bułki zaproponowane przeze mnie w poprzednim wpisie nie pozostały takie puste to zachęcam do zrobienia total domowego fast food'a, a konkretnie hamburgerów. Gdy mamy gotowe bułki wystarczy usmażyć mięso, zrobić sos, pokroić warzywa i całość złożyć w pyszną całość, mniam! Obiad na weekend jak znalazł! :D Składniki na 4 hamburgery: (Inspiracja: " Gotuję, bo lubię ") Sos: 1 mała cebula(...)majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 szczypty słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki octu winnego (można zamiast niego dać zwykły ocet lub odrobinę kwasku cytrynowego) Mięso: 400 g mielonego mięsa wołowego 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 50 ml wody sól, pieprz Ponadto: 4 bułki ( z tego przepisu ) 4 plasterki sera 4 liście sałaty
Simply FoodDziś dzielę się z Wami przepisem na pasztet. Już nie mogłam znieść woreczków z mrożonym, gotowanym mięsem. Zebrałam ich kilka, bo rosół u mnie minimum raz w tygodniu i ciągle myślałam do czego je zużyć, ale ten wybór wydał mi się najrozsądniejszy. Samego mięsa miałam tak naprawdę 3kg, ale przypuszczam, że z takiej ilości mało kto robi, toteż zmieniłam(...)przygotowaniu i naprawdę smaczny- zwłaszcza na drugi dzień. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na jedną keksówkę: 1 kg drobiowego mięsa rosołowego 200g słoniny 200g boczku 1 mała cebula 2 małe ząbki czosnku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta kminu rzymskiego 2 małe jajka 1 mała łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Kruszonka: 20g masła
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: SOS MIĘSNO - POMIDOROWY: 600 g mięsa mielonego (u mnie wołowe); 500 g przecieru pomidorowego; 1 łyżka oleju; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej bazylii; Szczypta płatków chili; Sól; Pieprz. MAKARON Z SERKIEM WIEJSKIM: 250 g krótkiego makaronu np. fale - tagliatelle mosse czy wstążki cięte ; 1 i 1/4 szklanki serka wiejskiego; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18(...)mnie mimolette). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: SOS MIĘSNO - POMIDOROWY: Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone i podsmażać, często mieszając, aż mięso stanie się brązowe. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym odlać nadmiar wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie
Gospodyni Miejskawszystkich tych, którym marzy się porządny kawał mięsa mam przepis na smaczną szynkę w miodowo-musztardowej marynacie. Zaletą tego typu mięs jest to, że robią się praktycznie same:) 1,3 kg szynki 3 ząbki czosnku 3 łyżki musztardy sarepskiej 1,5 łyżki miodu sól, pieprz olej śmietana 30 % Umytą i wysuszoną ręcznikiem papierowym szynkę posypujemy z każdej strony solą oraz(...)pieprzem. Odkładamy do lodówki na godzinę. Do garnuszka dajemy miód, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy 2-3 łyżki oleju. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Marynatą nacieramy mięso ze wszystkich stron. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy kilkoma łyżkami wody (nie lejemy po mięsie, żeby nie spłukać marynaty). Pieczemy
Smaki Na TalerzuZapiekanki z mięsem mielonym to dania treściwe i szybkie w przygotowaniu. Na dodatek smaczne i w moim domu bardzo lubiane. Mięso mielone zapiekane z ziemniakami i brokułami to pomysłowa propozycja na obiad lub kolację. Do mięsa można dodać brokuły świeże lub mrożone. Kremowy sos serowy, apetycznie przyrumieniony, jest doskonałym zwieńczeniem tego dania. składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1/2 kg brokułów(...)wystudzeniu kroję w plastry. Brokuły podzielone na różyczki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu przelewam je na sitku zimną wodą, by pozostały jędrne. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, doprawiam solą i pieprzem. Jajka i śmietanę łączę energicznie trzepaczką lub widelcem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję żółty ser starty na grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym
babka w formiePrzyznam się szczerze, że nie wiem skąd pochodzi nazwa schabu po rusku... Jednak jedno jest pewne - jest to przepyszna i ekspresowa propozycja na znakomity obiad! Mięso naprawdę zachwyca smakiem i jest świetną alternatywą dla zwykłego kotleta w panierce. Koniecznie spróbujcie, a jeszcze nie raz wrócicie do tego banalnie prostego przepisu! 4-5 kawałków schabu przyprawa do mięsa czosnek granulowany papryka(...)słodka sól, pieprz Dodatkowo: 1 cebula 2-3 łyżki majonezu 4-5 plastrów żółtego sera (tyle ile jest kawałków mięsa) Ponadto: olej do wysmarowania formy Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i lekko rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Mięso oprószyć przyprawami i przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego niewielką ilością oleju. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Di gotujeoczywiście nasmażyłam ich od razu na dwa dni :D Składniki na ok. 4 porcje: 0,5 cebuli ok. 100-150 g pieczarek sól, pieprz 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do panierowania kotletów Cebulę i pieczarki pokroić w niewielką kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie dodać(...)pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć najpierw pod przykryciem, aż puszczą sok, a potem bez pokrywki odparować nadmiar wody. Odstawić do ostudzenia. Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawę, całość dokładnie wyrobić rękoma na gładką masę. Mięso podzielić na porcje, tyle ile ma być kotletów (u mnie było
Simply FoodAromatyczny gulasz z szynki wieprzowej. Pyszne i szybkie danie na ciepło :) SKŁADNIKI: Ok. 3 kg Mięsa z szynki wieprzowej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 800 g pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia słodka papryka Natka pietruszki sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 l bulionu 200 ml śmietany 30% mąka ziemniaczana(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroimy w paseczki (w poprzek włókna). Podsmażamy na odrobinie tłuszczu po ok. 1 min. z każdej strony, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy. Mięso przekładamy do miski. 2. Pieczarki dokładnie płuczemy i każdą przekrajamy na 4 części. 3. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki. Tak samo kroimy ogórki kiszone. 4. Cebulę kroimy w pióra
Marcepanowa kuchniaCoraz bliżej święta! Przed Wami wspaniały schab pieczony, faszerowany oliwkami i pomidorami suszonymi. To potrawa uniwersalna, doskonała wędlina na świąteczny stół. Efektowne i bardzo smaczne mięso, które podajemy na ciepło jako danie główne obiadowe. Jednocześnie idealnie smakuje również na zimno jako smaczna przystawka. Do przygotowania schabu wykorzystałam produkty OLE!, HELIO Natura oraz ePrezenty Składniki: 1,20 kg schabu bez kości(...)oliwek Ole! marynata: olej z suszonych pomidorów Ole 2 łyżki miodu Stovit 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku papryka mielona słodka majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż, w trzech miejscach głębokość ok.6 cm. Nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Po tym czasie nacięcia wypełniamy
Podróż w kulinariaTaki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 ogórki kiszone 500 g pieczarek 5 dużych podgrzybków przyprawy – wedle uznania, ja lubię dodać(...)sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście laurowe kolendra i kminek w ziarenkach masło klarowane mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu świeży koperek Jak przyrządzić? Umyte mięso osusz i oczyść z białych błonek. Podsmaż na patelni na klarowanym maśle. Gdy mięso lekko zmieni kolor dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, duś 10 minut. W większym garnku rozgrzej
Zasmakuj KuchniTradycyjne gołąbki w moim domu zawsze faszerowało się mięsem i ryżem. Czasem w ramach odmiany w duecie z mięsem gołąbki nadziewam kaszą jęczmienną. Taką właśnie wersję gołąbków proponuję Wam na obiad. Spróbujcie :) Składniki: główka kapusty 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 200 g kaszy jęczmiennej duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz i sól pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego(...)Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 10 minut, aby łatwiej odchodziły liście. Wyjmujemy Kapustę i wycinamy gołąb nie uszkadzając liści. Kaszę gotujemy do miękkości. Studzimy. Mięso wrzucamy do miseczki i mieszamy z przyprawami. Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na maśle, aby dodać je do mięsa wraz z kaszą. Składniki dokładnie mieszamy. Każdy z lici kapusty napełniamy
ChilliJemytylko pyszna i sycąca, ale również przyjemnie rozgrzewa. Uwielbiam zimą przygotowywać szybkie dania jednogarnkowe. Ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 1,2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże cebule oliwa 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 800 g ziemniaków 3 czerwone papryki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka(...)papryka, ostra papryka mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, po czym przełożyć wraz z mięsem do brytfanny. Polać obficie oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, odrobiną ostrej papryki i dużą ilością słodkiej papryki. Wymieszać całość, po czym posypać mąką pszenną. Włączyć palnik i smażyć
Passions hobbies lifeDziś na blogu przepis na łopatkę wieprzową duszoną w sosie własnym z brązowymi pieczarkami . Mięso wyszło miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Całość podałam z kaszą i surówka z kapusty . Ale to było pyszne, polecam. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 500 g brązowych pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku mąka do oprószenia smalec/olej(...)smażenia 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego majeranek czerwona słodka papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek posolić, popieprzyć, posypać papryką i majerankiem, następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i partiami usmażyć mięso. W między czasie kroimy cebulę w piórka, a pieczarki na mniejsze kawałki. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni
magiczna kuchnia Kasinawet trzeba zgrzeszyć, poświęcić parę groszy i smacznie zjeść. Bo coś się nam od życia należy! To tak mówię, by potwierdzić, że słynna "Pulled pork", to naprawdę niezła sztuka mięsa! Co do samych bułeczek, to przeczytałam o nich na blogu " Na pałeczkach ". Zaintrygowały mnie do tego stopnia, że właśnie na tę okazję postanowiłam, że piekę szarpańca! Bo nawet jeśli bułeczki(...)wałkujemy na okrągły placek o śr 10cm. Smarujemy olejem i składamy na pół. Układamy nad parującą wodą i pod przykryciem trzymamy ok 15 minut. Wieprzowina pulled pork: Za przygotowanie mięsa zabieramy się min 2 dni wcześniej. Wszystkie przyprawy oraz cukier staramy się rozdrobnić w moździerzu. Mięso myjemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Dokładnie smarujemy olejem i nacieramy
Kuchnia w czekoladzieDziś przepis na szybki i tani obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Racuszki nadziewane mięsem są pyszne na ciepło jak i na zimo, a w towarzystwie czerwonego barszczu smakują jeszcze lepiej. A tu kilka przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek oleju(...)farsz: 500 g mięsa z rosołu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo olej do smażenia
magiczna kuchnia Kasi