mięso - 63110 przepisów (strona:261/4208)

Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce 137

przepis na obiad lub ciekawą imprezową przystawkę . Takie kotlety w wersji mini , smakują doskonale ,także na zimno więc spokojnie mogą robić za kąski pod piwko Nawet mój młodszy ,oportunista mięsa mielonego , wciągał je ze smakiem no i oczywiście sosem czosnkowym , który maskował każdy wyczuwalny smak Generalnie pyszne i proste danie z piekarnika , warte uwagi składniki : 0,5 kg mięsa mielonego(...)majonezu 1 czubata łyżeczka ketchupu 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól , słodka papryka do smaku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody Mięso wkładamy do miski , dodajemy do niego jajko , bułkę tartą , wodę i sól do smaku . Następnie majonez, ketchup , czosnek, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem , odsączoną kukurydzę i siekaną drobno kolendrę . Wyrabiamy

Ogrodnik w podróży
Pielmieni 215

rodzaj pierożków z luźnym mięsnym farszem. Oryginalne pielmieni przygotowuje się z wieprzowiny. Jednak na przestrzeni wielu lat powstało bardzo dużo różnych kombinacji. Ja jednak uwielbiam opcję z mieszanką mięsa wieprzowego i wołowego. Najważniejsze, aby farsz był aromatyczny, soczysty i wyrazisty. Polecam pielmieni na obiad czy kolację. Ich wyrazisty smak zachwyci na pewno każdego, kto chociaż raz ich spróbuje. Polecamy(...)również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 żółtko 500 g mięsa mielonego wieprzowego 80 ml bulionu Mąka Sól, pieprz 200 ml wody Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy do dużej miski i mieszamy ze sobą ręką. Następnie dodajemy do tego bulion i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rolada szpinakowo – kalafiorowa 166

Pyszna propozycja mięsa zarówno na ciepło jak i na zimno. Szpinak w połączeniu z kalafiorem stworzyły ciekawe połączenie smakowe. Dodatek stanowi ciągnący i spajający całość żółty ser. Polecam! 2 filety z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżka masła 100 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 7 różyczek kalafiora 1 szklanka(...)końcu wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na kotlety). Doprawiamy je przyprawą do mięsa, solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką.  Rozkładamy je na desce w kształt prostokąta. Na mięsie rozkładamy kalafior, następnie szpinak oraz ser. Całość zawijamy w dość ciasną roladkę. Wierzch obsypujemy

VioletoweKucharzenie
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 144

Chiwie mamy dania typowe dla Chorezmu jak zielony domowy makaron shuvit oshi i pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Koczownicy ze pustynnych rubieży kochają słodycze, suszony ser kurt, mięso i wódkę. W całym kraju możemy spróbować dań z baraniny, zup i oczywiście plowu. Uzbekistan zamieszkuje wiele mniejszości, więc dużo jest potraw ujgurskich czy tadżyckich jak kurtop. Kraj ten leży(...)jaja przepiórcze, suszone morele a nawet konina. Składniki: masło klarowane lub smalec do smażenia 3 marchewki obrane i pokrojone w grube paski duża cebula obrana i pokrojona 200 g mięsa np karkówki, cielęciny lub baraniny- oczyszczonego i pokrojonego w grubą kostkę litr wrzątku lub bulionu 2 szklanki ryżu po 2 łyżki suszonego berberysu, kuminu, kurkumy, rodzynek po łyżce soli, kolendry

Ugotowane pozamiatane
Co dziś na obiad? Schab w sosie śmietanowym z marchewką 183

albo ryżem. To przepis na schab w sosie śmietanowym z marchewką i porem. Przepis na schab w sosie śmietanowym Schab w sosie śmietanowym jest delikatną propozycją, a odpowiednio przygotowane mięso rozpływa się w ustach. Może to być ciekawa alternatywa dla tradycyjnie duszonego schabu. Marchewka, por i śmietanka 30% sprawiają, że sos ma słodki posmak. Dzięki temu mięso smakuje pysznie(...)czasie pokrój cebulę, por i marchewki w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, co wcześniej schab. Kiedy lekko się podsmażą, wrzuć je do bulionu z mięsem . Mięso z warzywami duś przez około 20-30 minut. Im więcej masz czasu, tym lepiej. Mięso będzie bardziej miękkie. Jeśli bulion wyparuje, dolewaj wodę w taki sposób, aby pokrywała całość. Dolej

Rozdomowiona
Czwartek: Stir fry z mielongo indyka i boczniaków 119

stir fraju:) ciekawy jest sposób smażenia, a właściwie duszenia mięsa. Mielony indyk na sam koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza i aromatyzuje mięso. C zas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków) 2 łyżki startego imbiru Mała papryczka chili (według uznania(...)minut, często mieszając. Zdejmij grzyby z patelni i odłóż na bok. Krok 4 Na tę samą patelnię wlej drugą łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego mielone mięso. Smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką na małe kawałki. Smaż około 4 minut. Dodaj czosnek, imbir i papryczkę chilli, smaż jeszcze minutę, dwie. Następnie wlej do mięsa przygotowany

Niedzielny kucharz
Fajitas z wieprzowiną i piklami z awokado 133

Fajita - fahita , to potrawa meksykańska , w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami. W hiszpańskim fajita jest zdrobnieniem słowa faja, oznaczającego pas lub obręcz. Rzeźnicy w obszarach przygranicznych Teksasu i Meksyku używali tego określenia(...)odniesieniu do wołowej przepony. Dziś jest większa dowolność zarówno w mięsie które podajemy do placka jak i warzyw. Ja dziś za sprawą Ani użyłam awokado piklowanego i mięsa wieprzowego, wcześniej porwanego na mniejsze kawałki - zostało mi z dnia poprzedniego. Użyłam tutaj sosu ostrygowego i idealnie się tu sprawdził. No to gotujemy? Fajitas z mięsem i piklowanym awokado. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wtorek: Kurczak huli huli 203

huli huli, który do dzisiaj chroniony jest tajemnicą. Wielu kucharzy odtworzyło recepturę zawiesistego sosu, w którym kurczak marynowany jest minimum 8 godzin, najlepiej całą noc. Podczas pieczenia mięso należy od czasu do czasu posmarować marynatą. Kurczak huli huli najlepiej smakuje z grilla, ale świetny jest też z piekarnika. Słowo huli oznacza po hawajsku obróć . Podczas grilowania mięsa na imprezach towarzystwo(...)zgromadzone przy grillu wołało głośno huli i kurcza był obracany na drugą stronę. Polecamy Wam ten niecodzienny przepis, stanowiący miłą odmianę od stosowanych w Polsce rozmaitych posypek do pieczonego/grilowanego mięsa. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka Marynata 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki cukru 6 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego

Niedzielny kucharz
domowa wieprzowa mielonka słoikowa... 149

wieprzowiny 3 łyżki, sól peklowa 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, woda zimna 3/4 szklanki, smalec po 1 łyżce do słoika Mięsa pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka do miski. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, sól, wodę i ręką dokładnie z 5 minut wyrabiać (jak ciasto(...)drożdżowe) na kleistą masę, miskę nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc. Do czystych słoików (np. po dżemach) nakładać mięso -zostawić 3 cm wolne od nakrętki, dobrze je w słoiku ugnieść, na wierzch mięsa położyć kawałek smalcu, mocno zakręcić słoiki. W garnku z szerokim dnem na dnie położyć ręcznik kuchenny, postawić słoiki, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików

W Mojej Kuchni Lubię
Środa: Kurczak w sosie teriyaki 157

przepisie, upiec. Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Słowo teriyaki oznacza japońską przyprawę i sposób gotowania w jednym. Metoda polega na marynowaniu mięsa w sosie teriyaki lub/oraz smarowania co jakiś czas sosem grilującego się, smażącego, piekącego mięsa. Sam sos teriyaki w oryginalnej recepturze składa się z sosu sojowego, sake lub mirin (rodzaj japońskiego wina). W krajach(...)zachodnich mirin zastępowany bywa zwykłym winem, dodawany jest czosnek, czasem sok z ananasa, który nadaje sosowi słodyczy, a zawarte w nim enzymy dodatkowo zmiękczają mięso. W Japonii teriyaki częściej używa się do przyrządzania ryb, na Zachodzie raczej drobiu i wieprzowiny. My polecamy Wam kurczaka w sosie teryaki, danie banalnie proste do zrobienia. Piękne w nim jest to, że wystarczy mięso

Niedzielny kucharz
Gołąbki z marchewką (bez zawijania) 199

marchewką bez zawijania. Prosty obiad dla całej rodziny. Moi bliscy uwielbiają tak przygotowane gołąbki. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Do przygotowania gołąbków zawsze sięgam po dobrej jakości mięso i ryż. To podstawa ich smaku. Mięso najlepiej zmielić samemu. Sprawdzi się tu zarówno mięso wieprzowe, wołowe, mieszanka obu lub mięso z szynki. Jeśli chodzi o ryż, to polecam(...)diety. Po więcej informacji zapraszam na stronę i fanpage Karoon www.karoon.pl https://www.facebook.com/KaroonPolska/ Składniki: Na gołąbki: pół małej główki białej kapusty 200 g ryżu basmati Karoon 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe 2 marchewki 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Na sos: 1,2 l bulionu sól i pieprz do smaku 4 łyżki

Słodkie okruszki
Gulasz z indyka z marchewką 173

Pomysł na dietetyczny gulasz - przygotowany na bazie mięsa z udźca indyka oraz młodej marchewki. Wystarczy mięso przyprawić, lekko zamarynować i ugotować w wodzie wraz z dodatkiem posiekanej cebuli, listków laurowych, ziela angielskiego i półplasterków marchewki. Jeżeli lubicie lekko gęste sosy to gotowy gulasz możecie zaciągnąć zawiesiną z mąki ziemniaczanej.  Składniki na porcję dla 2-3 osób(...)wielkości marchewki 1/2 małej cebuli sól, pieprz 2 listki laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2-3 szklanki wody do zagęszczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimnej wody Mięso umyć, osuszyć, przyprawić (solą, pieprzem), wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Do garnka wlać wodę (najpierw 2 szklanki) , dodać listki laurowe, ziele angielskie i całość zagotować. Następnie dodać

Ugotować
5 prostych kroków do fleksitarianizmu! 103

właściwym kierunku, nawet jeśli robi to wolniej od innych, niż podważać sens jego wysiłku. Przecież wegetarianizm nie jest najłatwiejszą rzeczą na świecie. Gdyby tak było, ludzie, którzy pożegnali mięso, byliby w zdecydowanej większości. Trudności jest wiele. I właśnie one natchnęły mnie do napisania instrukcji, którą wyniosłem z własnych doświadczeń. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Oto 5 prostych kroków do fleksitarianizmu! KROK(...)deser jedz owoce zamiast innych słodkich produktów Rób owocowe koktajle na pierwsze śniadanie czy podwieczorek KROK 2: Sprawdzaj jakość produktów, które kupujesz Czytaj etykiety, szczególnie mięsnych wyrobów Kupuj mięso tylko w pewnych źródłach KROK 3: Poznaj i zacznij testować wegetariańskie produkty Kup tofu na obiad czy wegeparówki na śniadanie Zamów wegetariańskie danie z menu w ulubionej restauracji Spróbuj bezmięsnych potraw

Fleksitarianizm.pl
10 lat bezmięsnych poniedziałków 115

roku sir Paul McCartney z córkami Mary i Stellą rozpoczął namawianie ludzi do niejedzenia mięsa w jeden dzień w tygodniu. Ich Poniedziałki Bez Mięsa to dziś wielka część fleksitariańskiego ruchu. Wszystko zaczęło się w 2006 roku kiedy jeden z najbardziej znanych muzyków na świecie przeczytał raport Organizacji Narodów Zjednoczonych, na temat wpływu hodowli zwierząt na zmiany klimatyczne na naszej planecie(...)Inicjatywa Poniedziałki Bez Mięsa, ma na celu podniesienie świadomości szkodliwego wpływu hodowli zwierząt i rybołówstwa przemysłowego na środowisko. Kampania zachęca osoby fizyczne, rodziny, firmy, organizacje non-profit i instytucje edukacyjne do pomocy w spowolnieniu zmian klimatycznych, ochrony cennych zasobów naturalnych i poprawy ich zdrowia poprzez co najmniej jeden dzień każdego tygodnia oparty na roślinach” – czytamy na stronie inicjatywy Paula McCartney

Fleksitarianizm.pl
Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką 137

plasterki) 1 mały pęczek botwinki (lub 1/2 dużego) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżka majeranku sól pieprz Dodatkowo: olej do wysmarowania mięsa sznurek rękaw do pieczenia Przygotowanie: Liście botwinki umyć i osuszyć, ogonki oderwać. Schab umyć i osuszyć. Ostrym nożem rozciąć tak, aby powstał duży płat mięsa. Doprawić solą i pieprzem(...)dwóch stron. Na całej jednej stronie ułożyć plasterki boczku, a na nim liście botwinki. Następnie mięso ciasno zwinąć, tworząc roladę. Owinąć sznurkiem. Natrzeć olejem, majerankiem i suszonym czosnkiem. Przełożyć do rękawa do pieczenia, na wierzchu mięsa położyć liście laurowe i ziele angielskie. Zacisnąć końce tak, aby postał „wielki cukierek” i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjąć

Oryginalny smak