Kostka orzechowa Ciasto kokosowe kapitańskie Rolada truskawkowa Ciasto brzoskwiniowe z toffi Ciasto truskawkowa fantazja Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką Ciasto wiśniowe wariacje Ciasto ajerkoniakowe Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową(...)Fale Dunaju Ciasto mleczna kanapka z jagodami Ciasto jagodowe tajemnica lasu Sernik z polewą krówkową na migdałowym spodzie Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą Ciasto jesienna krówka z jabłkami Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie
Passions hobbies lifePyszny, pachnący miodem miodownik z kremem z kaszy manny jest łatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść. Ciasto strukturą jest podobne do piernika, wspaniale smakuje i świetnie wygląda na świątecznym stole. Ten miodownik znany jest również jako stefanka. Kiedyś omijałam to ciasto, gdyż wydawało się pracochłonne, ale wcale(...)jest. Przed świętami wręcz oszczędza nasz czas, gdyż możemy je przygotować kilka dni wcześniej i w natłoku przygotowań innych świątecznych potraw nie stresujemy się, że jeszcze mamy zrobić ciasto. Po upieczeniu i wystudzeniu placki miodowe są dość twarde, ale pod wpływem kremu z kaszy manny stają się przyjemnie wilgotne i delikatne w smaku. Właściwy smak ciasta czujemy dopiero
Kuchcik gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl “Wiśnia z makiem” to idealne ciasto na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wilgotny spód makowy, śmietankowy krem z wiśniami oraz krem czekoladowy na biszkoptach nasączonych likierem Amaretto. Połączenie doskonałe!! Ciasto smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu! Na blogu znajdziecie również inne(...)ciasta z dodatkiem maku: np.: Babka makowa oraz Wiśniowa fantazja . Ciasto Drukuj przepis Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 1,5 godz. Składniki Składniki: (na formę 22 x 32 cm) Ciasto makowe: -4 jajka -170 g suchego mielonego maku -3/4 szklanku drobnego cukru -1 łyżka cukru wanilinowego -3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku
Marta GotujeCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne zawijańce cynamonowe z ciasta drożdżowego. Smakują one najlepiej zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Zainspirowałam się przepisem Clausa Meyera. Kilka rzeczy pozmieniałam. Musicie koniecznie upiec te puszyste i pyszne bułeczki. Składniki (16 bułeczek): 500 ml tłustego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania bułeczek 1 kg mąki(...)łyżki mielonego cynamonu Wykonanie: Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie miękkie, lśniące ciasto, które odstaje od ścianek naczynia. Masło pokrój w małą kostkę i dodaj
Moja pasja smakurycerza na białym koniu, rozdzierającego swój płaszcz i podającego go żebrakowi. Legenda głosi, że pewien cukiernik znalazł podkowę, którą zgubił koń św. Marcina, a następnie na jej kształt uformował ciasto, ozdobił je migdałami i upiekł. Smakołyk rozdał biednym, upamiętniając w ten sposób dobroć św. Marcina. Aby pieczony rogal zasługiwał na miano Rogala Świętomarcińskiego " konieczne jest zachowanie kilku podstawowych zasad: idealny(...)rogal ma kształt półksiężyca lub podkowy , posmarowany jest pomadą (czyli lukrem) i posypany posiekanymi orzechami. Waży od 200g do 250g i składa się z 81 warstw ciasta półfrancuskiego oraz masy z białego maku i bakalii . 60% masy rogala to ciasto , 30% masa z białego maku , 8% to pomada i 2% posypka z orzechów . Moje nie są idealne, ale starałam się
W mojej kuchniintensywny zapach buraka i truskawki. Smak również jest bardzo silny, dzięki temu lio shake sprawdza się jako dodatek do koktajli, ale i wszelkich innych dań – truskawkę użyłam do ciasta pierogowego i ten przepis dzisiaj przedstawiam Wam poniżej Buraka planuję użyć do makaronu. Ciasto: 350 g mąki (50 g żytniej, 50 g z ciecierzycy, 250 g pszennej) 50 g oliwy(...)ciepłej wody dodatkowo do połowy ciasta 50 g truskawki LIO shakes i 40 ml ciepłej wody Nadzienie: 5 jabłek cynamon, kurkuma Mus: 2 jabłka 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soku z cytryny ew. wybrany słodzik Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto mąkę wymieszaj z oliwą, a następnie dodawaj stopniowo wodę wyrabiając ciasto. Następnie ciasto podziel
Via Gustokuchni często. Głównie w postaci posmarowanych nim szczodrze kanapek . Uwielbiam pajdę świeżego chleba z solidną dawką tej orzechowej przyjemności :) Zdarza się również, że smarowidło to dodaję do ciast i ciasteczek jako nadzienie , składnik masy głównej , czy krem smakowy . Rzadsze jest ogólnie takie zastosowanie masła orzechowego, ale odkąd po raz pierwszy go użyłam jako głównego(...)składnika mojej słodkości, tak do teraz często gości właśnie w takiej postaci w mojej kuchni. Aktualna edycja Ciasto na niedzielę właśnie masło orzechowe anonsuje jako główny element słodkich łakoci, w wydarzeniu pt. Masło orzechowe w wypiekach . Tym razem rozgrzewamy piekarniki i tworzymy słodkości z tym aromatycznym smarowidłem w roli głównej! W akcji biorą
Grunt to przepis!Proste ciasto z bananami, szybkie i smaczne! To ciasto można upiec na dwa sposoby. W sposobie pierwszym zapraszamy do pomocy dzieci – ciasto jest banalnie łatwe do przygotowania, więc maluchy mogą uczestniczyć w każdym etapie. Ze sposobu drugiego korzystamy wtedy, gdy po całym dniu sprzątania klocków i ciumkania(...)mamy dość dziecięcych klimatów. Wystarczy wtedy dać maluchom nową książeczkę i zanim zorientują się, że tak naprawdę jest stara, zdążycie włożyć ciasto do piekarnika. Ha! Sprytne? Smak: niewytworny, ale bananowy, więc jeden z moich ulubionych. Polewa cytrynowa z serkiem załatwia resztę . Składniki na ciasto: 3 banany (ok 250g bez skórki
Słodki PomysłDzisiaj przedstawiam trochę zmodyfikowaną, zdrowszą wersję karpatki- ciasta które potrafi pokonać góry i doliny, docierając do serca nawet najbardziej wybrednych. :) Moja modyfikacja polega głównie na zmianie składu kremu ciasta, dzięki czemu karpatka stała się zdrowsza i dużo mniej kaloryczna. Nie będę się jednak za dużo rozpisywać, sprawdźcie to sami! :) Przepis bierze udział w konkursie Delecta ,,Piecz... ot tak... prosto(...)napisanie komu podarowałabym mój ,,magiczny'' wypiek. Postanowiłam więc opisać historię z życia wziętą, bo takie chyba najlepiej się czyta. :) Moją zmodyfikowaną karpatkę podarowałam tacie, który jest wielkim miłośnikiem wszelkich ciast wypełnionych kremami. Jak sam powiedział, od razu poprawił mu się humor, gdy wycieńczony po ośmiu godzinach ciężkiej pracy wrócił do domu, a na stole ujrzał spory kawałek pachnącego ciasta
Smiling ShrimpDziś chciałbym odtworzyć te smaki w mojej kuchni. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym w oryginalnym przepisie czegoś nie zmienił. Klasyczna grecka baklava jest przygotowywana na bazie bardzo cienkiego ciasta filo. Ja natomiast wykorzystałem gotowe ciasto francuskie, które dodatkowo rozwałkowałem na grubość kartki papieru. Syrop do baklawy przygotowałem na aromatycznym miodzie leśnym prosto z krety oraz soku(...)Przepis idealnie sprawdzi się podczas wakacyjnych spotkań i pikników . Czas przygotowania: 60 min. Składniki na formę 30 x 20 cm Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 275 g) 100 g masła 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów nerkowca 50 g orzechów laskowych 50 g blanszowanych migdałów 100 g pistacji bez łusek
kulinarnyJaCiasto Raffaello bez pieczenia z truskawkami to mała modyfikacja przepisu na Raffaello na herbatnikach , które już od dłuższego czasu jest na blogu. Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 20x20cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia – przepisy Polecam Wam również słynne ciasto 3 bit bez pieczenia :) tutaj przepis: Ciasto 3 bit bez pieczenia na herbatnikach(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Raffaello bez pieczenia z truskawkami – Składniki: 100g herbatników 800ml mleka 2 budynie śmietankowe 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru waniliowego 70g białej czekolady 100g cukru zwykłego (ok. 1/3 szklanki
Kulinarne Przebojeużyłam miodu gryczanego, ma on specyficzny smak, który jest wyczuwalny, więc jeśli ktoś go nie lubi, proszę użyć wielokwiatowego. W sezonie na porzeczki i jagody, można użyć świeżych owoców. Ciasto i ptysie można przygotować dzień wcześniej, karmel i polewanie ciasta karmelem radzę zrobić w dniu podania deseru. Bardzo polecam i życzę smacznego! Z przepisu na ptysie otrzymamy około 25 sztuk(...)kosmetyków. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym Składniki na ptysie: Ciasto: 125ml wody 60g masła 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 jajka szczypta soli Krem do ptysiów: 500ml śmietanki kremówki 36% 2 fixy do śmietany (możemy zamiast fixów dodać żelatynę, dodałam
Mała CukierenkaCIASTO Z RABARBAREM Sezon na rabarbar wciąż trwa! Ciasto z rabarbarem to jedno z tych ciast, na które czekamy całą zimę. Kiedy rabarbar pojawia się na stole wiadomo, że już lada moment będzie znowu lato. Dla mnie rabarbar to przede wszystkim smak dzieciństwa, pamiętam, jak siedziałam na podwórku, na ławce z babią i rodzeństwem, babcia trzymała duży metalowy, emaliowany(...)kubek wypełniony cukrem, a każde z nas co chwilę maczało w nim gałązkę rabarbaru. Im kwaśniejszy tym lepszy! Pamiętam też świetne ciasto drożdżowe z rabarbarem i dużą ilością kruszonki, przepisem na które się już z Wami na blogu dzieliłam. Dzisiaj mój autorski przepis na pyszne, mocno aromatyczne ciasto z rabarbarem, z kardamonem, cynamonem, skórką pomarańczową, karmelem i kakao. Ciasto jest
SMYKWKUCHNIProste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – Sezon rabarbarowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tym kwaskowatym warzywem, tak na marginesie uwielbiam desery z rabarbarem :). Ciasto jest waniliowe, z budyniem, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie, polecam. Po więcej wypieków z rabarbarem zapraszam do kategorii „ Ciasta z rabarbarem ”. Proste kruche(...)ciasto z rabarbarem i budyniem Składniki: Ciasto kruche: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 32g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 250g schłodzonego masła 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Nadzienie: 1L mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki
Mała CukierenkaPyszne i bardzo proste ciasto z całymi gruszkami. Uwielbiam, jak już dobrze wiecie ciasta ucierane. Z wielu powodów zawsze się udają, są przepyszne, mogę dodać do nich moje ukochane i ulubione przyprawy takie jak: kardamon, cynamon czy imbir. Ciasto jest długo świeże, ma świetny miąższ i strukturę. Bardzo aromatyczne. W cieście są całe gruszki, które dzięki temu są idealnie upieczone(...)przepyszne. A samo ciasto prezentuje się obłędnie. Polecam Wam serdecznie ten bardzo prosty przepis na ciasto z gruszkami! PRZEPIS NA CIASTO Z GRUSZKAMI składniki na ciasto ucierane: - 1 szklanka oleju rzepakowego (250ml) - 5 żółtek - 5 białek - 2 szczypty soli - 130 g cukru (jeśli lubisz słodkie ciasta to dodaj 160 g cukru) - 150 g mąki orkiszowej
SMYKWKUCHNI