mięso - 63110 przepisów (strona:269/4208)

Pierś kurczaka pieczona z cukinią. Odchudzamy. 298

jednoblachowych (wiem, że nie ma takiego słowa, ale kiedyś tak wymyśliłam i bardzo mi się podoba ;) Najważniejsze, żeby było smacznie, a przygotowania i gotowanie wymagały dużych nakładów czasu. Upieczone mięso i warzywa można podać z ryżem, kuskusem albo bagietką.  Ja wybieram opcję mniej kaloryczną, czyli bez węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup albo jogurt z ziołami. Składniki: 2 podwójne piersi(...)kurczaka przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na pół. Dodać pokrojony drobno czosnek, chili, mieszankę curry, 1,5 łyżeczki soli i łyżkę oleju. Dokładnie wymieszać, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Odstawić mięso na 1/2 godziny (jeśli jest upalny dzień, wstawić mięso do lodówki, ale 15 minut przed pieczeniem wystawić na blat kuchenny). Cukinie pokroić na 1 cm plasterki. Marchewki obrać

Codziennik Kuchenny
Strogonow 157

kiszone 2 płaskie łyżki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 liście laurowe 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego 2,5 litra wody Jak przygotować strogonowa z mięsem wołowym i warzywami . Mięso wołowe pokroić w średniej wielkości kostkę, włożyć do garnka. Smażyć bez tłuszczu na dużym ogniu przez 4-5 minut do momentu, aż sok odparuje i mięso(...)godziny. Po 1,5 godziny do gotujących się składników dodać pokrojone w plastry kiełbaski frankfurterki, pokrojoną w średniej wielkości paski paprykę czerwoną oraz pieprz. Kontynuować gotowanie do momentu, aż mięso wołowe będzie miękkie. Kiedy mięso jest już miękkie dodać sól. W kubeczku wymieszać 0,5 litra wody z mąką ziemniaczaną i przecierem pomidorowym. Zalać składniki w garnku. Zagotować i kontynuować

mecooks
Klopsiki w kremowym sosie porowym 346

porem. Danie możemy podać z makaronem, ryżem lub duszonymi ziemniaczkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach!     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały(...)pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia   *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron

Blog z Apetytem
"Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" 164

przygotowania potrawy. Tym razem mam dla Was recenzję najnowszej pozycji z tej serii czyli "Domowe wyroby". W książce znajdziemy tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Mamy tutaj mięsa i wędliny które spokojnie przygotujemy w domu. Jak wiemy, takie zrobione właśnie przez siebie są o wiele zdrowsze niż te sklepowe i na pewno smaczniejsze. Można je doprawić pod siebie(...)książka to zbiór takich przepisów. Zaczyna się od wędzonek i znajdziemy tutaj różnego rodzaju mięsa i ryby takie jak makrela, halibut, śledzie, pstrąg i inne. Kolejne są pasztety i smarowidła do kanapek gdzie znajdziemy przepisy na różne pasztety, pasty i terriny. Pieczenie na ciepło i zimno to pieczone schaby, szynka, karkówka czy mostek. Rolady i pieczenie oj tutaj kolorowe

kruche babeczki
Schab pieczony 120

Kiedyś piekło się  schab  wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 1 – 2 ząbki czosnku, 2 goździki, 10 – 12 ziaren(...)pieprzu czarnego, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka tymianku, sól, Czosnek rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyparwy sól (około 1 łyżki) wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby odpoczął. Dopiero po tym czasie

królestwo garów
Stir-Fry z sosem z mango 107

Stir-Fry z sosem z mango Smażony makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i pysznym sosem z mango. Szybkie i pyszne danie, takie po które chce się wracać. 500 g Mięsa z kurczaka 1 Cukinia 1 Papryka czerwona 250 g Groszku cukrowego 1 Duża szalotka 2 cm Kawałek imbiru 3 ząbki Czosnku 1/2 cup Pokrojonego w kostkę mango 1 Limonka(...)smaku) Olej kokosowy (do smażenia) Przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu skracając czas o 1/3. Przygotowujemy wszystkie składniki ponieważ gdy zaczniemy smażenie nie będzie czasu na krojenie. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, cukinie, paprykę i imbir kroimy w cienkie paski, szalotkę w pół księżyce, czosnek w kostkę lub przeciskamy przez praskę. W naczyniu blendera

Oslov.
Grillowany Schab z kością 135

Schab z kością Jeżeli macie już dosyć karkówki i kaszanki z grilla to na zakończenie sezonu mam dla Was petardę! Grillowany schab z kością w przepysznej marynacie dzięki której mięso jest soczyste i kruche. Sprawi, że nie będziecie mogli się doczekać kolejnego lata i z utęsknieniem będziecie patrzeć w kierunku rusztu stojącego w piwnicy lub na balkonie. Ale nie martwcie(...)pieprzu Podziel schab na kotlety rozcinając go pomiędzy poszczególnymi żebrami. Cebulę obierz i starkuj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem z resztą składników marynaty. Dodaj marynatę do mięsa i dobrze wmasuj. Odstaw na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc dzięki czemu mięso będzie kruche. Grilluj mięso po około 6 minut na stronę (ja grilluję najpierw

Oslov.
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami 288

dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne i pożywne danie.    Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami - Składniki: ok. 1000 g mięsa wieprzowego 4 duże ząbki czosnku 5 liści laurowych ok. 7 kuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) ok. 3 szklanki wody olej przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek(...)tymianek ma j eranek sól   ok. 600 g pieczarek 2 duże cebule ok. 2 łyżki masła  Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami - Sposób przygotowania: Umyte i osuszone mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam

Słodka Strona
Beouf Stroganow. Strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi. 155

klasykę wypada znać. To prosta w przygotowaniu potrawa. Szlachetności nadają jej składniki, najlepszej jakości. Nie należy żałować pieniędzy na wołowinę dobrej jakości, bo istotą tej potrawy jest kruche, delikatne mięso. Beouf Stroganow, podaje się z pieczywem. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej (lub wołowiny na pieczeń) 0,5 kg pieczarek 2 cebule 4-5 ogórków kiszonych 3-4 łyżki musztardy (Dijon(...)sarepskiej) 100 g kwaśnej śmietany (w oryginalnym przepisie 200 g) 2 szkl. bulionu wołowego 1-2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa sól, pieprz, chili do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wołowinę pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć krótko na oleju (na mocno rozgrzanej patelni). Obsmażone mięso przełożyć do miski. Na tej samej patelni smażyć cebulę, pokrojoną w półplasterki. Następnie dodać

Codziennik Kuchenny
Tatar z łososia – w japońskim stylu 151

które zamawia zawsze. Nie inaczej jest z nami – w każdym naszym zamówieniu musi znaleźć się sushi z ogórkiem i pikantnym tatarem z łososia. Oboje w domu jesteśmy fanami surowego mięsa i surowych ryb, a tatar przygotowany ze świeżego łososia to nasz zdecydowany faworyt. Kilkukrotnie próbowałam odtworzyć w domu jego smak i w końcu mi się udało. Nasza „suszarnia” tatar(...)łososia nie potrzeba nic więcej, ale nie wcale nie musicie kurczowo trzymać się japońskiej sztuki kulinarnej – ten rybny tatar równie dobrze smakuje na grzankach przygotowanych z francuskiej bagietki. Jakie mięso wykorzystać do tatara? Jemy je surowe, więc musi być bezwzględnie najświeższe i jak najlepsze – mięso sprzedawane w markecie na tackach nie nadaje się do jedzenia na surowo! Wybieram dzikiego

Karo in the Kitchen
Czwartek: Polędwiczka adobo 132

Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie spotkacie adobo i wszędzie powiedzą Wam, że jest to od wieków lokalna przyprawa i sposób traktowania mięsa. Filipińczycy przekonują, że jeszcze przed najazdem Hiszpanów autochtoni konserwowali w ten sposób mięso. To samo można usłyszeć od Portorykańczyków, choć wieprzowina i kurczaki pojawiły się tu dopiero wraz z hiszpańskimi(...)adobo” pochodzi od hiszpańskiego „adobar” – marynować. Jest to mieszanka ostrych przypraw, ziół i czosnku oraz wina lub octu. W przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna

Niedzielny kucharz
Zapiekane warzywa z mozzarellą i mielonym mięsem z indyka :) 177

słodka i ostra z Hiszpanii, kurkuma z Indii czy tymianek z Polski. I właśnie z udziałem jednorodnych przypraw Knorr przygotowałam poniższe danie, czyli zapiekane warzywa z mozzarellą i mielonym mięsem z indyka. Całość wyszła przepyszna, aromatyczna, wg mnie idealnie dopracowana w smaku 😁  Składniki (3-4 porcje): 4 średnie ziemniaki 1/2 małej dyni Hokkaido  1/2 papryki czerwonej(...)soli  przyprawy do warzyw: 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka tymianku,  400 g mięsa mielonego z indykiem  sól wg preferencji, w zależności czy mięso jest już solone czy nie  przyprawy do mięsa: 1/3 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki

Zdrowie na języku :P
ZAPIEKANA WARZYWNA Z MIELONYM 144

Zapraszam na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, szpinakiem i cukinią z mięsem mielonym . Lubicie? Ja bardzo :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:   1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia(...)garscie szpinaku świeżego sól i pieprz do smaku przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia 200 ml jogurtu naturalnego 20 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki myję, obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie, tak by były lekko twarde.  Odcedzamy.  Na patelni smażę na łyżeczce oleju mięso mielone, doprawiam.  Cukinię obieram i kroję

Gotowanie Patki
EKSPRESOWA ZAPIEKANKA RYŻOWA Z INDYKIEM I CUKINIĄ 104

Składniki: (na 2 porcje) - pierś z indyka (200 g) - ryż biały (100 g) - cukinia (150 g) - jajo - 1 szt. - przyprawy: sól himalajska, pieprz, przyprawa ziołowa do mięsa drobiowego Wykonanie: 1. Ryż ugotować. 2. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznana (u mnie: sól himalajska, przyprawa do drobiu) mięso wyłożyć na patelnię, podlać odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki) i podduszać chwile(...)przykryciem. 3. Cukinię pokroić w ćwiartki, dodać do mięsa, podduszać jeszcze chwilę (podlewać wodą w razie potrzeby) 4. Ugotowany ryż i gotowe mięso z cukinią odstawić do ostygnięcia. 5. Ostudzony ryż, mięso i cukinię wymieszać razem z dodatkiem jajka. 6. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika. 7. Piec.... Upsss... nie patrzyłam na czas

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 144

Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy, na pieczywie i herbatnikach kończąc. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze, w tym niezbędne dla organizmu mikro- i makroelementy oraz zapobiega uwalnianiu aromatów. Pisałam już o tym na blogu(...)próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje i uniknąć marnotrawienia jedzenia. Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają Przyrządzanie potraw metodą sous vide

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania