruszka, duża cebula czosnek 2 ząbki sól, pieprz czarny, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka mielona tłuszcz do smażenia Przygotowanie : mięso umyć osuszyć, posypać pieprzem, papryką Cebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w kostkę(...)rozgrzanym tłuszczu mięso obsmażyć z obu stron Wsypać cebulę, przesmażyć, wsypać warzywa i pokrojony czosnek, przykryć pokrywką- smażyć W trakcie smażenia dolać tyle wody by mięso nie przywarło do patelni- smażyć do miękkości mięsa, w trakcie posolić i wsypać sporą szczyptę ziół prowansalskich, często mieszać by nie przypalić warzyw i mięsa
Proste PotrawyWitajcie Kochani! Dziś zapraszam na pysznego indyka, idealnego zarówno na ciepło jak i na zimno. Mięso jest wyjątkowo soczyste, miękkie, wręcz rozpływające się w ustach. Idealne nie tylko na świąteczny stół! Polecam!!! Składniki na filet z indyka: 1 kg piersi z indyka 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka smażonej(...)cebulki (przepis) szczypta suszonego czosnku folia spożywcza Olej i przyprawy mieszamy w misce, a następnie nacieramy powstałą marynatą mięso, odstawiamy na co najmniej trzy godziny (do lodówki). Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty i szczelnie zawijamy je w folię spożywczą (dokładnie). W sporym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej zawinięte mięso, gotujemy na małym ogniu
Rozpustne gotowanieBitki z szynki w sosie cebulowym są smacznym i łatwym do przygotowania daniem obiadowym. Duszone mięso jest bardzo delikatne i nie obciąża tak naszego organizmu, jak mięso smażone. Jeśli odpowiadają Wam typowe domowe obiady, to danie z tak przyrządzonej szynki na pewno nim jest. Prosto i smacznie, tak lubię najbardziej i w przypadku bitek z szynki w sosie cebulowym(...)ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli 5 łyżek mąki pszenna tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry o grubości 1 - 1,5 cm w poprzek włókien i roztłuc je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Plastry oprószyć solą i pieprzem ziołowym (2 łyżki), obtaczać
Kuchcik gotujeKarkówka jest najczęściej goszczącym mięsem na moim stole, ze względu na swój smak i łatwość przetwarzania. Nie mogę też pominąć faktu, że męska część domowników bardzo lubi ten rodzaj mięsa i to zazwyczaj przeważa przy jego wyborze. Tym razem mało wymagająca duszona karkówka z warzywami. Przy wyborze karkówki na danie obiadowe, nie należy się przerażać tym, że jest ona poprzerastana(...)tłuszczykiem, gdyż to właśnie on jest nośnikiem smaku i aromatu. Nadaje on również mięsu soczystości i delikatności, co przekłada się na nasze doznania smakowe podczas jedzenia. Duszona karkówka z warzywami to takie danie jednogarnkowe, świetnie smakuje w dniu jego przygotowania, jak również wspaniale smakuje na następny dzień po podgrzaniu. Często nie mamy czasu na codzienne gotowanie, a takie gorące danie
Kuchcik gotujeSzybka w przygotowaniu i sycąca zapiekanka. Mięso w połączeniu z makaronem jest świetnym rozwiązaniem na rodzinny obiad! 350 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 300 g żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie osolonej(...)miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy je sola, pieprzem, oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera
VioletoweKucharzenieZamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania 😉 Składniki: ok. 1 kg białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek 250 ml śmietany 30% 3 torebki ryżu 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów sól, pieprz słodka papryka mielona ostra papryka(...)osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i mieszamy ręką
Kuchnia MagdaLeny