Bitki drobiowe w sosie własnym to sposób na szybki i pyszny obiad. Mięso jest delikatne i lekkostrawne. Można je podać nawet bardzo małym dzieciom. Bitki świetnie smakują zarówno z ziemniakami jak i z kaszą. podwójna pierś z kurczaka ok. 0,5 l wywaru warzywnego ok. 2-3 łyżek mąki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Pierś kurczaka kroimy(...)grube plastry w poprzek. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Posypujemy mięso solą i pieprzem, a następnie panierujemy w mące. Kurczaka podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wywarem warzywnym, tak by je przykrył. Dodajemy łyżeczkę majeranku. Zagotowujemy i dusimy przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku solą
Dieta bez mlekaSzybki pomysł na obiad... potrawka o smaku gołąbkowym z mięsem mielonym, białą kapustą i ryżem w sosie pomidorowym. Taka potrawka to świetna propozycja na wykorzystanie składników po wykonaniu gołąbków, np. mamy resztki kapusty, która nie nadaję się już do ich zawijania. Możemy ją także wykonać, gdy najdzie nas chętka na gołąbki, ale nie mamy ochoty lub czasu na ich zawijanie(...)łatwy sposób otrzymujemy smak gołąbkowy tylko w innej formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1/2 główki kapusty 200 g ryżu 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 500 ml soku pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy
Kuchnia MagdaLenyKotlety z piersi kurczaka w panierce kokosowej Kotlety z piersi kurczaka w panierce kokosowej to moja kolejna propozycja na niecodzienną panierkę do mięsa. Soczyste mięso i chrupiąca panierka o kokosowym smaku, która świetnie komponuje się z mięsem kurczaka. Jeśli lubicie kotlety, ale lubicie też eksperymentować z ich wykonaniem to Kotlety z piersi kurczaka w panierce kokosowej będą dla Was idealną(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka wiórków kokosowych masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Filety z piersi kurczaka dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części. Przekrojone mięso lekko rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym. Do miseczki wbić jajka, dodać mleko i połączyć. Na jeden talerz wsypać mąkę pszenną
WSZYSTKO SMACZNEPlacek po cygańsku to pyszny placek ziemniaczany z wyśmienitym sosem z mięsa mielonego, pomidorów i ogórków kwaszonych. Jak dla mnie, jest nawet smaczniejszy niż placek po węgiersku, może dlatego, że uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy pomidorowe. Ponadto, dodatek mięsa mielonego sprawia, że robi się go o wiele krócej niż zwyczajowy gulasz do placków, gdyż nie trzeba czekać tak długo, aż mięso(...)youtu.be/r0UKcovFMpI[/embed] Składniki na placek po cygańsku (2 porcje): około 700 g ziemniaków (10 średnich) średnia marchew cebula 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sos: 250 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe) 2 ząbki czosnku papryka czerwona 3 ogórki konserwowe cebula szklanka passaty pomidorowej (lub zmiksowanych pomidorów) sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, natka pietruszki Przygotowanie Najpierw przygotowujemy
e-PrzepisyKulinarnefilety z kurczaka 1 niewielka marchewka (lub pół dużej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 200ml bulionu 100ml śmietanki 30% pół pęczka koperku 2-3 łyżki mąki (do obtoczenia mięsa) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy(...)solą oraz pieprzem *** *** Następnie mięso delikatnie obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso, z każdej strony na złoty kolor *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebulą się zeszkli dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz przeciśnięty czosnek. Całość podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając
Blog z Apetytemjednoblachowych (wiem, że nie ma takiego słowa, ale kiedyś tak wymyśliłam i bardzo mi się podoba ;) Najważniejsze, żeby było smacznie, a przygotowania i gotowanie wymagały dużych nakładów czasu. Upieczone mięso i warzywa można podać z ryżem, kuskusem albo bagietką. Ja wybieram opcję mniej kaloryczną, czyli bez węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup albo jogurt z ziołami. Składniki: 2 podwójne piersi(...)kurczaka przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na pół. Dodać pokrojony drobno czosnek, chili, mieszankę curry, 1,5 łyżeczki soli i łyżkę oleju. Dokładnie wymieszać, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Odstawić mięso na 1/2 godziny (jeśli jest upalny dzień, wstawić mięso do lodówki, ale 15 minut przed pieczeniem wystawić na blat kuchenny). Cukinie pokroić na 1 cm plasterki. Marchewki obrać
Codziennik Kuchennykiszone 2 płaskie łyżki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 liście laurowe 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego 2,5 litra wody Jak przygotować strogonowa z mięsem wołowym i warzywami . Mięso wołowe pokroić w średniej wielkości kostkę, włożyć do garnka. Smażyć bez tłuszczu na dużym ogniu przez 4-5 minut do momentu, aż sok odparuje i mięso(...)godziny. Po 1,5 godziny do gotujących się składników dodać pokrojone w plastry kiełbaski frankfurterki, pokrojoną w średniej wielkości paski paprykę czerwoną oraz pieprz. Kontynuować gotowanie do momentu, aż mięso wołowe będzie miękkie. Kiedy mięso jest już miękkie dodać sól. W kubeczku wymieszać 0,5 litra wody z mąką ziemniaczaną i przecierem pomidorowym. Zalać składniki w garnku. Zagotować i kontynuować
mecooksporem. Danie możemy podać z makaronem, ryżem lub duszonymi ziemniaczkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały(...)pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron
Blog z Apetytemprzygotowania potrawy. Tym razem mam dla Was recenzję najnowszej pozycji z tej serii czyli "Domowe wyroby". W książce znajdziemy tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Mamy tutaj mięsa i wędliny które spokojnie przygotujemy w domu. Jak wiemy, takie zrobione właśnie przez siebie są o wiele zdrowsze niż te sklepowe i na pewno smaczniejsze. Można je doprawić pod siebie(...)książka to zbiór takich przepisów. Zaczyna się od wędzonek i znajdziemy tutaj różnego rodzaju mięsa i ryby takie jak makrela, halibut, śledzie, pstrąg i inne. Kolejne są pasztety i smarowidła do kanapek gdzie znajdziemy przepisy na różne pasztety, pasty i terriny. Pieczenie na ciepło i zimno to pieczone schaby, szynka, karkówka czy mostek. Rolady i pieczenie oj tutaj kolorowe
kruche babeczkiKiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 1 – 2 ząbki czosnku, 2 goździki, 10 – 12 ziaren(...)pieprzu czarnego, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka tymianku, sól, Czosnek rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyparwy sól (około 1 łyżki) wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby odpoczął. Dopiero po tym czasie
królestwo garówStir-Fry z sosem z mango Smażony makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i pysznym sosem z mango. Szybkie i pyszne danie, takie po które chce się wracać. 500 g Mięsa z kurczaka 1 Cukinia 1 Papryka czerwona 250 g Groszku cukrowego 1 Duża szalotka 2 cm Kawałek imbiru 3 ząbki Czosnku 1/2 cup Pokrojonego w kostkę mango 1 Limonka(...)smaku) Olej kokosowy (do smażenia) Przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu skracając czas o 1/3. Przygotowujemy wszystkie składniki ponieważ gdy zaczniemy smażenie nie będzie czasu na krojenie. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, cukinie, paprykę i imbir kroimy w cienkie paski, szalotkę w pół księżyce, czosnek w kostkę lub przeciskamy przez praskę. W naczyniu blendera
Oslov.Schab z kością Jeżeli macie już dosyć karkówki i kaszanki z grilla to na zakończenie sezonu mam dla Was petardę! Grillowany schab z kością w przepysznej marynacie dzięki której mięso jest soczyste i kruche. Sprawi, że nie będziecie mogli się doczekać kolejnego lata i z utęsknieniem będziecie patrzeć w kierunku rusztu stojącego w piwnicy lub na balkonie. Ale nie martwcie(...)pieprzu Podziel schab na kotlety rozcinając go pomiędzy poszczególnymi żebrami. Cebulę obierz i starkuj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem z resztą składników marynaty. Dodaj marynatę do mięsa i dobrze wmasuj. Odstaw na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc dzięki czemu mięso będzie kruche. Grilluj mięso po około 6 minut na stronę (ja grilluję najpierw
Oslov.dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne i pożywne danie. Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami - Składniki: ok. 1000 g mięsa wieprzowego 4 duże ząbki czosnku 5 liści laurowych ok. 7 kuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) ok. 3 szklanki wody olej przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek(...)tymianek ma j eranek sól ok. 600 g pieczarek 2 duże cebule ok. 2 łyżki masła Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami - Sposób przygotowania: Umyte i osuszone mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam
Słodka Stronaklasykę wypada znać. To prosta w przygotowaniu potrawa. Szlachetności nadają jej składniki, najlepszej jakości. Nie należy żałować pieniędzy na wołowinę dobrej jakości, bo istotą tej potrawy jest kruche, delikatne mięso. Beouf Stroganow, podaje się z pieczywem. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej (lub wołowiny na pieczeń) 0,5 kg pieczarek 2 cebule 4-5 ogórków kiszonych 3-4 łyżki musztardy (Dijon(...)sarepskiej) 100 g kwaśnej śmietany (w oryginalnym przepisie 200 g) 2 szkl. bulionu wołowego 1-2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa sól, pieprz, chili do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wołowinę pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć krótko na oleju (na mocno rozgrzanej patelni). Obsmażone mięso przełożyć do miski. Na tej samej patelni smażyć cebulę, pokrojoną w półplasterki. Następnie dodać
Codziennik Kuchennyktóre zamawia zawsze. Nie inaczej jest z nami – w każdym naszym zamówieniu musi znaleźć się sushi z ogórkiem i pikantnym tatarem z łososia. Oboje w domu jesteśmy fanami surowego mięsa i surowych ryb, a tatar przygotowany ze świeżego łososia to nasz zdecydowany faworyt. Kilkukrotnie próbowałam odtworzyć w domu jego smak i w końcu mi się udało. Nasza „suszarnia” tatar(...)łososia nie potrzeba nic więcej, ale nie wcale nie musicie kurczowo trzymać się japońskiej sztuki kulinarnej – ten rybny tatar równie dobrze smakuje na grzankach przygotowanych z francuskiej bagietki. Jakie mięso wykorzystać do tatara? Jemy je surowe, więc musi być bezwzględnie najświeższe i jak najlepsze – mięso sprzedawane w markecie na tackach nie nadaje się do jedzenia na surowo! Wybieram dzikiego
Karo in the Kitchen