mięso - 63110 przepisów (strona:237/4208)

Boczek suszony,dojrzewający-a'la włoska Panchetta 252

ziaren jałowca  1/2 skl  cukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Karkówkę przekładamy do metalowej lub szklanej  foremki,przykrywamy np.folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 36 godzin(...)mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki tym razem na  na 24 godziny(bo mięso jest wąskie i trzeba trzymać je troszkę krócej ,żeby nie było za słone,  po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy

Swojskie jedzonko
Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem, śmietanką, chili i ziołami 172

duża cebula ª       ok. 100 g pieczarek     ª       500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª       mała śmietanka 12% (słodka) ª       1 szklanka białego wina ª       sól i pieprz(...)odparuje w piekarniku. Przygotowujemy czosnek i cebulkę . Kroimy je drobno, pieczarki kroimy na szóstki lub ćwiartki jeśli są drobne. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia na oliwie lub maśle, dodajemy mięso i podsmażamy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pieczarki i czekamy aż zmniejszą objętość; odparują. Na patelnię wlewamy wino i znowu czekamy aż odparuje prawie zupełnie. Śmietankę mieszamy z odrobiną soli

Bazując na smaku
Cannelloni z mięsem 114

Cannelloni zapiekane z mięsem mielonym to bardzo smaczne i sycące danie rodem prosto ze słonecznej Italii. Taką mam wielką ochotę pojechać tam, gdzie jest ciepło, wygrzać się na słonecznej plaży. Spróbować smakołyków. No dobra rozmarzyłam się , ale marzenia nic nie kosztują i każdemu wolno marzyć. Mam jednak nadzieję, że kiedyś one się spełnią. Jednak trzeba powrócić do rzeczywistości i walczyć(...)cieszyć się życiem. Nie narzekać, bo nie warto, a do wszystkiego podchodzić z uśmiechem na ustach. Składniki 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania) Farsz miesny 500 g mięsa mielonego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Duszony królik w sosie własnym 155

królika 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 plasterki pora sól ziele angielskie 3 liście laurowe estragon 3 łyżki octu jabłkowego woda Królika dokładnie umyłam, wrzuciłam do wody i obgotowałam mięso.  Obgotowane mięso przełożyłam do woka, dodałam cebulę, czosnek i delikatnie podsmażyłam. Podsmażone mięso podlałam wodą (ilość wody zależy od ilości mięsa, u mnie mięso było zanurzone do połowy(...)wodzie).  Dodałam ocet jabłkowy, przyprawy, zioła i przykryłam pokrywką. Mięso dusimy do miękkości

nietadieta
Placek ziemniaczany z gulaszem 121

Placek ziemniaczany z gulaszem to dzisiejsza propozycja na obiad. Ja jestem wielkim miłośnikiem placków ziemniaczanych,a moja rodzinka zwolennikami mięsa. Ponieważ wczoraj był postny obiad to dzisiaj można sobie pozwolić na takie sycące i smaczne danie. Placek możecie podać również z sosem pieczarkowym , a przepis znajdziesz tutaj  , a jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane z marchewką i serem(...)gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 czerwona papryka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Mięso pokroić w kostkę 2x2cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć

O kuchni z uczuciem
Taco kolacja na szybko 145

dzisiaj taco kolacja . Najprostsza i najsmaczniejsza kolacja, taco w formie zapiekanki. mielonego mięsa doprawiona rzymskim kminem, chili, kolendrą i pomidorowym przecierem. Gorące mięso ułożone na półmisku, posypane kukurydzianymi nacho i żółtym serem. Chwila w piekarniku, lekko roztopiony ser, piekąca chili… Taco kolacja gotowa! Taco kolacja Składniki: 4 porcje ½ kg mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku po łyżeczce nasion(...)żółtego sera 1 czerwone chili 2 łyżki posiekanej kolendry 50 ml wody sól do smaku mała paczka kukurydzianych nacho Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj mięso i przecier. Uprażone nasiona zgnieć w moździerzu i dodaj do mięsa z resztą przypraw i wodą. Smaż przez 5 minut. Rozgrzej piekarnik. Przełóż mięso na półmisek, obłóż nacho i posyp

codojedzenia
Chilli Con Carne z wolnowara 173

mięsne danie w pikantnym, aromatycznym, pomidorowym sosie. Już kiedyś przedstawiałam przepis na chilli  wraz z krótkim opisem tej potrawy. Ostatnio jednak przygotowałam je ponownie, ponieważ musiałam jakoś zagospodarować mięso mielone, które kupił K. Za namową mężczyzny zdecydowałam się zrobić chilli con carne, ale tym razem ugotowałam je w wolnowarze. Jak widzicie ten garnek pojawia się ostatnio dość często(...)Danie to można oczywiście przygotować w tradycyjny sposób, w garnku gotując na niewielkim ogniu, oczywiście odpowiednio skracając czas gotowania. Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g wołowego mięsa mielonego 1 łodyga selera naciowego 700ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, należy uważać, aby sos nie zrobił się zbyt kwaśny, wszystko zależy od smaku

Codzienne Gotowanie
Kotlety mielone dobre cały rok 100

Kotlety mielone można jeść o każdej porze roku i chyba większość osób je lubi, można przygotowywać z różnego rodzaju mięsa, teraz robiłam z wieprzowego. Kotlety mielone dobre cały rok Składniki: - 1 kg łopatki ( może być też zakupione zmielone mięso) - 1 cebula - 1 bułka lub bułka tarta - jajko - mleko - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Bułkę moczymy(...)mleku. Cebulę kroimy na drobne kawałki i dusimy na patelni. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce razem z odciśniętą bułką (jeżeli mięso mamy kupione już zmielone to bułkę rozdrabniamy dokładnie z mięsem lub dajemy bułkę tartą). Do mięsa dodajemy jajko, cebulę sól i pieprz, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy bułkę

Kulinarne życie
Brasato - duszone mięso 154

Duszona wołowina idealna na świąteczny obiad. Robiłam również z karczku i wyszedł przepyszny i delikatny. Brasato Składniki: - 1,5 kg mięsa wołowego - 2 szt marchewki - 1 szt pietruszki - 1 cebula - 1 szt pora - 0,5 selera naciowego - 0,5 butelki wina czerwonego - sos pieczeniowy - sól - pieprz - liść laurowy - ziele angielskie - esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr Przygotowanie: Mięso oczyszczamy(...)włókien, solimy  i pieprzymy . Obsmażamy z każdej strony i wyjmujemy. Warzywa kroimy w słupki i smażymy na tej samej patelni, z której wyjęliśmy mięso. Dodajemy z powrotem wyjęte mięso i podlewamy winem. Odparowujemy wino i dolewamy wody. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy do miękkości około 3 godzin na małym ogniu razem z sosem pieczeniowym

Kulinarne życie
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i oliwkami 200

Szybka i bardzo pyszna zapiekanka na bazie makaronu. Dzięki oliwkom, przyprawie gyros do mięsa i przyprawie do dań kuchni włoskiej ma fajny lekko pikantny smak. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu (u mnie były to kolanka) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej) garść pieczarek pokrojonych w plasterki (użyłam mrożonych) przyprawa do drobiu (np. gyros) 1/2 szklanki śmietany(...)plasterki - ilość wedle uznania ser żółty - u mnie 100 g olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, po ugotowaniu przelać zimną wodą. 2. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obficie posypać przyprawą do gyrosa i dodać trochę oleju. Całość wymieszać i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie mięso usmażyć na patelni. Kiedy mięso się podsmaży

Kuchnia domowa Ani
Udka drobiowe z prodiża 597

wspaniałe urządzenie jak prodiż, ale podam Wam sposób na przepyszne mięsko przygotowane w prodiżu. Pamiętam czasy, kiedy w domu jeszcze moja mama i babcia  piekły w prodiżu ciasta, mięsa i bułki. Zawsze obserwowałam przez szklaną szybkę w pokrywie czy już się upiekło. Teraz ciasta piekę w nim sporadycznie, ale mięsa częściej. Upieczone są mięciutkie, delikatne, soczyste. Jeszcze jedna zaleta(...)sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą , pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko obsmażyć z każdej strony mięso. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na dnie prodiża. Na wierzch ułożyć podsmażone mięso. Wodę wymieszać z ketchupem, przecierem, doprawić  solą, pieprzem i wlać na mięso. Piec około

O kuchni z uczuciem
Kilkunastominutowy schab w majonezie 163

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Szybki i prosty sposób na przepyszny schab,  który idealnie nadaję się na obiad czy kanapkę. Mięso jest mięciutkie, soczyste (przepraszam za jakość zdjęć, ale nie oddają charakteru mięsa) i niezwykle aromatyczne. Z poniższego przepisu korzystałam już niejednokrotnie. 0,5-1,5 kg schabu bez kości (ja robiłam z z około 700g mięsa(...)ząbek czosnku 1 czubata łyżka majonezu     Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi umyty i osuszony schab. Do garnka wlać wodę i wymieszać w niej wszystkie składniki zalewy. Włożyć mięso (krótko obsmażone na gorącym oleju) i gotować 5-8 minut (w zależności od wielkości; od momentu zagotowania się wody). Całość ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc (z garnkiem

Di gotuje
Gulasz wołowy 202

dzisiaj obiad, który należy do moich najsmaczniejszych. Gulasz wołowy, podałam z ziemniakami i surówką. Prawda, że smacznie :) Taki dobrze doprawiony idealny na chłodne dni. Może się skusicie na takie mięso . Składniki 800 g wołowiny bez kości 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego 3 ziarenka ziela(...)angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić cebulę pokrojoną w piórka, na koniec dodać drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć. Dodać mięso

O kuchni z uczuciem
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 214

obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa mielonego) jest u nas przygotowywana dosyć regularnie naprzemiennie z kotletami mielonymi. A w zeszłym roku pieczeń była przygotowana na świąteczny obiad. Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między(...)pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką bez jajka . Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (łopatka i boczek) 4-5 łyżek domowej prażonej cebulki 3 ząbki czosnku ½ szklanki bułki tartej + ½ szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki majeranku sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada z boczku z polędwiczką 159

domową musztardą jak i na obiad. Pierwszy raz o roladzie powiedziała mi teściowa i postanowiłam ją upiec. Smakuje zarówno tym lubiącym tłustsze kąski jak i tym co za mięsem raczej nie przepadają. Ładny kolor mięso zawdzięcza soli peklującej. Jeśli natrzemy porządnie mięsko, to będzie różowe a nie szarawe jak przy normalnym pieczeniu. Ta rolada boczkowa nie wymaga zbytnich prac. Potrzebujemy(...)jedynie ostry nóż, dobre jakościowo mięso i przyprawy, no i wspomnianą sól peklującą (ma ją w ofercie jedna firma). Przyda nam się sznurek wędliniarski lub nawet zwykłe nić, gdyż roladę musimy porządnie związać, żeby nam się ładnie trzymała. Jedyną trudność stanowi przecięcie boczku. Płat boczku tniemy podobnie jak blaty ciasta, jednak nie rozcinając do samego końca. Chodzi o otrzymanie

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania