ziołowy 5 łyżek śmietany do gotowania 1 łyżka warzywka pieprz czarny 2 łyżki mąki 1 paczka makaronu świderki Wykonanie Na wstępnie nasze mięso kroję w średnią kostkę , następnie do rozgrzanego garnka przekładam mięso , przesmażam na złoty kolor a między czasie kroję cebulkę w kostkę i dodaję do naszego mięsa, oraz szpinak , wszystko razem(...)przesmażam około 5 minut i zalewam wodą do zakrycia mięsa ,dodaję warzywka , gotuję na małym ogniu do miękkości mięsa . Kiedy nasze mięso jest już miękkie , dodaję serek topiony , i mieszam aby się rozpuścił . Do miski wlewam śmietanę i odrobinę wody oraz mąkę , dokładnie ze sobą łączę i wlewam do sosu , mieszam dokładnie aby sos się nie zważył . Następnie w osobnym
Mój Smakzdecydowała. Nadzienie postanowiłam zrobić delikatne w smaku i się udało. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg mięsa z indyka, 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, kawałek słoniny, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu(...)dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Farsz: mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości (oprócz słoniny). Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy i studzimy. W między czasie kroimy drobno cebulę i obsmażamy ja na patelni. Zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa, jeśli chcemy możemy zmielić do tego marchewkę (ja wzięłam 3 marchewki) i słoninę. Dodajemy jajka, solimy i pieprzymy
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: CHILI CON CARNE 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 g fasoli czerwonej z puszki 400 g mięsa mielonego wołowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;)) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki oregano(...)rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut (od czasu do czasu
Moje-pitraszenieTatar wołowy. Nie każdy za nim przepada, nie każdy lubi surowe mięso. Tajemnica dobrego smaku tkwi w jego dobrym przygotowaniu. Mięso musi być dobrze doprawione, aksamitne i koniecznie z dodatkami, które wzbogacą jego smak. Ja podaję w towarzystwie siekanej cebulki i kiszonego ogórka, ale równie dobrze smakuje też z kaparami czy marynowanymi grzybkami. Składniki: 500 g mięsa wołowego(...)tatar sól,pieprz przyprawa do zup w płynie ok 2-3 łyżek 1 łyżka wody 3 łyżki oleju 1 duża cebula 4 ogórki kiszone Wykonanie: Do mięsa dodajemy wodę, olej, przyprawę w płynie, wszystko to dokładnie musimy wmieszać w mięso. Następnie do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy mięso, obsypujemy połowę drobno posiekaną cebulą, drugą połowę drobno posiekanym
Z Majeczką w kuchniŻeberka to tak naprawdę “nowe” mięso dla mnie. Jako dziecko nie jadałam nic co ma “gumki”, żyłki i tłuszcz, a wydawało mi się, że żeberka to nic innego jak obrzydliwe gumowate mięso. Nic bardziej mylnego! Dobrze przygotowane żeberka są kruche, delikatne, mięso łatwo odchodzi od kości, a glazura z miodu nadaje im chrupiącą skórkę. Sos tabasco i pieprz cayenne dodają(...)ostrości, ale upieczone mięso nie jest, aż tak bardzo pikantne. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1,5 kg żeberek wieprzowych (u mnie extra mięsne) 100 ml oleju 100 ml miodu 100 ml białego octu winnego 1 łyżka sosu tabasco 1 łyżeczka pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Żeberka płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. W dużej misce
W kuchni KatieZachciało mi się gołąbków, chodziły wręcz za mną dobry tydzień. Nie było wyjścia: ruszyłam po mięso i kapustę. Po powrocie do domu zorientowałam się jednak, że nie kupiłam ryżu. W szafce znalazłam tylko opakowanie ryżu do paelli. Nie było wyjścia: albo użyć tego ryżu, albo zasuwać znowu do sklepu. Potrzeba matką wynalazków, postanowiłam więc sprawdzić, jak ten (większy i bardziej(...)klejący od tradycyjnego) ryż, sprawdzi się w połączeniu z mielonym mięsem. Gołąbki wyszły dość zwarte, ale nie za bardzo. Ryż napęczniał podczas zapiekania i na pierwszy rzut oka zdominował mięso. Gołąbki po przekrojeniu ani nie rozwarstwiają się, ani nie rozpadają, jednak nie są twarde i zbite. Są dość lekkie, delikatne i wcale nie smakują samym ryżem 😊 Po zapieczeniu
Codzienna kuchnia niecodziennaGulasz to tradycyjne węgierskie danie, przygotowane z mięsa, papryki i cebuli. Jest to bardzo sycąca potrawa, którą możemy podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej gości gulasz podany z kasz ą gryczan ą . To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może(...)być zarówno wieprzowina jak i wołowina. W moim domu dzisiaj wersja z wołowiną. Doskonały obiad na zimowe dni. Zapraszam 😊 Składniki: mięso wołowe 400 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, papryka czerwona 1 szt, m ą ka pszenna 5 łyżek , majeranek 1 łyżeczka, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona
kulinarne odsłony patiżabek czosnku sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki smalcu własnej roboty ze skwarkami 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Wykonanie Nasze mięso mielimy w maszynce do mięsa , następnie mięso przesmażamy wraz z smalczykiem , między czasie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę , oraz posiekany czosnek , wszystkie przyprawy i przesmażamy aż nasze mięso będzie gotowe(...)nasze mięso jest gotowe , blenderem bardzo dokładnie mielimy,aż uzyskamy gładką masę , po uzyskaniu gładkiej masy , farsz mamy gotowy do pierogów . Składniki na ciasto na pierogi 0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 4 łyżki oleju 1 jajko Wykonanie Do miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz
Mój Smakwięcej - szczypta tymianku i rozmarynu - duża łyżka koncentratu pomidorowego - bulion lub woda do podlania sosu - smalec lub olej do smażenia - 1/3 szklanki wina czerwonego lub bulionu czy wody Mięso umyj i pokrój je w plastry około 1 cm i utłucz z obu stron tłuczkiem do mięsa. Rozgrzej smalec na patelni i podsmaż mięso z obu stron.Przełóż do większego garnka(...)samej patelni podsmaż włoszczyznę i czosnek pokrojone w cienkie paski , dodaj liść laurowy . Zamieszaj i przełóż do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki wina wytrawnego czerwonego lub bulionu lub wody. Chwilę podduś, dodaj łyżkę płaską soli, łyżkę płaską pieprzu i ziele angielskie zmiażdżone. Zalej wszystko , tak aby ledwo zakryć mięso bulionem lub wodą. Dodaj po szczypcie rozmarynu
Pasje Jolkiciekawa nowość w półce z przyprawami) oraz limonki zdobędą wasze kubki smakowe raz dwa :) Zapraszam! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: godzina + czas na marynowanie Składniki: 500g mięsa z udka kurczaka bez kości i skóry sos ostrygowy 1,5 łyżki sos sambal oelek 2 łyżki kardamon 1/3 łyżeczki trawa cytrynowa suszona 1,5 łyżeczki sok z limonki(...)miski 2/ Udka lekko solimy, dodajemy sos ostrygowy, sambal, kardamon, trawę cytrynową oraz sok z limonki - dokładnie mieszamy. Foliujemy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na noc. 3/ Zamarynowane mięso, wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i lekko przesmażamy z każdej strony a następnie zalewamy wodą zagotowaną w czajniku tak by zakryła mięso. Gotujemy do miękkości mięsa uzupełniając wodę by zakrywała
Kuchnia PROzdrowotnaSzczególnie ten przygotowany w domu. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, by cieszyć się jego smakiem i mieć tę satysfakcję, że przygotowaliśmy go sami. Składniki: 3 kg mięsa z gęsi 1 kg boczku 3 wątróbki gęsie 5 marchwi 3 pietruszki 1 seler 2 cebule liść laurowy- 6 sztuk ziele ang 10 sztuk pieprz ziarna- 10 sztuk sól(...)łyżki- do wywaru sól, pieprz, gałka muszkatalowa- do doprawienia mięsa 2 bułki Wykonanie: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą. Wkładamy też wszystkie warzywa, dodajemy ziarna ziela ang, pieprzu, liście laurowe, dajemy sól. Gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godzin. Po tym czasie dodajemy wątróbki, gotujemy ok 15 minut. Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy. Zimne obieramy
Z Majeczką w kuchnimięsa wołowego mielonego -duża cebula -jajko -sos sojowy ciemny -pieprz -sól -patyczki do szaszłyków Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, pieprz i odrobinę soli. Wyrabiamy mięso na gładką pulchną masę. Można dodać trochę zimnej przegotowanej wody w trakcie wyrabiania co da nam aksamitną konsystencje mięsa. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne(...)miejsce co najmniej na godzinę. W tym czasie patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie co zapobiegnie zapaleniu się patyczków na grillu. Gotowe mięso formujemy na kształt cienkiego wrzeciona i nadziewamy na patyczki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i odwracamy delikatnie podważając łopatką dopiero jak się przyrumieni od spodu
Kulinarne przemysleniaBardzo lubię mięso z udek kurczaka. Całe szczęście, że w sklepach można kupić już takie oddzielone od kości. Przyznam się, że samo oddzielanie mięsa jest pracochłonne i trzeba bardzo uważać, aby go nie poprzecinać nożem. Takie mięso możemy podawać w postaci roladek, z sosami, jak również pieczone w ziołach. Ja dzisiaj proponuję w postaci roladek duszonych z porami(...)jabłkiem. Składniki: -4 porcje mięsa z udek bez kości -4 plastry wędzonego boczku -2 duże pory ( biała część ) -1 jabłko -200 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego -4 łyżeczki musztardy francuskiej -5 dag masła - opcjonalnie łyżeczka mąki kartoflanej -łyżeczka cukru -pieprz i sól do smaku Mięso z udek dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem. Każdy kawałek posmarować musztardą
Kulinarne przemyslenia