się nim dzielę, mam nadzieję że tym którzy postanowią go zastosować- będzie smakować:))) To właściwie dwa przepisy w jednym- na gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki(...)pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku mąka do zagęszczenia olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso czyścimy z błon i nadmiaru tłuszczu, płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w dość grubą kostkę ok. 2cm i obsmażamy z obu stron na oleju na dość dużym ogniu
Aromatyczne Podróżewięcej wspólnego z pasztetową i dlatego tak ją nazwałam :) To wędlina idealna dla tych, którzy: - pracują i nie mają czasu na długogodzinne sesje z garami - mają maszynkę do mięsa - nie mają czasu albo możliwości szukania w sklepach osłonek poliamidowych lub jelit naturalnych - nie mają dużego garnka do pasteryzowania lub parzenia kiełbasy - wyznają zasadę „ chciałabym, ale się boję(...)kaszy mannej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa nieduża blaszka (moja miała wymiary mierzone po dnie: 18 x 24 cm ) 3 arkusze papieru do pieczenia sznurek bawełniany do mięs (ja swój kupiłam w osiedlowej pasmanterii) Zaczynamy od wątróbki
Posadzone i zjedzoneMłodą kapustę z mięsem często podaje się na Kociewiu. Moja wersja jest mniej kaloryczna i lżejsza, ponieważ nie dodałam dużo tłuszczu do duszenia kapusty oraz nie zagęściłam jej mąką. Zmieniłam też proporcje mięsa i kapusty. Po kilku próbach doszłam do idealnych proporcji dla naszej trójki. Zdecydowanie bardziej odpowiada nam to danie z przewagą kapusty, a mięso jest tylko dodatkiem(...)przy młodej kapuście z koperkiem, (KLIK) tu również trzeba przestrzegać czasu gotowania kapusty, aby nie stała się ciężkostrawna. No i dodać duuużo koperku :) Bardzo polecam! Młoda kapusta z mielonym mięsem 1 młoda kapusta średniej wielkości 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 300 g mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyka) 1 szkl. bulionu drobiowego 1 łyżka masła 3/4 pęczka koperku sól
Posadzone i zjedzoneprzyrządzam dziczyznę ale jak już wpadnie mi w ręce kawałek dziczyzny to robię to z pompą. Gulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon . Gulasz jest bardzo aromatyczny i w odróżnieniu od gulaszu z wołowiny(...)zasmażki 4 cienkie plastry wędzonego boczku 2 marchewki 1 duża cebula 500 g pieczarek 3 nacie selera 2 ząbki czosnku duże 3 nasiona jałowca 500 ml bulionu z mięsa 200 ml płynu z marynaty 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki zmielonego kminku sól do smaku 1 łyżka mąki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotuj marynatę. Pokrój cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy
codojedzeniaWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym. Spaghetti chociaż, że bez mięsa i sera żółtego powinno również smakować osobom które przepadają za spaghetti z mięsem. Spaghetti jest naprawdę bardzo smaczne, treściwe i lekko strawne. Na przykład po takim spaghetti z mięsem i serem jestem bardziej ospała bo mój organizm musi się bardziej(...)łagodnego 2 ząbki czosnku do smaku: papryka ostra lub pieprz cayenne sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia 250 g makaronu spaghetti Link do filmu z przygotowania : Spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym Przygotowanie: Makaron możemy przygotować na dużej patelni ale jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni o średnicy przynajmniej 26 centymetrów to możemy spaghetti przygotować w rondlu. Makaron
Uwaga Babcia GotujeKruchutkie, duszone roladki, wypełnione fasolką szparagową i owinięte plasterkiem boczku. Wymagają wprawdzie nieco czasu na powolne duszenie mięsa ale mimo to nie są pracochłonne. Danie typu samograj... wstawiasz i robi się samo :) Składniki: 1kg schabu bez kości 10 plasterków chudego wędzonego boczku fasolka szparagowa 500ml bulionu oliwa do smażenia sól, czarny pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, majeranek, lubczyk, tymianek(...)łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie plastry (mnie wyszło 10 szt). Każdy kawałek mięsa rozbijamy jak najcieniej, uważając żeby nie zrobić dziur. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem , ostrą papryką granulowanym czosnkiem oraz ziołami: tymiankiem, lubczykiem i majerankiem
Pyry na GazPyszna pieczeń z mięsa wieprzowego, którą można podać zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapki. Składniki: 1-1,2 kg łopatki wieprzowej (lub innego mięsa wieprzowego) 7-8 ząbków czosnku Marynata: 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki papryki wędzonej pieprz Przygotowanie Wszystkie(...)składniki na marynatę wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Ząbki czosnku obieramy, jeśli są duże przecinamy na pół. Mięso nakłuwamy ostrym nożem na głębokość 4-5 cm i w otwory wciskamy czosnek. Staramy się nacinać mięso w jednakowych odległościach, aby czosnek był rozłożony równomiernie na całej pieczeni. Tak przygotowane mięso przekładamy do folii aluminiowej, smarujemy marynatą, zawijamy folią i wkładamy
e-PrzepisyKulinarneboczek jest też tańszy. Surowy boczek kosztuje max ok 16 zł za kilogram. Zaś dobry pieczony boczek w mięsnym dwa razy tyle. A i tak często nie jest czystym mięsem. Składniki: 1,1 kg boczku wieprzowej surowego bez skóry 25 g soli peklującej 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 4-5 kulek pieprzu kolorowego(...)przeciśnij przez praskę. Przygotuj duże naczynie z pokrywką lub dodatkowo folię spożywczą do zamknięcia naczynia. Do wrzątku dodaj przyprawy i czosnek. Wymieszaj, do rozpuszczenia soli. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Mięso umyj, lekko osusz ręcznikiem papierowym i włóż do zimnej solanki. Musi być zanurzone. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na 7-10 dni. Co dwa dni obróć mięso w solance
Anioszek w kuchniwielu domach. Zrobienie dobrego, soczystego mielonego może nie być takie proste, szczególnie dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę w kuchni. Numerem jeden jest zaopatrzenie się w dobrej jakości mięso mielone, najlepiej kupić mięso w kawałku np. niezbyt tłustą łopatkę lub karkówkę wieprzową i poprosić o zmielenie w sklepie lub zrobić to samemu w domu. Dobrze jest do mięsa wieprzowego dodać(...)część mięsa wołowego, chociaż i z samego wieprzowego wychodzą również smaczne mielone. W standardowych mielonych musi być czosnek, cebula, majeranek, pieprz, sól, bułka tarta lub zwykła pszenna bułeczka, mleko i obowiązkowo łyżka śmietany. Moje mielone w swoim składzie mają jeszcze świeży koperek, co nadaje im fajnego smaku i aromatu. Do panierowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej się przypala
Kuchcik gotujewzględu na bogaty bukiet przypraw. Bardzo lubię wyraziste smaki, więc nie szczędzę ziół i innych przypraw w swoich daniach. Tak było i tym razem. Polecam! :) Kotlety mielone: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka + 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek(...)jogurt naturalny, mleczną mieszankę dolewamy do bułki tartej, solimy, pieprzymy i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski, w której jest już cebula i czosnek, dodajemy mięso, wbijamy jajko i mieszamy. Gdy bułka tarta nasiąknie już płynem dodajemy ją także do mięsa i dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy następnie wszystkie przyprawy i zioła oraz sól
Cooking MonsterBajecznie pyszna zapiekana z makaronu spaghetti, sosu pomidorowego, mielonego mięsa kurczaka oraz serka mascarpone. Z grubą warstwą parmezanu na wierzchu i świeżymi listkami oregano. Chrupiąca na zewnątrz - miękka i soczysta w środku. Pieczenie świetnie spaja całość, a mascarpone nadaje jedwabiście gładkiej konsystencji i kremowo-śmietankowego posmaku. Zapiekankę przygotujecie właściwie z każdym rodzajem mięsa mielonego, z wołowiną, wieprzowiną(...)cielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować w sosie nieco dłużej - do miękkości - a nie jak w przypadku suchego mięsa kurczaka lub indyka, które ugotuje się w ekspresowym tempie 10 minut. Pomidory z puszki lub/ i passatę można zastąpić większą ilością koncentartu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą. SKŁADNIKI / 4 porcje
cool and mintyboczek jest też tańszy. Surowy boczek kosztuje max ok 16 zł za kilogram. Zaś dobry pieczony boczek w mięsnym dwa razy tyle. A i tak często nie jest czystym mięsem. Składniki: 1,1 kg boczku wieprzowej surowego bez skóry 25 g soli peklującej 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 4-5 kulek pieprzu kolorowego(...)przeciśnij przez praskę. Przygotuj duże naczynie z pokrywką lub dodatkowo folię spożywczą do zamknięcia naczynia. Do wrzątku dodaj przyprawy i czosnek. Wymieszaj, do rozpuszczenia soli. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Mięso umyj, lekko osusz ręcznikiem papierowym i włóż do zimnej solanki. Musi być zanurzone. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na 7-10 dni. Co dwa dni obróć mięso w solance
Anioszek w kuchniprzenieść swoją kuchnie gdzieś na Bliski Wschód. A ponieważ dzisiaj dotarła do mnie dostawa aromatycznych przypraw , to nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić te pyszne szaszłyczki z mięsa mielonego. ;) Kofta kebab: 500g mielonej wołowiny (w oryginalne powinna być to jagnięcina, ale mięso wołowe też będzie ok) 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę* 1 niewielka cebula, drobno posiekana* spory pęczek(...)chilli pół łyżeczki kolendry mielonej pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz patyczki do szaszłyków Do miski wrzucamy mięso, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (można wszystko wcześniej zeszklić na maśle). Następnie dodajemy skórkę z cytryny (jeśli nie macie pewności, że cytryna
Cooking MonsterPrawda, że smaczny obiad? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam na poniższy przepis. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie tutaj . Zebrało się dość sporo przepisów na różne mięsa. Składniki 70 dag szynki bez kości 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów 1 liść laurowy(...)ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się
O kuchni z uczuciemBardzo smaczne mięso, zamarynowane w marynacie z dodatkiem tymianku i miodu. Chociaż udziec z indyka jest jednym z najchudszych mięs, to po upieczeniu nie jest suche, a wręcz soczyste i aromatyczne. Dodatkowego, owocowego smaku dodają świeże brzoskwinie. Mięso krojone na gorąco. 1 duży udziec z indyka ( z kością) 2 brzoskwinie MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego(...)świeżego tymianku (można zastąpić suszonym) Z gałązek tymianku ściągnąć listki i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Wyciąć kość z udźca i dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony, skórę również. Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Brzoskwinie obrać ze skórki parząc we wrzątku i pokroić na ósemki. Powkładać w zagłębienia mięsa i zwinąć ciasno jak roladę. Obwiązać ciasto nicią
https:KKuchniaMniam