Orientalny kurczak z warzywami i makaronem Szybkie, proste i niezwykle aromatyczne danie kuchni chińskiej. Kruche i soczyste mięso z warzywami, orientalnym sosem i makaronem. Pyszny obiad! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Warzywa: czerwona papryka, cebula – biała lub czerwona, papryczka chilli, marchew, por, fasolka żółta(...)łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego) Dodatkowo: ulubiony makaron, najlepiej chiński *** Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie kurczaka obtaczamy w mące ziemniaczanej *** *** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i podsmażamy ciągle mieszając przez około
Blog z ApetytemJeżeli jesteście fanami faszerowanej papryki, koniecznie musicie spróbować mojej dzisiejszej propozycji. To papryka nadziewana mielonym mięsem drobiowym z dodatkiem pomidorów, cebulki, orzeszków pinii i miksu kasz. Wychodzi smacznie i sycąco. Zimny sos jogurtowy o cytrynowo-miętowym posmaku bardzo fajnie komponuje się z ciepłą papryką. 4 papryki około 300 g mielonego mięsa drobiowego (polecam z udek bez skóry i kości(...)bulionie lub osolonym wrzątku na średnim ogniu przez około 5 minut. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone. Smażymy wszystko razem co jakiś czas mieszając. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pomidory. Podlewamy 1-2 łyżkami wody. Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż pomidory się rozpadną
Smaki Na TalerzuAromatyczny gulasz z łopatki to danie trochę w stylu węgierskim. Łopatka wieprzowa, warzywa, wędzona papryka i ten aromat uwalniany podczas duszenia. W całym domu roznosi się aromat mięsa i papryki. Gulasz musimy dusić ok. 2,5 godziny, ale dzięki temu jest on delikatny w smaku, mięso rozpływające się w ustach. Możemy go podać z ziemniakami z wody, kaszą, czy ryżem(...)ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta oregano szczypta majeranku olej do smażenia Sprawdź nasz przepis na: Aromatyczny gulasz z szynki Aromatyczny gulasz z łopatki – przepis Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przesmażamy do oleju. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli i mięsa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczeń rzymska zwana też klopsem lub zającem. Nie tylko na Wielkanoc, nie tylko od święta. Łatwa w przygotowaniu, a przy tym niesamowicie smaczna! Pieczeń z mięsa wieprzowego, doprawiona świeżym rozmarynem, pietruszką i cebulką, które znakomicie się komponują z jajkiem gotowanym na twardo. Pieczeń jest świetna na ciepło do obiadu z ulubioną surówką i ziemniakami, jak i na zimno na kanapki(...)ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka oleju sól i pieprz Kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodać surowe jajko, czosnek, cebulę, odciśniętą kajzerkę, pietruszkę, oraz część rozmarynu i pietruszkę. Wyrobić na gładką i jednolitą masę. Małą keksówkę wysmarować olejem
Krylowa Kuchniagodzin spędzonych w kuchni, to danie jest dla Ciebie. Gorąco polecam! przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 50 min czas całkowity: 1 godzina Składniki: Shawarma i ryż 800 g mięsa z nogi kurczaka 1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do gyrosa 1 łyżeczka mielonego kuminu ½ łyżeczki słodkiego chili w proszku 1½ łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki oliwy 1 szklanka ryżu(...)200g) 1 mała biała cebula ziarna granatu natka pietruszki Dodatkowo - opcjonalnie do podania chlebek arabski sałata pomidory Przygotowanie: Jak przygotować Shawarmę z kurczaka? Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie każdy kawałek przekroić na pół. Kawałki mięsa powinny być dość duże. Przyprawę wymieszać z kuminem i chili, 1 łyżeczkę mieszanki odłożyć. Pozostałą przyprawę Vegeta Natur do gyrosa wymieszać z mąką
Pełny talerztreściwa sałatka wzorowana na popularnym burgerze. Efektowna, smaczna i prosta w przygotowaniu świetnie sprawdzi się jako kolacja lub imprezowa przekąska. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 bułki hamburgerowe 500 gram mięsa mielonego wołowego 1 mniejsza czerwona papryka 1 pomidor 3/4 główki sałaty lodowej 4 ogórki konserwowe 150 gram sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu(...)greckiego 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżka masła sól, pieprz, ostra i słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: mięso mielone podsmażamy z przyprawami, następnie odstawiamy do przestygnięcia, bułki przekrawamy na pół, górne części kroimy na 4 części, a spody w kostkę, na łyżce masła podsmażamy spody bułek aż podsmażą się i powstaną rumiane grzanki, ściągamy z gazu
Blog kulinarny S9.PLZapiekane naleśniki z farszem meksykańskim i sosem pomidorowym to świetny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Proste w przygotowaniu sycące danie, idealne dla miłośników mięsa :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5-6 usmażonych naleśników 400 gram mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów ok 250 gram mozzarelli(...)kawałku lub innego sera żółtego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka zimnej wody oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do mięsa mielonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pokrojoną w kostkę cebulę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku podsmażamy na oleju/oliwie na patelni, gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku przyprawami, gdy mięso
Blog kulinarny S9.PLMusaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Przeczytaj przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Domowa Mussaka – składniki (rodzinna(...)porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa mielonego (dowolnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano pieprz sól łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła 500g ziemniaków 2 czubate łyżki mąki 2 szklanki (500 ml) mleka oliwa Domowa Mussaka – przepis Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki. Na patelni szklimy drobno posiekaną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatki mogą być różne, jednak podstawowe składniki to zawsze smażone piersi z kurczaka z dodatkiem przyprawy gyros oraz kapusta pekińska na górze sałatki. Sałatka Gyros – Składniki Składniki na mięso z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa „gyros” 3 łyżki oleju do smażenia Składniki na sos czosnkowy 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki dobrej jakości majonezu(...)rozpocznij od przygotowania piersi z kurczaka. Pierś dokładnie umyj, osusz dokładnie, usuń wszystkie kostki, chrząstki, tłuste skórki. Pokrój na niewielkie kawałki, wielkości około 2×2 cm. Tak przygotowane mięso obsyp przyprawą „gyros”, bądź dowolnym połączeniem ulubionych przypraw. Mięso pozostaw w misce w lodówce na około 15 minut. Na patelnie wlej 2 łyżki oleju, gdy olej będzie już
To Musisz WiedziećKeto szaszłyki drobiowe z cukinią Nadziane szaszłyki idealne na grilla Połączenie cukinii z mięsem mielonym w tym zestawieniu tak mi zasmakowało, że postanowiłam wypróbować je w nowej formie. W związku z tym, że wiosna w pełni i sezon grillowy już rozpoczęty, uznałam, że szaszłyki to będzie dobra opcja. Kuleczki z mięsa drobiowego nadziałam więc na szpadki i owinęłam grillowanymi plastrami(...)puree z brokuła stanowią bardzo pożywny obiad. Można je także przyrządzić na grillu, co sprawia, że są idealnym daniem na sezon wiosna - lato. Dania Danie główne Kuchnia Śródziemnomorska Keyword mięso , pulpety , szaszłyki Porcje 4 porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 12 minut Składniki Szaszłyki drobiowe cukinią 500 g mięsa mielonego z indyka 12 oliwek 1 łyżeczka mieszanki przypraw Vegeta
Modern Cave GirlPasztet z mięsa i warzyw z rosołu to super przepis na wykorzystanie „resztek” po ugotowaniu rosołu. Pasztet jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Mięciutki i wilgotny, idealny na kanapkę :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mięso drobiowe z rosołu, u mnie po obraniu ok 460 gram warzywa z rosołu: u mnie 2 cebule, 3 kawałki selera, 1 duża marchewka(...)pietruszki, całość mięso+warzywa ok 1 kg 2 duże jaja L 4 czubate łyżki bułki tartej 1 pęczek szczypiorku ok 1/4 szklanki ugotowanego rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej odrobina oliwy z oliwek, ulubione zioła u mnie suszona natka pietruszki i czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane mięso ze skórką mielimy przez maszynkę razem
Blog kulinarny S9.PLolejem rzepakowym i przyprawić Vegetą Natur w płynie i przyprawą Vegeta Natur do grilla . Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Mięso z indyka grillować na grillu lub patelni grillowej (kawałki mięsa muszą być ułożone prosto). Ogórek i paprykę pokroić w słupki mniej więcej tej samej długości. Cebulę pokroić w piórka(...)półplasterki. Pomidor pokroić w kostkę. Papier ryżowy zmoczyć pędzelkiem z obu stron przegotowaną wodą. Na środku ułożyć w dowolny sposób warzywa, mięso, kiełki i miks sałat. Następnie naciągnąć papier ryżowy najpierw od góry w dół, następnie od dołu, tak aby zlepił się z górnym. Później zawinąć zaczynając od lewej i dociskając, tak aby powstał nam spring rolls (patrz zdjęcia
Passions hobbies lifekolendrą. Krok 2 Zrób sos. Wymieszaj masło orzechowe z sokiem z cytryny, miodem i chili, dolewając wodę, tak żeby sos był płynny. Krok 3 Usmaż steka. Posól i popierz mięso. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Kiedy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, wyłóż na patelnię mięso. Smaż na intensywnym ogniu przez minutę. Przewróć steka na drugą stronę. Smaż kolejną minutę. Wrzuć(...)patelnię łyżkę masła i z miażdżony czosnek i ponownie przewróć mięso, a po minucie jeszcze raz. W trakcie smażenia polewaj mięso wytworzonym sosem. Stek o grubości 1 cm po 4 minutach smażenia jest już dobrze wysmażony. Grubszy kawałek mięsa potrzebuje jeszcze minuty, dwóch. Zdejmij mięso z patelni, zawiń w folię aluminiową lub przykryj. Odstaw na 10 minut. Następnie pokrój
Niedzielny kucharzogródku czy na tarasie. Nie pozostaje więc nic, tylko wypatrywać słonecznych majowych dni i planować pyszności z grilla. Jak zdrowo grillować? Zacznijmy od techniki grillowania. Pamiętajmy, aby nie opiekać mięsa czy kiełbasy bezpośrednio w płomieniu. Wraz z ilością wytopionego z produktu tłuszczu do ognia zwiększa się ilość wytworzonych substancji, które mogą mieć działanie toksyczne (również rakotwórcze) na nasz organizm(...)rozwiązaniem jest więc ułożenie rusztu wysoko, nie tuż nad węglem, oraz grillowanie np. na tacce aluminiowej, która zmniejszy ilość tłuszczu skapującego do ognia. Ważne jest także odpowiednie przygotowanie żywności. Mięsa warto zawsze zamarynować przed położeniem na grillu. Nie tylko znacząco wpłynie to na smak potrawy, ale także troszkę zwiększy jej bezpieczeństwo. Przyprawy ziołowe, które są bogactwem związków o działaniu przeciwutleniającym
Z notatnika dietetyka