mięso - 63110 przepisów (strona:253/4208)

Kotlety mielone z szynki z brokułem 128

Nigdy nie kupuję mięsa mielonego , ponieważ jak mówiła moja babcia jest tam zmielony pies z budą i łańcuchem. Jeżeli robię już coś z mielonego, po prostu mielę taki taki kawałek mięsa, jaki mi akurat pasuje. Mam z tego dwie korzyści po pierwsze wiem co jem, po drugie odpowiednio do dania mogę zmielić karkówkę, szynkę czy łopatkę. Aby uniknąć nudy(...)sól i pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować na półtwardo w posolonej wodzie, zahartować zimną wodą.Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielić również namoczoną i odciśniętą kajzerkę.  Cebulę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa z bułką. Dodać również

Krylowa Kuchnia
Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka 74

lodówce zostało mi 8 gotowanych pałek z kurczaka, musiałam jakoś spożytkować mięsko, bo nie lubię wyrzucać jedzenia. Z takiego mięsa często robię kotlety, pastę do kanapek lub nadzienie do naleśników. Tym razem podpowiedział mąż-zrób placki ziemniaczane z tym mięsem. Muszę przyznać,że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Chrupiące placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach i a w środku soczyste mięsko(...)szczypiorek przyjedzie? -no jak się wyśpi... -???? -no dobra wyrzucilam, go tam w sklepu, ale kupicie sobie nowy🤣😂🤣  Tak więc placki z cebulką, a nie szczypiorkiem, ale też pyszne😋 Mięso z 8 gotowanych pałek z kurczaka (ok. 500g) 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko L 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól i pieprz Olej do smażenia

Krylowa Kuchnia
Filet z kurczaka z żurawiną i morelą 87

dzisiejszy obiad przygotowałam kurczaczka z suszonymi owocami . Lubię mięso z nutką słodyczy zawartych w owocach. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka plastry boczku wędzonego około 10dag. suszonej żurawiny z morelą i rodzynkami 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebulki szalotki 50 ml białego półsłodkiego 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju sól,pieprz,papryka ostra WYKONANIE: pierś kroimy w paski szerokości(...)nacinamy w środku kieszonkę, posypujemy przyprawami, do kieszonek wkładamy suszone owoce,  mięso zawijamy w boczek , na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy około 5 min. wlewamy wino, po odparowaniu wina mięso zdejmujemy z patelni i kładziemy na olej pociętą w słupki marchewkę i pietruszkę, dodajemy miód, przykrywamy i dusimy

Kuchnia Beaty
Pieczona pierś z gęsi 103

sobotę rano do sklepu i pewnie gdyby nie tak wczesna pora to nie włożylibyśmy do koszyka ostatniej paczki piersi z gęsi . Do jej przygotowania posłużyliśmy się poradą dotyczącą namaczania mięsa w solance, długo ją piekliśmy zachowując odpowiednie temperatury i czas, więc efekt był zachwycający. A ja się zastanawiam, jak to możliwe, że gęś kojarzę jedynie ze skubania pierza i poduszek(...)sól do solanki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pierś umyć, włożyć do naczynia, zalać solanką przygotowaną z 2 łyżek soli na 5 litów wody. Zostawić na noc. Następnego dnia mięso wyjąć z solanki i osuszyć. Natrzeć obficie z dwóch stron solą i pieprzem oraz igiełkami rozmarynu. Skórę można naciąć, aby lepiej wytapiał się tłuszcz. Do żaroodpornego naczynia wlać 1 / 2 szklanki

niecodziennikpary
Smażone piersi z kaczki 82

chcieliśmy jak zwykle piec jej długo w piekarniku, lecz wypróbować metodę krótkiego smażenia na patelni. Podchodziliśmy do tego trochę sceptycznie, gdyż wydawało nam się, że po kilku minutach mięso będzie jeszcze surowe. Ponieważ do odważnych świat należy, pierś z kaczki została poddana próbie, z której wyszła zwycięsko – była miękka i soczysta, a jeżeli nie lubicie krwistego mięsa smażone piersi(...)kaczki 2 piersi z kaczki ze skórą sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Piersi z kaczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć skórę ostrym nożem, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Oprószyć obficie solą oraz pieprzem. Piersi położyć skórą do dołu na zimnej i suchej patelni. Smażyć na średnim ogniu około 7-8 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne

niecodziennikpary
Pasztet z kaczki 100

posypania keksówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaczkę umyć, pokroić na części, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Postawić na ogniu, zagotować i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, mięso wyjąć, zaś wodę wylać. Garnek dokładnie umyć, ostrożnie opłukać mięso (jest gorące) i z powrotem włożyć do garnka. Wlać zimną wodę, dodać marchewki, pietruszkę, seler oraz przyprawy (liście laurowe, ziele(...)angielskie, jałowiec, pieprz). Mięso z kaczki gotować ok. 2 godziny, wyjąć wraz z warzywami i przestudzić. Z gotowania mięsa na pasztet otrzymamy doskonały rosół z kaczki, wystarczy go jedynie doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułki kajzerki zalać szklanką gorącego rosołu, pozostawić do nasiąknięcia. Następnie odcisnąć. Wątróbki indycze oczyścić z błonek, wrzucić do gotującej się wody, zaparzać przez 5 minut

niecodziennikpary
Pieczona pierś gęsi z owocami 88

wreszcie pojawiła się w sklepach gęsina. Pierwsze kupione piersi z gęsi upiekliśmy z jabłkami, śliwkami i żurawiną , gdyż te dodatki zawsze dobrze komponują się z tym wyrazistym w smaku mięsem. Mamy nadzieję, że ten przepis pomoże Wam w przygotowaniu pysznej gęsiny na świętego Marcina, która według staropolskiej tradycji gościła tego dnia na stołach. Składniki na pieczoną pierś gęsi z owocami(...)natarcia gęsi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś gęsi zostawić na noc w lodówce w solance przygotowanej w proporcjach 1 łyżka soli na 2,5 litra wody. Następnego dnia mięso opłukać, osuszyć i ponacinać skórę, uważając, żeby nie przeciąć mięsa. Piersi natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, odstawić na 2-3 godziny. Na suchą i zimną patelnię położyć pierś z gęsi skórą

niecodziennikpary
Kotlety mielone z pieczarkami 92

Kotlety mielone z pieczarkami to dobry pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego. Podsmażone na maśle pieczarki oraz dodatek natki pietruszki wzbogacają smak mięsa, czyniąc ze zwykłych mielonych zupełnie inny dodatek do obiadu. Składniki na kotlety mielone z pieczarkami 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki natki pietruszki 1 jajko 1-2 łyżki bułki(...)bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pieczarki, dusić, aż woda odparuje. Przestudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, pieczarki, wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Dokładnie wyrobić ręką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z mięsa formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej

niecodziennikpary
Klopsy na obiad w kokosowym sosie 100

Orientalne klopsy na obiad udało nam się szybko przygotować, a ich ilość starczyła na dwa sycące i aromatyczne obiady. Składniki na klopsy na obiad w kokosowym sosie Klopsy z mięsa mielonego: 500 g mięsa mielonego 3 cm świeżego imbiru 2 jajka 1 / 4 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz do smaku Kokosowy sos: 1 puszka mleka(...)ziarenkach 1 / 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 / 2 łyżeczki kurkumy 1-2 łyżki sosu rybnego cukier do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Klopsy z mięsa mielonego: Imbir obrać, drobno posiekać. Kolendrę pognieść w moździerzu. Mięso mielone włożyć do miski, wsypać bułkę tartą, posiekany imbir, kolendrę, wbić dwa jajka. Wyrabiać, aż składniki się połączą, doprawić solą

niecodziennikpary
Pieczony boczek rolowany 96

Pieczony boczek rolowany to troszkę dzieło przypadku, bo miałam kupić boczek na bigos, ale pan pokazał mi tak ładny i nietłusty płat mięsa, że od razu wzięłam go z postanowieniem zrolowania i upieczenia. Najważniejsze oczywiście było odpowiednie doprawienie mięsa i tutaj postawiliśmy na klasykę – czosnek oraz majeranek wzmocnione ostrą musztardą Dijon. Podczas pieczenia w całym mieszkaniu wspaniale pachniało tymi(...)liście laurowe sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą. Boczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć między folię spożywczą i rozklepać tłuczkiem do mięsa. Z wierzchu i na zewnątrz natrzeć obficie solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Wierzch dodatkowo wysmarować czosnkiem wymieszanym z musztardą, posypać majerankiem roztartym w dłoniach. Mięso zwinąć w ciasny rulon

niecodziennikpary
Pieczona cała gęś 111

Choć do Świętego Marcina jeszcze daleko, na naszym stole już zawitała pieczona cała gęś . Smakiem tego wybornego, wyrazistego mięsa cieszyliśmy się przez kilka dni, a zrobionym przy okazji rillettes z gęsi będziemy delektować się jeszcze długi czas. Tradycyjnie tegoroczną gęś pieczoną w całości zaczęliśmy przygotowywać od moczenia w solance oraz wielogodzinnego marynowania. Gęś upiekła się idealnie, miała chrupiącą skórkę, tłuszcz(...)dobrze się wytopił, a mięso było aromatyczne, miękkie i kruche. Warto było czekać na taki końcowy efekt. Udostępnij Składniki na pieczoną całą gęś 1 cała gęś (ok. 5 kg) 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach 2 płaskie łyżki soli gruboziarnistej (himalajskiej lub morskiej) 2 łyżki majeranku Dodatkowo: 5-6 małych jabłek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z wnętrza

niecodziennikpary
Pieczona łopatka cielęca 109

łopatka cielęca przypadkowo zagościła na naszym stole, gdyż w zakupowym koszu miała znaleźć się łopatka jagnięca. Zdecydowaliśmy się na minimalną ilość przypraw, ale takich, które gwarantują wydobycie pełnego smaku mięsa i uzyskanie aromatycznego sosu. Do pieczonej łopatki z cielęciny zrobiliśmy pieczone łódeczki z ziemniaków oraz surówkę z kiszonych buraków . To był bardzo niecodzienny obiad. Udostępnij Pieczona łopatka cielęca – składniki(...)tymianku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól Dodatkowo: olej do smażenia 1 1 / 2 łyżki mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Łopatkę cielęcą umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso związać kuchennym sznurkiem, aby je kształtnie uformować. Czosnek obrać, pokroić w plastry. Łopatkę natrzeć solą i tymiankiem, obłożyć czosnkiem oraz rozmarynem, dodać rozgniecione ziarenka jałowca, ziela angielskiego oraz pokruszone liście

niecodziennikpary
Pieczona goleń wołowa 111

była cebula oraz podstawowe trzy przyprawy w naszym domu (oprócz soli i pieprzu) – liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Sukces smakowy udało nam się osiągnąć dzięki długiemu marynowaniu mięsa w tych dodatkach, zaś miękkość pieczonej goleni wołowej wynikała z pieczenia jej w woreczku. Podczas pieczenia powstał pyszny sos, jednak nie był zbyt fotogeniczny i nie załapał się na zdjęcie(...)Cebule obrać, pokroić w plastry. Połowę przygotowanej cebuli wraz z połową przypraw ułożyć na dnie dużego szklanego naczynia. Goleń wołową natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na plastrach cebuli. Na mięsie położyć resztę cebuli oraz przypraw. Całość zalać winem, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, cebulę z przyprawami podzielić na dwie części

niecodziennikpary
Placek po góralsku 104

wędlinami. Jego zapach i smak od razu skojarzył mi się z górskimi oscypkami, stąd pomysł na nazwę tego dania. Udostępnij Składniki na placek po góralsku Gulasz: 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 100 g pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 l rosołu 1 puszka pomidorów w kawałkach 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)Placki ziemniaczane: 1 kg dużych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 szklanki mleka sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gulasz: Gulasz do placka po góralski najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek

niecodziennikpary
Kotlety mielone z mięsa gotowanego 125

przepis na poniedziałek dla tych którzy jutro będą mieć rosół... Moja rodzina lubi rosół z mięs mieszanych. Kiedy nie dajemy rady zjeść ich po ugotowaniu zupy, kombinuję co zrobić by wszystkim smakowało w nowej postaci :) Tym razem to są kotleciki :) Składniki : ok.350 g gotowanego mięsa z rosołu, u mnie była to wołowina, mięso z perliczki i indyka 2 małe cebule(...)jajka sól, pieprz, mielona czerwona papryka, kilka kropel maggi 3-4 łyżki wody ok.2 płaskie łyżki sosu pieczarkowego w proszku olej do smażenia, bułka tarta Przygotowanie: Z wystudzonego mięsa wybrać kości, pozbyć się skór, zmielić Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju Mielone mięso jest raczej suche, dlatego dodałam do niego letnią wodę w której wymieszałam 2 łyżki sosu pieczarkowego

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania