Tego mięsa nie trzeba specjalnie przedstawiać. U Edytki znalazłam pomysł na fajne stripsy z kurczaka (ponoć a'la KFC, nie wiem, nie jadłam, nie mam porównania :) Tak czy owak mięsko nam smakowało. Do tego jakiś sosik, frytki, surówka i mamy fast food w domu :) Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki(...)mąki 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne szczypta soli mąka do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dodać przyprawy, włożyć do lodówki na 45 minut. 2. W tym czasie składniki na ciasto zmiksować. Ciasto powinno być gęste. Następnie zalać nim mięso
Kuchnia domowa AniSkładniki: ok. 0,5 kg schabu koperek 1 duża cebula 1 marchew liście laurowe ziele angielskie sól i pieprz mąka do zagęszczenia Wykonanie: Mięso pokroić w plasterki, natrzeć je solą i pieprzem, pokropić oliwą z oliwek i posypać posiekanym koperkiem. Następnie poprzekładać mięso posiekaną cebulką i odłożyć do lodówki na ok 0,5 h. Podsmażyć mięso z obu stron(...)momentu aż zrobi się białe. Przełożyć je do rondelka z gorącą wodą (wody nie musi być dużo, dodajemy jej tyle ile chcemy mieć sosu). Na patelni na której smażyliśmy mięso należy teraz podsmażyć cebulkę, którą użyliśmy do przełożenia mięsa. Dodajemy do cebulki trochę wody i jeszcze chwilkę podsmażamy często mieszając. Zawartość patelni dodajemy do gotującego się w rondelku mięsa. Dodajemy
The Sweet Damselwidać już po ilości pulled mięs na moim blogu Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę wieprzową, następnie podzieloną na włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala . Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty , nie ma nic pyszniejszego! Polecam Scroll down for recipe in English Kanapki z pulled pork w sosie(...)Przełóż łopatkę do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 2 – 2 1/2 godziny lub do momentu aż mięso zacznie się rozpadać. Temperatura wewnętrzna mięso w najgrubszym jego punkcie powinna wynosić około 80 oC. Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i odstaw na 20 minut. Następnie za pomocą 2 widelców, podziel mięso
karmelowywieprzowiny (np. szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej do zup i sosów Mięso kroimy w około 1 centymetrowe plastry(...)następnie każdy kawałek cieniutko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy i odkładamy. Jajka i ogórki kroimy na tyle części, ile mamy płatów mięsa. Cebulkę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Na desce do krojenia układamy płat rozbitego mięsa, smarujemy musztardą (ja daję około 1/3 łyżeczki na każdy kawałek), następnie kładziemy kawałek jajka i ogórka, a na to kilka paseczków papryki
Rozpustne gotowanieDziś przepis na klasyczną pieczeń, według przepisu mojej babci. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Idealne na obiad, a po wystudzeniu na kanapki. Polecam. Składniki na pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem: 1,5 kg łopatki wieprzowej- kulki lub szynki, lub karczku 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz (najlepiej czosnkowy) 2 liście laurowe Mięso(...)nacinamy wzdłuż prawie do końca (zostawiamy 2 cm). Rozkładamy jak książkę i rozbijamy, tworząc 2 cm płat mięsa. Nacieramy z dwóch stron solą, pieprzem, majerankiem, posiekanym czosnkiem, zwijamy jak roladę, obwiązujemy bawełnianą nicią, wtykamy liście laurowe pod sznurek, wkładamy mięso do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Schłodzone mięso wkładamy do rękawa lub brytfanny
Rozpustne gotowaniejuż kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego ulubione dodatki takie jak: suszoną śliwkę lub morele, uprażoną cebulkę, grzyby lub kawałki rozgotowanego mięsa (np. żeberka obrane z kości), za każdym razem otrzymamy niesamowity efekt. Nie pozostaje mi nic jak tylko zachęcić Was do przygotowania takiego pasztetu, nie zawiedziecie się. Jest o niebo lepszy(...)koniaku oliwa 2-3 łyżki bułki tartej Wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, łyżeczkę soli, dolewamy wodę do 3/4 wysokości mięsa i gotujemy około 50 minut. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por i gotujemy kolejne 30-40 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy dodajemy pokrojone cebule
Rozpustne gotowaniektórej to przedstawiłam już przepis na Pączki warszawskie . W oryginale główną rolę gra kaczka, więc jeśli macie ochotę zamiast ud z indyka użyjcie tuszki mięsistej kaczki. Mięso przygotowywane w ten sposób rekompensuje nam smak dzikiego ptactwa, więc od czasu do czasu warto podać je w ten sposób. Rodzina była zachwycona, więc szczerze polecam!!! Składniki na uda z indyka(...)wrzącą wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, wino, sok z cytryny i kawałek skórki. Raz jeszcze zagotowujemy, wyłączamy grzanie, studzimy. Letnią marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na co najmniej 12 godzin (kaczkę marynujemy 2 dni) w zimne miejsce. DODATKOWO: sól 60 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki 125 ml rosołu
Rozpustne gotowaniekawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek Mięso z indyka mielimy lub miksujemy w blenderze. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, przesmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz imbir (jedno i drugie starłam na tarce jarzynowej o dużych(...)oczkach). Dodajemy mięso, smażymy ok. 15 min., aż mięso będzie gotowe – doprawiamy sosem sojowym, przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach pieczarki (również na oleju sezamowym). Gdy woda z grzybów odparuje dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paseczki – chwilę smażymy i dodajemy startą marchew. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy. Łamiemy
mojewypiekiinietylkozupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby(...)przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam do zupy w całości, dopiero jak się podgotowało i zmiękło, pokroiłam w kostkę). Oprószamy solą, pieprzem, paprykami. Podsmażamy na maśle z cebulką pokrojoną w kostkę, aż się lekko zarumieni. Następnie mięso przekładamy
e-PrzepisyKulinarneBoloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Sos Boloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą(...)ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki
Słodka Stronaprzyprawy do kebaba, na dzień dzisiejszy najbardziej odpowiada mi ta Prymatu, wybór przyprawy pozostawiam jednak w Wam, każdy bowiem ma swój gust, osobiście razem z M. lubimy bardzo pikantne mięso, więc nie szczędzimy na przyprawie. KEBAB Składniki 2 podwójne filety z kurczaka przyprawa kebab/gyros tłuszcz do smażenia Sposób Mięso myjemy, usuwamy z niego wszelakie przekrwienia itp. Kroimy w kostkę(...)bądź cienkie paseczki, wrzucamy do miski. Do mięsa dodajemy przyprawy. Osobiście na tę ilość mięsa dodaję 1,5 opakowania przyprawy kebab/gyros z Prymatu, choć przyznam że zdarza mi się dosypywać jej jeszcze w trakcie smażenia. Możecie dać jej mniej a w razie potrzeby wsypać więcej w trakcie smażenia. Wszystko zależy również od przyprawy jakiej użyjecie. Miskę z przyprawionym mięsem przykrywamy
Kuchenne aromatyłyżeczki czosnku granulowanego Słoik relish z papryki, pomidorów i papierówek Jak zrobić pyszną roladę schabową faszerowaną i upieczoną w piekarniku? Sposób poniżej. Przygotowujemy mieszankę z przypraw i ziół. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab rozcinamy ostrym nożem, aby powstał duży płat mięsa. Mięso nacieramy mieszanką przypraw i ziół z każdej strony, jedną stronę smarujemy zawartością słoiczka(...)relish (pastą) i dokładnie zwijamy. Mięso obwiązujemy wędliniarskim sznurkiem, aby po upieczeniu mięso miało ładny kształt. Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 12 godzin aby się zamarynowało. Wyjmujemy naczynie ze schabem na ok. 30 minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę) do piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJedliście kiedyś kurczaka na słodko? Albo jakiekolwiek inne mięso w tej wersji? Nie? Dlaczego? Czyżbyście się 'bali'....? Więc mówię - nie ma czego! Wręcz poprosicie o dokładkę :) Smak tego dania jest bardzo ciekawy. No bo przecież, kurczak i miód... Ale to połączenie jest tak smaczne i intrygujące, że aż chce się do niego wrócić :) Świetnie nada się i na 'zwykły' obiad(...)autorski // 1 porcja ~150g piersi z kurczaka, waga po oczyszczeniu! ~sól ~4 łyżeczki miodu z cynamonem (anielskieprzysmaki.pl) ~200g brokuła W garnku zagotować wodę, gdy zacznie wrzeć włożyć do niej mięso, po czym natychmiast odcedzić i zalać je lodowatą wodą (można pominąć ten etap jeśli nie chce Wam się 'bawić :) powoduje on to, że mięso będzie bardziej kruche). Miód rozpuścić, mięso
chili & sugarbiorę wszystkich 'po trochu' :) Cukinia właśnie w ten sposób została zakupiona. Zapomniałam o niej, zupełnie. Całe szczęście w porę sobie też o niej przypomniałam :) I ją nadziałam! CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM przepis autorski // 2 cukiniowe 'łódeczki' - 1 lub 2 porcje ~średnia cukinia, ok. 300g ~sól Z cukinii odciąć końce i przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ ze środka, pozostawiając(...)przy końcach ok. 1-1,5cm odstępu. Posypać je solą i pozostawić na 15 min. Miąższ z jednej połówki zachować - do nadzienia. ~150g mięsa drobiowego (użyłam filetu z indyka) ~łyżeczka oleju rzepakowego ~3 łyżeczki keczupu ~sól ~pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa
chili & sugarjeden ze starszych wpisów. Gdzieś nam się zapodział i teraz dopiero publikujemy. Nie pamiętam już genezy jego powstania, chyba nam jakieś mięso z rosołu zostało i trzeba było jakiemuś recyklingowi je poddać. Więc jeżeli zalegają wam jakieś resztki mięsa i nie bardzo macie pomysł na ich wykorzystanie to zawsze można je przerobić na pasztet albo na pierogi właśnie. Zresztą pomysłów(...)żywić i dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka 0,5 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 1 jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy, dodajemy
Marder&Marder Manufacture