chleb - 26516 przepisów (strona:288/1768)

Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 218

Bannock" to pochodzenia celtyckiego słowo szkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi z roku 1562. Pierwotnie bannoki były ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były(...)drożdży 150 g miękiego masła 1/4 łyżeczki soli 500 g letniego mleka i wody po połowie 450 g rodzynek sułtańskich odrobina mleka z cukrem do poglazurowania Przygotowanie chleba: W misce rozpuść w letnim mleku drożdże i na moment odstaw. W tym czasie w innej misce utrzyj masło z cukrem. Do utartego masła z cukrem dodaj mąkę, sól, wodę i mleko

Grahamka, weka i kajzerka
ZaKwas na ChleB 226

Zakwas na chleb robię już od dawna, to nic trudnego wbrew pozorom. fot.Jacek M.(Cloney) Potrzebujesz: Dziś zrobimy go razem. Aby dojrzał potrzebujemy 5 dni. A potem...no właśnie, tu jest największy problem, i dlatego ja przeprowadzę Cię przez ten proces krok po kroku, bez udziwnień i tajemniczych haseł. Potrzebujesz: Dobrą, grubo zmieloną mąkę żytnią razową czy orkiszową typu(...)Dziś jest dzień piąty i dziś pieczemy chlebek z zakwasem. Zaopatrz się również w drożdże piekarskie, które troszkę nam pomogą, gdyż sam zakwas jest jeszcze za młody. zakwas na chleb DZIEŃ PIĄTY Tak wyglądał mój zakwas dziś rano, troszkę się nagazował i dobrze. Pierwsze zdjęcie jest jeszcze przed zamieszaniem, a drugie już po. Widać sympatyczne bąbelki powietrza i pachnie już

Pasje Jolki
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 174

Uwielbiam domowy, pachnący chlebek,  jednak jego wypiek nie jest  moją mocną stroną :(  Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda.  Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś(...)dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku. Cierpliwość i dokładność została nagrodzona.  Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo  z chrupiącą skórką ...  Za kilka dni próbuję następny przepis :) Składniki: 150 g m ą ki żytniej typ 720 150 g m ą ki orkiszowej

Walijskie Pichcenie
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym 213

Chleb z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy i bez polepszaczy. No i najbardziej to lubię zapach pieczonego chleba w domu.  Zmieniłam tylko typ mąki pszennej ale to raczej nie miało wpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn  75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa(...)wyrosnąć trochę ponad brzeg formy. Przed pieczeniem spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym. Piec w 240 stopniach 15 minut a następnie w 200 stopniach 25 minut. Ostatnie 10 minut chleb piec bez foremki. Wyjąć z piekarnika, oderwać papier i studzić na metalowej kratce najlepiej całą noc. Przepis z bloga Zapach chleba

Ala piecze i gotuje
Chleb gryczany (bez glutenu, mleka i jajek) 303

kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia  lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki do pracy czy szkoły. Składniki: mąka gryczana jasna 2 szklanki skrobia ziemniaczana 1 szklanka woda i/lub mleko sojowe(...)olej 3 łyżki karob mielony 2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki Zamiast części lub całości wody lepiej użyć mleka roślinnego (np. sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety) chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest tylko z wodą) Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą. Karob można zastąpić łyżeczką kakao lub kawą instant z cykorii.  Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać

głodny alergik
Wiejskie dziewczę w welonie. 216

Bondepige med slor. Składniki. 150g chleba czerstwego 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru 1 szklanka musu jabłkowego 100ml śmietany kremówki Wykonanie. Najlepszy jest chleb żytni. Chleb zetrzeć na tarce. W garnczku lub na patelni stopić masło, dodać tarty chleb i cukier. Smażyć, mieszając ,aż się zrumieni. Ostudzić. Na krótko przed podaniem nałożyć na dno naczynia warstwę smażonego chlebka. Możemy użyć(...)większej salaterki lub pojedynczych . Następnie nakładamy  warstwę musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć. Ubić śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno. Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny

Kulinarny karnet Christophera
Sposób na czerstwe pieczywo, czyli wytrawny pudding chlebowy 193

porcjowy. Mój brzuszek raczej nie był z tego powodu zadowolony ;D A oto rezultat naszej wspólnej pracy :) ~ Pudding chlebowy z serem, szynką i ziołami ~ Składniki: kilka kromek czerstwego chleba jajko 1/2 szklanki mleka ser żółty szynka łyżeczka masła przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia Kromki chleba i szynkę kroimy na mniejsze części. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Kokilkę(...)smarujemy masłem i układamy w niej kolejno warstwy: chleb, ser, szynka, chleb. Mleko, jajko i przyprawy mieszamy razem i wlewamy do kokilki tak, aby chleb nasiąknął. Pieczemy przez 25 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Dżem śliwkowy 215

następnie wylej dżem do suchych i wysterylizowanych słoiczków. Zakręcaj natychmiast i odwracaj słoiki. Po 20 minutach możesz że już położyć normalnie. Dżem śliwkowy gotowy! Idealnie smakuje do świeżego chleba z masłem. Chleb jest domowej roboty, z ziarnami . Chleb własnoręcznie pieczony + własnoręcznie robiony dżem...to wspomnienie dzieciństwa a i pewność, że zjemy to , z czego przygotujemy ! Przepis na ten właśnie chleb(...)znajdziecie  CHLEB TUTAJ KLIK Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebek dyniowy 352

uzależniona od gęstości purée) 10g drożdży świeżych 25g masła 3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli mąka do podsypania, olej do wysmarowania dłoni i formy białko + odrobina mleka do posmarowania chleba Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - połowę mleka lekko podgrzać tak, by było letnie - do mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru(...)krótko zagniatając - z ciasta uformować podłużny kształt, przełożyć do keksówki, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 25-35 minut (aż wyrośnie mniej więcej do wysokości formy) - wyrośnięty chleb posmarować białkiem wymieszanym z wodą lub mlekiem - wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-35 minut - upieczony chleb powinien być przyrumieniony z wierzchu, a stukając

Smakołyki Bereniki
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 248

Dzień dobry, Chleb andaluzyjski to, wbrew nazwie, nie bochenek wytwarzanego w Andaluzji chleba, lecz przepyszna przekąska tapas przygotowana z kiełbasy chorizo i cieciorki. Nie mam pewności, czy jest to oryginalny hiszpański przepis (choć moja książka z przepisami na tapas tak twierdzi), ale wiem na pewno, że chorizo i ciecierzyca są częstymi składnikami tapas, a ich łączenie jest popularne w kuchni(...)andaluzyjskiej. Zresztą pochodzenie przepisu nie ma znaczenia, najważniejsze, że chleb andaluzyjski jest przepyszny. Koniecznie musicie wypróbować!:) Choć to ja jestem znana w rodzinie ze swoich eksperymentów kulinarnych, jako pierwsza chleb andaluzyjski przygotowała moja Mama i to ona zaszczepiła we mnie uwielbienie dla tej potrawy . Kochana Mama znając moją i mojego Męża miłość do chorizo, przygotowała to danie na jedno

Chilli Czosnek i Oliwa
Mój pierwszy chleb 212

Domowe pieczywo to jest to. Nie żadne sklepowe, nadmuchane buły czy watowaty chleb. Owszem, nawet w mojej okolicy, można dostać wspaniałe pieczywo doskonałej jakości, ale nic nie zastąpi tego zapachu podczas pieczenia. Mmmmm... :) Uwielbiam ten aromat. A później krojenie jeszcze ciepłego bochenka, bo nie mogę się doczekać, jak wyszedł i zajadanie się ciepłymi i chrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków(...)się doczekać efektu, bo ostatnio, już jakiś czas temu odbył się mój chlebowy debiut. Do tej pory piekłam tylko bułeczki. Słodkie i wytrawne i z naprawdę dobrymi rezultatami, jednak chleba trochę się obawiałam. W sumie sama nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego. W końcu, z powodu braku pieczywa na weekend, postanowiłam zmierzyć się z tym wyzwaniem. Przepis na tzw. nocny

Ratunku obiad
Chleb codzienny 21

Chleb codzienny to pyszne domowe pieczywo, idealne dla osób, które marzą o domowym, pachnącym chlebku. Artykuł Chleb codzienny pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Bułki jak ciabatta 45

Pewnego dnia zabrakło w domu chleba. Czekać na wyrastanie zakwasu i wyrabianie ciasta nie miałam ochoty, ale zato bardzo chciałam spróbować czegoś nowego. Postanowiłam więc, że upiekę ciabatty. Okazały się strzałem w 10! I co ciekawe, jedna, która jakimś cudem przetrwała, na 3 dzień wciąż była miękka. Przy następnym podejściu dodałam kilka suszonych pomidorów:) Lubię je za rustykalny wygląd, nieregularne(...)kształty i te dziury w środku:) Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Prosta drożdżowa chałka   Chałka waniliowa Chałka litewska Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Chałka domowa z kruszonką

Obiad gotowy
Sezon na jabłka trwa – świeże, soczyste i pełne smaku – wykorzystaj to, co daje jesień! 75

sycących dań. Francuskie tosty w nowej odsłonie – karmelizowane jabłka i twarożek białkowy – połączenie, które dostarcza energii na cały dzień Francuskie tosty to nic innego jak kromki chleba obtoczone w jajecznej masie i smażone na złoty kolor. Dodanie karmelizowanych jabłek przenosi to proste danie na zupełnie nowy poziom – słodycz owoców w połączeniu z odrobiną cynamonu i masła sprawia(...)ciepło. Z porcją kremowego twarożku i karmelizowanych jabłek są niesamowicie pyszne i pożywne, nie mówiąc już o cudownym aromacie cynamonu, który podgrzany pachnie jeszcze bardziej. W tym przepisie zastosowałam chleb tostowy na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej, który już trochę był czerstwy. Ale to nic nie szkodzi! Francuskie tosty to takie śniadanie, na które można wykorzystać resztki czerstwego pieczywo

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania