TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJI: 6-8 Szaszłyki posypane serem żółtym 25 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe) 25 dag boczku 2 pomidory 2 cebule 1 jajko 20 dag sera żółtego pęczek koperku sól pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz oraz odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i ręką łączymy wszystkie(...)składniki. Gdy mięso jest zbyt rzadkie można dodać odrobinę bułki tartej. Z mięsa robimy małe kuleczki. Boczek kroimy w grubszą kostkę, pomidory w nieduże ćwiartki, a cebulę w krążki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy kolejno kuleczki mięsa mielonego, pomidora, cebulę oraz kawałki boczku, czynność powtarzać. Gotowe szaszłyki układamy na tacy do grilla, wcześniej polanej oliwą z oliwek. Posypujemy startym żółtym
Gotuję TestujęWyznaję zasadę, że danie musi być smaczne i proste. I takie właśnie są te ruloniki z mięsa mielonego. Nie potrzeba dużo czasu, by je przygotować, a są naprawdę smaczne. Zwłaszcza, że sezon grillowy w pełni i idealnie nadają się na udaną majówkę(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min Ruloniki z grilla na mięsie mielonym 30 dag mięsa mielonego 1 garść szczypiorku 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej pieprz, przyprawa uniwersalna 1/2 pory Mięso mielone przekładamy do miski. Szczypiorek szatkujemy drobno i łączymy z mięsem. Tak samo szatkujemy porę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Dodajemy do mięsa. Przyprawiamy. Całość mieszamy dokładnie
Gotuję Testujęsól peklująca ( pektosolu) jelita Czyste i suche udka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę (+-)3 x 3 centymetry, podana waga jest już wagą czystego mięsa. Wieprzowinę kroimy w podobnej wielkości kostkę. Do wieprzowiny dajemy jakieś 40 g pektosolu, a resztę do kurczaka. Posypujemy i dokładnie mieszamy ( w osobnych naczyniach), przykrywamy szczelnie i odstawiamy(...)chłodne miejsce na co najmniej 48 godzin. Należy pamiętać aby kilka razy mięsa przemieszać, żeby się równo zamarynowało. Jestem wielką przeciwniczką dodawania przypraw już na samym początku. Tak dodane aromaty w dużym stopniu zwietrzeją w czasie leżakowania, a nie o to nam przecież chodzi. Jelita są zazwyczaj zasypane solą, a więc należy je kilka razy przepłukać, zalać wodą i każde
Dieta moja pasjaszklanka mąki 2 łyżki oleju do smażenia sól 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 listki laurowe 10 ziaren pieprzu kolorowego Wykonanie Mięso kroję na plastry , następnie mąkę wysypuję na talerz , karkówkę obtaczam w mące i na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem wykłam nasze mięso , smażymy na złoty kolor po obu stronach(...)nasze mięso mamy już usmażone , przekładamy do wysokiego garnka , a na naszą patelnie wrzucamy pokrojoną cebulkę w talarki ,oraz śliwki pokrojone , i przesmażamy razem około 5 minut , jak cebulka i śliwki nam się przesmażą , zalewam wodą , aby wszystkie pozostałości na naszej patelni pod wpływem wody odkleiły się i wszystko przelewamy do naszego garnka z mięsem . Kiedy już mamy gotowe mięso
Mój Smakczosnku 2 łyżki listków świeżego majeranku 1 łyżka listków oregano dwa rozgniecione ziarna ziela angielskiego jeden rozgnieciony goździk po ½ łyżeczki pieprzu i soli. Tłuszcz na piersiach nacinamy głęboko, do mięsa. Pilnujemy, żeby mięsa nie przeciąć, lecz jak zdarzy nam się przecięcie włókien, to nie panikujemy, świat nie stanie w płomieniach i też będzie dobrze. Z pozostałych składników robimy marynatę, zanurzamy(...)niej piersi i odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pamiętajcie, że soki z cytrusów to kwas i dłuższe trzymanie „ugotuje” nam mięso. Wyciągamy mięso z marynaty i dokładnie osuszamy. Smażymy. Są dwie szkoły smażenia kaczki – od zimnej lub od gorącej patelni. Ja preferuję smażenie od bardzo mocno rozgrzanej patelni, mam pewność, że skórka będzie cudownie chrupiąca, a środek
ladykitchenklasyczną galaretę drobiową. U mnie tym razem tymbaliki w wersji z indykiem. Bardzo często podstawą moich zup jest indyk. Po ugotowaniu bulionu obrane i pokrojone mięso trafia spowrotem do zupy lub przygotowuję z niego właśnie tymbaliki. Z indykiem są one jeszcze smaczniejsze niż z kurczakiem. Składniki: ugotowane w wywarze mięso indyka marchewka(...)pietruszka ugotowane wraz z mięsem w rosole trochę groszku konserwowego 1-2 jajka ugotowane na twardo sól pieprz odrobina soku z cytryny żelatyna spożywcza natka pietruszki Wykonanie: Przygotować galaretę: 1l bulionu (po gotowaniu warzyw i mięsa) przecedzić do osobnego garnka. Do zimnego bulionu wsypać żelatynę (na 1l płynu - 3-4 łyżeczki żelatyny). Podgrzać do takiej temperatury
Walijskie PichcenieKlasyczny przepis na bitki wieprzowe. Marcin uwielbia, kiedy ich mięso rozpływa się w ustach Myślę, że to zdrowy i sprawdzony przepis, który zadowoli najbardziej wymagających fanów mięsa wieprzowego. U nas ta potrawa gości na stole bardzo często. Tym razem z dodatkiem kremowego pure z ziemniaków i pysznymi ogórkami kiszonymi produkcji nie lada specjalisty w tej dziedzinie, Mamy Agnieszki(...)kości 1 duża marchewka 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czerwona papryka wykonanie: Łopatkę pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa. Obtoczyć w mące. Na rozgrzanym oleju smażyć na dużym ogniu mięso z każdej strony po około 1,5 minuty. Następnie przełożyć wszystkie kawałki do garnka. Dolać wody by całkowicie zakryła mięso
Ania i Marcin gotująfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600-700g mięsa wieprzowego z łopatki 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego świeżo mielony czarny pieprz, odrobina majeranku szczypta pieprzu cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli(...)rozmarynu 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku 3-4 łyżki oleju 2 łyżki mąki na 1/3szklanki zimnej wody- opcjonalnie Wykonanie: Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w drobniejszą kosteczkę, marchewkę w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić sproszkowaną paprykę zaraz po tym przygotowane mięso, krótko obsmażyć
W garach u GosiBurrito to jedno z bardziej znanych meksykańskich dań. Technicznie sprowadza się do zawinięcia w tortillę jakiegoś rodzaju nadzienia, zwykle zawierającego mięso i warzywa. Istnieje jednak bardzo wiele szczegółowych wariantów burrito, w zależności chociażby od regionu czy indywidualnych upodobań. W praktyce bardzo popularne są rozmaite połączenia mielonego/siekanego mięsa i ryżu. Nasz przepis może wyglądać trochę jak połączenie chili con carne(...)oliwa Do podania duże pszenne tortille tarty żółty ser sałata Instrukcje Cebule i czosnek obieramy i dość drobno siekamy. Papryczki chili rozkrajamy, usuwamy nasiona i również dość drobno kroimy. Mięso, o ile nie jest drobno posiekane, dodatkowo rozdrabniamy (patrz zdjęcia). Na głębokiej patelni na średnio silnym ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy ryż i często mieszając smażymy tak długo
Kulinarna Pokusaduszony z warzywami . Z makaronem można go podawać, do ziemniaków dodawać, z kaszą łączyć czy pęczakiem, a placki ziemniaczane zjadać ze smakiem. Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz, ok. 50 g mąki pszennej, 1 duża cebula, 2 marchewki, 2 pietruszki - korzeń, 400 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano (1 puszka), 4 ziela angielskie, 2 liście(...)sosu chili, sól do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy), ponadto: 200 g makaronu np.: świderki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na niewielkie kawałki i obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, dodajemy warzywa, mieszając chwilę podsmażamy. W tym czasie
Moniki SmakołykiPieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką. Pieczeń z mięsa mielonego, zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry(...)żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Jak przygotować najlepszą pieczeń rzymską z pieczarkami i marchewką vel klops pieczony z pieczarkami ? Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodane z sosem węgierskim. Za każdym razem gdy zjeżdżałam ze studiów do miasta rodzinnego prosiłam mamę własnie o to danie. Placki są bardzo sycące. Sos ma bardzo mocny smak, mięso jest kruche i soczyste. Przepis jest prosty, choć wymaga poświęcenia trochę czasu. Smak wynagradza nam wszystko :) Placki ziemniaczane z sosem węgierskim Sk ładniki na placki: 1 kg ziemniaków(...)patelni rozgrzać olej, wyłożyć łyżką ciasto i smażyć ok.3-4 min z każdej strony ( zależy od grubości ciasta, ja wole cieńsze są wtedy bardziej chrupiące). Składniki na sos: 80 dag mięsa wołowego (karczek lub pręga) 1 duża cebula 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie pieprz, papryka słodka i ostra do smaku Mięso
Biały fartuszekkulinarnymi!!!??? Składniki na porcje dla 4 osób - czyli dla bardzo głodnej pani Żony, kapryśnego Pana Męża i starczy jeszcze na drugi dzień : 8 pałeczek z kurczaka - około 1200g mięsa MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz czarny sól Sos madziarów od Folwark - ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, inspirowany kuchni ą węgierską(...)zamarynowania mięsa i posmarowania w trakcie pieczenia Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć . N atrzeć solą , pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz dokładnie oblać Sosem madziarów od Folwark - ilości przypraw wg. uznania i własnego smaku . Odstawić do zamarynowania pod przykryciem na noc do lodówki. Następnego dnia kurczaka przełożyć wraz z marynatą do rękawa f oliowego do pieczenia. ten z kolei
Grunt to przepis!Smażone na głębokim tłuszczu mięso nadziane serem, który po przekrojeniu wypływa... takie połączenie nie może nie smakować. Składniki: 1/2 kg mięsa wołowego 1/2 kg mięsa z indyka 2 jajka 1/2 op. przyprawy do indyka do np. po staropolsku (będzie wtedy miała taki lekko ziołowy smak) 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie do masy) bułka tarta do obtoczenia 2 op. mozzarelli mini(...)olej do smażenia Wykonanie: Mięso mieszamy z jajkami, przyprawą do indyka i bułką tartą (wyrabiamy tak jak na mielone). Każdą kulkę mozzarelli dokładnie obtaczamy mięsem. Następnie każdą kulę mięsa panierujemy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu, niezbyt długo aby mozzarella nie wypłynęła. Smacznego
IMPRESJA SMAKUochotnikach, ciężko nazwać je dzisiaj prawdziwymi badaniami medycznymi) że warzywa bogate są w skrobię, kwasy, cukry i są chorobotwórcze dla ludzkiego organizmu. Zamiast nich proponował dietę bogatą w chude mięso wołowe i… kawę. Zapisz Zapisz Salisbury był też jednym z pierwszych, którzy dobitnie głosili że ludzkie kły wskazują na to, że człowiek ma mięso jeść – i basta! A warzywa(...)ilością kawy. To miało prowadzić do poprawy działania systemu trawiennego i lepszego wchłaniania składników odżywczych. Nie chcę sobie wyobrażać jak bardzo ci biedni wojacy mieli zakwaszone i odwodnione organizmy… Mięso mielone (ja korzystam z indyczego, możecie kupić mieloną wołowinę, albo wołowinę wymieszać 1:1 z indykiem) ogrzewamy do temperatury pokojowej. Mieszamy je z płatkami owsianymi, całym jajkiem, solą, pieprzem, granulowanym
Karo in the Kitchen