sosem czosnkowym albo ulubioną surówką. Składniki (na ok 10 sztuk): 6-7 średnich ziemniaków 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju sól Farsz: 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową) mała cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren(...)ziela angielskiego i zagotowujemy. Mięso gotujemy do miękkości, zbierając powstałe szumowiny i ewentualnie uzupełniając wodę, aby mięso było cały czas zakryte. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, kilka łyżek wywaru i mieszamy. Ciasto: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy na pure
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowej pizzy z dużą ilością mięsa drobiowego i sera. Jestem pewna, że taka pizza przypadnie do smaku osobom, które uwielbiają mięso przyprawione w mieszance gyros. Specjalnie nie podałam konkretnej ilości sera, ponieważ dodajcie go według własnego uznania :) Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy(...)duże pomidory malinowe) 1 czerwona cebula 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka przyprawa do mięsa gyros olej do przesmażenia mięsa sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty ser* ser feta* ewentualnie parmezan* Udka z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą do mięsa gyros, solą oraz pieprzem. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie rozgrzać patelnię
UgotowaćSzynka w sosie własnym to pomysł na niedzielny obiad jak i danie na delegację. Takie mięso wymaga bardzo długiego czasu duszenia, ale… smak Wam wszystko wynagrodzi :) Szynka przygotowania w poniższy sposób będzie soczysta, krucha i bardzo smaczna. Takie mięso świetnie smakuje podane z ziemniakami i ogórkami konserwowymi. Składniki na 4-5 porcji: około 1 kg szynki wieprzowej sól(...)pieprz przyprawa do wieprzowiny 2 małe cebule 3-4 liście laurowe mąka do obtoczenia masło klarowane/ olej do smażenia Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w około 2 cm plastry. Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie w garnku roztopić masło/bądź rozgrzać olej. Kawałki szynki obtoczyć w mące. Gdy tłuszcz będzie
Ugotowaćparę sztuk zielonych i czarnych oliwek sól i pieprz czarny, świeżo mielony przygotowanie Dzień przed gotowaniem, wymieszać w misce pietruszkę, kolendrę, cebulę, czosnek, imbir, oliwę, sok z cytryny. Dodać mięso, dobrze wymieszać, przykryć, wstawić na noc do lodówki. Drugiego dnia wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso wyjąć z marynaty - marynatę zachować - obsmażać na niewielkiej ilości oliwy(...)ładnie się zrumieniło ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do misy wolnowaru, dołożyć marynatę, oliwki i kiszone cytryny. Na patelnię na której smażyliśmy mięso, wlać bulion, zagrzać, zdrapując z dna drewnianą szpatułką wszystkie smaki. Bulion przelać do wolnowaru. Należy wlać tyle, aby mięso było tylko lekko przykryte. Jeżeli nie zużyjemy całego bulionu, odstawmy go na bok, może przydać się
Stare Garywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis wykorzystywałam już niejednokrotnie i z różnego rodzaju mięsem wieprzowym. Tu przedstawiam karkówkę. Mięso zawsze wychodzi, miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Doskonale się kroi i nie rozpada. Idealnie pasuje do chleba - na kanapkę, jak również po podgrzaniu - na smaczny obiad. 1 kg karkówki/schabu/szynki bez kości (najlepiej mięsa w miarę wąskiego) 1 cebula Przyprawy(...)sól, papryka, pieprz, curry 1 garść majeranku 1 listek laurowy (pokruszony) Dodatkowo: 1,5 szklanki czerwonego wina (wytrawnego) Mięso umyć, osuszyć i dobrze natrzeć solą, pieprzem, curry oraz papryką. Następnie całość obłożyć cebulą pokrojoną w talarki, posypać majerankiem, listkiem laurowym i wstawić do lodówki na 2 godziny (czas można odrobinę skrócić). Po tym czasie mięso (z cebulą) przełożyć
Di gotujecamembert (u mnie z zielonym pieprzem) 100 g żółtej fasolki szparagowej 1 jajko tarta bułka do obtoczenia sól, pieprz (u mnie świeżo mielony kolorowy) margaryna do smażenia WYKONANIE Mięso umyć i dobrze rozbić tłuczkiem, po czym przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Fasolkę szparagową ugotować do miękkości, camembert pokroić w plasterki. Na każdy kawałek mięsa rozłożyć camembert(...)rolada musi przejść aż do środka). Jeżeli mieliście rolady zabezpieczone wykałaczkami, to wyciągnąć je przed podaniem. Kilka zdjęć, które zdążyłam zrobić w trakcie przygotowywania potrawy :-) W trakcie rozbijania tłuczkiem mięsa. Przyprawione już mięso. Mięso z wyłożonym na nim camembertem. Mięso z camembertem i fasolką, gotowe do zawinięcia. Usmażona rolada. Smacznego
Passions hobbies lifeśrednie pierogi: Ciasto (przepis pochodzi od pani Janiny, uczestniczki tegorocznej edycji Masterchef) 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody przegotowanej ciepłej 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 250g mięsa mielonego z szynki ok. 50 g kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku kilka listków natki selera(...)Dodaj sól i olej, a potem partiami wodę. Zarób ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Samo będzie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum 15 minut. Mięso mielone dodaj do kaszy i warzyw. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj, najlepiej ręcznie. Jeśli użyjesz mięso mielone z paczki, sprawdź, czy nie zawiera soli. Wtedy dodaj jej mniej, nawet
Anioszek w kuchniSkładniki na 3-4 porcje: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz ziołowy, ziół prowansalskie 2 łyżki oleju 1-2 łyżki masła 2 porządne łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego parę łyżek papryki słodkiej mielonej 3 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Czosnek obierz(...)przeciśnij przez praskę do miski, w której będziesz mieszać mięso. Dodaj mięso mielone i przyprawy w ilości wg uznania. Ja dałam na oko po około łyżeczce. Dobrze zagnieć ręcznie. Uformuj małe kulki (powinno wyjść 12 sztuk). Na talerz wysyp paprykę. Obtocz w niej mięso. W wysokim garnku rozgrzej olej. Wrzuć pulpety i smaż 2-3 minuty z każdej strony
Anioszek w kuchnipyszna i bardzo sycąca. Podajemy ze skwarkami albo sosem i surówką. Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków jajko szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soliFarsz: 500 kg mięsa (dałam łopatkę wieprzową) cebula sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren(...)ziela angielskiego i zagotowujemy. Mięso gotujemy do miękkości, zbierając powstałe szumowiny i ewentualnie uzupełniając wodę, aby mięso było cały czas zakryte. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, kilak łyżek wywaru i mieszamy. Ciasto: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia, następnie mielimy
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj mam dla Was przepis na udka zapiekane w pomidorach. Tak, tak kolejny raz mięso, ale wspominałam, że moja rodzinka je lubi, a jak na niedzielny obiad przystało to i pojawiło się na naszym stole. Do obiadu podałam ziemniaki puree i surówkę z kapusty pekińskiej . Kurczak jest soczysty, mięciutki i bardzo smaczny, dlatego polecam. Jeśli macie ochotę na inne(...)przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo sposobów na jego przygotowanie. Nie tylko na kurczaka, ale i inne rodzaje mięsa. Składniki 6 udek z kurczaka 3 cebule 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 szklanki wody sól pieprz papryka słodka papryka ostra natka pietruszki Udka umyć, osuszyć , oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć
O kuchni z uczuciemLubię polędwiczkę wieprzową za jej delikatne i kruche mięso. Dodatkową jej zaletą jest to, że nie wymaga długiego pieczenia, dzięki czemu szybko można przygotować pyszny obiad. A dodatek tymianku sprawi, że będzie bardzo aromatyczna. 1 polędwiczka wieprzowa (ok 60-70 dag) Marynata: 3-4 łyżki oleju rzepakowego łyżka suszonego tymianku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć błonki, natrzeć sola i pieprzem (soli niezbyt dużo gdyż sos sojowy jest słony). W misce wymieszać pozostałe składniki na marynatę i dokładnie natrzeć nią mięso. Polędwiczkę włożyć do lodówki na ok 2 godziny lub nawet całą noc. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok 30-40 minut w 180st. Mięso będzie gotowe jeśli po nakłuciu
Smakołyki Asidobry kawał mięsa na obiad. Tak to jest, kiedy ma się w domu trzech mężczyzn to czasami trzeba zrobić obiad po męsku. Jednak moja mała wnusia tez nie pogardziła kawałkiem mięska. Jednak największa frajda dla Niej to wybieranie paluszkami kapusty kiszonej. Do tego podałam frytki, ale równie dobrze będzie smakować z pieczywem. Polecam Wam tak przygotowane goloneczki , bo są bardzo(...)ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka majeranku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej Golonki włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda musi zakrywać mięso), dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości mięsa. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. Moje golonki gotowały się na wolnym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu wyjąć mięso
O kuchni z uczuciemszklanki Coca-Coli marynata: 1-2 łyżki soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki. Każdy kawałek dobrze natrzeć solą. Czosnek rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszanką posmarować mięso. Odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny, a najlepiej(...)całą noc. Mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na patelni z obu stron. Tak przygotowane kawałki mięsa umieścić w naczyniu do zapiekania i zalać Colą, tak by zakrywało mięso do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 180C przez 90 minut. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 20-30 minut, by mięso pięknie się zrumieniło
Swojskie jedzonkowrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody) 1 szklanka wina do zamarynowania karkówki mąka ziemniaczana do obtoczenia 2- 3 łyżki oleju do smażenia mięsa Dzień wcześniej karkówkę kroimy w kostkę wkładamy do pojemnika i zalewamy 1 szklanką wina (tak żeby cała karkówka była praktycznie przykryta (możemy dokładnie przemieszać by wino dobrze rozeszło się). Zamykamy pojemnik(...)szklimy. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli chwilę przesmażamy razem i dodajemy czosnek. Po chwili dolewamy 1,5 szklanki wina. Całość smażymy razem aż wino nam się nie zacznie redukować. Mięso odlewamy na sicie z wina (nie wylewamy) obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej. Na rozgrzanej patelni dokładnie obsmażamy mięso. Jak mięso się już przyrumieni dolewamy wino z zalewy dokładnie mieszamy i smażymy
Piekielna Kuchnia Patibigosem, ale to zupełnie inny smak. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 średnia cebula ¼ czerwonej papryki 3 łyżki oliwy ½ małej białej kapusty (kapusty ma być więcej niż mięsa np. 60% kapusty, 40% mięsa) 300 g mielonego wołowego mięsa 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 3 szklanki wrzącej wody sól pieprz Przygotowanie Obrać cebulę i pokroić cebulę i paprykę w kostkę. Rozgrzać(...)oliwę w garnku i dodać je. Wymieszać i zrumienić. Dodać mięso i piec, aż mięso będzie brązowe. Dodać koncentrat, sól i pieprz. Zamieszać i dodać poszatkowaną kapustę. Dusić około 20 min. na wolnym ogniu. Wlać najpierw 2 szklanki wrzącej wody i dalej dusić. Po 30 min. wlać resztę wody i dusić dalej, aż kapusta zmięknie. Podawać z kaszą gryczaną
Tureckie Przepisy