Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z serkiem mascarpone to doskonała propozycja na obiad inny niż tradycyjne kotlety z kurczaka. Sos jest aromatyczny, kremowy, pełen pieczarek. Mięso jest pyszne, kruche, dobrze doprawione. Danie to można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszami, ale także myślę, że bardzo dobrze będzie smakowało z kluskami śląskimi. Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)pieczarek * 1 cebula * 250 g serka mascarpone * pół szklanki wody * 3 łyżki masła * sól, pieprz * przyprawa do kurczaka do przyprawienia mięsa (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki suszonej bazylii (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Filety z kurczaka pokroić na mniejsze plasterki. Przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni
Zrób to smacznieprzypomniało mi się jak 11 lat temu bardzo smakowały moim gościom na przyjęciu z okazji chrzcin mojej córci. Wtedy robiłam mniejsze, takie małe przekąski na jeden gryz. Kapelusze nadziane mięsem z dodatkiem przesmażonych na maśle nóżek i cebulki, z dodatkiem sera to świetne danie obiadowe lub też przekąska na różne imprezy. Polecam serdecznie :) Składniki: 800 g mielonego mięsa (miałam łopatkę(...)trochę karkówki i ścinki mięs po klasyfikacji mięsa do wędlin) 16 dużych pieczarek 2 duże cebule sól i pieprz 200 g sera żółtego + 100 g do posypania 2 łyżki posiekanej natki pietruszki masło klarowane do smażenia lub olej Przygotowanie: Przygotować pieczarki: oczyścić szczoteczką i w razie potrzeby obrać (jeśli pieczarki są ładne, nie obieram). Od kapeluszy oderwać nóżki oraz łyżeczką
Kocham..lubię..gotuję..Pyszne danie z makaronem cannelloni - dużymi rurkami, faszerowanymi mięsem mielonym z pomidorami i serem, pod warstwą sosu beszamelowego i sera. Idealne dla fanów makaronów i wszelakich makaronowych zapiekanek. Polecam serdecznie :) Składniki: 20-24 szt makaronu cannelloni 100 g sera żółtego do posypania bazylia Mięso mielone: 1 cebula 500 g mielonego mięsa (u mnie łopatka i karkówka) 400 g pomidorów(...)pieprz 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W szerokim rondlu z grubszym dnem podsmażyć na odrobinie oleju cebulę, dodać mięso mielone i na dość sporej mocy przesmażyć aż mięso nie będzie surowe. Dodać pomidory z puszki lub świeże pomidory pokrojone w kostkę. Całość zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i dusić
Kocham..lubię..gotuję..Nigdy w Turcji nie byłam, ani nigdy nie dane było mi skosztować oryginalnego tureckiego wypieku jakim jest pide - czyli drożdżowych łódeczek z farszem, w tym przypadku z mielonego mięsa, zwanego też turecką pizzą. Na przepis natknęłam się przypadkowo szukając w zasadzie gruzińskiego przysmaku chaczapuri, jednak mięso mielone, czarnuszka i kumin zaproponowane przez Mirabelkowy Blog przeważyło szalę i w mojej kuchni(...)podałam przekrojone na pół, gdzie końcówka pide była doskonałym "trzymadełkiem". Troszkę inaczej przygotowałam farsz niż źródłowy przepis, podsmażając najpierw warzywa z przyprawami aby wydobyć ich aromat, na końcu dodając mięso. Łódeczki wyszły aromatyczne i bardzo smaczne, także z całego serca polecam. Składniki (2 sztuki): Ciasto: 200 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu 100 ml wody
Kocham..lubię..gotuję..koncentratu pomidorowego ostra papryka słodka papryka sól, pieprz oregano cukier do smaku oliwa z oliwek do dekoracji posiekana natka pietruszki Schab umyć, osuszyć i pokroić w nieco większą koskę. Mięso przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. W garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażyć mięso. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w niewielką kostkę(...)Cukinie umyć, odciąć końcówki , przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półtalarki. Papryki przeciąć na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Obsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać ponownie niewielką ilość oliwy i przesmażyć cebulę z czosnkiem. Warzywa przełożyć na talerz. Ponownie do tego samego garnka wlać niewielką ilość oliwy
Ugotowaćpotrafią tak rewelacyjnie smakować. Jeśli miałabym Wam polecić jakiś przepis na pyszny obiad, z pewnością byłby to właśnie ten. Przepis wypatrzony na Kwestii Smaku. Podejrzałam też propozycję podania i mięso podałam w towarzystwie sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych. Smakowało nieziemsko. To jedno z tych dań, o których mówi się jeszcze przez kilka godzin po zjedzeniu. Zróbcie koniecznie! Mięso(...)rukoli 150-200 g pomidorków koktajlowych 1/4 szkl. oliwy z oliwek 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki maggi sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje (najlepiej tej samej grubości). Doprawiamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzem. Każdy kawałek owijamy 1-2 plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej. Na patelni
Smaki Na Talerzuspokojnie uznać za danie główne. SKŁADNIKI 300 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej (najlepiej łopatka wieprzowa) 4 skrzydełka kurze 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 450 g mięsa wieprzowego (łopatka) 1 duży korzeń selera 2 średnie korzenie pietruszki 2 średnie marchewki 1 duży por 3 średnie grzyby leśne (u mnie borowiki) 2 gałązki lubczyku 1 łyżka oliwy(...)wodą i postawić na palniku. Por umyć, odkroić białą część, a pozostałą wraz z liśćmi włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk, po czym włączyć palnik. Mięso wieprzowe umyć, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć na patelnię. Grzyby umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Białą cześć pora pokroić na talarki. Grzyby i por przełożyć do mięsa
Passions hobbies lifeKurczak po węgiersku Soczyste i aromatyczne mięso drobiowe duszone z warzywami. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczaka po węgiersku możemy podać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą lub makaronem. Składniki: 1 kg części z kurczaka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 łyżki posiekanych ziół(...)typu: bazylia, oregano, tymianek itp. 50 ml bulionu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli, zioła prowansalskie olej do smażenia opcjonalnie: 1 łyżka mąki *** Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy *** *** Każdy kawałek nacieramy przyprawami i całość odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Cebulę i czosnek kroimy w plastry *** *** Pomidory obieramy i kroimy w ćwiartki (poza sezonem możemy użyć pomidorów
Blog z ApetytemMielonego można zrobić na kilkanaście różnych sposobów, ale dziś ma dla Was najbardziej klasyczny przepis, który ja zawsze robię z mięsa z mielonego z łopatki. Dzięki sporej ilości tłuszczu mielone są soczyste i pyszne, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów: – przepis na gnoccchi – dyniowe gnocchi – kotlety z cukinii – sałatka grecka(...)schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka) – 1/2 cebuli – 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – sól, pieprz
nietylkopasta.plObiad nie zawsze musi mieć element węglowodanów. Ta pyszna zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym świetnie smakuje właśnie w takiej prostej wersji. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 150 ml przecieru pomidorowego 1 białą cebula 2 kulki mozzarelli 1 marchewka sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w plasterki. Posolić, przełożyć na durszlak(...)później mniej w zapiekance. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać posiekane ząbki czosnku, marchewkę i mięso mielone. Smażyć przez kilka minut, a po tym czasie wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Dusić kilka minut. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć 1/2 plasterków cukinii, wyłożyć
Pasja SmakuLubię pieczone mięsa, zdecydowanie bardziej niż gotowane. Zresztą podobnie jak moi domownicy. Nie znoszą natomiast mięs faszerowanych owocami. No bo jak to tak razem... Dlatego ostatnio nie nadziewam, a piekę po prostu razem, w jednym naczyniu. Zawsze troszkę aromatu przejdzie, a i mięso nabierze odrobinę soczystości bo w trakcie pieczenia wydobywa się mnóstwo soku. Dla mnie takie rozwiązanie jest mega(...)czemu pozostały miękkie, soczyste i chrupiące z zewnątrz. Nie wysuszyły się na wiór i śmiało można było zjeść bez brudzenia sobie rąk, co wydaje się niemożliwym przy tego rodzaju mięsie. Chciałam też przy okazji sprawdzić funkcję czyszczenia piekarnika, ale o dziwo- po pieczeniu w tej temperaturze, z parą, nie było ani śladu tłuszczu. Przetarłam więc tylko zmoczoną gąbką miejsce
Kuchnia w czekoladziesłodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej łyżeczka octu jabłkowego pieprz i sól do smaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) tłuszcz do smażenia Jak zrobić łopatkę duszoną w kapuście? Mięso umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. W dużym garnku zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim litr wody i wrzucić(...)obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Obrać i drobno pokroić marchewkę, pietruszkę i selera, dodać do mięsa i dusić około 15 minut. Następnie obrać cebulę, czosnek i pokroić w kostkę, po czym podsmażyć i wymieszać z mięsem. Do mięsa dodać również pokrojone w drobną kostkę pomidory i poszatkowaną kapustę oraz przyprawy (bez soli i pieprzu). Kapustę dodawać partiami
Gotuj w domuOdkąd prowadzę własną stronę internetową o charakterze kulinarnym, widzę, jaką popularnością cieszą się przepisy na dania z dodatkiem mięsa mielonego. Dlatego dziś także dorzucam do swojego kulinarnego portfolio przepis na tego typu potrawę. Tym razem lawasz – czyli ormiański typ chlebka, podpłomyka, w którym po zwinięciu lub złożeniu można zamknąć pyszne dodatki. Ja użyłam serka halloumi, świeżej papryki, pomidora, kiszonego(...)ogórka oraz sałaty. Całości dopełniał sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ketchupu. Co będzie Ci potrzebne? na 3 lawasze 1 spora łyżka masła 6-8 pieczarek 500 g mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 2 duże pomidory kilka plastrów sera halloumi 2-3 kiszone ogórki 1 mini puszka kukurydzy kilka liści zielonej sałaty szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano
Raj dla Podniebieniakawałka dużego selera 3-4 łodygi selera naciowego 2-3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Pierś z kurczaka umyć.Do garnka wlać wodę, dodać mięso z kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie, przyprawić solą oraz pieprzem i całość zagotować. Uwaga: mięso powinno być zakryte wodą. Usunąć szumowiny i mięso gotować 40-50 minut na mniejszym ogniu(...)półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Seler umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki (listki pozostawić w całości). Do ugotowanego mięsa dodać warzywa i gotować pod przykryciem (na średnim ogniu), aż do miękkości warzyw. Na sam koniec zupę posmakować i mocniej doprawić. Podawać z drobnym makaronem i obranym mięsem z kurczaka
UgotowaćGrillowane tosty z mięsem :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco zachęcam. Ja w zeszłym sezonie grillowym miałam okazję zajadać się nimi na pikniku u znajomych. Tak nam zasmakowały, że teraz przygotowuję je dość często. Jeśli nie ma pogody wystarczy patelnia grillowa i gotowe. Polecam :) Składniki - opakowanie chleba tostowego - 0.5 kg mięsa mielonego - 3 łyżki prażonej cebulki - 1 jajko - 1 łyżka(...)kaszy manny - 2 ząbki czosnku - majeranek, sól, pieprz do smaku Wykonanie Do mielonego mięsa dodaję surowe jajko, prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i kaszkę. Wyrabiam ręką jak na mielone. Dość długo aby składniki się połączyły. Gotowym mięsem smaruję kromki z chleba tostowego, nakładam średnią grubość i dobrze przyklepuję nożem aby nie odpadło podczas grillowania. Tak przygotowane kromki układam
Kuchnia z widokiem na ogród