Duszony schab, duszona karkówka,to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso to nie wymaga dużo przygotowań a jedynie czasu. Czas spowoduje że kawałki karkówki zrobią się miękkie i delikatne, a dodatki nadadzą pyszny smak. Polecam Wam także: – schab w sosie – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka(...)wody – 2-3 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Plastry schabu karkowego dopraw solą i pieprzem, na następnie rozbij tłuczkiem. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i obtocz plastry mięsa w mące. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki i niski garnek. Rozgrzej w nim olej i obsmaż mięso aż się lekko zezłoci z każdej strony. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, dodaj do usmażonego
nietylkopasta.plPomysł na jutrzejszy obiad --makaron z mięsem mielonym z indyka , bekonem,szpinakiem w sosie pomidorowym. Łatwe i szybkie danie ,nie wymagające zdolności kulinarnych ;) U mnie w domu cieszy się bardzo dużym powodzeniem ;) Uwaga !!! Bardzo szybko znika ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę;) A teraz zapraszam ;) Składniki dla 4 osób: 🍽 500 g mięsa mielonego z indyka(...)łyżka papryki czerwonej mielonej 🍽 1 łyżka czosnku granulowanego 🍽 1 łyżka suszonej bazyli 🍽 1 kulka sera mozzarella 🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽 Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładam do miski,dodaję przyprawy. Mieszam dokładnie. Na patelni rozgrzewam olej,przekładam mięso, mieszam i smażę na rumiano. Szpinak siekam w paski,dodaję do mięsa. Cebulę oraz boczek również
Gotowanie PatkiMagda Gęsty, aromatyczny i z całą masą dobrych rzeczy gulasz to idealnie sycące danie. Długie duszenie mięsa w subtelnie słodkim, delikatnym piwie, bez grama goryczki, wydobywa z niego same najlepsze smaki. Alkohol wyparowuje, a pozostaje tylko jęczmienny posmak, intensywny kolor i rozpadające się kawałki mięsa. Do tego marchewka, groszek i ziemniaki – dodatki gotowane w całym tym sosie. Do takiego(...)szklanka mrożonego groszku 100g wędzonego boczku 500ml bulionu wołowego 500ml ciemnego piwa – użyłam Książęce Ciemne Łagodne sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki olej do smażenia Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w około 2-centymetrową kostkę. Boczek kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę. Przygotowujemy patelnię oraz garnek, w którym
Smaczna Stronapieprzu ½ sałaty lodowej lub pekińskiej 10 szt pomidorków koktajlowych ½ ogórka szklarniowego 2-3 łyżki cebulki prażonej Przygotowanie zapiekanki holenderskiej – Kapsalon Pokroić kurczaka na większe kawałki, obtoczyć mięso w przyprawie i 2 łyżkach oleju. Przygotować sosy: Sos 1: Wymieszać wszystkie składniki. Sos 2: Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać(...)usmażyć na oleju lub w piekarniku w żaroodpornym naczyniu (ja użyłam mrożonych frytek i piekłam je 15 min.w 200 stopnich) W międzyczasie podsmażyć mięso na patelni i przygotować sałatkę. Sałatę pokroić w niewielkie kawałki, pomidorki na połówki lub ćwiartki, a ogórka na małe kawałeczki. Frytki przełożyć do naczynia żaroodpornego
KuchniaWeDwoje.plpieczarek, kukurydzy, papryki i groszku. Taki gulasz świetnie smakuje, gdy jest podany z ugotowanym ryżem. Danie lekkie i aromatyczne w smaku. Polecam. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa z indyka, np. udźca 150 g pieczarek 1 szalotka 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek i papryka) zioła sycylijskie (mieszanka suszonych pomidorów, bazylii i natki(...)pietruszki) przyprawa do kurczaka sól, pieprz olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Szalotkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć szalotkę. Gdy lekko się zeszkli to zwiększyć ogień
UgotowaćBurrito to potrawa rodem z Meksyku, składa się z pszennej tortilli i pysznego farszu przygotowanego wg swoich upodobań kulinarnych. Tym razem podałam ją w wersji z mielonym mięsem, kukurydzą oraz awokado, specjalnie nie dodawałam czerwonej fasoli bo nie lubimy. Całość podpieczona na suchej patelni grillowej. Pyszna, pikantna i chrupiąca. Wystarczy wcześniej zrobić farsz a nadziewać przed samym(...)imprezę z przyjaciółmi. W następnej wersji zrobię ją z ryżem lub quinoa myślę, że też będzie pysznie J SKŁADNIKI: 8-10 placków pszennej tortilli ½ kg mięsa mielonego z szynki 25 dag ulubionej mieszanki warzywnej (meksykańska lub chinska) 1 duża cebula 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 1 awokado 15 dag żółtego ostrego sera
Wanilia i KardamonTaka rolada znakomicie sprawdzi się na domowym obiedzie jak i rodzinnych spotkaniach. Plusem takiego mięsa jest to, że może być podane na ciepło jak i na zimno. Gwarantuję gościom posmakuje! 1 podwójny filet z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Farsz: 3 garście świeżego szpinaku baby 1 por 2 ząbki czosnku 50 g sera feta(...)plastry żółtego sera gouda Sól Pieprz Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju rzepakowego Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Mięso układamy na kształt prostokąta. Szpinak oraz por przesmażamy na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szpinak i por muszą być miękkie. Doprawiamy solą
VioletoweKucharzenieJuż od jakiegoś czasu poszukiwałam dobrego opiekacza, który sprawdziłby się nie tylko przy obróbce termicznej mięsa. Myślałam o wszechstronnym sprzęcie nadającym się również do przygotowania nietuzinkowych gofrów, sandwichów, czy też różnych lekkich potraw. W zasadzie wychodzę z założenia, że jeśli coś jest do wszystkiego to nie nadaje się do niczego. Jednakże nie mogę sobie pozwolić na gromadzenie w swoim domu(...)razu zdecydowałam, że muszę go mieć. Opiekacz befsztyk-gofry posiadam już prawie 5 miesięcy i jestem naprawdę z niego zadowolona! Urządzenie to jest przeznaczone do pieczenia mięsa, a także gofrów z ciasta biszkoptowego i wytrawnego, warzyw oraz kanapek. Dzięki niemu można przygotować naprawdę mnóstwo lekkich, zdrowych i smacznych potraw, ponieważ zarówno mięso, jak i warzywa po takiej
Di gotujePasta z kurczaka i suszonych pomidorów – to przepis na bardzo pyszną pastę na kanapki i świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale także super się sprawdzi jako pasta na krakersy – i wtedy przemieni się w ekstra przekąskę na imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli macie już ugotowanego kurczaka, np. który został z rosołu(...)zajmuje mniej niż 5 minut! :) Polecam wypróbować ten przepis przy najbliższej okazji :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z kurczaka i suszonych pomidorów – Składniki: 300 g ugotowanego kurczaka (u mnie mięso z rosołu: udka i filety z piersi kurczak) 1 słoik suszonych pomidorów (150 g – waga pomidorów po odsączeniu) 2 łyżki oleju (zalewy) ze słoika z suszonymi pomidorami 1 czubata
Kulinarne Przebojedaniu obiadowym. Można je zaliczyć do tych szybkich w wykonaniu a i przygotowanie nie wymaga wielkiego nakładu czasu pracy. To trzech muszkieterów na talerzu! Gulasz składający się z mięsa kurczaka, pieczarek i pora. Składniki: * 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda) * 15-20 cm części pora * 25 dkg pieczarek * 150 ml śmietanki 30% * pieprz czarny mielony * sól ziołowa(...)albo zwykła sól * 1-2 łyżki masła Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso. Podsmażyłam na średnim ogniu. Jak już było obsmażone z każdej strony posoliłam. Pieczarki umyłam i pokroiłam w grubsze plastry. Dołożyłam do mięsa. To samo zrobiłam z porem, umyłam i pokroiłam w plastry
Pieprzyć z FantazjąDziś przychodzę do Was z pysznym i prostym daniem obiadowym - wieprzowiną w marchewce. Mięso miało zostać upieczone przez moją mamę, ale ja postanowiłam je ugotować w garnku próżniowym Happycall Vacuum Pot i zobaczyć jaka będzie różnica. Garnek ten otrzymałam od firmy Puregreen . Użyłam prostej marynaty, a do mięsa dodałam dużo marchewki i cebulę, tak by dodatkowo nie robić surówki(...)wieprzowiny 2 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 5-6 marchewek marynata staropolska (lub ulubione przyprawy) 3-4 łyżki oleju Mieszamy olej z marynatą i taką mieszanką dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny lub całą noc. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno. Na dno garnka wlewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek z cebulą i smażymy
Cynamonowe szczęścieChilli z mięsem mielonym i cukinią Pikantny i aromatyczny sos chilli z mięsem mielonym i warzywami. Świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do tortilli albo naleśników. Sos możemy także podać z ryżem lub makaronem jako danie obiadowe. Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej(...)smażenia przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, papryka mielona – słodka i ostra Świeża bazylia *** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor *** *** Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki oraz cukinię, mieszamy i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Wlewamy bulion, zagotowujemy
Blog z Apetytemzamiast świeżych pomidorów, użyliśmy pieczonych, bo o tej porze roku trudno o dobre pomidorki. Upieczone nabierają słodyczy i smaku. W sałatce są też: pieczona papryka, bakłażan oraz stek. Dodatek mięsa sprawia, że to letnie danie zmienia się w pełnowartościowy obiad. Przepis inspirowany blogiem myrecipes.com Składniki: 2 steki (polędwica, rostbef) 2 sałaty rzymskie 2 ciabaty lub kawałek bagietki 500 g różnych(...)Kiedy ostatnie warzywa trafią do pieca, porwij rękami ciabatty na kawałki (mniej więcej wielkości kęsa). Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na około 5 minut. Krok 3 Zrób steki. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej, zatem najlepiej wciągnąć je z lodówki na 30-40 minut przed przygotowaniem. Posól solidnie steki i popieprz, posyp suszonym czosnkiem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki
Niedzielny kucharzDelikatne pulpety z mięsa drobiowego w kremowym sosie serowym o intensywnym smaku - jak dla mnie obiad idealny ❤ Sos przygotowałam na bazie sera pleśniowego - gorgonzola, dzięki temu zyskał on wyrazisty i intensywny smak, a dodatkowo aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym(...)ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia) olej do smażenia Sos serowy: 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
Kuchnia MagdaLenySzybki pomysł na obiad... potrawka o smaku gołąbkowym z mięsem mielonym, białą kapustą i ryżem w sosie pomidorowym. Taka potrawka to świetna propozycja na wykorzystanie składników po wykonaniu gołąbków, np. mamy resztki kapusty, która nie nadaję się już do ich zawijania. Możemy ją także wykonać, gdy najdzie nas chętka na gołąbki, ale nie mamy ochoty lub czasu na ich zawijanie(...)łatwy sposób otrzymujemy smak gołąbkowy tylko w innej formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1/2 główki kapusty 200 g ryżu 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 500 ml soku pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy
Kuchnia MagdaLeny