świetnym pomysłem na obiad jak i kolację. Atutem tego dania jest maślano śmietankowy sos oraz pieczone ziemniaczki. Danie wyszło rewelacyjne w smaku! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 4 łyżki natki pietruszki 6 suszonych pomidorów z oleju 100 g sera feta 2 plastry żółtego sera Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1,5 szklanki rosołu(...)bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% Liść lubczyku Sól Pieprz Pieczone ziemniaczki: 5 dużych ziemniaków Przyprawa do ziemniaków Słodka czerwona papryka Sól Liść lubczyku 3 łyżki oliwy z oliwek Mięso: Filet z piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki
VioletoweKucharzenietemu później szybko się ugotuje. Po tym czasie groch odcedzić i odstawić. W dużym garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim pokrojoną w półplasterki cebule. Gdy cebula zmięknie, dodać mięso i chwile je smażyć z każdej strony, aż się przyrumieni. Zalać wodą - tak aby pokryła mięso (około 2 litrów), zagotować i gotować na małym ogniu przez około godzinę(...)Dodać namoczony groch, liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach, tymianek i majeranek. Przykryć i powoli gotować przez kolejną godzinę, lub do czasu aż groch będzie miękki, a mięso będzie się rozpadać. Mięso wyłowić z zupy, jeżeli używaliście mięsa z kością, to oddzielić je od kości, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić z powrotem do zupy. Zupę w razie
Codzienne GotowanieDobrze przygotowana marynata decyduje o smaku mięsa oraz sprawia, że szybko kruszeje, przez co skraca się czas pieczenia. Odpowiednio dobrany zestaw przypraw, warzyw i dodatków to gwarancja kulinarnego sukcesu. Drugim elementem jest czas marynowania. Przeważnie trwa on od 12 do 24 godzin, jednak istnieje sposób na znaczne skrócenie tego czasu dzięki czemu nasze ulubione skrzydełka przygotujemy bardzo szybko. Jaki? Polecam(...)dosłownie do kilku minut. Tym samym dania, które dotychczas wydawały się Wam czasochłonne będziecie mogli przygotować w o wiele krótszym czasie. Poniżej znajdziecie 3 pomysły na pyszne marynaty do mięs oraz wskazówki na ich przygotowanie. 3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) W moim domu królują przede wszystkim dania z drobiem. Dobrze zamarynowany kurczak, to podstawa sukcesu
Słodkie okruszkiDzisiaj przepis na kaczkę. I to nie byle jaki bo na confit z kaczki w oleju rzepakowym. Przygotowując ją tą metodą uzyskacie wyjątkowo soczyste i delikatne mięso. Konfitowanie to metoda długiego i wolnego gotowanie/pieczenia mięsa w tłuszczu w niskiej temperaturze. Jest to stary sposób, pochodzący z kuchni francuskiej na konserwowanie mięsa. Wbrew pozorom pomimo gotowania w dużej ilości tłuszczu mięso(...)nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy solą. Porządnie rozgrzewamy patelnię, układamy na niej nogi kaczki skórą w dół i smażymy je kilka minut do zezłocenia. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie/żarodpornym naczyniu, tak aby leżały koło siebie i tworzyły jedną warstwę. Zalewamy je tłuszczem, który wytopił się ze smażenia. Następnie uzupełniamy olejem tak aby olej przykrył
PatiGotujeProponuję coś dobrego na pyszny obiad lub na smaczną kolację. Mięso ~500 g, pieczarki 500 g, śmietana 12%-18% kwaśna 200 -300 g, musztarda 1 łyżka, cebula 3 szt., czosnek 5 ząbków, smalec pół kostki 100 g, przyprawa do mięsa 1 płaska łyżka. Mięso kroimy w kostkę 1x1cm, pieczarki na 4, cebulę w piórka, a czosnek drobno... Mięso przyprawiamy(...)smaku łyżką przyprawy do mięsa lub solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso z każdej strony do uzyskania "złotego koloru" ...potem dodajemy cebulę i czosnek. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem 3-5 min. do zeszklenia się cebuli. -- Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, podlewamy trochę wodą i dalej dusimy 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy
chleba naszegoktóre robimy. Tym razem padło na musakę. Wyszła pyszna, bardzo nam smakowała. Mogę Wam ją spokojnie polecić, jak nie jedliście, to koniecznie wypróbujcie :-) Miłego dnia :-) Warstwa mięsna: 600 g mięsa mielonego (wołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego 2 cebule 2 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego (ja dałam passatę) 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego(...)stron. 2. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Smażymy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone. 3. W trakcie smażenia mięso mieszamy i rozdzielamy na mniejsze kawałki. Kiedy będzie podsmażone, wlewamy wino, pomidory (passatę) i koncentrat. Doprawiamy miodem, pieprzem, oregano i cynamonem. Gotujemy 15-20 minut
kruche babeczkitradycyjnej kuchni polskiej jest wiele rozwiązań umożliwiających zrobienie pełnego obiadu i wykorzystanie wszystkich składników. Podstawą bardzo często jest rosół. Mamy wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, jarzynową sałatkę którą zrobimy z warzyw. Dziś taki własnie pomysł, bazujących na rosole z kaczki który będzie doskonały na pierwsze danie. Z kaczki ugotowanej w rosole oraz z warzyw zrobicie natomiast pyszny farsz(...)kaczki . Ja pokazuję Ci dużą ilość pierogów które przygotowałam z całej kaczki, możesz jednak zmniejszyć ilość i ugotować połowę kaczki lub same kacze nogi. Po ugotowaniu rosołu wyjmij mięso i zostaw na 5-10 minut aby wystygło. Teraz obierz kaczkę z mięsa, zostawiając z mięsem także część lub całą kaczą skórę z tłuszczykiem. Dzięki temu farsz będzie bardziej wilgotny. Mięso
nietylkopasta.plIdealnie nadaje się do podania na jesienny obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali: Garnek o pojemności około 4,5 litra około 2l wody około 500 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 2 papryki czerwone (około 500 g) 1 kg ziemniaków 2 cebule (około 180 g) 1 papryczka chili 3 marchewki (około 300 g) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (około(...)około 200 g) 100 ml zimnej wody 1 kopiata łyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Zupa ziemniaczana z papryką Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę i przekładam do garnka, następnie dodaję wodę (około 2 litrów), garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 30 minut (od momentu zagotowania). Podczas gotowania z wierzchu
Uwaga Babcia Gotujebardzo smaczne połączenie smaków. Warto dodać, że sos dyniowy jest idealnie kremowy i mocno sycący. Zachęcam do przygotowania 😀 Składniki na 4-6 porcji: co najmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej 300 g upieczonej (waga bez skórki!) dyni hokkaido ( jak upiec dynię - zajrzyjcie TUTAJ ) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2,5-3 szklanki wody(...)sosu dodać listek laurowy, ziele angielskie, podsmażoną cebulkę i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, wbić jajko i wsypać przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w małej ilości mąki
Ugotowaćtheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Faszerowana cukinia – przepis Lekkie a zarazem pożywne danie – faszerowana cukinia pieczona z mięsem mielonym wołowym i warzywami. Propozycja obiadu bądź kolacji – uroczystej lub na co dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie(...)cukinie; -0,5kg mielonego mięsa wołowego; -6 dużych pomidorów lub 2 przeciery pomidorowe bez konserwantów; -1 cebula; -0,5kg pieczarek; -1 papryka czerwona i 1 papryka zielona; -4 ząbki czosnku; -150g sera mozzarella; -2 łyżki oleju kokosowego; -przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz cayenne, sól morska, oregano, bazylia. Przygotowanie: -cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, następnie środek cukinii wydrążamy
MintTasteDIETETYCZNE MIELONE - przepis Mielone są aromatyczne dzięki ziołowej i czosnkowej nucie, a przede wszystkim są wykonane z indyczego, chudego mięsa. Jeden mielony to ok. 150 kcal. Składniki: - 500g mielonego mięsa z indyka; - 4 ząbki czosnku; - 1 średnia cebula; - 1 jajo; - 2 szczypty soli; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżka majeranku; - otręby pszenne - 2 łyżki; - 4 łyżki oliwy; - pieprz ziołowy i pieprz(...)czarny do smaku. Sposób przygotowania: - mięso doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym, oregano oraz majerankiem, a następnie mieszamy z jajem i otrębami pszennymi, które zawierają najwięcej błonnika wśród otrębów; - czosnek przekładamy przez praskę - dodajemy do mięsa, a cebulę należy zetrzeć na tarce na drobniutkich oczkach - również dodajemy ją do mięsa; - z mięsa formujemy kotlety o okrągłym kształcie średniej wielkości - smażymy
MintTasteMusaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa(...)mleka oliwa Domowa Mussaka – przepis Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy oregano, pieprzem (jeśli potrzeba) i cynamonem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sklepach. Warzywny urodzaj intensywnie obecnie wykorzystuję w przeróżnych daniach, w których głównym składnikiem jest typowe, jesienne warzywko . Tym razem "na tapetę" wzięłam cukinię . Na obiad polecam roladki cukiniowe nadziewane mięsem , w aromatycznym sosie z pomidorów malinowych . Syto i smacznie - tego mi było trzeba! :) Składniki na 3 porcje (po 3-4 roladki na głowę): 1 cukinia - dość duża, tak żeby wyszło(...)sojowego 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego FARSZ: 300g mięsa mielonego z kurczaka 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku 4 pieczarki - duże 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do karkówki - można zastąpić przyprawą
Grunt to przepis!użyłam House of Asia ok. ½ kg grzybów leśnych, w sumie im więcej, tym lepiej (u mnie były tym razem podgrzybki) Jajka – ilość wg uznania i potrzeb 4 przegrzebki (samo mięso oczywiście) ok. ½ kg wołowiny – użyłam pieczeniowego Solidna garść poszatkowanej kapusty pekińskiej 20 dag wędzonego boczku 2-3 łyżki pasty miso 1 cebula Masło klarowane Kawałek pokrojonego na drobniutkie krążki pora(...)godziny. Po mniej więcej 1 godzinie gotowania zebrałam łyżką cedzakową szumy. Bulion nie może wrzeć ani mocno się gotować. Ma jedynie „mrugać”. Po ugotowaniu odcedziłam płyn. Nie martwcie się – mięso i warzywa nie poszły na zmarnowanie: pierożki z mięsa z rosołu. Grzyby obrałam i pokroiłam na plastry. Przesmażyłam krótko wraz połową posiekanej cebuli na odrobinie masła. Wędzony boczek oraz część
Kate's Kitchenserem w środku owinięta boczkiem. Zrobiłam i mogę śmiało powiedzieć, że jest przepyszna :) Świetna z ziemniaczkami i surówką, a także na zimno na kanapki. Córka, która nie przepada za mięsem mielonym wcina tylko uszy się jej trzęsą. Polecam bo naprawdę warto :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego - ja wykorzystałam wieprzowo - wołowe 1 jajko 0,5 szklanki bułki tartej łyżka kaszy(...)manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami. Porządnie wyrabiamy (najlepiej ręką) masa
Pani na deser