Karkówkę przygotowałam w szybkowarze, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować danie, np. w naczyniu żaroodpornym czy w folii do pieczenia. W obu przypadkach należy zwiększyć czas pieczenia mięsa (co najmniej trzykrotnie!). Składniki na 4-6 porcji: 1 kg karkówki (w jednym kawałku) 100 g suszonych śliwek co najmniej pół główki czosnku 2 listki laurowe 2 kulki ziela(...)angielskiego 2 szklanki wody pieprz, np. cayenne sól Dzień przed przygotowaniem mięsa - karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem cayenne. Następnie za pomocą noża zrobić nacięcia, w które włożyć po jednej suszonej śliwce i ząbku czosnku. Najlepiej, aby śliwki wraz z czosnkiem były po każdej stronie mięsa. Do szybkowara* wlać olej i rozgrzać go. Karkówkę przesmażyć z każdej strony
UgotowaćZapiekanka z ziemniaczanego puree z mięsem mielonym to moja propozycja na smaczny syty obiad. Można wykorzystać ziemniaki ugotowane z dnia poprzedniego, które zostały z obiadu. Po upieczeniu można polać ketchupem lub sosem czosnkowym. Na blogu w dziale Zapiekanki znajdziecie mnóstwo pomysłów na zapiekane dania z piekarnika. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)bardzo dziękuję. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki płaskie śmietany (dałam 18%) 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki bulionu mięsnego 6 pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyzki oleju koperek 1 łyzeczka słodkiej papryki sól pieprz Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
O kuchni z uczuciemZapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i pieczarkami to świetna propozycja na sycący obiad lub gorącą kolację, ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań składających się z mięsa, ziemniaków i surówki. To proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pożywne danie, które jest znakomitym rozwiązaniem dla zabieganych osób. składniki na 4 porcje 8-10 ugotowanych ziemniaków 500 g mięsa mielonego(...)patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy. Do warzyw dodajemy mielone mięso, całość doprawiamy przyprawą do gyrosa oraz czarnym pieprzem i smażymy kilka minut, często mieszamy. Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1/2 cm i układamy je na dnie
Smakowite Daniabyło to tak... Ania wyjechała na weekend, sam w domu byłem. Zastała mnie niedziela, wieczorem Ania wraca, wypadałoby przygotować dla niej jakąś ciepłą obiado-kolację. Akurat ostatnio sporo mięsa kupiliśmy więc wybór był w miarę prosty: sznycle z indyka. Tylko trzeba je jakoś zgrabnie przygotować. Może z pieczarkami w sosie śmietanowym? Rewelacja. Pieczarki są. Ale nie ma śmietany(...)bloga było. Pomyślałem więc chwilę i wymyśliłem coś, co okazało się naprawdę rewelacyjnym obiadem. Może nie robi się szybko, ale warto ten czas poświęcić. Pomysł oparłem na mięsie, które często robimy sobie do pracy w ramach obiadu. Banalna rzecz, ale wyjątkowo smaczna. Po prostu w naczyniu żaroodpornym na dnie układamy cebulę, na to plastry dowolnego mięsa, zalewamy niewielką ilością wody
Marder&Marder ManufactureWieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi to bardzo smaczne danie jednogarnkowe, a właściwie jednonaczyniowe z piekarnika. Miękkie i soczyste mięso w ketchupie, ziemniaczki i marchewka, a całość w towarzystwie aromatycznych ziół dalamtyńskich. Pyszne danie, które przygotowuje się z naszym minimalnym udziałem i nakładem pracy. Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi to idealne danie(...)takich, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni Pyszne danie godne polecenia Przepis na dwie porcje dania Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi. SKŁADNIKI: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 4 ziemniaki 2 średnie marchwie 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 czubate łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka oliwy z oliwek zioła dalmatyńskie sól PRZYGOTOWANIE: Mięso
WSZYSTKO SMACZNEurozmaici nasze codzienne obiady. Schab tak przygotowany jest kruchy, mięciutki i soczysty, o wyrazistym i aromatycznym smaku - wręcz rozpływa się w ustach. W ten sposób można przygotować również inne mięso, nie tylko schab. Równie dobrze sprawdzi się karkówka, szynka czy łopatka. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Polecam pyszną Surówk ę z kapusty Coleslaw , świetnie komponuje(...)się z różnego rodzaju mięsami. Gorąco polecam, schab pieczony w ketchupie jest naprawdę bardzo pyszny i idealny kiedy nie mamy zbyt wiele czasu lub chęci na stanie w kuchni przy garach, gdyż robi się go błyskawicznie. Należy jedynie pamiętać, żeby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik. Składniki na schab pieczony w ketchupie: około 600 g schabu bez kości 2 cebule
e-PrzepisyKulinarnecontact-form] Faszerowane sakiewki schabowe Ciekawy pomysł na inny niż zwykle obiad, który nie tylko wspaniale smakuje ale i efektownie wygląda. Mięso ze schabu, które z natury jest dość suche, nabiera soczystości i kruchości dzięki duszeniu w sosie i nafaszerowaniu go wędzonym boczkiem, pieczarkami i cebulką. Polecam! Składniki: 6 plastrów schabu 20dkg pieczarek 20dkg boczku wędzonego 1 duża(...)pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej do smażenia sznurek do związania roladek cienki szczypiorek opcjonalnie: mąka lub śmietana – do zagęszczenia sosu *** Plastry schabu cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, studzimy. Cebulę i boczek wędzony kroimy w kosteczkę *** *** Pieczarki, cebulę oraz boczek mieszamy
Blog z ApetytemBardzo się cieszę, że trwa sezon na faszerowane warzywa. Oboje z mężem uwielbiamy paprykę i cukinię napakowaną pysznymi dodatkami. Tradycyjnie robię paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem (przepis tutaj ), a teraz do nadzienia użyłam kaszy kuskus, mięsa z szynki, marchewek, pieczarek, a na wierzch położyłam ser mozzarella. Fajnie wyszło naprawdę, jak chcecie to sami spróbujcie :P Składniki na 4 duże(...)papryki: 4 duże czerwone papryki 500 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 duża marchewka 4-5 pieczarek 1 szklanka kaszy kuskus sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku 1 kulka sera mozzarella Delikatnie odciąć górną część papryk, wyciąć z nich ogonek, a środki oczyścić z ziarenek. Dokładnie je umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej wrzucić
Simply Foodsię na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na lasagne z mięsem mielonym. 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki Parmezanu 5-6 listków bazyli 4 duże pomidorki koktajlowe 20 dkg ciecierzycy z puszki(...)beszamelowy: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 300 ml mleka 1/2 łyżeczka soli Lasagne z ciecierzycą Jak przygotować lasagne z ciecierzycą. Na dużą patelnię włożyć mięso mielone. Bez tłuszczu przesmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać cebulę pokrojoną w średniej wielkości kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojone suszone pomidory, oliwę, sól, pieprz i sos pomidorowy. Dusić
mecooksochoty , jest upalnie . Dlatego postanowiłam przygotować szybki obiad , gdzie nie będę musiała za długo być w kuchni. Pyszna rolada na gotowym kruchym cieście z mięsem mielonym i ogórkami idealnie wpasowała się w mój dzisiejszy nastrój. Polecam Wam Serdecznie , nie dość , że jest łatwa w przygotowaniu , szybka to również smakuje rewelacyjnie. Zapraszam do polubienia mojej strony(...)oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI : 1 opakowanie ok 380 g ciasta kruchego 300 g mielonego mięsa ja dałam wołowe 1 cebula 3 ogórki małosolne 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 15 dag sera żółtego tartego 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki przyprawy do mięsa: sól i pieprz
Gotowanie Patkiwarzyw. Jeśli nie macie parowaru i zamierzacie takowy kupić, tu możecie zapoznać się z ofertą tych urządzeń. Pulpety gotowane na parze to jeden z najprostszych przepisów. Trudno także przypalić mięso, więc jeśli ktoś ma w domu poraz pierwszy parowar, powinna być to dla niego pestka Bierzemy się zatem do pracy. Polecam wam także mój przepis na domowy rosół z kury(...)Ponadto możecie też przygotować sobie kurczaka w ananasach z sosem barbecue . Zobacz mój film z przygotowania pulpetów Składniki – Pulpety gotowane na parze 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko pół cebuli pół szklanki bułki tartej 2 ząbki czosnku łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki pieprzu półtorej łyżeczki soli 💡💡💡 Tu możesz dostać wszystkie niezbędne przyprawy do przepisu. Przepis – Pulpety gotowane
Kuchennyviral.pltylko jedna myśl, a w zasadzie pytanie… Zastanawialiście się kiedyś nad tym jak robić schabowego? Ja przyznam się, że aż do teraz nigdy o tym nie myślałam. Doprawione mięso panierowałam tradycyjnie w mące, jajku i bułce tartej, smażyłam na złoto i już. Czy schabowego można więc przygotować inaczej? Ano ponoć można. Przepis na schabowego wg Magdy Gessler zakłada kilkugodzinne(...)moczenie mięsa wraz z piórkami cebuli w mleku. Potem już tradycyjne panierowanie i smażenie. Zrobiłam – tak na próbę, by przekonać się jakie też te kotlety wychodzą – i co? Znacznej różnicy w smaku nie wyczułam, za to smażenie przysporzyło mi pewnych problemów (odchodząca panierka, lekko namoknięta). Pomyślałam,że to może kwestia mięsa, albo, że niedokładnie osuszyłam je ręcznikiem papierowym
Smaki Na Talerzudanie z polędwiczką wieprzową. Podałam oryginalne proporcje, ja użyłam mniej ziemniaków gdyż robiłam to danie dla dwóch osób, ale ilość sera pozostawiłam bez zmian. Polędwiczka była nieco mniejsza. Mięso wbrew moim obawom wyszło soczyste, ziemniaki z dodatkiem cheddara to bardzo pyszny pomysł. Bardzo polecam! składniki ( 4 porcje) 800 g ziemniaków (użyłam starych) ok 400 g polędwiczki wieprzowej ( u mnie(...)polędwiczki oczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać płytki garnek z grubym dnem lub patelnię, dodać łyżkę oliwy i obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron, ok 3 minut. Mięso przełożyć na talerz a na pozostałą oliwę wrzucić listki szałwii i obsmażać mieszając dosłownie parę sekund. Pilnować aby się nie spaliły. Wyjąć z patelni, odłożyć na bok. Cheddar zetrzeć
Stare GarySkładniki/2-4 porcje: – 2 średnie cukinie – ok. 300 g mięsa mielonego – 1 ząbek czosnku – 1/2 średniej cebuli – 1/2 opakowania passaty pomidorowej JAMAR – 1 /2 puszki pomidorów krojonych – parmezan – 3 łyżki bułki tartej – jajko – oliwa extra vergine – zioła prowansalskie, sól pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną(...)kostkę dodać zmielone mięso. Dodać pomidory z puszki oraz passatę pomidorową. Ja użyłam w tym przepisie pasattę polskiej firmy JAMAR , która jest bez konserwantów i sztucznych barwników. Na koniec dodać zioła prowansalskie. Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Doprawić do smaku. Podczas gdy przygotowujemy mięso przygotować cukinię
I LOVE LIFEDzisiaj w mojej kuchni esencja Włoch na talerzu! Nitki makaronu polane pysznym sosem pomidorowym firmy Jamar, a do tego kuleczki z mięsa mielonego posypane startym parmezanem. Jamar to rodzinna firma.produkująca zdrowe, naturalne przeciery warzywne i owocowe. Do przygotowania dania wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki 500 g makaronu spaghetti pomidorowego 8 łyżek startego parmezanu 500 g mięsa(...)kajzerka bułka tarta 700 ml przecieru pomidorowego- passaty pomidorowej Jamar sól himalajska Stovit , pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Oddzielamy żółtko od białka – żółtko dodajemy do mięsa, a białko ubijamy
Podróż w kulinaria