mięso - 63110 przepisów (strona:222/4208)

KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM 136

Kolejny sposób na kurczaka... filety z kurczaka w kremowym sosie paprykowym. Jeżeli chodzi o kurczaka to jest to moje ulubione mięso i przyrządzam je bardzo często, gdyż jest ono uniwersalne i delikatne, szczególnie gdy jest duszone. Przy wyborze kieruje się zawsze tym, aby był to kurczak zagrodowy z gospodarstw ekologicznych, hodowany w naturalny sposób, bez antybiotyków i karmiony paszą(...)wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę

Kuchnia MagdaLeny
Szaszłyki z karkówki z sosem śliwkowym 74

karkówki, - czerwone papryki, - pieczarki, - cebula. Marynata na 24 godziny : - 100 ml oleju, - 2 łyżki ostrego ketchupu, - 1 łyżka musztardy, - 2 duże starte ząbki czosnku, - 2 łyżki przyprawy grillowej do mięsa, - 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, - 1/4 łyżeczki chilli, - sok z 1/2 cytryny. Sos śliwkowy : - 1 czerwona cebula, - łyżka oleju, - czosnek granulowany lub świeży, - 3 łyżki powideł ( miałem domowe, bez cukru(...)łyżki octu balsamicznego, - sól, pieprz. Wykonanie : Szaszłyki : Mięso pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać i zamarynować w niej mięso. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie, aby nie paliły się podczas grillowania. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Nadziewać na zmianę mięso, paprykę, mięso, cebulę, mięso, pieczarki. Grillować na powietrzu, najlepiej w miłym towarzystwie :) Sos : Cebulę

Przepisy Mikołaja
Galaretka mięsno-warzywna z jajkiem 100

Galaretka mięsno-warzywna z jajkiem Galarciki z mięsem, warzywami i jajkiem są bardzo smaczne i niezwykle efektownie prezentują się na stole. Często stanowią pyszną przekąskę na przyjęciu. Zazwyczaj przed jedzeniem polewane są sokiem z cytryny (lub octem) i serwowane są ze świeżym pieczywem.     Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 kg wieprzowiny (u mnie łopatka) 3-4 jajka(...)laurowe 4 ziarenka pieprzu żelatyna mieszanka warzyw w puszce (groszek, kukurydza, papryka) natka pietruszki sól, sok z cytryny, granulowany czosnek 1 łyżka oleju       *** Do garnka wkładamy mięso, marchewkę, seler, pietruszkę oraz pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania

Blog z Apetytem
SAŁATKA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 192

Jeśli lubicie hamburgery to mam dla Was przepis idealny. Sałatka cheesburgerowa to doskonała propozycja nie tylko dla fanów burgerów, ale i sycących mięsnych sałatek. Pyszna kompozycja smakowa mięsa, warzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem(...)dodatkowo grzanki. Ja pomijam je zawsze, ale w wersji LCHF również można użyć po prostu keto bułek jeśli macie na to ochotę. Składniki – sałatka cheesburgerowa: 1 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego albo mieszanego (u mnie pół na pół) 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin 200 g papryki kolorowej

Ola la LCHF
Kiełbasa ” Kaszubska kanapkowa ” , pyszna wędlina domowa 117

zostałam wystawiona za drzwi razem z opakowaniem…. Nikt nawet nie chciał spojrzeć , a starszy stwierdził, że to coś ma dziwną konsystencję i wygląd , który niczym nie przypomina mięsa . Cóż miała w składzie 89 % piersi indyczej więc nie było źle jak na kupny wyrób, choć przyznam szczerze że miał 100 % racji była dziwna . Na szczęście mam mądre dzieciaki , które wolą(...)prawdziwe wyroby mięsne , od pseudo mięsa Kaszubska kanapkowa jest pyszną wędlina do bułek , szczególnie do szkoły czy pracy . Nie wali czosnkiem jak z paszczy drwala co się broni przed grypą lub wampirami , więc spokojnie można ją spożywać w miejscach publicznych Wyrób nie jest trudny , chociaż ja zapalony amator , traktuję wędliniarstwo jako zabawę z korzyścią Składniki : 0,5 kg szynki wieprzowej

Ogrodnik w podróży
Chinkali – gruzińskie pierogi z mięsem 105

oleju Składniki mieszamy, dodajemy dodatkowo mąki tyle ile zabierze ciasto. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Odkładamy ciasto na 15 minut.   Składniki na farsz do pierożków: 30 dag mięsa mielonego wołowego 20 dag mięsa mielonego wieprzowego 1/2 cebuli 1/2 szkl bulionu warzywnego lub rosołu szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 garść posiekanej kolendry Mięso umieszczamy w misce. Dodajemy zeszkloną(...)posiekaną w kostkę cebulę, posiekaną kolendrę, sól, pieprz, mieszamy łyżką, później ręką. Dodajemy powoli bulion. Tyle ile wchłonie mięso. Mięso wypije bulion, farsz nie powinien być jednak lejący, więc dodawajmy stopniowo. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy 1 łyżeczkę farszu, zawijamy pierożki w sakiewki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Na początku gdy wrzucamy woda powinna mocno bulgotać

MojaQchnia.pl
Pieczony kurczak w słoikach , kuchnia na wyjazdy 2585

pracy przygotowuję mu na kilka pierwszych dni , szybkie dania ratunkowe , a to właśnie jedno z jego ulubionych . Prosty przepis , może nieco przerazić co niektórych z Was zawartością tłuszczu , ale mięso go nie chłonie . Jest w nim zabezpieczone przed zepsuciem , czy wysychaniem Sposób stary jak świat , jeszcze moja babcia praktykowała przechowywanie mięsa w smalcu . Co prawda wieprzowego po świniobiciu , ale drobiowe(...)Nacieramy papryką wędzoną , ostrą , czosnkiem , curry , brązowym cukrem i solą do smaku . Odstawiamy na dwie godziny . Po tym czasie wykładamy na blaszkę do pieczenia wysmarowaną smalcem . Na każdym kawałku mięsa także umieszczamy trochę smalcu . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z termoobiegiem , grzałka górna i dolna . Pieczemy około 30-40 minut w zależności od wielkości ćwiartek . Jak kurczak jest

Ogrodnik w podróży
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ I SEREM 527

świąteczny obiad, ale również w każdy inny dzień :) Składniki na 4 roladki: * 4 plastry schabu bez kości * 4 plastry sera * 4 plastry szynki konserwowej * sól, pieprz do oprószenia mięsa * przyprawa do schabowych do oprószenia mięsa (użyłam  Skworcu ) * 1 jajko * bułka tarta do panierowania mięsa * olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu rozklepać bardzo cienko za pomocą tłuczka (na mięso(...)kładę woreczek, aby nie "rozrywać" mięsa). Każdy kotlet oprószyć z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do schabowych. Na tak przygotowane mięso kłaść plasterek sera i szynki, zwijać w rulonik. W miseczce rozklepać jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Każdą roladkę obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć roladki na złoty kolor

Zrób to smacznie
Iberyjski gulasz z łopatki z dynią 120

Iberyjski gulasz z łopatki z dynią Gulasz iberyjski to fajny jednogarnkowiec z dodatkiem dyni . Dynia to niedoceniane warzywo o wspaniałym smaku , doskonale współgra z mięsem . Jest pożywna i niezastąpiona w kuchni . Zimą zawsze mam zapas ,swoich dyń z mojej malutkiej przydomowej hodowli Nic tak nie smakuje jak własne plony . Ten gulasz jest wyjątkowo smakowity , a do tego prosty w wykonaniu(...)widok talerzy ” hm gulasz… ” , ale chwilę później , talerze świeciły pustką , a oni dopytywali co dodałam . Było pyszne i o to chodzi… Składniki : 0,5 kg mięsa z łopatki kawałek dyni o suchym kasztanowym miąższu ( Hokkaido lub Hubbard ) , około 0,4 kg 1 cebula 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki 1 strąk chilli 1 słodka , mała papryka

Ogrodnik w podróży
Pyzy ziemniaczane z mięsem 148

Pyzy z mięsem, smak dzieciństwa 😊 Jest to jedna z tańszych potraw kuchni polskiej, ponieważ przygotowuje się je z częściowo ugotowanych i częściowo surowych ziemniaków i mięsa z 'odzysku np. z rosołu czy innej zupy, której podstawą jest gotowane mięso. I pamiętajcie, najsmaczniejsze pyzy są z dodatkiem tłustego mięsa 😉 około 24 sztuki: * ziemniaki ugotowane- 1/2 kg * ziemniaki surowe- 1/2 kg * mąka(...)ziemniaczana- 3 czubate łyżki * mąka pszenna- 2 czubate łyżki * jajko- 1 szt. * cebula- 1 szt. * olej- 2 łyżki * szczypta soli * mięso gotowane- 400 g (najlepiej przerośnięte tłuszczem) * sól, pieprz, suszony majeranek do przyprawienia Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i bardzo dokładnie odcisnąć z wody. Wodę odstawić i po kilku minutach wylać jej nadmiar, a powstałą skrobię przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
TORT MIĘSNY (keto, LCHF, bez glutenu) 138

Owinięty plastrami boczku wygląda fantastycznie i doskonale smakuje. Jeśli spodobała Wam się rolada serowa to ten przepis też powinien przypaść Wam do gustu. Składniki – tort mięsny: 1 kg mięsa mielonego wołowego lub po 1/2 kg mięsa wołowego i wieprzowego np z łopatki ( u mnie wołowe) 700 g pokrojonego w cienkie i długie plastry boczku surowego lub wędzonego(...)głęboką patelnię bez rączki, którą można wstawić do piekarnika. Formę wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem wędzonym tak by brzegi wystawały poza nią i można było nimi owinąć babkę. Mięso mielone wyrobić z dodając sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz inne ulubione przyprawy o czystym składzie (be cukru). Gotowym mięsem wypełnić dokładnie formę Przygotować sos z przecieru pomidorowego z dodatkiem

Ola la LCHF
Najlepszy przepis na kotlet schabowy - marynowany w mleku, cebuli i czosnku 476

schabowe marynowane w mleku wraz z dodatkiem cebuli oraz czosnku są rewelacyjne w smaku i nie ukrywam, że jest to jak na razie najlepszy przepis na kotlety schabowe. Zamarynowane mięso będzie soczyste i bardzo aromatyczne. Zachęcam do przygotowania! 😋 Składniki na porcję dla 4 osób:  co najmniej 0,5 kg kawałek schabu bez kości 2 szklanki mleka 1 duża cebula(...)angielskiego olej do smażenia do obtoczenia mąka pszenna bułka tarta  2 jajka Najlepiej dzień przed smażeniem (lub z samego rana) schab umyć, osuszyć i pokroić na 4 kawałki. Mięso lekko rozbić. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać, drobno pokroić, posolić i ewentualnie rozetrzeć za pomocą noża. Do miski przełożyć 2 kotlety schabowe, ułożyć na nich połowę cebuli

Ugotować
KWAŚNICA - tradycyjna góralska zupa 113

Najlepsza kwaśnica z dużymi kawałkami mięsa. Przepis na pyszną kwaśnicę góralską. Tradycyjna polska kwaśnica - najlepsza zupa z kiszonej kapusty na tłustym rosole z golonki, wędzonych żeberek lub karkówki. Syta i smaczna kwaśnica góralska z ziemniakami, cebulą i dużymi kawałkami mięsa, z dodatkiem czosnku i mielonej papryki. Prawdziwa kwaśnica ugotowana na rosole z karkówki i włoszczyzny. Staropolski przepis na tradycyjną kwaśnicę(...)czosnku 1 łyżka mielonej papryki czerwonej 4 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku Przepis na kwaśnicę - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. warzywa z włoszczyzny obrać i umyć mięso umyć  kapustę kiszoną osączyć z soku, lekko wycisnąć i pokroić. Sok zachować i w razie potrzeby doprawić nim później kwaśnicę cebulę obrać i posiekać ziemniaki obrać, umyć i pokroić

Moja Książka Kucharska
Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym 160

Uwielbiam naleśniki! Na słodko, na wytrawnie, każde są pyszne :) Tym razem zrobiłam je z mięsem mielonym, pieczarkami oraz papryką i zapiekłam w sosie pomidorowym, mniam! :D Składniki na ok. 4-5 porcji: Nadzienie: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 250 g pieczarek 1 czerwona papryka przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz Sos pomidorowy: ok. 700 ml passaty(...)zioła prowansalskie papryka wędzona w proszku sól, pieprz   Dodatkowo: 8 naleśników przygotowanych wg ulubionego przepisu ser żółty natka pietruszki   Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić na nie mięso, doprawić przyprawą do mięsa mielonego i usmażyć. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Pieczarki oraz paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa, doprawić solą

Simply Food
LENIWE GOŁĄBKI W SOSIE WŁASNYM Z SUSZONYMI GRZYBAMI 97

nigdy nam się nie znudzą :)  Najczęściej podaję je z gotowanymi ziemniakami lub kaszą, jednak też może być to doskonała propozycja na kolację z kromką chleba. Składniki: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 woreczek ryżu surowego * 1/4 średniej główki białej kapusty * 2 surowe jajka * około 1/3 szklanki bułki tartej * sól do smaku * pieprz do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa(...)mielonego * olej do smażenia * odrobina mąki pszennej do zaklepania sosu (opcjonalnie) * garść suszonych grzybów Wykonanie: Białą kapustę drobno poszatkować. Ryż podgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Dodać do mięsa ryż i kapustę białą, wszystko dłonią wymieszać.  Formować małe podłużne klopsiki. Na patelni rozgrzać olej

Zrób to smacznie