mięso - 63110 przepisów (strona:233/4208)

Szynka drobiowa ze szczypiorkiem – szynkowar 164

szczypiorku 1/2 łyżeczki, mielonego , białego pieprzu 2 łyżki, żelatyny wieprzowej 1 czubata łyżeczka soli lub płaska jeśli lubicie mało słone produkty 1/2 łyżeczki cukru woreczek termiczny do szynkowaru szynkowar Mięso z piersi kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem , dosłownie odrobinę , żeby porozrywać włókna mięsa na powierzchni , ale nie zrobić kotletów . Posypujemy solą , cukrem , pieprzem, żelatyną i posiekanym szczypiorkiem . Mieszamy dokładnie , odstawiamy(...)lodówki . Drugiego dnia , ponownie mieszamy , lekko ugniatając – chodzi o to ,żeby mięso jak najbardziej się posklejało . Do szynkowaru wkładamy woreczek termiczny , i ciasno ugniatamy piersi z kurczaka . Dociskamy i zamykamy szczelnie szynkowar . Szynkowar wstawiamy do garnka wyłożonego na dnie ścierką , zalanego , tak żeby woda sięgała 5 cm poniżej pokrywy szynkowaru. Parzymy w temperaturze 70-80 C ( nie dopuszczamy

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 114

godzina 25 min   Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina Serves: 6 Ingredients 3 łyżki oleju/smalcu 2 cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki ½ łyżeczki słodkiej papryki słodkiej papryki 1 szklanka słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions(...)Cebulę posiekać w drobne kawałki. Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć w połowie soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu – usmażyć cebulę do zarumienienia – przełożyć do formy do zapiekania. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz- smażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron ( ja robiłam to w 2 turach), na koniec dosypać paprykę, szybko wymieszać i przełożyć mięso

Cooking for Emily
UDZIEC Z INDYKA PIECZONY W RĘKAWIE 700

wartościach odżywczych mięsa z indyka można by dłuugo się rozpisywać 😉 Ja napiszę w telegraficznym skrócie: zdrowe, niskokaloryczne, bogate w wiele odżywczych wartości, o niskiej zawartości cholesterolu. Gdyby na bezludną wyspę pozwolono mi zabrać tylko jeden produkt, bez wahania wybrałbym indyka – powiedział w jednym z wywiadów  angielski kucharz Jamie Oliver. Myślę, że jego słowa są najlepszą rekomendacją do spożywania indyczego(...)mięsa jak najczęściej  Dziś zapraszam Was na udziec indyczy pieczony w rękawie.  Przepis z niezawodnego  "Co mi w duszy gra"  (po małej modyfikacji przepisu na matynatę) okazał się strzałem w 10-tkę.  Mięso wyszło pyszne: kruchutkie i wilgotne.  Część spożyliśmy z sosem na obiad, a część powędrowała na kanapki 😊 Składniki

Walijskie Pichcenie
Gulasz z łopatki z pieczarkami 243

Gulasz z łopatki z pieczarkami Gulasz , to zazwyczaj trafiony obiad , rzadko kiedy , ktoś marudzi . Gulasz z łopatki , niczym nie różni się od innych , poza tym ,że mięso jest delikatniejsze , szybciej się dopieka , a pieczarki i przyprawy robią swoje Oj robią ..niebo w gębie , szczególnie z ziemniaczkami lub kaszą ..pychota . Bezproblemowa , jednogarnkowa potrawa , która przygotowana wcześniej , tylko zyska na smaku(...)tymianku mniej niż 1/2 łyżeczki majeranku mniej niż 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 20 ml śmietany kremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej ) pieprz , sól do smaku smalec do smażenia mięsa 1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa -„na żeberkach” lub 1 szklanka bulionu . Mięso z łopatki , płukamy , osuszamy i tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego

Ogrodnik w podróży
KARKÓWKA W SOSIE BARBECUE PIECZONA W PIEKARNIKU 236

Karkówka marynowana wcześniej w sosie barbecue wyszła przepyszna, miękka, rozpływająca się w ustach. Wystarczyło tylko posypać mięso solą, marynować i wyszedł pyszny obiad dla całej rodziny. W sosie można również marynować kurczaka czy żeberka. Można również tak przygotowane mięso upiec na grillu.  Do marynowania mięsa użyłam gotowego  sosu barbecue  od  Folwark . Składniki: * 4 plastry karkówki * sól(...)barbecue Wykonanie: Plastry karkówki posolić. Do miski wlać sos barbecue, zamoczyć w tym mięso, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w formie do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po ok. 25 minut z każdej strony

Zrób to smacznie
Kotlety mielone w cieście francuskim 132

kotlety bardzo mi smakowały. A były efektem dość dużych modyfikacji przepisy z gazety Na żywo Kotlety mielone w cieście francuskim Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, płaską blachę, miskę, miseczkę, papier do pieczenia, zaostrzony drewniany patyczek lub wykałaczkę, ewentualnie wałek do ciasta. Przygotuj składniki:  0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki),  1 niedużą cebulę(...)czerstwą bułkę,  1-2 jajka,  bułkę tarą,  sól,  pieprz,  mieloną słodką paprykę, opakowanie ciasta francuskiego,  ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem

blog.moje-pasje.info
Smażone bułeczki faszerowane mięsem 143

najeść się do syta:) Myślę, że to świetna propozycja na spotkania w gronie znajomych, czy choćby na Sylwestra. Podane z barszczykiem smakują wybornie. 6 – 8 kajzerek 500g mięsa wieprzowego np. z łopatki 1,5 szklanki mleka 1 cebula 150-200 g pieczarek 3 jajka przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, przyprawa gyros, przyprawa uniwersalna papryka słodka i ostra, sól bułka tarta(...)Mięso kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy przez dłuższą chwilę, do wyraźnego przyrumienienia się mięsa. Następnie dodajemy cebulę razem z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą uniwersalną i do gyrosa, oraz niewielką ilością ostrej i słodkiej papryki. Podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy

Smaki Na Talerzu
Królik duszony w warzywach 179

Danie jest z cyklu : "łatwe", dlatego to jest moja propozycja na świąteczny obiad :)  Składniki : mięso z królika ok. 60 dag tj. 3 tuszki marchew, pietruszka, duża cebula czosnek 2 ząbki sól, pieprz czarny, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka mielona tłuszcz do smażenia Przygotowanie : mięso umyć osuszyć, posypać pieprzem, papryką Cebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w kostkę(...)rozgrzanym tłuszczu mięso obsmażyć z obu stron Wsypać cebulę, przesmażyć, wsypać warzywa i pokrojony czosnek, przykryć pokrywką- smażyć W trakcie smażenia dolać tyle wody by mięso nie przywarło do patelni- smażyć do miękkości mięsa, w trakcie posolić i wsypać sporą szczyptę ziół prowansalskich, często mieszać by nie przypalić warzyw i mięsa

Proste Potrawy
Soczysty filet z indyka. 491

Witajcie Kochani! Dziś zapraszam na pysznego indyka, idealnego zarówno na ciepło jak i na zimno. Mięso jest wyjątkowo soczyste, miękkie, wręcz rozpływające się w ustach. Idealne nie tylko na świąteczny stół! Polecam!!! Składniki na filet z indyka: 1 kg piersi z indyka 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka  smażonej(...)cebulki (przepis) szczypta suszonego czosnku folia spożywcza      Olej i przyprawy mieszamy w misce, a następnie nacieramy powstałą marynatą mięso, odstawiamy na co najmniej trzy godziny (do lodówki). Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty i szczelnie zawijamy je w folię spożywczą (dokładnie). W sporym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej zawinięte mięso, gotujemy na małym ogniu

Rozpustne gotowanie
Bitki z szynki w sosie cebulowym 161

Bitki z szynki w sosie cebulowym są smacznym i łatwym do przygotowania daniem obiadowym. Duszone mięso jest bardzo delikatne i nie obciąża tak naszego organizmu, jak mięso smażone. Jeśli odpowiadają Wam typowe domowe obiady, to danie z tak przyrządzonej szynki na pewno nim jest. Prosto i smacznie, tak lubię najbardziej i w przypadku bitek z szynki w sosie cebulowym(...)ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli 5 łyżek mąki pszenna tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry o grubości 1 - 1,5 cm w poprzek włókien i roztłuc je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Plastry oprószyć solą i pieprzem ziołowym (2 łyżki), obtaczać

Kuchcik gotuje
Karkówka duszona z warzywami 232

Karkówka jest najczęściej goszczącym mięsem na moim stole, ze względu na swój smak i łatwość przetwarzania. Nie mogę też pominąć faktu, że męska część domowników bardzo lubi ten rodzaj mięsa i to zazwyczaj przeważa przy jego wyborze. Tym razem mało wymagająca duszona karkówka z warzywami. Przy wyborze karkówki na danie obiadowe, nie należy się przerażać tym, że jest ona poprzerastana(...)tłuszczykiem, gdyż to właśnie on jest nośnikiem smaku i aromatu. Nadaje on również mięsu soczystości i delikatności, co przekłada się na nasze doznania smakowe podczas jedzenia. Duszona karkówka z warzywami to takie danie jednogarnkowe, świetnie smakuje w dniu jego przygotowania, jak również wspaniale smakuje na następny dzień po podgrzaniu. Często nie mamy czasu na codzienne gotowanie, a takie gorące danie

Kuchcik gotuje
Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym 142

Szybka w przygotowaniu i sycąca zapiekanka. Mięso w połączeniu z makaronem jest świetnym rozwiązaniem na rodzinny obiad! 350 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 300 g żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie osolonej(...)miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy je sola, pieprzem, oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera

VioletoweKucharzenie
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 171

Zamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania 😉 Składniki: ok. 1 kg białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek 250 ml śmietany 30% 3 torebki ryżu 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów sól, pieprz słodka papryka mielona ostra papryka(...)osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i mieszamy ręką

Kuchnia MagdaLeny
Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami 273

Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, z łopatki); 6 łyżek bułki tartej; 2 duże jaja; 300 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; Sól; Pieprz; Olej. Omlet: 100 g żółtego sera (u mnie edamski); 2 duże jaja; 2 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Przygotować omlet.  Żółty ser zetrzeć(...)patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić, aż znaczna większość wody odparuje. Wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jaja i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać pokrojone papryki i wystudzone, podsmażone pieczarki z cebulą. Ponownie dobrze wyrobić

Gospodyni Miejska
Meksykańska zapiekanka z nachosami 210

wyjściu z kina . Składniki (dla dwóch osób): Paczka solonych chipsów nachos z dyskontu na L 1,5 słoika paprykowego sosu salsa, ostrego z dyskontu na L 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego mała czerwona cebula (może być biała) 3 ząbki czosnku szczypta ziaren kolendry mała czerwona papryka dużo startego żółtego sera śmietana natka pietruszki sól, pieprz Na początek drobne(...)stopni. Niech się grzeje, gdy Ty będziesz przygotowywał resztę. Zacznij od posiekania czosnku i pokrojenia cebuli i papryki w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę tłuszczu i wrzuć mięso mielone. Podziabaj je na patelni, żeby się rozpadło na atomy. Posól, popieprz. Jak się trochę podsmaży, dorzuć czosnek i cebulę. W międzyczasie rozgnieć ziarna kolendry (jeśli nie masz moździerza, użyj noża

manslogblog