Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 325wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. * ja użyłam udo z indyka, ale może być kurczak ** mieszanka firmy Kamis zastawa
królestwo garów
Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki. 174ziele angielskie (1 sztuka) sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka siekana natka pietruszki lub koper do smaku 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z szyi indyka. Po usunięciu szumowiny dodajemy ziele, listek oraz pora. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę siekamy
Kuchnia po mojemu
Quesadille pomidorowe z indykiem. Meksykańska kolacja - ciepła i po polsku. 282Jako, że w jednej z popularnych sieci marketów spożywczych dopiero co zakończył się tydzień meksykański - padło na quesadille . Dawno ich w naszym menu nie było. Tym razem kurczaka zastąpiliśmy indykiem i to mielonym. Pyszności. Składniki: 6 tortilli pomidorowych mały udziec indyczy do zmielenia 1/2 cebuli 1/3 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 15 dag sera żółtego tartego 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Kuchnia po mojemu
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka 210cebula 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 pęczek koperku 1 liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki kozieradki lubczyk ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki kurkumy sól pieprz Klopsiki: ½ kg mielonego mięsa z indyka 1 sucha bułka 1 jajko 1 - 2 łyżeczki liści kolendry sól pieprz Wykonanie: 1. Przygotować wywar: Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą wodę (około 2,5l), jeśli
Mama Gotuje
Lasagne w wersji FIT 410makaronu jest znacznie lżejsza i nie musimy się ograniczać w jedzeniu jej. Mam nadzieję, że spróbujecie! Lasagne w wersji fit Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 20 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, pomidory krojone w puszce, cebula, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 jajka, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, oliwa, mozzarella. Wykonanie
paapilotkaa
Zapiekane naleśniki z indykiem po meksykańsku 308składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni. Porcja na 13-15 Naleśników Farsz: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczkę pasty węgierskiej 1 łyżeczka bazylii, tymianku, oregano,ziół
Niezły Młynek
Indyk z marynacie miodowo-musztardowej 254grillową. Szybko, prosto i pysznie. Na słodko i na ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z brązowym ryżem i lekką sałatką. Składniki (4 porcje): 500 g filetów z piersi indyka 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta chili sól, pieprz 1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić
Powiedz dietom nie
Zapiekanka curry z kurczakiem i makaronem 472egzotyczna zapiekanka. W sam raz na listopadową wersję comfort food. Może Wam też się przyda. Na poprawę nastroju i nie tylko :) Składniki na 4-6 porcji: 400 g piersi indyka lub kurczaka 250 g krótkiego makaronu np. penne, fusilli 1/2 świeżego ananasa (lub 6 plastrów z puszki) 1/2 szklanki rodzynek 1-2 papryczki chili 400 ml mleka kokosowego
Pełny talerz
INDYCZA ROLADA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 319kanapce, ale i pysznie smakuje z surówką na ciepło, jako danie obiadowe. Jej smak wzbogaca biała kiełbasa, która tutaj jest bardzo trafnym farszem. Składniki: 1 kg piersi indyka sól pieprz tymianek 3 ząbki czosnku słodka papryka 2 cebule 3 łyżki masła 2szt surowej białej kiełbasy 2 łyżeczki 2 łyżki oleju bulion Wykonanie: Filet naciąć tak, aby powstał
Walijskie Pichcenie
ŻOŁĄDKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 221listy "nietykalskiej". Najgorsze jest to, że nie ma umownej granicy. Nie ma wieku określonego, ale do żołądków w sosie koperkowym dorastać nie trzeba tak długo. SKŁADNIKI: - żołądki z indyka, 1 kg, - tacka warzyw (marchew 3-4, pietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny
Wypisz Wymaluj
EKSPRESOWY OBIAD - INDYK W PAPRYCE Z DIPEM CZOSNKOWYM + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA I FASOLKA. 315minut, to my mamy być gorsze? NIGDY! Mamy więc w zanadrzu kilka patentów na ekspresowy obiad z mięchem w roli głównej. Oto jeden z nich. SKŁADNIKI: /Mięsiwo: - Indyk, pierś 1 kg, - Papryka żółta, 1 spora - Papryka Czerwona, 1 spora - Olej/oliwa, łyżka, - Przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kurkuma, przyprawa warzywna typu vegeta (najlepiej domowa), /Dip Czosnkowy: - Czosnek
Wypisz Wymaluj
Steki z indyka w pesto 232koniec dopraw odrobiną soli i pieprzu. Steki myjemy i osuszamy. Nacieramy z obu stron pieprzem i smarujemy pesto. Wstawiamy do lodówki na około 40-50 minut. Steki z indyka grillujemy mniej więcej 6 minut z każdej strony. Na koniec lekko solimy. SMACZNEGO
Kredowe Menu
Kiełbasa drobiowa o smaku curry 358ryżem i np dowolnym sosem jogurtowym Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 500 g filet z piersi indyka lub mieszane jasne i ciemne mięso (można ze skórą) 500 g udo z kurczaka bez kości ( można ze skórą) 2 łyżeczki soli kuchennej 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka mielonej
Stare Gary
Ogniste mięso z topinką 383Składniki: 1 żółta papryka większa cebula 70g boczku wędzonego 280g piersi z indyka 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku łyżka świeżej bazyli 2 mniejsze kiszone ogórki 300ml sosu pomidorowego sól, pierz, słodka pa pryka, rozmaryn, sos sojowy, imbir 2 listki laurowe, c hilli 2 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie: Boczek pokroić w cienkie paski , podsma żyć
Gaździnka warzy
Trybowane mięso z indyka z ryżem i pekińską 184Składniki: 100 g ryżu trybowane mięso z indyka papryka czerwona 100 g zielonej fasolki szparagowej ćwiartka sałaty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego bulion warzywny Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i ugotować w bulionie warzywnym (musi być intensywny, żeby smaki przeszły) ok 30 min. Po wyciągnięciu pokroić na mniejsze kawałki, a do gotującego się nadal bulionu włożyć ryż
Gaździnka warzy