Muszę przyznać, że uwielbiam mięso z indyka. Nie tylko świetnie smakuje ale ma też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad(...)świetnie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz węglowodanów w posiłku świetnie będzie pasować do tak przyrządzonego mięsa ryż, czy też różnego rodzaju makaron. Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet
Programista w kuchniCiasto owijamy folią i schładzamy w lodówce 30 minut. Pasztet: łopatkę i boczek kroimy w grubą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielski i liście laurowe i łyżeczkę soli. Wstawiamy na palnik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (około 1,5 godziny). Wyłączamy palnik(...)wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wątróbkę wyjmujemy, a mięso z wywarem odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do wystudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule i bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko dokładnie
Smak mojej kuchniprzyprawieniu i wykonaniu. Przeważnie żółtka dodaje do masy, a z białek ubijam pianę i dopiero mieszam z masą. Tym razem dodałam całe jajka. Zawsze pasztet drobiowy robię z mięsa z rosołu. Mięso obieram z kości i mrożę, a kiedy mam odpowiednią ilość to działam :) Możecie ugotować mięso specjalnie na pasztet. Najlepiej ćwiartki. Składniki: 850 g. mięsa drobiowego ugotowanego i obranego(...)ząbek czosnku 2 jajka 1 bułka pszenna 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1/2 papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej sól. pieprz Wykonanie: Mięso i warzywa miałam z rosołu, ale jeśli nie macie to trzeba je najpierw ugotować. Najlepiej sprawdzą się ćwiartki. Wątróbkę ugotować w wodzie lub w rosole. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso
Agusiowe smakołykijest niemiecki sauerkraut, które przy naszym bigosie wygląda jak ubogi krewny, no ale o naszym bigosie mało kto słyszał. Jeszcze bardziej niszowa potrawą jest kaalilaatikko –zapiekanka z kapusty, ryżu, mięsa, danie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi ze śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę(...)można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki masła 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj dwie szklanki wody. Wsyp do niej ryż. Przykryj i gotuj
Niedzielny kucharzDzień dobry :-) Już niedługo święta, leci ten czas szybciutko. Trzeba zastanowić się nad tym co będziemy robić. U mnie mąż zabrał się za próbowanie mięs, bo lubi na święta upiec takie własne, domowe. Pierwsze, które zrobił to schab, powiem Wam, że wyszedł rewelacyjnie. Mięso jest kruche i niezwykle aromatyczne, świetnie smakuje, no rewelacja. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe(...)plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekać. 2. Olej wymieszać z octem winnym, miodem, słodką papryka, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i połową papryczki chilli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego w którym będzie się piekło i polać przygotowaną marynatą, dodatkowo dobrze ją wetrzeć w mięso. Odstawić do lodówki na 3 godziny. 4. Po tym czasie mięso
kruche babeczkimielone gniazdka. Efekt końcowy cieszy wzrok i zaspokaja największy apetyt. Bardzo Wam polecam mięsne gniazdka z farszem pieczarkowym. Zapraszam Składniki na 4 duże gniazdka mielone: masa mięsna: 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 jajko 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw do mięsa, np. sól, pieprz, papryka, majeranek, czosnek granulowany 2 łyżki bułki tartej i sucha kajzerka, zalane mlekiem(...)podczas pieczenia wchłoną wilgoć z mięsa i zagęszczą je) Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule 50 g serka topionego sól i pieprz do smaku Jak przygotować mięsne gniazdka z farszem pieczarkowym? Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, namoczoną bułkę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok, a w między czasie przygotowujemy farsz. Oczyszczamy pieczarki, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe sól Sposób wykonania: Nóżki i golonkę dokładnie myjemy, jeśli jest potrzeba opalamy nad ogniem resztki włosków. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak aby przykrywała mięso) i stawiamy na ogniu. Gdy zacznie się powoli gotować dokładnie usuwamy szarą pianę. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około(...)godziny. Po tym czasie do wywaru wrzucamy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy całość aż warzywa zmiękną. Mięso i włoszczyznę odławiamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wywar przelewamy przez sitko. Dodajemy do niego poszatkowany bardzo drobno czosnek. Wystudzone mięso oddzielamy dokładnie od kości i drobno szatkujemy. Jedną marchewkę i jedną pietruszkę kroimy w drobną kostkę
Qchnia po prostuByły już kotlety z papryką, parówkami, pomidorami, fasolką czy kukurydzą, to i nadszedł czas na pieczarki. Uwielbiam pieczarki podsmażone, lekko podduszone, oddają cały swój smak, są świetnym dodatkiem do mięs uważam. Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku kotlety mielone z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek i – klasycznie – drobno posiekanej cebulki (można ją wcześniej podsmażyć, ja robię(...)marchwi, pora, rzodkiewki, cykorii, świeże sałaty, rozmaite mixy sałat… No możliwości i wybór jest:) Polecam, bo taki domowy, zwykły obiad okazuje się najlepszy! SMACZNEGO SKŁADNIKI: 750 g mięsa mielonego z indyka (ew. wołowe, wieprzowe, mix) 8 większych pieczarek 1 duża cebula 1 jajko ok. 1/3 szklanki wody, może być gazowana 1 łyżka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia
Zasmakuj Kuchninajlepszy faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze schab nie jest suchy jak wiór. Każdy lubi soczyste mięso z pysznym słodko- kwaśnym farszem z serem i owocami. Składniki: 1 kg schabu 15 plastrów wędzonego boczku Składniki na marynatę: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku(...)oliwek Składniki na farsz: garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek garść tartego żółtego sera Do pieczenia idealnie sie sprawdza ceramiczna brytfanna Ambition , którą dostalam od mojej tesciowej. Marynata: Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły. Włożyć do worka. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny. Farsz: Suszone śliwki kroimy na pół. Łączymy
Słodki ZakątekDelikatne mini klopsiki z mięsa indyczego w kremowym sosie czosnkowym. Sos czosnkowy jest bardzo aromatyczny i dość intensywny w smaku, a dodatek śmietanki kremówki sprawia, że łagodnieje i staje się aksamitny oraz kremowy. Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej(...)kompozycji składników, danie ma charakter i nie jest mdłe. Smakuje naprawdę wyjątkowo! P.S. A do tego jest dość tanie 😉 Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki
Kuchnia MagdaLenysposób gotowania, przyrządzania jedzenia. Nazwa pochodzi od słów: teri od przymiotnika błyszczący i yaki – grilować, gotować. Teriyaki wywodzi się z Japonii, gdzie wykorzystywane jest głównie do przyrządzania ryb, rzadziej mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem. Daleko pada kopia od oryginału W wersji oryginalnej metoda polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym(...)naszej wersji oprócz kurczaka są upieczone na czarno papryki – dla koloru i zdrowia. Użyliśmy polędwiczek drobiowych, bo są delikatne i szybko się smażą standardowo stosuje się natomiast mięso z udek. Zamiast nich możecie wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. W sklepie możecie kupić gotowy sos teriyaki, ale akurat do tego dania nie jest on potrzebny. Składniki: 500 g polędwiczek
Niedzielny kucharzPieczeń z szynki i ciemny sos pieczeniowy , obiad doskonały Szynka to bardzo smaczny kąsek , ale też bardzo trudne mięso . Łatwo spitolić to naprawdę genialne mięsko. Pieczeń z szynki wielu kojarzy się z czymś suchym , wiórowatym … generalnie katorga na babcinym , niedzielnym obiedzie . Nie musi tak być . Jak tego dokonać , żeby wydobyć z tego mięsa to co najlepsze , czyli zrobić soczystą(...)pieczenia Szynkę oczyszczamy z wszelkich farfocli i innych zbędnych , nie apetycznych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacieramy solą , pieprzem , miodem i czosnkiem , zostawiamy na dzień w lodówce . Drugiego dnia , obsmażmy mięso na smalcu wieprzowym , żeby zamknąć w nim soki , co sprawi że będzie soczysta . Po czym umieszczamy mięso w woreczku do pieczenia , razem z posiekaną cebulą i sosem worcester i, ciemny
Ogrodnik w podróżyPyszny pomysł na domowy obiad. Uwielbiam robić wszelkiego rodzaju rolady z ciekawym wnętrzem. Tak podane mięso będzie pięknie prezentowało się na domowych imprezach. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany 100 g wędzonego boczku w plastrach ½ główki brokułu 50 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do skropienia Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej(...)wodzie. Odcedzamy. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso układamy na kształt prostokąta. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Na mięsie układamy połowę wędzonego boczku, starty żółty ser oraz rozgnieciony brokuł. Brokuł przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Na wierchu rozkładamy plastry boczku. Roladkę układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem. Folię
VioletoweKucharzenieBardzo fajnie wygląda i smakuje. Proste do serwowania, tylko pokroić na kawałki i podawać. Sos bardzo dobry, polecam. Przygotowanie mięsa – mięso mielone włożyć do miski. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Trochę cebulki odłożyć około 1/3 ilości, a pozostałą dodać do mięsa razem z majerankiem, pieprzem, papryką ostrą lub słodką, jajkiem. Dokładnie wymieszać i doprawić solą. Przygotowanie kapusty – kapusta(...)gotowania. Wodę osolić do smaku. Faszerowanie – kapustę po obgotowaniu położyć na sitku górą do dołu. Musimy się pozbyć wody. Włożyć kapustę do małej miski i delikatnie rozchylić liście. Mięso mielone wkładać między liście. Na koniec lekko zdusić kapustę, wkładając ją między dwie dłonie. W ten sposób rozprowadzimy głębiej i równomierniej mięso. Owinąć kapustę sznurkiem. Na patelnię wlać odrobinę oleju
Kuchnia Pokoleń