mięso - 63110 przepisów (strona:276/4208)

Makaron z mięsem mielonym i kapustą 204

Makaron z kapustą i mięsem mielonym to moja dzisiejsza propozycja na  pyszny obiad. Przepis jest banalnie łatwy i szybki do zrobienia,  a danie smaczne i bardzo sycące. Polecam :)  Składniki: mała główka białej kapusty 600 g mięsa mielonego 300 g makaronu 2 cebule 3 ząbki czosnku olej do smażenia kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umyć(...)poszatkować. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić kapustę, podsmażyć. Następnie podlać wodą, dusić aż kapusta będzie miękka.   Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso mielone. Całość razem smażymy, aż mięso nabierze ładnego brązowego koloru. W miedzy czasie ugotować makaron al dente w  lekko osolonej wodzie, odcedzić. Do kapusty przełożyć  mięso oraz makaron

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 187

Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 1 kg kapusty kiszonej 3 cebule 3 marchewki 2 pietruszki nieduży kawałek selera 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe pierz ziołowy mielony sól Ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 3 łyżki oleju około 300 ml gorącej, przegotowanej wody sól Sposób przygotowania: Do garnka(...)wkładamy mięso, marchewki, pietruszki, seler i 1 cebulę. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listki laurowe oraz sól. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Kapustę gotujemy w oddzielnym garnku przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli ma mało soku to podlewamy ją odrobiną wody.  Następnie kapustę schładzamy, odsączamy sok i szatkujemy na małe kawałki

Qchnia po prostu
Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 218

duchu tej filozofii staram się przetwarzać żywność, która nie została zjedzona np. z makaronu przygotowuję sałatkę lub zapiekankę, chleb mielę na bułkę tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja użyłam resztek(...)kurczaka oraz indyka) 3 duże cebule oliwa sól, pieprz sezam do posypania Ugotowane mięso odziel od kości, przełóż do malaksera i rozdrabniaj aż do uzyskania jednolitej masy. Cebulę obierz, pokrój dość drobno i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zrumieni, dodaj ją do mięsa, całość przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Na blacie rozłóż ciasto frncuskie. Na jego krótszy

365 dni dookoła kuchni
Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki 248

Kiedyś na weselach w czasach PRL-u, był wręcz obowiązkowy Przepisów na niego jest sporo , jak na bigos , czy gołąbki , aczkolwiek podstawa, jest zawsze ta sama , czyli rodzynki i mięso z rosołu , niektórzy ,dorzucają ,agrest z kompotu .. co dom, to nieco inaczej Bardzo lubię tą potrawę i uważam , że powinno się ją propagować , może nie przyrządzam jej zbyt często(...)dzisiaj nieco inne smaki No ale jednak, przynajmniej kilka razy w roku, być musi Dzisiaj był rosół ( no w końcu niedziela , więc czasem trzeba, tradycji dać upust ) , a mięsa z rosołu ,normalnie u mnie nikt nie tyka , więc czemu nie .. był też ryż z białym sosem..mniam Składniki : Kurczak z rosołu ( gotowane kawałki mięsa , można bez skóry ) około

Ogrodnik w podróży
Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów 173

zbyt mało intensywny Przygotowanie: grzyby zalej wodą w miseczce i zostaw na ok godzinę, do czasu aż grzyby będą miękkie, nie wylewaj wody po grzybach, wykorzystasz je do przepisu mięso umyj i osusz rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso na rumiano z każdej strony w garnku na dnie połóż ziele angielskie, liść laurowy, na to połóż usmażone mięso cebulę(...)obierz i pokrój w dowolny, ulubiony sposób, obsmaż na patelni, na której wcześniej smażone było mięso, przełóż do garnka z mięsem czosnek obierz, posiekaj, dodaj do garnka zawartość garnka zalej wodą grzybów dodaj do garnka grzyby woda powinna lekko zakrywać wszystkie składniki w garnku duś wszystko razem na małym ogniu około godziny przed końcem duszenia, dopraw solą i pieprzem ( ewentualnie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Casserole z kurczakiem 210

propozycja mięsna, dawno u mnie takowej nie było. Szybka i smaczna, do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna również wtedy, gdy dzień wcześniej jedliście rosół ale na mięso zabrakło chętnych. Bo podstawą dania jest ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Możesz zatem wykorzystać to, które już masz lub ugotować je z warzywami (jak na rosół), specjalnie na potrzeby Twojego dania(...)oraz naprawdę piękny kolor emalii. Idealnie mieści się w piekarniku, dobrze utrzymuje ciepło serwowanej potrawy a do tego ładnie prezentuje się na stole. Całość na duży plus. :) Składniki: gotowane mięso drobiowe (najlepiej cała pierś)  2 puszki pomidorów kilka pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki czerwonego wina 2 kule mozarelli bułka tarta oregano cukier pieprz

Garniec Magalie
Schab dojrzewający 214

główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany • majeranek, słodka papryka, • podkolanówki pończochowe 2 sztuki Sposób przygotowania: Schab umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je. Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 16 godzin Po tym czasie(...)schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego cukru, osusz. Mięso znów umieść w naczyniu i obtocz w soli. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby wyjmij z lodówki. Mięso umyj z soli, osusz, obtocz dokładnie w przyprawach i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu mięso w przyprawach wyjmij z lodówki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Mielonka w słoiku, z galaretką 245

Aromatyczna mielonka  z galaretką, świeży chlebek, pomidorek - dla mnie kolacja idealna. Zamykamy mięso w słoikach i otwieramy, gdy mamy na nie ochotę. Pysznie i wygodnie. Tłusty boczek dodaje się, aby mielonka nie była sucha. Jeśli nie macie dostępu do tłustego boczku, zamieńcie proporcje. Dajcie 0,4 kg łopatki i 0,6 kg boczku. Składniki (5 słoiczków(...)płaskie łyżeczki majeranku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych  (polecam Skworcu ) 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 300 ml zimnej wody Wykonanie: Mięso mielimy w maszynce. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy rękoma 5 minut. Masę mięsną wkładamy do słoików, do 3/4 ich wysokości. Mięso mocno uklepujemy. Słoiczki zakręcamy i ustawiamy

Smak mojego domu
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie maślano śmietankowym 155

świetnym pomysłem na obiad jak i kolację. Atutem tego dania jest maślano śmietankowy sos oraz pieczone ziemniaczki. Danie wyszło rewelacyjne w smaku! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 4 łyżki natki pietruszki 6 suszonych pomidorów z oleju 100 g sera feta 2 plastry żółtego sera Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1,5 szklanki rosołu(...)bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% Liść lubczyku Sól Pieprz Pieczone ziemniaczki: 5 dużych ziemniaków Przyprawa do ziemniaków Słodka czerwona papryka Sól Liść lubczyku 3 łyżki oliwy z oliwek Mięso: Filet z piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki

VioletoweKucharzenie
Szwedzka zupa grochowa 203

temu później szybko się ugotuje. Po tym czasie groch odcedzić i odstawić. W dużym garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim pokrojoną w półplasterki cebule. Gdy cebula zmięknie, dodać mięso i chwile je smażyć z każdej strony, aż się przyrumieni.  Zalać wodą - tak aby pokryła mięso (około 2 litrów), zagotować i  gotować na małym ogniu przez około godzinę(...)Dodać namoczony groch, liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach, tymianek i majeranek. Przykryć i powoli gotować przez kolejną godzinę, lub do czasu aż groch będzie miękki, a mięso będzie się rozpadać.  Mięso wyłowić z zupy, jeżeli używaliście mięsa z kością, to oddzielić je od kości, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić z powrotem do zupy.  Zupę w razie

Codzienne Gotowanie
3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) 193

Dobrze przygotowana marynata decyduje o smaku mięsa oraz sprawia, że szybko kruszeje, przez co skraca się czas pieczenia. Odpowiednio dobrany zestaw przypraw, warzyw i dodatków to gwarancja kulinarnego sukcesu. Drugim elementem jest czas marynowania. Przeważnie trwa on od 12 do 24 godzin, jednak istnieje sposób na znaczne skrócenie tego czasu dzięki czemu nasze ulubione skrzydełka przygotujemy bardzo szybko. Jaki? Polecam(...)dosłownie do kilku minut. Tym samym dania, które dotychczas wydawały się Wam czasochłonne będziecie mogli przygotować w o wiele krótszym czasie. Poniżej znajdziecie 3 pomysły na pyszne marynaty do mięs oraz wskazówki na ich przygotowanie. 3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) W moim domu królują przede wszystkim dania z drobiem. Dobrze zamarynowany kurczak, to podstawa sukcesu

Słodkie okruszki
Confit z kaczki w oleju rzepakowym 209

Dzisiaj przepis na kaczkę. I to nie byle jaki bo na confit z kaczki w oleju rzepakowym. Przygotowując ją tą metodą uzyskacie wyjątkowo soczyste i delikatne mięso. Konfitowanie to metoda długiego i wolnego gotowanie/pieczenia mięsa w tłuszczu w niskiej temperaturze. Jest to stary sposób, pochodzący z kuchni francuskiej na konserwowanie mięsa. Wbrew pozorom pomimo gotowania w dużej ilości tłuszczu mięso(...)nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy solą. Porządnie rozgrzewamy patelnię, układamy na niej nogi kaczki skórą w dół i smażymy je kilka minut do zezłocenia. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie/żarodpornym naczyniu, tak aby leżały koło siebie i tworzyły jedną warstwę. Zalewamy je tłuszczem, który wytopił się ze smażenia. Następnie uzupełniamy olejem tak aby olej przykrył

PatiGotuje
Wieprzowina w sosie z pieczarkami 182

Proponuję coś dobrego na pyszny obiad lub na smaczną kolację. Mięso ~500 g, pieczarki 500 g, śmietana 12%-18% kwaśna 200 -300 g, musztarda 1 łyżka, cebula 3 szt., czosnek 5 ząbków, smalec pół kostki 100 g, przyprawa do mięsa 1 płaska łyżka. Mięso kroimy w kostkę 1x1cm, pieczarki na 4, cebulę w piórka, a czosnek drobno... Mięso przyprawiamy(...)smaku  łyżką przyprawy do mięsa lub solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso z każdej strony do uzyskania "złotego koloru"  ...potem dodajemy cebulę i czosnek. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem 3-5 min. do zeszklenia się cebuli. -- Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, podlewamy trochę wodą i dalej dusimy 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy

chleba naszego
Musaka 153

które robimy. Tym razem padło na musakę. Wyszła pyszna, bardzo nam smakowała. Mogę Wam ją spokojnie polecić, jak nie jedliście, to koniecznie wypróbujcie :-) Miłego dnia :-) Warstwa mięsna: 600 g mięsa mielonego (wołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego 2 cebule 2 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego (ja dałam passatę) 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego(...)stron. 2. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Smażymy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone. 3. W trakcie smażenia mięso mieszamy i rozdzielamy na mniejsze kawałki. Kiedy będzie podsmażone, wlewamy wino, pomidory (passatę) i koncentrat. Doprawiamy miodem, pieprzem, oregano i cynamonem. Gotujemy 15-20 minut

kruche babeczki
Pierogi z kaczką 253

tradycyjnej kuchni polskiej jest wiele rozwiązań umożliwiających zrobienie pełnego obiadu i wykorzystanie wszystkich składników. Podstawą bardzo często jest rosół. Mamy wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, jarzynową sałatkę którą zrobimy z warzyw. Dziś taki własnie pomysł, bazujących na rosole z kaczki który będzie doskonały na pierwsze danie. Z kaczki ugotowanej w rosole oraz z warzyw zrobicie natomiast pyszny farsz(...)kaczki . Ja pokazuję Ci dużą ilość pierogów które przygotowałam z całej kaczki, możesz jednak zmniejszyć ilość i ugotować połowę kaczki lub same kacze nogi. Po ugotowaniu rosołu wyjmij mięso i zostaw na 5-10 minut aby wystygło. Teraz obierz kaczkę z mięsa, zostawiając z mięsem także część lub całą kaczą skórę z tłuszczykiem. Dzięki temu farsz będzie bardziej wilgotny. Mięso

nietylkopasta.pl