mięso - 63110 przepisów (strona:242/4208)

Pasztet z dziczyzny, pasztet z sarniny 278

Dziczyzna jest wymagająca, potrzebuje głębokiego mrożenia od jednego do trzech miesięcy, ale warto poczekać, bo jedząc dziczyznę macie pewność, że to mięso najwyższej jakości. Idealnym dodatkiem do pasztetu z sarniny jest żurawina lub grzyby po węgiersku. Składniki: 2 kg dziczyzny  1/2 kg słoniny 1 kg tłustego wędzonego podgardla 1/2 kg wątróbek drobiowych 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego(...)majeranku gałka muszkatołowa świeżo starta 2 jaja pieprz  sól Do obgotowania mięsa: 1 łyżka soli kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego  Po przyprawy zapraszam do www.Skworcu.com.pl 1. Mięso gotujemy przez pierwsza godzinę tylko w samej wodzie, zbieramy szumowiny. Po godzinie wylewamy wodę, nalewamy nową i dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wszystko razem

Apetyczna babeczka
Szynka gotowana 309

Pomysł na przygotowanie mięsa w ten sposób podpatrzyłam u Alex na blogu- wmojej kuchni Wypróbowałam go na mięsie z dzika, a u Alex w ten sposób przyrządzony jest schab . Wszyscy, którzy ugotowali schab w ten sposób piszą, że jest pyszny. Ja ugotowałam mięso jakim dysponowałam w tym momencie, a następnym razem będę próbować ze schabem lub karczkiem :) Składniki(...)ziarnisty, 2 ziarnka jałowca połowa cebuli, 3 ząbki czosnku papryka mielona ostra, pieprz mielony, cząber potrzebny jest tez rękaw do pieczenia, który tym razem wykorzystamy do gotowania Przygotowanie: Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam papryką, pieprzem i cząbrem  Włożyłam do rękawa, obok mięsa ułożyłam pół cebuli oraz włożyłam zgniecione 2 ziarnka jałowca Zawiązałam lekko rękaw i schowałam do lodówki

Proste Potrawy
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 414

mamy warunków to i bez wędzarni możemy robić domowe kiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa do jelit) oraz jelita wieprzowe lub baranie, w których będziemy umieszczać mięso. Wszystko to można znaleźć na stronie DobraKielbasa.pl , miejscu stworzonym dla miłośników domowych mięsnych wyrobów(...)Oprócz sklepu, strona zawiera przepisy i wskazówki jak przygotować różne rodzaje kiełbas, wędlin i inne mięsne wyroby. Jeśli decydujemy się na samodzielne przygotowanie kiełbasy, bardzo ważny jest wybór mięsa. Wybieramy najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki

OstryKęs
PEKLOWANA KARKÓWKA Z JAŁOWCEM I ROZMARYNEM - PIECZEŃ 249

Kochani po krótkiej przerwie, spowodowanej urlopem ;-)) proponuję Wam przygotować prawdziwe i aromatyczne mięsko - coś dla Panów ;-) Ja wybrałam karkówkę, ale możecie wybrać mięso jakie Wy lubicie najbardziej. czego potrzebujemy: - mięso około 1,5- 2kg - 20g soli peklowej na 1kg mięsa - owoce jałowca - 6-7 liści laurowych - rozmaryn gałązki Mięso wkładamy do naczynia, zalewamy przegotowaną wodą wymieszaną z solą peklową(...)według instrukcji na opakowaniu tj. 20g soli na 1 kg mięsa), dodajemy około 8-10 owoców jałowca, liście laurowe i kilka gałązek rozmarynu. Mięso powinno być całkowicie zalane wodą. Wstawiamy do lodówki na 4- 7 dni. Mięso się pekluję. Codziennie rano i wieczorem obracamy mięso. Jeśli nie macie tylu czasu możecie mięso ponakłuwać szpikulcem i peklować

SMYKWKUCHNI
Lasagne ze szpinakiem 125

serem i zapieka, aż ser jest zarumieniony i cudownie się ciągnie. Najpopularniejszą wersją tej potrawy jest dobrze Wam znane lasagne bolognese , z dodatkiem klasycznego ragù bolognese, przygotowywanym na bazie mięsa mielonego i pomidorów. Natomiast dziś chcę Wam pokazać, że obiad bez mięsa może być równie pyszny (albo i smaczniejszy!). Jestem przekonana, że się ze mną zgodzicie, gdy tylko spróbujecie(...)lasagne ze szpinakiem . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Lasagne ze szpinakiem – pyszny obiad bez mięsa Lasagne ze szpinakiem nie jest może obiadem ekspresowym, ale na pewno bardzo prostym w przygotowaniu. Sos beszamelowy przygotujesz w 5 minut, szpinak nie wymaga praktycznie żadnej pracy, oprócz dodania do niego czosnku, soli i pieprzu, a makaronu nie trzeba gotować. Ci, którzy żyją w niedoczasie

Na-talerzu.pl
Jaki powinien być najlepszy blog kulinarny? 84

łatwe do wykonania i pasują do ich preferencji i potrzeb. Niektóre z najczęściej wyszukiwanych przepisów to: Sugo – tradycyjny włoski sos pomidorowy, który jest podstawą wielu potraw z makaronem, mięsem lub warzywami. Jest to najczęściej wyszukiwany przepis na świecie według raportu Google „Year in Search”. Zupa szczawiowa – lekka i orzeźwiająca zupa z liści szczawiu, jajek i śmietany. Jest(...)według raportu Google „Year in Search”. Jest to popularna zupa wiosenna i letnia. Pierogi – pierożki z ciasta drożdżowego lub kruchego, nadziewane różnymi farszami, takimi jak ser, kapusta, grzyby, mięso czy owoce. Są to czwarte najczęściej wyszukiwane przepisy w Polsce według raportu Google Trends. Są to tradycyjne polskie danie, które podaje się na różne okazje. Sernik – ciasto z sera

ProstePesto.pl
Zapiekanka makaronowa bolognese 72

Dobry sos bolognese wymaga dobrych składników i chwilę czasu, ale naprawdę warto. W sosie obowiązkowe są mięso wołowe, marchewka i seler naciowy. Do sosu warto też dodać sporą porcję parmezanu oraz dobre czerwone wino, bo dzięki tym składnikom Twoje danie wyniesiesz na inny poziom. Ta zapiekanka makaronowa jest nieco zaskakująca, bo makaron stawia się w naczyniu na sztorc i wypełnia(...)makaron z cukinią –  makaron z kurczakiem –  makaron z szynką –  domowy makaron ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 4 SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 duża marchewka 1 laska selera naciowego 1 cebula 100 g boczku wędzonego 4-5 ząbków czosnku sól i mielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek

nietylkopasta.pl
Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW 95

suszonymi borowikami Risotto z grzybami to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. To kremowe, jedwabiste danie, które doskonale łączy w sobie bogaty… ZOBACZ PRZEPIS WIGILIJNY BIGOS bez mięsa! Wegetariański bigos z tofu Bigos bez mięsa, czyli wegetariański i wegański bigos, który idealnie sprawdzi się jako potrawa wigilijna. Bigos najlepiej zrobić dzień wcześniej… ZOBACZ PRZEPIS Jaki termos obiadowy wybrać(...)Przepis na rozgrzewający posiłek – zupa zbójnicka bez mięsa | NOVEEN Wpis sponsorowany Lubisz domowe jedzenie i nie wyobrażasz sobie górskiej wędrówki bez ciepłej, smacznej zupy? A może chcesz zabrać ze… ZOBACZ PRZEPIS Zupa krem z ziemniaka! Przepis na pyszną zupę ziemniaczaną Zupa krem z ziemniaka z chipsami z mozzarelli! Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Chipsy z mozzarelli świetnie dopełniają

Via Gusto
Zupa pomidorowa z pomidorów 76

ostry nóż i deska do krojenia oraz sito. Zanim przystąpisz do ugotowania zupy, przeczytaj cały opis. Podaję w nim wskazówki oraz zamienniki produktów. Krok 1 – gotuję wywar z mięsa i warzyw Zrobienie zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów rozpoczynam od ugotowania esencjonalnego wywaru na mięsie drobiowym. Jeżeli masz rosół lub bulion z poprzedniego dnia to pomiń ten krok. Do garnka(...)niedużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień na minimalny, aby tylko lekko bulgotało i gotuję przez 1 godzinę. Podczas gotowania na wierzchu wytrąca się szum z gotowanego mięsa. Zbieram go za pomocą łyżki cedzakowej i usuwam. Gdy wywar się gotuje, obieram i kroję warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w talarki. Kawałek korzenia pora obieram i płuczę

Ania gotuje
Serrano, pomidory, oliwki, burrata, chleb 89

Rzymianie wprowadzili sztukę wytwarzania wędlin, a praktyka ta przetrwała wieki i przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Serrano, pomidory, oliwki, burrata, chleb Początkowo szynka była przygotowywana w celu wykorzystania mięsa wieprzowego podczas długotrwałych podróży czy podczas okresów braku dostępu do żywności. Dzięki suszeniu i soleniu mięso było zachowywane na długo i stanowiło cenną pożywkę w czasie niedostatku. Szynka serrano jest(...)wytwarzana z mięsa wieprzowego danego konkretnego gatunku wieprza popularnego w Hiszpanii – wieprza serrano. Charakteryzuje się ono odpowiednim proporcjami tłuszczu i mięsa co wpływa na intensywność smaku. Proces wytwarzania szynki serrano jest długi i wymaga cierpliwości. Mięso jest solone i suszone na powietrzu przez okres co najmniej 12 miesięcy. Podczas tego procesu mięso traci wilgoć, co skutkuje koncentracją smaku i intensyfikacją

RafalCook
Makaron ze szpinakiem 84

rozmrozić. Nie wrzucam zamrożonej bryły na patelnię, nie chcę niepotrzebnie wydłużać czasu przygotowywania sosu na patelni. Sos szpinakowy można przygotować z lub bez kawałków kurczaka, my lubimy jeść mięso na obiad dlatego zawsze przygotowuję makaron z mięsem i sosem. Sos przygotowuję na bazie śmietany 18% lub śmietanki kremówki, każdy wychodzi smacznie. Jeśli wolisz nieco odchudzoną wersję to użyć śmietany(...)Gotowy sos wraz z kawałkami mięsa możesz zamrozić i wykorzystać na obiad w awaryjnej sytuacji (ta opcja sprawdza się świetnie przy małym dziecku i gorszym dniu). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z sosem szpinakowym 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Makaron Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 300 kcal Makaron

ProstePesto.pl
Dorsz jak smażyć ? 91

świeżego i jakościowego produktu. Zwróć uwagę na kilka czynników: ryba powinna mieć jasne, przejrzyste oczy, wilgotną i elastyczną skórę oraz przyjemny, świeży zapach. Unikaj ryb o matowych oczach, wysuszonym mięsie lub nieprzyjemnym zapachu rybiego. Przygotowanie Dorsza Przed przystąpieniem do smażenia dorsza, warto odpowiednio go przygotować. Oczyść rybę z łusek i ewentualnych ości. Jeśli dorsz ma skórę, możesz delikatnie naciąć(...)zapobiec jej skręceniu się pod wpływem wysokiej temperatury. Techniki Smażenia Dorsza Smażenie na Patelni Smażenie dorsza na patelni to popularna metoda, która pozwala uzyskać chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju lub masła. Kiedy patelnia będzie gorąca, dodaj kawałki dorsza skórą w dół. Smaż przez około 3-4 minuty, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Następnie

Podstawy Gotowania
Ryba miruna jak smażyć? 72

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X ryba miruna jak smażyć ? Ryba miruna jak smażyć? Odkryj najlepsze metody i smakuj delikatne mięso miruny. Sprawdź nasze przepisy na pyszne dania. CZYTAJ WIĘCEJ Ryba miruna - Krótka charakterystyka i pochodzenie Ryba miruna, znana również jako pstrąg tęczowy, to gatunek ryby słodkowodnej pochodzący z Ameryki Północnej, szczególnie powszechny w jeziorach i rzekach Ameryki Północno-Zachodniej(...)Europie. Wybór świeżej ryby miruna Przygotowanie pysznego smażonego dania z ryby miruna rozpoczyna się od wyboru odpowiedniej ryby. Gdy idziesz do sklepu, poszukaj ryb o najświeższym i najwyższej jakości mięsie. Wybieraj ryby o przejrzystych oczach, wilgotnej i elastycznej skórze oraz przyjemnym, delikatnym zapachu, który przypomina świeżość wód. Unikaj ryb o matowych oczach, wysuszonym mięsie, wyraźnym zapachu rybiego lub zapachach nieświeżości

Podstawy Gotowania
Łosoś jak smażyć? 79

line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block} Smażenie łososia to jedna z najpopularniejszych metod przygotowania tego pysznego i zdrowego mięsa ryby. W tym rozdziale dowiesz się, jak krok po kroku smażyć łososia na patelni, aby uzyskać idealny efekt – delikatnie rumiany na zewnątrz i soczysty w środku. Łosoś to ryba(...)czyni go idealnym daniem dla początkujących w gotowaniu. Wybór odpowiedniego łososia i przygotowanie do smażenia Przed rozpoczęciem smażenia, ważne jest wybranie odpowiedniego fileta z łososia. Upewnij się, że mięso jest świeże, bez zapachu i wygląda apetycznie. Możesz wybierać spośród różnych odmian łososia, takich jak łosoś atlantycki, łosoś norweski czy dziki łosoś. Przygotowanie łososia do smażenia jest łatwe. Oczyść filet

Podstawy Gotowania
Jak przyrządzić pstrąga z grilla 82

grilla ? Grillowanie pstrąga może wydawać się zadaniem skomplikowanym, ale z kilkoma praktycznymi wskazówkami z pewnością podołasz temu wyzwaniu. Pierwsza i najważniejsza zasada to zawsze zaczynać od świeżego pstrąga. Jego mięso powinno być jędrne, skóra błyszcząca, a oczy klarowne – to znaki, że ryba jest świeża. Następnie, zdecyduj, czy wolisz grillować całą rybę, czy też filety. Oba sposoby są świetne(...)Czas grillowania zależy od wielkości pstrąga, ale zazwyczaj wynosi od 7 do 10 minut na stronę. W miarę możliwości, unikaj grillowania pstrąga przy otwartym ogniu, aby zapobiec spaleniu delikatnego mięsa. Pamiętaj, że pstrąg jest gotowy, gdy mięso łatwo odchodzi od ości. Podanie pstrąga z grilla – co będzie najlepszym dodatkiem Podanie pstrąga z grilla wymaga nie tylko kreatywności, ale także

e-PrzepisyKulinarne