mięso - 63110 przepisów (strona:220/4208)

Drożdżowa rolada z mięsem mielonym, kapustą i grzybami 170

Drożdżowa rolada świetnie się sprawdzi jako dodatek w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Raczej odpada sama wigilia, bo wtedy wedle zwyczaju, nie spożywa się mięsa. Taka rolada  będzie również pyszną przekąską w Sylwestrową noc. Przyznam szczerze, że u mnie zagościła jeszcze przed świętami jako obiad :-) Podałam ją na ciepło z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe(...)mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 1 garść suszonych grzybów 200 g pieczarek 1 duża cebula 300 g mielonego mięsa wieprzowego oliwa 500 g kiszonej kapusty 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka kminku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka sezam WYKONANIE Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić

Passions hobbies life
Klops wołowy pieczony 196

Święta i czas karnawału to wzmożony czas przyjęć okolicznościowych w domu.  W tym czasie najczęściej poszukujemy przepisów na przekąski, śledzie czy mięsa.  W moim mięsnym dziale przedstawię Wam dzisiaj kilka propozycji mięs pieczonych na stół świąteczny, noworoczny czy po prostu imprezowy.  W zestawieniu wykorzystałam mieloną wołowinę, schab i boczek.  Przepisy będą proste, składające się z kilku(...)stół lub do kanapek. A czy Wy już wiecie, że od wczoraj jest dostępny zimowy numer Aromatu ?  A w nim świąteczne potrawy, słodkie wypieki, rozgrzewające kawy, marynaty do mięs i wiele wiele innych. Mam nadzieję, że uda nam się Was zaskoczyć  Składniki : ok 1 kg mielonego mięsa z wołowiny duża garść suszonych grzybów 2-3 jajka pęczek natki

Życie zaczyna się w kuchni
Fasola z klopsikami 148

cząbrem, kminkiem i majerankiem, aby po zjedzeniu nie dokuczały wzdęcia i jedzenie było lepiej trawione. U mnie klopsiki są delikatne i soczyste, gdyż dodałam do nich kaszę mannę. Rozmieszane mięso było dość luźne, a po obtoczeniu w mące klopsiki dodatkowo obsmażyłam, co zatrzymało w nich wilgoć. Fasolka świetnie smakuje od razu po ugotowaniu, ale nic nie traci również po podgrzaniu(...)Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdyż łato się je przygotowuje i są bardzo smaczne. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na fasolę z klopsikami: Klopsiki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej bułeczka pszenna 100 ml mleka łyżka kaszy manny 3 ząbki czosnku cebula jajko 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu

Kuchcik gotuje
Klopsiki z indyka w sosie paprykowym 207

Zdrowe, chude i wartościowe mięso z indyka skąpane w pysznym, zawiesistym sosie bez grama mąki i śmietany. Te indycze klopsiki w paprykowym sosie to miła odmiana od mielonego mięsa klasycznie podawanego w pomidorach czy nieśmiertelnym sosie koperkowym. Spróbujcie – poza tym, że to obłędnie zdrowa propozycja obiadowa, sos z czerwonej papryki sam w sobie jest fenomenalny i bajecznie prosty do zrobienia(...)całość ściągamy z ognia. Lekko studzimy i bardzo dokładnie blendujemy – w blenderze kielichowym (lepiej) lub łapką do rozdrabniania. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koniecznie – octem balsamicznym. KLOPSIKI Mięso z udźca indyka to ciemne mięso – zawiera dużo kolagenu. Do dobrego połączenia i do formowania nie potrzebuje jajka, tym bardziej że klopsiki są małe i nie zawierają wielu sypkich

Karo in the Kitchen
Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwką z nutą majeranku 211

sobie pozwolić na ,,delikatne” łakomstwo i podpinanie guzików w spodniach. Spacery w zimowe, mroźne grudniowe dni sprzyjają zwiększeniu kalorii konkretnym obiadem. Moja rodzina poza słodkościami uwielbia jeszcze wszelkiego rodzaju mięsa. Pieczeń z szynki i mięsa wołowego idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Dodatek suszonych grzybów oraz śliwek nadaje pieczeni niezwykłego smaku i aromatu. Majeranek dodatkowo podkręca ten smak. U mnie(...)Chyba wszyscy czekają na te magiczne dni. Firmie  Ambition chciałabym życzyć razem z Rodziną właśnie takiego wspaniałego czasu. świąteczny obiad podam na zastawie obiadowej  KUBIKO 250 g mięsa mielonego z szynki 250 g mielonej wołowiny 0,5 szklanki suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki suszonej śliwki 1 cebula 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżka otrąb owsianych

VioletoweKucharzenie
KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM 188

Kolejny sposób na kurczaka... filety z kurczaka w kremowym sosie paprykowym. Jeżeli chodzi o kurczaka to jest to moje ulubione mięso i przyrządzam je bardzo często, gdyż jest ono uniwersalne i delikatne, szczególnie gdy jest duszone. Przy wyborze kieruje się zawsze tym, aby był to kurczak zagrodowy z gospodarstw ekologicznych, hodowany w naturalny sposób, bez antybiotyków i karmiony paszą(...)wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę

Kuchnia MagdaLeny
Klopsiki z indyka w sosie paprykowym 236

Zdrowe, chude i wartościowe mięso z indyka skąpane w pysznym, zawiesistym sosie bez grama mąki i śmietany. Te indycze klopsiki w paprykowym sosie to miła odmiana od mielonego mięsa klasycznie podawanego w pomidorach czy nieśmiertelnym sosie koperkowym. Spróbujcie – poza tym, że to obłędnie zdrowa propozycja obiadowa, sos z czerwonej papryki sam w sobie jest fenomenalny i bajecznie prosty do zrobienia(...)całość ściągamy z ognia. Lekko studzimy i bardzo dokładnie blendujemy – w blenderze kielichowym (lepiej) lub łapką do rozdrabniania. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koniecznie – octem balsamicznym. KLOPSIKI Mięso z udźca indyka to ciemne mięso – zawiera dużo kolagenu. Do dobrego połączenia i do formowania nie potrzebuje jajka, tym bardziej że klopsiki są małe i nie zawierają wielu sypkich

Karo in the Kitchen
Schab z suszonymi pomidorami 148

Pieczony schab z suszonymi pomidorami świetnie smakuje podany na ciepło na obiad, jak i na zimno jako przystawka lub wędlina na kanapki. Aromatyczne, soczyste i smaczne mięso, bez konserwantów i poprawiaczy smaku i wyglądu powinno przypaść do gustu osobom, dbającym o jakość tego, co jedzą. Do pieczenia najlepiej wybrać niezbyt gruby kawałek schabu, wtedy będziemy pewni, że nie pochodzi(...)starego osobnika, a mięso po upieczeniu będzie smaczne. Największym problemem, jeśli chodzi o pieczenie schabu, jest jego zbyt mocne wysychanie. Sposobów, aby temu zapobiec, jest wiele, ale ja mam najprostszy i chyba najmniej pracochłonny. Moim sposobem na soczyste mięso jest wykorzystanie rękawa do pieczenia firmy Stella Pack S.A , do którego dołączone są tasiemki do zamykania i nawet patyczek do przekłucia

Kuchcik gotuje
SAŁATKA INDYKA Z POMARAŃCZAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI 174

bezludną wyspę gdyby mógł wziąć tylko 1 produkt wybrał indyka. Indyk a dokładnie pierś z indyka jest źródłem niacyny, selenu, witaminy B6 i B12 oraz cynku. 200 g mięsa z indyka to zaledwie 160 kcal. Składniki: 2 garści rukoli 2 garści makaronu pełnoziarnistego Arc Pol 200 g polędwicy z indyka (1 łyżka soku z cytryny i pomarańczy, 2 łyżki oleju(...)chilli sól pieprz Przygotowujemy pesto: olej, pomidory suszone, czosnek, płatki migdałowe, chilli oraz sól  pieprz blendujemy na gładką masę. Przygotowujemy sałatkę: Makaron pełnoziarnisty Arc Pol ugotować al dente. Mięso umyć, przelać wrzątkiem i osuszyć ręcznikiem. Mięso pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z sokiem z cytryny, pomarańczy, olejem, sólą i pieprzem. Usmażyć aż będzie rumiane z każdej strony. Orzechy uprażyć

Kuchnia w oparach
Devolay (kotlet de Volaille) 140

Klasyczny, smażony w głębokim tłuszczu, zawinięty kotlet z kurzej piersi. Z masłem zamkniętym w środku. Beż żadnych dodatków, jak najprościej. Trzeba bardzo starannie  owijać masło  mięsem. Nie może się wydostać w trakcie smażenia. To chyba największa trudność tego wydawałoby się prostego przepisu. Ale warto próbować, bo efekt pyszny.  A że trzeba jeść gorące - to zdjęcia udało(...)Gessler składniki dla 2 osób 2 piersi kurze 40 g masła bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 1 jajko sól i pieprz olej do głębokiego smażenia przygotowane Mięso umyć, osuszyć. Każdą pierś rozbić na cienki kotlet. Najlepiej robić to między dwoma kawałkami folii. Uważać aby nie podziurawić mięsa.  Masło utrzeć z niewielką ilością soli, zrobić dwa wałeczki, nieco

Stare Gary
KROKIETY Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 305

Krokiety z mięsem i warzywami, to danie które najczęściej pojawia się u mnie w kolejnym dniu po gotowaniu rosołu lub innej zupy na mięsnym wywarze. Jest świetnym sposobem na nie wyrzucanie resztek i nie marnowanie jedzenia.  Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem, a w tym przepisie, także z podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze(...)rumiano, na dobrze rozgrzanej warstwie oleju lub klarowanego masła.  Tak przygotowane krokiety zawsze wychodzą pyszne i bardzo delikatne.  W stosunku do ilości warzyw nie ma za dużo mięsa w farszu,  jeśli więc lubicie czuć jego smak w potrawie, odpowiednio do potrzeb, zwiększcie jego ilość, proporcjonalnie zmniejszając ilość warzyw z rosołu. Krokiety bez panierki możemy przechowywać

cool and minty
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią 113

danie spasowało;) Dodając grzyby suszone warto pamiętać o ich wcześniejszym namoczeniu, a następnie obgotowaniu. Wybierając np pieczarki, danie jest dużo szybsze do przygotowania, aczkolwiek jak to z gulaszami bywa, mięso i tak musi się trochę podusić, by zmiękło. Jest to tym samym doskonała propozycja np na sobotni obiad. 700-800 g łopatki wieprzowej 2-3 małe cebule 2 łyżki oliwy(...)malutkich pieczarek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 30% 1/2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: kasza gryczana (u mnie biała)   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w kostkę (lub w piórka). Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w niedużą kostkę. Pieczarki lub inne grzyby kroimy na plasterki (suszone grzyby zalewamy

Smaki Na Talerzu
Cannelloni bolognese 211

Pyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube cannelloni nadziewane farszem bolognese zapieczone w sosie beszamelowym   z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z dań które często się pojawia w mojej kuchni w sezonie jesienno zimowym, choć pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane. Składniki na 5 porcji: 500 g   grubego makaronu cannelloni(...)mielonego mięsa wołowego 200 g mielonego mięsa wieprzowego 350 g passaty/przecieru pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 marchewka Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Szczypta chilii do smaku Sos beszamelowy: 80 g masła 3 łyżki mąki pszennej 800 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki   mielonej gałki muszkatołowej Mielony biały pieprz do smaku

Wanilia i Kardamon
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem. 146

Witam bardzo cieplutko :) Bardzo lubimy i szpinak i mięso mielone, dlatego postanowiłam użyć tych składników do przygotowania lazanii. Nie ukrywam, że wyszło niezwykle pysznie, aromatycznie i sycąco. Co prawda trochę pracy jest przy wykonaniu takiego dania, ale warto go poświęcić, smak wynagrodzi nam wszystko :) Napiszcie jaka jest Wasza ulubiona lazania. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na sos mięsny: 50 dag łopatki wieprzowej(...)smarowania ) Dodatkowo: 40-50 dag makaronu lazanii 40 dag sera żółtego 1 łyżeczka masła woda do gotowania 2 łyżki oleju sól do gotowania Wykonanie pysznej lazanii: 1. Sos mięsny: Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy

Izabelawkuchni
Pieczeń meksykańska w boczku wędzonym 334

Pieczeń ze sporą ilością kolorowych dodatków, a wszystko to otulone wędzonym boczkiem. Mięso jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na wielkanocnym stole, wnosząc nie tylko bogactwo smaku, ale też kolorów. Pieczeń dobrze smakuje na ciepło, jako danie główne, ale również sprawdza się na zimno jako wędlina. 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 czerwona(...)czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz czarny papryka słodka mielona pieprz ziołowy ok 1 łyżeczki soli 300 g wędzonego boczku Mięso z łopatki zmielić w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzoną dodać do mięsa razem z jajkami, rozgniecionym czosnkiem, koncentratem

https:KKuchniaMniam