Rosół według przepisu prababci Podstawowe niedzielne danie w wielu polskich domach Składniki 550 g kości z antrykotu wołowego 550 g mięsa z indyka 2 nóżki z kurczaka 1 skrzydełko ok. 2,5 l wody (tak by zalać mięso wodą) 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka ½ pora ½ selera 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 ziela angielskie 1 liść laurowy(...)kostka rosołowa sól i pieprz do smaku Przygotowanie Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Wody nalewamy tyle aby mięso było zakryte. Gotujemy na małym ogniu. powstałe szumowiny zbieramy łyżką lub małym sitkiem. Cebulę obieramy i opalamy na palniku aby zrobiła się trochę przypalona. Marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek obieramy. Por dokładnie myjemy.. Wszystkie warzywa oprócz cebuli i czosnku
4stronykuchni.plnowej kuchni mam zamiar próbować nowych potraw i wreszcie ugotować dania z przepisów od mojej mamy. A teraz taki szybki obiad makaron ala spaghetti. Pyszny! S kładniki: makaron spaghetti mięso mi elone pieczarki cebula pomidor y w p uszc e sos/przecier pomi d orowy w karto nie serek topion y prz yprawy (pieprz , sól, vegeta, bazylia, oregano, pr zyprawa(...)mięs ) Cebulę kroję w kostkę sma ż ę na bardzo małej ilo ści ole ju, dorzucam pok rojone w pół plasterki pieczarki smażę kolejną chwilę , a na oddzielnej patelni smaż ę be z t łuszczu mięso mielone, które prz yprawiam przyprawą do mięs, pieprzem , vegetą. Mięso dodaję do cebuli z pieczarkami , m ieszam i dolewam
Na moim talerzuSkładniki: Placki ziemniaczane: 1200 g ziemniaków 2 cebule 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Sos gulaszowy: 1000 g mięsa wieprzowego (łopatka) 2 cebule 250 g pieczarek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz olej(...)pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: Mięso kroimy w małą kostkę (ok. 1 cm), a następnie obtaczamy je w mące pszennej. Kawałki mięsa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron
Qchnia po prostuSkładniki: • 2 kg mięsa (wieprzowego i cielęcego w proporcjach pół na pół lub dowolnie najlepiej różne, łopatka, karczek) • 1/2 kg surowego boczku • 1/2 kg wątróbki drobiowej • 200 g słoniny • 3 cebule • 2 ząbki czosnku • 3-4 suszone grzybki • 1-2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera • 3 ziela angielskie • 2 liście laurowe • 5 ziarenek jałowca • sól, pieprz • ok. 3/4 łyżeczki(...)jajka ponadto: • smalec do smażenia i smarowania blaszek • ok. 100 g słoniny w plastrach do wyłożenia blaszek • bułka tarta do wysypania • mleko do namoczenia bułek i wątróbki Przygotowanie : Mięsa, boczek i słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć chwilkę na smalcu. Cebule pokroić w piórka, czosnek przecisnąć i także podsmażyć. Do dużego garnka włożyć mięso, obrane marchewki, pietruszkę, selera, grzyby suszone
KUCHNIA POLSKAGołąbki z włoskiej kapusty i indyczego mięsa to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze(...)był przygotowany na bazie sklepowego koncentratu pomidorowego, a z naturalnego przecieru. Taki sos ma zupełnie inny smak. Doskonały posiłek obiadowy lub kolacyjny z puree ziemniaczanym lub pajdą chleba. Składniki: mięso z udźca - 1 kg 1,5 szklanki ryżu 1 duża włoska kapusta 2,5 szklanki bulionu 1 cebula 1 łyżka masła ghee/oleju 400 ml przecieru pomiodorowego ( przepis z bloga ), passaty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Faszerowana suszonymi pomidorami i serem pierś z indyka, zawijana rolada. Delikatna, soczysta, aromatyczna. Podałam ją z kaszą i surówką z pora. Mięso jest delikatne w tej wersji, więc polecam ostrzejsze surówki, ta z porem nadała się idealnie. Taką pierś można faszerować dowolnie – rozmaitymi rodzajami serów, np. mozzarellą, fetą, pleśniowymi, dodać pieczarki, paprykę, ogórki kiszone, świeże liście szpinaku, inne warzywa(...)tylżycki 4 łyżki wody sól, pieprz potrzebne będą także wykałaczki, u mnie 6 sztuk PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mięso myję, lekko suszę, odkrawam polędwiczkę jeśli jest (wykorzystuję ją na kotlety lub nuggetsy), układam mięso na desce, przykrywam folią i lekko tłuczę. Solę i pieprzę z obu stron. Na mięso
Zasmakuj KuchniSkładniki: 2 filety z kurczaka pół marchewki 100g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 200ml bulionu 100ml śmietanki 30% pół pęczka koperku 2-3 łyżki mąki (do obtoczenia mięsa) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy(...)solą oraz pieprzem *** *** Następnie mięso delikatnie obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso, z każdej strony na złoty kolor *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebulą się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty czosnek. Całość podsmażamy przez około 3 minuty
Blog z Apetytemchwalić tym co przygotowali w domu. Wyniki widać nawet w internecie, gdzie ilość blogów kulinarnych rocznie prawie tak szybko jak młodocianych youtuberów. jemy etycznie - coraz więcej ludzi rezygnuje z mięsa. Z jednej strony dlatego, że taka postawa jest promowana, a promowana jest nie tyle z dobrego serca, co dlatego, że mięsa kiedyś może zabraknąć, a o ile nie będziemy mieli(...)roku na rok coraz większe, który zaowocował tym, że pomimo pewnych incydentów, odsetek przedwczesnych zgonów podczas codziennego życia jest znacznie mniejszy niż wiele lat temu. Wszelkie zamienniki mięsa to jest to co będzie królować. jemy zdrowo - to czy nam to wychodzi czy nie, to jedna sprawa, ale generalnie bardziej interesujemy się tym co jemy i jak dostarczyć odpowiednich
Kryzysowa Książka KucharskaJeśli po ugotowaniu rosołu nie ma komu zjeść mięsa na którym go ugotowaliśmy to możemy przygotować pyszną pastę do chleba. Wymaga to trochę zachodu, ale warto to zrobić. A gdy nie damy rady zjeść pasty na bieżąco to możemy przechować ją w słoiczkach, zagotować dwukrotnie ( dzień po dniu) i otworzyć słoiczek kiedy przyjdzie nam na nią ochota :) Tym sposobem(...)się nie zmarnuje, a na pastę skuszą się i ci którzy wcześniej na mięso nie mieli ochoty... Składniki : ok. 60 dag gotowanego mieszanego mięsa z rosołu; kurczak, wołowina, mięso wieprzowe z golonki ok. 30 dag wątróbek z indyka sól, pieprz czarny i ziołowy mielony majeranek, oregano, papryka ostra kilka kropek maggi, gałka muszkatołowa ok. 10 dag mieszanki suszonych
Proste PotrawyRosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym podgotowuję samo mięso na wysokim ciśnieniu następnie otwieram szybkowar i dodaję wszystkie warzywa i przyprawy, zmieniam ciśnienie na niskie i gotuję do końca Wywar wychodzi bardzo aromatyczny, a dzięki cebulce, którą opiekam i dodaję(...)angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony świeża zielona pietruszka 2 l 500 ml wody makaron domowy Przygotowanie przygotuj makaron z przepisu Makaron domowy tradycyjny mięso umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy na powierzchnię wody przestaną wypływać zanieczyszczenia
Szybko Szybkowarokoło 10 suszonych moreli, 4 łyżki miodu, olej do obsmażenia. Marynata: 3 łyżki oleju, 4 goździki, 4 kulki ziela angielskiego, łyżka majeranku, 8 ziaren czarnego pieprzu, sól (wg uznania). Mięso z tego przepisu wychodzi aromatyczne, soczyste, rozpływające się w ustach oraz z delikatną nutą słodyczy, którą zyskuje dzięki zastosowaniu miodu podczas pieczenia. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jako danie obiadowe(...)zimno - jako wędlina na kanapki. Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nożem z długim, cienkim ostrzem, zrobić w środku mięsa dwa nacięcia. Następnie nacięcia należy poszerzyć za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka jednego z otworów włożyć śliwki, a do drugiego morele. Teraz należy przygotować marynatę. W moździerzu dokładnie rozetrzeć goździki, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Przesypać do miseczki
Świat Domowej Kuchniłyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w większą kostkę. Mięso kroimy w około 2-centymetrową kostkę. Pieczarki myjemy i osuszamy – takich małych pieczarek nie ma co obierać, wystarczy je dokładnie oczyści. Na patelnię wlewamy olej i podgrzewamy(...)olej wrzucamy mięso w 3-4 partiach i obsmażamy aż stanie się dobrze przyrumienione. Następnie przekładamy je do dużego garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę – możemy dodać łyżkę oleju jeśli patelnia jest sucha. Obsmażamy na średnim ogniu około 5 minut. Upieczoną cebulę przekładamy do mięsa. Włączamy ogień pod garnkiem z mięsem i cebulą. Gdy zacznie się podpiekać
Smaczna Stronazrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. PIZZA Z RESZTKAMI PIECZONEGO LUB GOTOWANEGO MIĘSA Pizza – to idealny sposob na powtórne wykorzystanie gotowanego lub pieczonego mięsa. Ten przepis wymyśliliśmy, żeby zagospodarować kurczaka z rosołu, ale w ten sposób można zapiec każdy kawałek mięsa jaki został(...)Świąt. Zapieczonena cienkim cieście gotowany nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie. JAMBALAYA Z RESZTKAMI Z MIĘSA Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz do niego wrzucić niemal wszystko co masz pod ręką, np. resztki mięsa ze świątecznego stołu, które dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Obowiązkowy są tylko ryż i warzywna „święta
Niedzielny kucharzGolonka peklowana pieczona w piwie Prawdziwy rarytas dla miłośników golonek wieprzowych. Mięso najpierw gotujemy do miękkości, następnie marynujemy w piwie, a na końcu podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości. Składniki: 4 golonki wieprzowe peklowane 1 pietruszka 1 marchew kawałek pora kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu(...)majeranku 1 łyżka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżka kminku 4 ząbki czosnku *** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny. Po tym czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy
Blog z Apetytemzimno. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a wcale nie jest trudna w wykonaniu. Polecam! PIECZEŃ SCHABOWA PRZEPIS TUTAJ Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! SAŁATKA Z TORTELLINI I PYSZNYM SOSEM PRZEPIS TUTAJ Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z makaronem tortellini, szynką, warzywami(...)się na talerzu. Idealna przekąska na przyjęcie! IMPREZOWA PRZEKĄSKA Z TORTILLI PRZEPIS TUTAJ Prosta i przepyszna przekąska, którą z pewnością pokochają wszyscy goście na przyjęciu. Rożki z tortilli faszerowane mięsem mielonym i warzywami oraz zapiekane z żółtym serem i podane z rewelacyjnym domowym sosem czosnkowym to danie, któremu ciężko się oprzeć! ODRYWANA PIZZA KWIATEK PRZEPIS TUTAJ Prosta domowa pizza
Blog z Apetytem