mięso - 63110 przepisów (strona:239/4208)

Pieczarki zapiekane z mięsem 128

Dzisiaj mam dla Was taką pyszną przystawkę Pieczarki faszerowane i zapiekane z mięsem mielonym. Ja wykorzystałam mięso mielone wieprzowe, ale również sprawdzi się tutaj mięso drobiowe. Będą bardziej delikatne. Pomysł na zrobienie takich pieczarek zrodził się podczas moich  zakupów, kiedy ujrzałam piękne dorodne pieczarki. Już w tym momencie wiedziałam jak je wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam. Składniki(...)mięsa mielonego wieprzowego 7 dużych pieczarek 2 małe cebule 1 jajko 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 50 g startego żółtego sera ostra papryka sól pieprz Pieczarki oczyścić, usunąć korzonki.  Na patelni rozgrzać olej  i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać mięso mielone wraz z pokrojonym drobno

O kuchni z uczuciem
Bigos 281

znacznie różniących się od siebie. Poniższy przepis to bigos z grzybami z kapusty świeżej i kiszonej . Klasyczny bigos zawiera kiełbasę i inne wędliny, choć niestety często mają one poza mięsem dużo uczulających składników (czasem nawet gluten), więc ten przepis nie zawiera wędlin tylko czyste mięso. Przepis na bigos z kapusty świeżej i kiszonej z dodatkiem grzybów : kiszona kapusta(...)biała kapusta – nieduża główka (gdy jest sezonowo niedostępna, można ją zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso – 1,5-2kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane, oliwa…) przyprawy do smaku (sól

PaleoSMAK
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 160

Ostatnio miałam ochotę na gołąbki, ale jednak było mi szkoda czasu na podsmażenie i duszenie mięsa z kapustą. Dlatego też postanowiłam przygotować gołąbki pieczone w piekarniku. Mięso zawinęłam w liście włoskiej kapusty, dzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto(...)wszystkie gołąbki zachowają swój kształt.  Składniki: 1 kapusta włoska 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 0,5 szklanki surowego ryżu 1 i 1/4 szklanki wody 2 małe cebule 1 jajko sól, pieprz olej Do garnka wsypać ryż, wlać 1 i 1/4 szklanki wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia

Ugotować
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 235

osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony czosnek i pieprz. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną mieszanką, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 dni. Ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż w trzech miejscach – na samym środku, oraz robimy dwa skośne cięcia po bokach(...)nacięcia wkładamy duszone grzyby i nacieramy mięso dodatkowo czosnkiem, tymiankiem, czerwonym pieprzem i rozgniecionymi ziarnami ziela. Mięso spinamy wykałaczkami, aby nacięcia nie rozchylały się na boki. Można też związać mięso sznurkiem, zawinąć je w folię aluminiową. Wstawiamy naczynie ze schabem do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 150 °C , kilka razy schab spryskujemy wodą podczas pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczę pieczone według Hestona Bluementhala 121

Pieczenie w całości kurczaka wydawać się może trudne - czyli jak to piec aby mięso nie było surowe, z drugiej strony, jak to piec aby mięso nie było wysuszone? Można posiłkować się przepisami, w których to podaje się czas pieczenia zależny do wagi kurczaka. No można i tak ale też można inaczej, jak proponuje Heston Blumenthal - proste 3 etapy(...)osuszamy.  II etap - pierwsze pieczenie Do wnętrza  kurczaka wkładamy porządny pęczek tymianku, parę ząbków czosnku oraz całą cytrynę, którą pierwej nakłuwamy wielokrotnie wykałaczką. Nacieramy całego kurczaka masłem. Mięso o pokojowej temperaturze kładziemy najlepiej na kratce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 90 stopni Celsjusza na min. 2 h. Pod kurczakiem można podłożyć blachę wyścielona folią aluminiową

Right Behind The Kitchen
Pieczona szynka, pieczone ziemniaczki, pieczona dynia hokkaido i sos grzybowy 112

osuszyć.  Przyprawy takie jak sól, kolendra, rozmaryn, jałowiec, czosnek , chili włożyć do moździerza i dobrze utłuc, dodać oliwę i ocet balsamiczny cukier, wymieszać i tą marynatą natrzeć mięso, umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Obracać co kilka godzin. Piekarnik nagrzać do 200 st , mięso okryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Następnie obrać(...)ziemniaki, pokroić w ćwiartki , posypać solą, pieprzem, rozmarynem i papryką, polać olejem (ok 3 łyżki) wymieszać, podlać ok pół szkl wody, okryć folią jak mięso i wstawić 15 min po wstawieniu mięsa. Po godzinie od pierwszego wstawienia, zdjąć obie folie by mięso i ziemniaki przyrumieniły się. W wym czasie obrać i oczyścić dynię hokkaido, pokroić, ułożyć brytfannie lub naczyniu żaroodpornym

Gotowanie jest łatwe
Kofty jagięce z miętą 161

Mięsny wtorek Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym.  Składniki : 500g mielonej jagnięciny 1 cebula 2 ząbki(...)kurkumy 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sos : 200ml jogurtu greckiego 1-2 łyżki mięty 2 ząbki czosnku sol, pieprz Przygotowanie : W dużej misce  dokładnie  wymieszać mięso ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Mięso najlepiej odstawić na kilka(naście) godzin do lodówki (szczelnie przykryte), aby się zamarynowało. Niewielkie porcje mięsa formować w wałeczki i nadziewać

Codzienne Gotowanie
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym 224

pieczarki  500 g mięso mielone 2  jajka  1 cebula  łyżka masła pieprz sól przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia Bardzo często pomysły na obiad wpadają mi do głowy, kiedy wypatrzę jakiś fajny składnik w sklepie. Tym razem były to duże, ładne pieczarki - które od razu narobiły mi apetytu na pieczarki nadziewane mięsem mielonym(...)Pieczarki dobrze umyć a następnie usunąć trzony i oczyścić główki tak, aby w ich wnętrzu było więcej miejsca do napełnienia. Nóżki pieczarek posiekać w drobną kosteczkę i dodać do mięsa mielonego razem z 1 jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, na jasno-złoty kolor. Przestudzić i dodać do mięsa. Wszystko

Świat Domowej Kuchni
Chorwackie kotleciki zapiekane w sosie pomidorowym 937

Podczas wakacji pierwszy raz miałam okazję spróbować chorwackiego specjału - grillowanych kotlecików cevapcici. Tradycyjnie są one przygotowywane z jagnięciny, ale ja nie jestem fanką tego mięsa. Mnie bardziej smakują te przygotowane z wołowiny. Moje dzisiejsze danie to miks kuchni chorwackiej i włoskiej. Nie mogłam się zdecydować, czy chcę zjeść spaghetti z klopsikami, czy cevapcici. Połączyłam te dwa dania w jedno(...)wyszło pysznie!   Składniki: 0,5 kg dobrej mielonej wołowiny (u mnie oprócz wołowiny jest dodatek mięsa z indyka, które chciałam wykorzystać) 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżkę wody gazowanej 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczki ostrej papryki (kotleciki powinny być pikantne) płaska łyżeczka

Kulinarne Inspiracje
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 203

razem się uda i jeszcze parę dni będzie świeciło słońce. Wracając jednak do mojej zapiekanki, to polecam warto. Składniki: 400 g makaronu dowolnego ( u mnie muszelki) 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 40 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz szczypta(...)papryki ostrej Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło , zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę , dodać drobno posiekany czosnek i  mięso mielone. Smażyć do momentu aż mięso gotowe.  Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła do momentu odparowania całkowitego wody. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z mięsem dodać przecier pomidorowy, majeranek , sól , pieprz

O kuchni z uczuciem
Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą 203

Kolejna pyszna odsłona schabu - tym razem w delikatnym i kremowym, aczkolwiek wyrazistym w smaku sosie z serka mascarpone i musztardy. Aż żałuję, że wcześniej nie robiłam w ten sposób mięsa bo jest prosto i na prawdę pysznie! SKŁADNIKI:   6-7 plastrów schabu 1/2 szkl bulionu 250g mascarpone   4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 4 łyżki ostrej musztardy(...)łyżki soku z cytryny sól i pieprz   mąka do obtoczenia mięsa 1. Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto z obu stron. Podlać bulionem i dusić ok 15 minut (bulion powinien się wtedy zredukować). 2. Mascarpone rozmieszać z musztardami, dodać do mięsa, wymieszać i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze

Kto ugości moich gości?
Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru 173

Wołowina i grzyby to połączenie bardzo smakowite. Użyłam grzybów suszonych. Nie namaczałem ich wcześniej, ale myślę, że można je  namoczyć w bulionie i taki grzybowy bulion dodać do mięsa. składniki ok 700 g wołowiny (u mnie udziec wołowy) 1 cebula drobno posiekana 2  łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka bulionu wołowego 1/2 kieliszka czerwonego wina sól(...)ziarenka jałowca listek laurowy 2 - 3  ziarenka ziela angielskiego 1 - 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa - opcjonalnie ok 30 g suszonych grzybów - dałam prawdziwki gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia  opcjonalnie śmietana przygotowanie Wołowinę umyć,  pokroić w dużą kostkę (ok 3x3 cm). Posolić i posypać pieprzem, można obsypać mąką, nadmiar strząsnąć. Posiekaną cebulę

Stare Gary
Pieczony schab w morelowej glazurze z jabłkiem i tymiankiem 562

Genialny przepis na schab! Morelowa glazura, aromatyczny tymianek i kwaskowe jabłka świetnie komponują się z pieczonym mięsem. Danie świetnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, bo przygotowanie go zajmuje kilkanaście minut, a potem wszystko robi się samo :) Przepis znalazłam tutaj i trochę go zmodyfikowałam, a przede wszystkim skróciłam czas pieczenia. Po 1h i 15 min mięso jest dobrze upieczone i soczyste(...)środkowego 1 jabłko 1  czerwona cebula (użyłam zwykłej) 1 łyżeczka suszonego majeranku kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki dżemu morelowego pieprz cayenne sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte i osuszone mięso kroimy w plastry, ale nie docinamy go do końca - tak, aby mięso wciąż od spodu tworzyło jeden kawałek. Nadkrojone mięso nacieramy solą, majerankiem i dżemem morelowym. W kieszonki wkładamy

DefinicjaSmaku
Musaka – grecka zapiekanka 35649

Mussaka to zapiekanka, danie kuchni greckiej. Moja wersja znacząco odbiega od oryginału, bo przygotowana bardziej po polsku :) ale jest tak samo pyszna :) 500g ziemniaków 2 bakłażany 400g mięsa mielonego 1 cebula 5 pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny tymianek 2 jajka 1 szklanka śmietany 150 sera feta Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry, obsypać solą i odstawić, żeby puściły(...)patelni tylko tak, aby lekko zmiękły, nie przyrumieniać. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek i wyłożyć ziemniaki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z czosnkiem. Dodać mięso i lekko poddusić. Pomidory sparzyć, o obrać ze skórki. Dwa pomidory pokroić w plasterki i odłożyć, a resztę w kostkę. Dodać do mięsa i smażyć, aż pomidory zaczną się rozpadać. Przyprawić

https:KKuchniaMniam
Domowa wędlina z piersi kurczaka 139

pokrojone pomidory wraz z oliwą, kapary, obrany i posiekany drobno ząbek czosnku,pieprz, rozmaryn i wymieszałam całość dokładnie. Odstawiłam do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie wyjęłam mięso i połowę zmieliłam na dużych oczkach w maszynce do mięsa, wymieszałam z drugą połową mięsa, dodałam żelatynę i dokładnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut, żeby żelatyna mogła się połączyć(...)mięsem. Odcięłam długi kawałek ok. 40 cm rękawa do pieczenia. Do środka włożyłam mięso, ale tak żeby było na środku, a po bokach zostały końce rękawa żeby związać go ściśle jak cukierka.  Do garnka wlałam wodę i włożyłam dokładnie związany rękaw, ale tak żeby końcówki naszego rękawa wystawały za garnek, przyłożyłam je pokrywką. Włączyłam gaz i całość od momentu

Kuchnia na wzgórzu