mięsa wołowego mielonego -duża cebula -jajko -sos sojowy ciemny -pieprz -sól -patyczki do szaszłyków Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, pieprz i odrobinę soli. Wyrabiamy mięso na gładką pulchną masę. Można dodać trochę zimnej przegotowanej wody w trakcie wyrabiania co da nam aksamitną konsystencje mięsa. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne(...)miejsce co najmniej na godzinę. W tym czasie patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie co zapobiegnie zapaleniu się patyczków na grillu. Gotowe mięso formujemy na kształt cienkiego wrzeciona i nadziewamy na patyczki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i odwracamy delikatnie podważając łopatką dopiero jak się przyrumieni od spodu
Kulinarne przemysleniaBardzo lubię mięso z udek kurczaka. Całe szczęście, że w sklepach można kupić już takie oddzielone od kości. Przyznam się, że samo oddzielanie mięsa jest pracochłonne i trzeba bardzo uważać, aby go nie poprzecinać nożem. Takie mięso możemy podawać w postaci roladek, z sosami, jak również pieczone w ziołach. Ja dzisiaj proponuję w postaci roladek duszonych z porami(...)jabłkiem. Składniki: -4 porcje mięsa z udek bez kości -4 plastry wędzonego boczku -2 duże pory ( biała część ) -1 jabłko -200 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego -4 łyżeczki musztardy francuskiej -5 dag masła - opcjonalnie łyżeczka mąki kartoflanej -łyżeczka cukru -pieprz i sól do smaku Mięso z udek dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem. Każdy kawałek posmarować musztardą
Kulinarne przemyslenianajlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie(...)gęsiego 1 łyżka oleju Grzyby połamać na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny, a następnie ugotować (ok 20 minut), odcedzić, wywar zachować. Boczek pokroić w większą kostkę. Mięso pokroić w kawałki (ok 2cm), kiełbasę w półtalarki. Boczek zrumienić na patelni, przełożyć do głębokiego szerokiego garnka (najlepiej żeliwnego). Cebulę zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni
Obiad gotowyZapiekanka na wzór słynnej sałatki kebab-gyros. Mięso z warzywami i ryżem to świetny pomysł na obiad lub późny posiłek mimo tego że, trochę kalorii w sobie ma. Ta pyszna zapiekanka gości u mnie co najmniej dwa razy w miesiącu, cudownie pachnie i tak samo smakuje. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni! Składniki: Składniki(...)ryżu basmati w torebkach ½ kg mięsa z kurczaka ( pierś, lub uda bez skóry i kości) ½ małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 25 dag sera cheddar lub gouda 2 łyżki oliwy Przyprawa kebab gyros Pieprz do smaku Ketchup do posmarowania Majonez do posmarowania Sposób przygotowania: Ryż gotuję na sypko w osolonym wrzątku, odcedzam
Wanilia i KardamonŻeberka to rodzaj mięsa, który bardzo lubię. Sos na bazie żeberek nie ma sobie równych. Fakt, może i są kaloryczne i tłuste. Ale ich smak wynagradza wszystko, nawet dodatkowe kilogramy. Żeberka można podawać w panierce czy w śmietanowym sosie . Tym razem jednak zachciało mi się czegoś bardziej tradycyjnego. Duszone żeberka z cebulą i czosnkiem- idealne nie tylko na niedzielny(...)pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Przekładamy do mięsa. Wlewamy 4-5 szklanek wody (tak żeby mięso było przykryte). Dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso stanie się miękkie. Wyciągamy mięso. Sos zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Pobite gary Barbaryprzepisu jest to, że nie zawiera on aż tyle składników. Wołowina w sosie słodko kwaśnym jest mimo wszystko bardzo aromatyczna i smaczna. Delikatny w smaku sos fantastycznie podkreśla smak mięsa. Do tego dania potrzebna jest wołowina dobrej jakości, pokrojona na bardzo cienkie paski. Obtoczone mięso w kukurydzianej skrobii smażę krótko w wysokiej temperaturze. Mięso jest miękkie i soczyste. Wołowina lubi(...)wszystkie składniki są gotowe do smażenia. To danie podaję na talerzu prosto z patelni. Smakuje wtedy najlepiej. Wołowina koniecznie musi być krótko smażona inaczej nieprzyjemnie stwardnieje. Do woka wrzucam mięso partiami, olej zachowuje temperaturę a mięso jest miękkie i chrupiące. Solę je dopiero po usmażeniu. Sos doprawiam tak aby podkreślić smak wołowiny. Wołowina stir fry w sosie Składniki: 4 porcje
codojedzeniakuchnia - Pytanie brzmi, czy wygra z ekonomią? Na pewnych płaszczyznach na pewno. Ludzie są skłonni zapłacić więcej, za rzecz znacznie lepiej przygotowaną. Oczywiście ci, którzy mają czym zapłacić :) sztuczne mięso - Nie, to nie jest triumf moralności, to czerwona lampka, która mówi nam, że mięso się kończy. Co nie powinno nikogo dziwić zważywszy, że więcej w nie wkładamy niż wyciągamy. Najbardziej(...)popularny zamiennik mięsa tj. białko pszeniczne starł się niestety z teorią glutenu, której twórca sam się z niej wycofał, ale mimo to idzie łeb w łeb z białkiem sojowym. gofry - chodzi tu o wytrawny dodatek, nie jako bazę do deseru. Od jakiegoś czasu modny za oceanem, zaraz po tym w zachodniej Europie. Widziałem go już w Europie Środkowo-Wschodniej kiedy
Kryzysowa Książka Kucharskaobowiązkowo śląskie kluski i modro kapusta po prostu inaczej być nie może, to jest trio doskonałe. Polecam bo jest pysznie. Składniki: 1 kg mięsa wołowego 300 g surowego wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 cebule 4 ogórki kiszone 2 liście laurowe 4-5 ziarnen ziela angielskiego smalec/olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić(...)plastry, każdy rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, uważając by nie podziurawić mięsa. Mięso posolić, popieprzyć z dwóch stron. Boczek, kiełbasę, ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać. Każdy plaster posmarować z jednej strony musztardą. Na tak przygotowane mięso nałożyć nasz farsz. Mięso ciasno zwinąć i zawiązać nitką. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć
magiczna kuchnia Kasisiekanej natki pietruszki Wykonanie: Pierś kroimy na niewielkie kawałki, o grubości około 1 cm. Każdy kawałek z obu stron: solimy, posypujemy pieprzem kolorowym i majerankiem. Tak przygotowane mięso podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Mięso podsmażamy krótko, tylko do lekkiego zarumienienia - około 3 minuty. Mięso na patelnię wrzucamy w 2 partiach. Zbyt duża ilość mięsa(...)patelni sprawiłaby, że nie podsmażałoby się, tylko puszczało sok. Podsmażone mięso odkładamy na talerzyk. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją, dolewamy trochę oliwy i podsmażamy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2 minuty. Śmietanę mieszamy z musztardą. Sos doprawiamy kolorowym pieprzem. Do cebuli wlewamy sos śmietanowo - musztardowy oraz
Smak mojego domukrwi i kości”. Przyznaję się, że od czasu do czasu robię coś mięsnego (tylko indyk lub jakaś ryba). Ale staram się pomimo wszystko, aby w mojej kuchni było mięsa jak najmniej. Dlaczego? Są dwa powody. Po pierwsze, szkoda mi po prostu zwierząt… uważam, że w dzisiejszym świecie napędzonym konsumpcjonizmem tak, że bardziej się nie da, idea ograniczania popytu(...)mięso jest bardzo istotna. Po drugie, uważam że mięso obecnie jest bardzo słabej jakości… To nie jest tak, że zawsze jadłam tak jak teraz. Dorastałam w rodzinie „obiad bez mięsa nie istnieje”, więc można powiedzieć, że zupełnie zmieniłam swoje podejście do jedzenia. Mój brat został weganem i na pewno miało na mnie wpływ to, że ktoś
rabarbarowopodłużna czerwona papryka 1 średnia cebula ziele angielskie kilka ziarenek pieprzu sól liście laurowe pęczek kolendry harissa i ostra papryka w płatkach do doprawienia przygotowanie Przed gotowaniem można mięso pokroić w kostkę, ja gotowałam w całości, kroiłam już po ugotowaniu. Mięso ułożyć w garnku, zalać zimną wodą (ok 1,2 l) tak aby było lekko zakryte, dodać liść(...)laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, zagotować i gotować na małym ogniu do miękkości. Można użyć szybkowaru. Mięso wyjąć, rosół odcedzić, doprawić solą. Przygotować warzywa: ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w poprzeczne paski. W garnku z grubym dnem ułożyć warstwami: ziemniaki, mięso pokrojone w duże kawałki, plasterki cebuli, pomidory, paprykę. Wierzch posypać dużą
Stare Garymojego ptaka. Moja kaczka przymierzała się do pierwszego w swoim życiu lotu. Rybitwa wystraszyła się jak tylko otworzyłam drzwi i zaplątała się między szczeblami balkonu. Szybko sprzątnęłam jeszcze nienaruszone mięso. Uspokojona złodziejka w końca odleciała. Zła, że ją pozbyłam zdobyczy “ochrzciła balkon na biało”. Tu i ówdzie zawirowały pióra. Wręcz pieszczotliwie masowałam kaczkę przyprawami, moja malutka… Kilka(...)zgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku. Wszystkie przyprawy wymieszaj i przełóż do słoiczka. Do kaczki potrzebujesz dwie czubate łyżki. Resztę można wykorzystać później. Natnij pierś kaczki,natrzyj mięso przyprawą i solą. Do wnętrza włóż laurowe liście i wciśnij wyszorowaną i przekrojoną na pół pomarańczę. Umieść mięso w żaroodpornej formie, piersią do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 225ºC
codojedzeniaDobrze doprawione mięso to podstawa. Karkówka bez czosnku się nie obejdzie a i danie to robi się szybko, bo wystarczy mięso przygotować sobie dzień wcześniej. Polecam! Składniki : * kg karkówki bez kości * 2 główki czosnku * sól, pieprz * czerwona słodka papryka * majeranek * ulubiona przyprawa do mięsa Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry. Przyprawić. Dobrze i dokładnie natrzeć karkówkę przyprawami. Czosnek podzielić(...)ząbki i dodać do mięsa razem z łupinkami. Odstawić na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Przełożyć mięso do rękawa i piec 40-50 minut w 200 stopniach. Podawać na ciepło bądź na zimno
Magiczne Życie MartyBogracz to zupa kuchni węgierskiej, przygotowana na bazie mięsa, pomidorów i papryki. Bardzo smaczna, sycąca i aromatyczna. Przygotowałam dzisiaj wersje z kluseczkami, taką jak lubimy najbardziej. Przepis jest na około 10-15 osób(...)SKŁADNIKI : 1 kg mięsa ( łopatka, karczek wieprzowy ) 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów krojonych 2 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml przecieru pomidorowego 1 marchew, pietruszka, kawałek selera 3 ziemniaki 1 liść laurowy, ziele pieprz w ziarnkach 2 kostki rosołowe 2 litry wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej
Kulinarne Fantazje Mariolirolada schabowa ze śliwką Solidna porcja soczystego mięsa, przesycona fantastycznym aromatem śliwek, to właśnie moja obiadowa propozycja w te szare i ponure dni. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonego schabu 150 g suszonych śliwek 50 ml wódki żołądkowej gorzkiej 50 g masła marynata 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis(...)dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). Suszone śliwki wkładamy do miski, zalewamy wódką i zostawiamy na 30-40 minut. Schab wyjmujemy z lodówki i nożem rozcinamy ( wzdłuż całej długości
Miód i pieprz