mięso - 63110 przepisów (strona:267/4208)

Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 175

Rosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym podgotowuję samo mięso na wysokim ciśnieniu następnie otwieram szybkowar i dodaję wszystkie warzywa i przyprawy, zmieniam ciśnienie na niskie i gotuję do końca Wywar wychodzi bardzo aromatyczny, a dzięki cebulce, którą opiekam i dodaję(...)angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony świeża zielona pietruszka 2 l 500 ml wody makaron domowy Przygotowanie przygotuj makaron z przepisu Makaron domowy tradycyjny mięso umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy na powierzchnię wody przestaną wypływać zanieczyszczenia

Szybko Szybkowar
Schab pieczony w miodzie 187

około 10 suszonych moreli, 4 łyżki miodu, olej do obsmażenia. Marynata: 3 łyżki oleju, 4 goździki, 4 kulki ziela angielskiego, łyżka majeranku, 8 ziaren czarnego pieprzu, sól (wg uznania). Mięso z tego przepisu wychodzi aromatyczne, soczyste, rozpływające się w ustach oraz z delikatną nutą słodyczy, którą zyskuje dzięki zastosowaniu miodu podczas pieczenia. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jako danie obiadowe(...)zimno - jako wędlina na kanapki. Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nożem z długim, cienkim ostrzem, zrobić w środku mięsa dwa nacięcia. Następnie nacięcia należy poszerzyć za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka jednego z otworów włożyć śliwki, a do drugiego morele. Teraz należy przygotować marynatę. W moździerzu dokładnie rozetrzeć goździki, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Przesypać do miseczki

Świat Domowej Kuchni
Boeuf Strogonow 155

łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju   Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w większą kostkę. Mięso kroimy w około 2-centymetrową kostkę. Pieczarki myjemy i osuszamy – takich małych pieczarek nie ma co obierać, wystarczy je dokładnie oczyści.   Na patelnię wlewamy olej i podgrzewamy(...)olej wrzucamy mięso w 3-4 partiach i obsmażamy aż stanie się dobrze przyrumienione. Następnie przekładamy je do dużego garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę – możemy dodać łyżkę oleju jeśli patelnia jest sucha. Obsmażamy na średnim ogniu około 5 minut. Upieczoną cebulę przekładamy do mięsa.   Włączamy ogień pod garnkiem z mięsem i cebulą. Gdy zacznie się podpiekać

Smaczna Strona
Co zrobić z resztek jedzenia ze Świąt 142

zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. PIZZA Z RESZTKAMI PIECZONEGO LUB GOTOWANEGO MIĘSA Pizza – to idealny sposob na powtórne wykorzystanie gotowanego lub pieczonego mięsa. Ten przepis wymyśliliśmy, żeby zagospodarować kurczaka z rosołu, ale w ten sposób można zapiec każdy kawałek mięsa jaki został(...)Świąt. Zapieczonena cienkim cieście gotowany nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie. JAMBALAYA Z RESZTKAMI Z MIĘSA Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz do niego wrzucić niemal wszystko co masz pod ręką, np. resztki mięsa ze świątecznego stołu, które dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Obowiązkowy są tylko ryż i warzywna „święta

Niedzielny kucharz
Golonka peklowana pieczona w piwie 252

Golonka peklowana pieczona w piwie Prawdziwy rarytas dla miłośników golonek wieprzowych. Mięso najpierw gotujemy do miękkości, następnie marynujemy w piwie, a na końcu podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości.     Składniki: 4 golonki wieprzowe peklowane 1 pietruszka 1 marchew kawałek pora kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu(...)majeranku 1 łyżka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżka kminku 4 ząbki czosnku       *** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny. Po tym czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy

Blog z Apetytem
Sylwestrowe hity – czyli najlepsze przepisy na przyjęcia! 3229

zimno. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a wcale nie jest trudna w wykonaniu. Polecam! PIECZEŃ SCHABOWA PRZEPIS TUTAJ Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! SAŁATKA Z TORTELLINI I PYSZNYM SOSEM PRZEPIS TUTAJ Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z makaronem tortellini, szynką, warzywami(...)się na talerzu. Idealna przekąska na przyjęcie! IMPREZOWA PRZEKĄSKA Z TORTILLI PRZEPIS TUTAJ Prosta i przepyszna przekąska, którą z pewnością pokochają wszyscy goście na przyjęciu. Rożki z tortilli faszerowane mięsem mielonym i warzywami oraz zapiekane z żółtym serem i podane z rewelacyjnym domowym sosem czosnkowym to danie, któremu ciężko się oprzeć! ODRYWANA PIZZA KWIATEK PRZEPIS TUTAJ Prosta domowa pizza

Blog z Apetytem
Grillowany filet z indyka w marynacie z sezamem 118

Muszę przyznać, że uwielbiam mięso z indyka. Nie tylko świetnie smakuje ale ma też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad(...)świetnie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz węglowodanów w posiłku świetnie będzie pasować do tak przyrządzonego mięsa ryż, czy też różnego rodzaju makaron. Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet

Programista w kuchni
Pasztet w kruchym cieście 156

Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce 30 minut. Pasztet: łopatkę i boczek kroimy w grubą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielski i liście laurowe i łyżeczkę soli. Wstawiamy na palnik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (około 1,5 godziny). Wyłączamy palnik(...)wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wątróbkę wyjmujemy, a mięso z wywarem odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do wystudzenia.  Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy.  Mięso, wątróbkę, cebule i bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko dokładnie

Smak mojej kuchni
Pasztet drobiowy. 144

przyprawieniu i wykonaniu. Przeważnie żółtka dodaje do masy, a z białek ubijam pianę i dopiero mieszam z masą. Tym razem dodałam całe jajka. Zawsze pasztet drobiowy robię z mięsa z rosołu. Mięso obieram z kości i mrożę, a kiedy mam odpowiednią ilość to działam :) Możecie ugotować mięso specjalnie na pasztet. Najlepiej ćwiartki. Składniki: 850 g. mięsa drobiowego ugotowanego i obranego(...)ząbek czosnku 2 jajka 1 bułka pszenna 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1/2 papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej sól. pieprz Wykonanie: Mięso i warzywa miałam z rosołu, ale jeśli nie macie to trzeba je najpierw ugotować. Najlepiej sprawdzą się ćwiartki. Wątróbkę ugotować w wodzie lub w rosole. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso

Agusiowe smakołyki
Poniedziałek: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 140

jest niemiecki sauerkraut, które przy naszym bigosie wygląda jak ubogi krewny, no ale o naszym bigosie mało kto słyszał. Jeszcze bardziej niszowa potrawą jest kaalilaatikko –zapiekanka z kapusty, ryżu, mięsa, danie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi ze śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę(...)można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki masła 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz   Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj dwie szklanki wody. Wsyp do niej ryż. Przykryj i gotuj

Niedzielny kucharz
Schab pieczony z chilli i czosnkiem 137

Dzień dobry :-) Już niedługo święta, leci ten czas szybciutko. Trzeba zastanowić się nad tym co będziemy robić. U mnie mąż zabrał się za próbowanie mięs, bo lubi na święta upiec takie własne, domowe. Pierwsze, które zrobił to schab, powiem Wam, że wyszedł rewelacyjnie. Mięso jest kruche i niezwykle aromatyczne, świetnie smakuje, no rewelacja. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe(...)plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekać. 2. Olej wymieszać z octem winnym, miodem, słodką papryka, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i połową papryczki chilli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego w którym będzie się piekło i polać przygotowaną marynatą, dodatkowo dobrze ją wetrzeć w mięso. Odstawić do lodówki na 3 godziny. 4. Po tym czasie mięso

kruche babeczki
Mięsne gniazdka z pieczarkami 180

mielone gniazdka. Efekt końcowy cieszy wzrok i zaspokaja największy apetyt. Bardzo Wam polecam mięsne gniazdka z farszem pieczarkowym. Zapraszam Składniki na 4 duże gniazdka mielone: masa mięsna: 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 jajko 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw do mięsa, np. sól, pieprz, papryka, majeranek, czosnek granulowany 2 łyżki bułki tartej i sucha kajzerka, zalane mlekiem(...)podczas pieczenia wchłoną wilgoć z mięsa i zagęszczą je) Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule 50 g serka topionego sól i pieprz do smaku Jak przygotować mięsne gniazdka z farszem pieczarkowym? Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, namoczoną bułkę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok, a w między czasie przygotowujemy farsz. Oczyszczamy pieczarki, kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nóżki w galarecie 185

łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe sól Sposób wykonania: Nóżki i golonkę dokładnie myjemy, jeśli jest potrzeba opalamy nad ogniem resztki włosków.  Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak aby przykrywała mięso) i stawiamy na ogniu. Gdy zacznie się powoli gotować dokładnie usuwamy szarą pianę. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około(...)godziny. Po tym czasie do wywaru wrzucamy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę.  Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy całość aż warzywa zmiękną.  Mięso i włoszczyznę odławiamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wywar przelewamy przez sitko. Dodajemy do niego poszatkowany bardzo drobno czosnek. Wystudzone mięso oddzielamy dokładnie od kości i drobno szatkujemy. Jedną marchewkę i jedną pietruszkę kroimy w drobną kostkę

Qchnia po prostu
Kotlety mielone z pieczarkami 107

Były już kotlety z papryką, parówkami, pomidorami, fasolką czy kukurydzą, to i nadszedł czas na pieczarki. Uwielbiam pieczarki podsmażone, lekko podduszone, oddają cały swój smak, są świetnym dodatkiem do mięs uważam. Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku kotlety mielone z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek i – klasycznie – drobno posiekanej cebulki (można ją wcześniej podsmażyć, ja robię(...)marchwi, pora, rzodkiewki, cykorii, świeże sałaty, rozmaite mixy sałat… No możliwości i wybór jest:) Polecam, bo taki domowy, zwykły obiad okazuje się najlepszy! SMACZNEGO SKŁADNIKI: 750 g mięsa mielonego z indyka (ew. wołowe, wieprzowe, mix) 8 większych pieczarek 1 duża cebula 1 jajko ok. 1/3 szklanki wody, może być gazowana 1 łyżka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania