mięso - 63110 przepisów (strona:240/4208)

Schab pieczony w niskiej temperaturze 448

niskiej temperaturze. Dzisiaj został rozkrojony ‪#‎schab marynowany od niedzieli do piątku, który następnie został upieczony przez 120 minut w niskiej temperaturze 100 stopni, Schab jest delikatny, kruchy i soczysty. Mięso jest idealnie jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe(...)kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy granulowany czosnek, paprykę wędzoną, pieprz czarny i pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 5 dni. U mnie od niedzieli do piątku leżał w marynacie, co mniej więcej 36 godzin obracamy schab. Po 5 dniach wylałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 165

Miałam dzisiaj wielką ochotę na gołąbki. Zrobiłam z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek. Jeżeli nie chcecie z mięsem możecie go pominąć. Będą gołąbki jarskie. Siedziałam jak ten świstak i zawijałam jeden po drugim, Szło dość szybko. Udusiłam cały wielki garnek. I co... Zostało mi na jutro pięć gołąbków. Jest się z czego cieszyć, bo to znaczy, że smakowały. Składniki(...)duża główka kapusty włoskiej lub dwie mniejsze 700 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz majeranek Sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka 1 ząbek czosnku bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz     Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb

O kuchni z uczuciem
Mięso na kanapki 102

majerankiem wymieszanym z delikatem i mięsko już parzyłam praktycznie tego samego dnia, bo rano mięsko włożyłam do szynkowaru, a wieczorem już było gotowane...a jak dodajemy przyprawy to jednak mięso musi poleżeć w tych przyprawach ciut dłużej, aby przeszły smakiem. Ilość i rodzaj mięsa i przypraw wedle pojemności szynkowaru  i gustu..u mnie jak już(...)pisałam .."na oko i wyczucie".. kawałek dowolnego mięsa -szynki,schabu itp dowolne przyprawy Mięso natrzeć przyprawami , przełożyć do   szynkowaru . Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 90 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć

Moje domowe kucharzenie
Zapiekane zraziki 137

Dzisiaj kolej na danie mięsne, to jest coś co tygryski lubią najbardziej. Moja rodzinka wychodzi z założenia, że obiad bez mięsa to nie obiad. Jednak nie zawsze taki  może być. Prawda? Jak na niedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym(...)tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki do panierowania 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz sos 200 ml śmietany kremówki

O kuchni z uczuciem
Mięsna rolada 162

Składniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego * 50 dag piersi z kurczaka * 3 jajka * 3 bułki * 4 garście szpinaku * 3 cebule * 4 ząbki czosnku * 1 laska kiełbasy * oliwa * sól, pieprz Sposób przygotowania: Bułki moczymy w wodzie, odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy 2 bułki, 2 starte na tarce cebule i 2 jajka. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Mięso z kurczaka mielimy(...)koniec mielenia wrzucamy do maszynki także czosnek i 1 cebulę. Dodajemy do mięsa szpinak i 1 namoczoną bułkę. Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na folię aluminiową wykładamy mięso wieprzowe na kształt prostokąta. Na nie kładziemy mięso drobiowe. Przy krótszym boku prostokąta układamy laskę kiełbasy. Delikatnie zwijamy w roladę. Skrapiamy z wierzchu oliwą. Owijamy w folię i pieczemy

Pobite gary Barbary
Klasyka na trzy sposoby: Kotlet schabowy. Klasyczny, ziołowy, owsiany. 163

Może macie inne propozycje? Jakiś szczególny schabowy, który często gości na Waszym stole? 1. KLASYCZNY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz - sól - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem - każdy z plastrów z obu stron. Jajko, mąkę oraz bułkę tartą umieszczamy(...)trzech osobnych miseczkach. Jajko roztrzepujemy. Każdy z kawałków mięsa umieszczamy po kolei w: mące, jajku oraz bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor. Ważne, by pamiętać, że wieprzowina nie powinna być różowa. Voila! 2. ZIOŁOWY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - sól czosnkowa - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry

Życie zamknięte w smaku
Musaka 150

warzyw: Bakłażany oraz cukinie myjemy, a następnie kroimy na plastry grubości centymetra. Solimy je z obu stron, grillujemy na niewielkiej ilości oliwy i osączamy na papierowym ręczniku. Składniki do mięsa w sosie: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 cebule - 1 kilogram mięsa mielonego - 500 gram passaty - 100 mililitrów czerwonego wina - szczypta cynonamonu - pieprz - sól Przygotowanie mięsa w sosie: Rozgrzewamy oliwę(...)wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy mięso mielone. Mieszamy. Dodajemy passatę, czerwone wino, cynamon. Gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Składniki na sos beszamelowy: - 120 gram masła - 100 gram mąki - 600 mililitrów mleka - 2 żółtka - gałka muszkatołowa - pieprz - sól Przygotowanie sosu beszamelowego: Podsmażamy mąkę na maśle przez około

Życie zamknięte w smaku
Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniaczany, gulasz wołowy, surówka mieszana, sos czosnkowy 135

a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PLACEK PO CYGAŃSKU Składniki na gulasz: - około 1 kilograma mięsa wołowego - 1 papryka zielona - 1 papryka czerwona - 1 puszka pomidorów bez skóry - 2 cebule - 100 mililitrów czerwonego wina wytrawnego - woda - 3-4 ząbki czosnku - mąka  - ziele angielskie - liść laurowy - owoce(...)jałowca - pieprz cayenne - smalec (może być również inny dowolny tłuszcz) - sól Przygotowanie gulaszu: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym smalcu i przekładamy do garnka. Mięso oczyszczamy, płuczemy i kroimy w średnich rozmiarów kawałki. Obtaczamy w mące i podsmażamy na tej samej patelni, co cebulę. Również przekładamy do garnka. Wylewamy na patelnię wino i zagotowujemy, a następnie także

Życie zamknięte w smaku
Karkówka w złocistym sosie cebulowo-tymiankowym 149

kojarzą mi się rodzinne obiady - z mięsem i sosem. Nie dokładnie takimi, chodzi mi wyłącznie o pewien rodzaj dania. Więc, gdy któregoś dnia zapragnęłam, żeby było ciepło i rodzinnie i bezpiecznie, zrobiłam właśnie mięso z sosem. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)zamrozić ;) KARKÓWKA W ZŁOCISTYM SOSIE CEBULOWO-TYMIANKOWYM Składniki: - 500 gram karkówki wieprzowej - 3-4 cebule - 4 ząbki czosnku - woda - mąka - olej - tymianek - papryka słodka i ostra - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso kroimy na średniej grubości plastry. Doprawiamy: tymiankiem, paprykami i pieprzem. Marynujemy kilka godzin, najlepiej całą noc, w lodówce. Doprowadzamy mięso do temperatury pokojowej, obtaczamy dokładnie w mące i smażymy

Życie zamknięte w smaku
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 155

miłośników cukinii mamy fajną propozycję na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym Składniki: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 1 łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 2 duże cukinie (żółta + zielona) - 10 łyżek sosu pomidorowego - sól, pieprz, chili, oregano, bazylia - 50 g sera żółtego Składniki na 3-4 porcji. Cukinie myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Wrzucamy na patelnie(...)podgotowujemy 5 minut i odcedzamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i dajemy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy czosnek drobno posiekany. Do tego dodajemy mięso mielone i dusimy. Jak mięso będzie już gotowe to przyprawiamy solą, pieprzem, chili, oregano i bazylią. Na koniec dodajemy do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego. Dno naczynia do zapiekania pokrywamy sosem

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami 214

Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami Temperatura na zewnątrz przekracza grubo 30 kresek, a mi się zachciało zapiekanki...W trakcie przygotowywania pot ściekał mi po plecach, przeklinałam sama siebie, że mam głupie pomysły, ale w momencie pierwszego kęsa, zapomniałam o upale i rozkoszowałam się wyborną zapiekaną. Sama zapiekanka wyszła na bogato, mnóstwo warzyw: cukinia, papryka, pomidory, pieczarki, mięso mielone wszystko(...)obsypane grubą warstwą żółtego sera i polane sosem beszamelowym . Przepysznie, polecam serdecznie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 400 g makaronu (takiego jaki lubicie, u mnie świderki) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 małe cukinie 30 dag pieczarek 2 papryki 30 dag startego żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pieprz sól olej do smażenia sos beszamelowy Sposób

na moim stole...
Stripsy z kurczaka 246

Tego mięsa nie trzeba specjalnie przedstawiać. U Edytki znalazłam pomysł na fajne stripsy z kurczaka (ponoć a'la KFC, nie wiem, nie jadłam, nie mam porównania :) Tak czy owak mięsko nam smakowało. Do tego jakiś sosik, frytki, surówka i mamy fast food w domu :) Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki(...)mąki 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne szczypta soli mąka do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: 1.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dodać przyprawy, włożyć do lodówki na 45 minut. 2. W tym czasie składniki na ciasto zmiksować. Ciasto powinno być gęste. Następnie zalać nim mięso

Kuchnia domowa Ani
Schab w sosie koperkowym 119

Składniki: ok. 0,5 kg schabu koperek 1 duża cebula 1 marchew liście laurowe ziele angielskie sól i pieprz mąka do zagęszczenia Wykonanie: Mięso pokroić w plasterki, natrzeć je solą i pieprzem, pokropić oliwą z oliwek i posypać posiekanym koperkiem. Następnie poprzekładać mięso posiekaną cebulką i odłożyć do lodówki na ok 0,5 h.  Podsmażyć mięso z obu stron(...)momentu aż zrobi się białe. Przełożyć je do rondelka z gorącą wodą (wody nie musi być dużo, dodajemy jej tyle ile chcemy mieć sosu). Na patelni na której smażyliśmy mięso należy teraz podsmażyć cebulkę, którą użyliśmy do przełożenia mięsa. Dodajemy do cebulki trochę wody i jeszcze chwilkę podsmażamy często mieszając. Zawartość patelni dodajemy do gotującego się w rondelku mięsa. Dodajemy

The Sweet Damsel
Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches 172

widać już po ilości pulled mięs na moim blogu Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę wieprzową, następnie podzieloną na włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala . Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty , nie ma nic pyszniejszego! Polecam Scroll down for recipe in English Kanapki z pulled pork w sosie(...)Przełóż łopatkę do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 2 – 2 1/2 godziny lub do momentu aż mięso zacznie się rozpadać. Temperatura wewnętrzna mięso w najgrubszym jego punkcie powinna wynosić około 80 oC. Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i odstaw na 20 minut. Następnie za pomocą 2 widelców, podziel mięso

karmelowy
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 151

wieprzowiny (np. szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej do zup i sosów      Mięso kroimy w około 1 centymetrowe plastry(...)następnie każdy kawałek cieniutko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy i odkładamy. Jajka i ogórki kroimy na tyle części, ile mamy płatów mięsa. Cebulkę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Na desce do krojenia układamy płat rozbitego mięsa, smarujemy musztardą (ja daję około 1/3 łyżeczki na każdy kawałek), następnie kładziemy kawałek jajka i ogórka, a na to kilka paseczków papryki

Rozpustne gotowanie