Aromatyczna pieczona szynka ze skórą to doskonałe danie na obiad lub po wystudzeniu, jako wędlina na kanapkę. Chrupiąca dobrze wypieczona skórka i delikatne kruche mięso w środku. Uczta smakowa dla miłośników dań mięsnych. Wspaniałego aromatu szynce nadają przede wszystkim goździki, którymi nakłuta jest cała skóra. Dzięki pieczeniu szynki ze skórą, mięso w środku nie jest suche, gdyż wytapiający się tłuszcz(...)chrupiąca, jeśli przed włożeniem szynki do piekarnika, posypiemy ją gruboziarnistą solą. Osoby nielubiące skórki i tłuszczu, po upieczeniu mogą ją odkroić i uraczyć nią kogoś, kto lubi takie kawałki mięsa. Spróbujcie, jeśli macie możliwość kupienia szynki ze skórą, do pieczenia wybierzcie właśnie taką. Składniki: 1,6 kg szynki wieprzowej ze skórą 20 szt. goździków 2 łyżki
Kuchcik gotujeDziś kolejna propozycja na kurczaka z grilla. Z bardzo fajną marynatą, ze świeżym tymiankiem, cytryną i ostrą papryczką. Dzięki niej otrzymujemy ziołowo-pikantne mięso. Bardzo nam smakowało:) podwójna pierś z kurczaka 1-2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki 1 cytryna 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 4 listki laurowe świeży tymianek (ilość wg uznania, w zależności(...)owocu. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli oraz posiekany tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy mięso. Kawałek mięsa wkładamy na dno pojemniczka z wieczkiem, na mięsie kładziemy listek laurowy, następnie dajemy kolejną porcję mięsa, znów listek laurowy itd, aż do wyczerpania składników. Pojemnik zamykamy i odkładamy
Smaki Na Talerzujest to tradycyjne i regionalne danie Tatarów Krymskich. Czebureki, bo o nich mowa, są rodzejem pierogów z rewelacyjnym farszem, które smaży się na głębokim tłuszczu. Generalnie farsze to surowe mięso mielone – w oryginale baranina, ale można spodka się także z wersją warzywną lub wypełnioną serem. Moją dzisiejszą propozycją jest wersja mięsna, a konkretnie wieprzowo-wołowa. Oryginalnie czebureki są bardzo(...)duże, ja jednak przygotowałam ich mniejszą wersję Dodatkowo, jak już wspomniałam, farsz to surowe mięso mielone, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać podpieczone na patelce mięso, tak jak to zrobiłam ja. Do farszu możecie także wykorzystać mięso, które zostało wam z rosołu Pierogi są naprawdę nietypowe i rewelacyjne w smaku. Jeśli nigdy ich nie próbowaliście to koniecznie musicie
PatiGotujePrzyprawy są naprawdę ostre, jeśli takie nam szkodzą lub nie lubimy mięsa na ostro, to lepiej nie przygotowujmy kurczaka wg tego przepisu. Składniki : 6 porcji z kurczaka bez antybiotyków 3-4 łyżki musztardy np. sarepskiej płaska łyżka pieprzu mielonego czarnego płaska łyżka chili 2 łyżki suszonego lubczyku łyżka gałki muszkatołowej 2 łyżki kurkumy olej Przygotowanie : Składniki ziołowe połączyć z musztardą(...)Uzyskaną mieszanką posmarować mięso, pozostawić w chłodzie do dnia następnego Następnego dnia mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać kilkoma łyżkami oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-190 *C) Piec na rumiano, do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości. Jeśli lubimy rzeczywiście super ostre przyprawy to można zdjąć skórę z mięsa i posmarować je musztardą z przyprawami, wtedy mięso
Proste PotrawyWyśmienita, szybka i prosta w przygotowaniu sałatka warstwowa z mielonym mięsem i mozzarellę oraz pysznym sosem czosnkowym to świetna propozycja na domowe imprezy a także inne okazje. Jest to sycąca, pożywna i bardzo smaczna przekąska, która doskonale prezentuje się na stole i błyskawicznie znika z talerzy. składniki na 4 porcje 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 2 czerwone cebule(...)średnich ogórków konserwowych dwie kulki mozzarelli 500 g mielonego mięsa 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki olej do smażenia czarny pieprz sól sos 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis W misce łączymy jogurt, śmietanę, majonez
Smakowite Daniaoliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cienka cukinia kilka małych pieczarek 2 małe cebule boczek parzony w plastrach Umyte i oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy. Do przygotowanej marynaty wrzucamy(...)najmniej 1 godzinę. Cukinię wraz ze skórką kroimy na plasterki, odkładamy do miseczki i posypujemy całość przyprawą uniwersalną lub ziołami prowansalskimi. Papryki kroimy w kostkę podobnej wielkości co mięso. Cebule kroimy w ósemki. Mięso wyjmujemy z marynaty i odstawiamy do odcieknięcia. Posypujemy solą. Kawałki mięsa owijamy plastrami boczku ( u mnie tylko dwa kawałki kurczaka na jeden szaszłyk były owinięte boczkiem
Smaki Na Talerzukarty na 74769 pozycji, to nawet nie wchodźcie. To nie jest miejsce dla delikatnych. To nie jest kolejny i wymęczony burger. To nie jest genialny PR. To jest mięso, dużo mięsa, genialnego mięsa i jeszcze więcej mięsa. To jest genialne obchodzenie się z mięsem. A nad wszystkim czuwa pan Jacek, facet, który o mięsie wie wszystko. Nie dostaniecie żeberek
ladykitchenkońcu nadeszła wiosna w związku z czym pora na lekkie, delikatne i kolorowe dania. W związku z tym chcę zaproponować Wam kotleciki drobiowe z cukinią . Delikatne mięso, jest lekkostrawne i niskokaloryczne, dzięki czemu takie kotleciki idealnie sprawdzą się u osób dbających o linię lub będących na diecie. Kotleciki drobiowe wraz z lekką wiosenną sałatką idealnie sprawdzą się do zabrania(...)pudełku do pracy. Składniki : 500g mięsa mielonego drobiowego 2 szalotki drobniutko posiekane 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 1 mała cukinia starta na tarce o dużych oczkach (1-2 garście) sok z połowy cytryny 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki szczypta pieprzu kajeńskiego (lub trochę więcej wg uznania) 0,5 łyżeczki mielonej
Codzienne GotowanieCzyżby wreszcie mieliśmy wiosnę? Póki krzątałam się na balkonie sadząc kwiaty, w piekarniku robił się obiad. Tak, tak - sam się robił. Moja rola ograniczyła się do pokrojenia i doprawienia mięsa, obrania i pokrojenia warzyw i ułożenia wszystkiego w worku do pieczenia. Danie niby proste, ale wyszło tak smaczne, że postanowiłam podzielić się przepisem. Nie musicie ściśle trzymać się składników, wszelaka(...)improwizacja jest nawet wskazana - np. można dodać paprykę, pieczarki albo różyczki kalafiora, a mięso doprawić bardziej pikantnie. A, zapomniałabym;) ja do pieczenia wykorzystałam schab ukrojony od strony karkówki, ta cześć schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda karkówka również się sprawdzi. Na niedzielny obiad w gronie rodziny albo dla gości - danie doskonałe. Zachęcam do zrobienia;) Składniki
Obiad gotowytych dań, które smakuje wszystkim. Jest to świetny obiad dla dzieci, jak i dla dorosłych. Podstawą dobrego spaghetti jest dobrej jakości makaron, wybierzcie ten włoski robiony z mąki durum. Mięso mielone, powinno być bardzo świeże, najlepiej sprawdzi się połączenie mięsa wołowego i wieprzowego. Nie używajcie tutaj mięsa drobiowego, ani tylko wieprzowego. Sięgnijcie po dobrej jakości pomidory, mogą być świeże(...)parmezan. Ten obiad zapamiętacie na długo i będziecie do niego wracać jeszcze nie raz ;-)))) PRZEPIS NA SPAGHETTI BOLOGNESE dla 4 osób SKŁADNIKI: - 3/4 opakowania makaronu włoskiego spaghetti - 700 g mięsa wieprzowo-wołowego dobrej jakości - 1/4 papryczki chili - 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej - sól himalajska - 1/2 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1/2 puszki pomidorów pelati - mieszanka ziół włoskich - świeża bazylia
SMYKWKUCHNIoczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa z sarniny 2 średnie marchewki kawałek selera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g boczku surowego 2 szklanki ciepłej wody(...)szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka rozmarynu 1 płaska łyżeczka tymianku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Mięso pokroić w kawałki i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej strony, a następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i pokrojoną cebulę w piórka. Marchewkę
O kuchni z uczuciemLubię przygotowywać takie obiady. Wystarczy wyrobić mięso, urozmaicić dodatki, zapiec i obiad gotowy. Taka pieczeń szybko znika ze stołu. 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 łyżki kukurydzy 1 marchew Kawałek selera korzeniowego 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 150 g sera korycińskiego lub goudy 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 1 łyżka suszonej natki pietruszki(...)Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy warzywa, kukurydzę, ser, koncentrat pomidorowy oraz bułkę tartą. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy na gładką i zwartą masę. W foremce keksowej
VioletoweKucharzenieprzepis jest jednak inny niż ten, który prawdopodobnie znacie - będzie to tradycyjny gulasz, jaki przygotowuje się na zakarpaciu. Ja zazwyczaj dodaję do gulaszu m.in. ogórki kiszone, pieczarki, kukurydzę - obok mięsa jednak, w tym daniu królują przede wszystkim ziemniaki i spora ilość boczku. Danie jest przez to bardzo treściwe i sycące...no i nie dla tych, co na diecie ;) Tradycyjnie, gulasz(...)gotuje się na żebrach wołowych. Ponieważ nie udało mi się takowych znaleźć, potrawę przygotowałam na zwyczajnym wołowym mięsie gulaszowym. Zapoznajcie się z przepisem, korzystajcie i oczywiście ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam! K.K. SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny gulaszowej (pokrojona na ok. 2-3cm kawałki ) 300g wędzonego boczku 600g ziemniaków 200g papryki czerwonej 1 no może 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
Moja Książka Kucharskadanie może wydawać się skomplikowane lub trudne. Nic z tych rzeczy! Jest proste, a najwięcej czasu zajmuje zapiekanie 😊 Bakłażanowe roladki, bo o nich dziś mowa, można przygotować z dowolnego mięsa. Ja użyłam mieszanki wołowego i wieprzowego, bo jak wiadomo, potrawy z mielonego mięsa są najsmaczniejsze wtedy, kiedy pomiesza się różne gatunki. Danie jest lekko pikantne, ale bez obaw, nie pali(...)Zapraszam do stołu 😊 Składniki roladek: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 1 nieduża kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól do smaku 2 większe ząbki czosnku 1 niewielka czerwona cebula 1 średnia świeża papryka (użyłam połowy czerwonej i połowy żółtej
Codzienna kuchnia niecodziennadania Kaszubów nadmorskich. Pierwsze danie to sałatka ze śledzia, ogórków kiszonych i śledziowego mlecza, podana z podpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety z dorsza w sosie śmietanowym. Oglądnij odcinek programu. Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami (źródło: karolokrasa.pl) Składniki(...)zagotowujemy marynatę. Łopatkę wieprzową kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z roztopionym smalcem obsmażamy partiami kawałki łopatki na złoty kolor z każdej strony. Obsmażone mięso odkładamy na bok. Po zakończeniu smażenia na patelnię wylewamy odrobinę wody, aby zebrać pozostały podczas smażenia smak. Potem dolewamy to do marynaty. Do słoika – weka wkładamy obsmażone mięso i zalewamy gorącą
WojnaNaSmaki.pl