indyk - 7293 przepisów (strona:220/487)

Penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) 217

Dzień Bloga zapraszam na pyszne danie - makaron penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) polecam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Mięsne kuleczki z kolendrą, podane ze słodko- kwaśnymi warzywami i ryżem jaśminowym. 211

smaku klasycznych pulpecików. Do tego warzywa w sosie słodkokwaśnym, jaśminowy ryż i pyszny obiad w pół godziny gotowy :) SKŁADNIKI (około 15 kuleczek) mięsne kuleczki 500g mięsa mielonego z indyka  2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli bez pestek 2 łyżku sosu worchestershire 2 łyżki sosu ostrygowego ( można pominąć lub użyć sosu sojowego albo rybnego) pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki

DefinicjaSmaku
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 222

ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego dnia, ale można dać więcej 1 jajko cebula łyżka masła pieprz 4 ziela angielskie liść laurowy Wykonanie: Kapustę obrałam z wierzchnich grubych

Kuchenne zapiski Edyty
Pierś indycza w bardzo paprykowym sosie 137

dodatki warzywne zmieniają się w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :) Pierś indycza w paprykowym sosie Składniki: 1/2 kg piersi z indyka sól pieprz 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis 5 czubatych łyżeczek papryki słodkiej w płatkach Florpak 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki sproszkowanej

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety indycze w sosie koperkowym 112

sosie koperkowym. Danie szybkie, nieskomplikowane, lekkie. Jestem zdania, że nie potrzeba ogromnej ilości składników, ani wymyślnych przypraw, żeby przygotować smaczne i zdrowe danie. PULPETY: 30 dag mielonego mięsa z indyka małe jajko mała kajzerka mała cebula łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS: 1/2 litra bulionu drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być z kostki, zrobiony w mniejszym stężeniu

Kuchenne zapiski Edyty
Szaszłyki z piersi indyka w curry 134

Szaszłyki upiekłam na elektrycznym grillu, ale jak najbardziej można to zrobić na tradycyjnym, albo nawet wykorzystac piekarnik. Pomysł na marynatę podpatrzyłam u Jana Kuronia :) SKŁADNIKI: 55 dag piersi z indyka sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g) solidna szczypta ostrej papryki w proszku czubata łyżeczka curry olej do posmarowania płyty grilla sos jogurtowy PRZEPIS

Kuchenne zapiski Edyty
Piersi indyka w gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawce 103

smakują wybornie, ale tym razem smakowały :) Potrawkę podałam z  pieczonymi z rozmarynem młodymi ziemniaczkami i surówką z pekinki i ogórka w greckim sosie . Składniki: 70 dag piersi z indyka łyżka oleju – do marynaty przyprawa do grosa – nie za dużo, zawsze można przyprawić w trakcie duszenia 2 łyżki oleju – do obsmażenia pół szklanki białego wina duża gałązka świeżego rozmarynu

Kuchenne zapiski Edyty
Indycza pieczeń rzymska z fetą i papryką 125

Kilka dni temu Powtwór zapytał mnie czemu nie zamieściłam na blogu przepisu na rzymską pieczeń z indyka. Oczywiście gorąco zaprotestowałam: oczywiście wstawiłam, już dawno, poszukaj... Hmm... nie miałam racji, gapa jestem :) Ponieważ pieczeń jest doskonała zarówno na gorąco, jak i na zimno, i warta zainteresowania, szybciutko dzielę się przepisem :) Podałam ją z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i miksem sałat. Czytaj

Kuchenne zapiski Edyty
Ale pasztet! 257

rosołu - jeśli ich nie macie, należy najpierw ... ugotować wywar mięsno - warzywny, czyli rosół. Składniki (na kwadratową formę o rozmiarach 35x12 cm) 1,5 kg mięsa drobiowego (kurczak, kurczak i indyk) 0,5 kg wątróbki drobiowej włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty) 2-3 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 100 gramów masła 2 łyżki mąki oliwa 2 jajka

Garniec Magalie
Kardamonowy indyk z dodatkami. 171

natura, złośliwa jak i natura rzeczy martwych ;) Potrawa wykonana w nieco indyjskim klimacie, zapach brązowego kardamonu, zaledwie jednej sztuki (!) rozniósł się po całym mieszkaniu. Obłędny! Potrzebujemy: 1 sznycel z indyka garść fasolki szparagowej 3 łyżki ugotowanego pęczaku pół pomidora dwie szczypty czarnego sezamu , u mnie od Indian Bazaar 1 sztuka brązowego kardamonu , u mnie od Indian Bazaar łyżeczka oleju arganowego

MamaOskarka
Hamburgery z indyka 114

jagodzianka" Te hamburgery powstały przypadkowo. Kupiłam mięso z nóg indyczych i planowałam zrobić najzwyklejsze kotlety mielone. W domu zawrzało! Moi synowie … Przeczytaj cały artykuł Post Hamburgery z indyka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Sznycel z indyka ze szparagami i jajkiem w koszulce 192

należy z nich korzystać do woli. Ja dzisiaj proponuje szybki obiad ze szparagami i jajkiem w koszulce, bo te dwie rzeczy się wprost kochają. Do tego sznycle z indyka dla mięsożerców i obiad gotowy. Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
INDYK NA SAŁACIE 180

smaczna sałatkę lunchową. Można śmiało zapakować w pojemniczek i wziąć do pracy bez potrzeby latania po restauracjach w porze drugiego śniadania.  Składniki: jeden  mały filet z indyka  1 główka sałaty masłowej 4 pomidory  2 ogórki zielone 150 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki oliwy  czosnek, kolendra, ostra papryka, sól, pieprz  płatki kukurydziane (opcjonalnie) Sposób

pieprzny smaczek
Domowa wędlina z drobiu 154

dzisiejszy jest numerem jeden. Dziś moja propozycja zdrowej alternatywy dla sklepowej "wędliny drobiowej". Składniki: 1 kg mięsa (ja użyłam 1/2 kg piersi z kurczaka i 1/2 kg piersi z indyka) Warto po takie mięso wybrać się raz w tygodniu na targ i kupić je u sprawdzonego sprzedawcy, jakość takiego mięsa, jego bezpieczeństwo i wartości odżywcze są nieporównywalne z ostrzykiwanym mięsem

IzaGotuje
Placuszki z dyni i jabłka z indykiem 159

patrzcie jak Wasze dzieci zmiatają je z talerzy :) Oskar przygodę z mięsem zaczął po skończeniu 7 miesiąca. Potrzebujemy: pół szklanki puree z dyni pół jabłka startego na tarce kawałek indyka uparowanego lub ugotowanego drobno posiekanego 1 jajko 2 łyżki mąki żytniej łyżka oleju szczypta cynamonu Wszystkie składniki mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na suchej patelni małe placuszki. Skomentuj

MamaOskarka