chwili zmieniać planów bo czegoś „nie było”. Ponadto, wszystkie produkty są zawsze świeże, świetnej jakości i dobrze zapakowane Wracając do mussaki, wyszła pyszna! Z podsmażonymi plastrami bakłażana, mięsem mielonym w ziołowym sosie pomidorowym, ziemniakami i grubą warstwą beszamelu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mussaka (6-7 porcji) Składniki: 2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry(...)łyżka soli 750 g mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 liście laurowe 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 g siekanych pomidorów 2 łyżki passaty 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
karmelowyPierogi te zachwycają swoim smakiem, są pożywne, aromatyczne sos ziołowo-rozmarynowy wspaniale podkreślił smak wołowego mięsa, jednym słowem warte wypróbowania. Ciasto zrobiłam na mące od Młynomag i jestem tą mąką zachwycona, pracowałam na mące wielu firm, ale jak dotąd żadna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia-jest idealna i nie jest to żadna reklama a rzetelna opinia. Oby takich(...)rynku. Polecam tym bardziej, że można ją zamówić przez Internet z dostawą do domu. Składniki: Ciasto: 70 dag mąki tortowej Młynomag 1 jajko Gorąca woda Farsz: ½ kg mięsa wołowego 15 dag drobnej soczewicy 1 marchewka 2 małe cebule 4 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Sos ziołowy: 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki
Wanilia i Kardamonlubię kupować kiełbas, wszystkie smakują tak samo. Trochę się bałam bo robiłam tak pierwszy raz, ale się udało wyszła pycha. Golonkę przeciąć na pół, wyciąć kość i odciąć skórę. Mięso pokroić na małe kawałki i każdy lekko rozbić. Wrzucić do dużej miski. Dodać mięso mielone, pieprz ziołowy, zmiażdżone ząbki czosnku, chilli, słodką paprykę w proszku, majeranek. Do wody dodać cukier(...)puder i sól do peklowania, wymieszać i wlać do mięsa. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia jeszcze raz wszystko przemieszać i włożyć do woreczka od szynkowaru. Włożyć worek z mięsem do szynkowaru i przygnieść, żeby mięso wypełniło dokładnie całe wnętrze i żeby pozbyć się powietrza z górnej powierzchni
Kuchnia PokoleńPaprykarz jest fajnym daniem jednogarnkowym. Danie to jest proste do przygotowania i pyszne. Można podawać go między innymi z ryżem. Składniki: 500 g chudego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 - 3 papryki różnych kolorów 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu mielona słodka papryka oliwa lub olej(...)Wykonanie: Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju i po łyżeczce majeranku, tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki. Dodać sól i pieprz. Mięso umyć i pokroić w dużą kostkę. Mięso natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne
Mama Gotujemacie ochotę na pyszną karkówkę z grilla, jest na to sposób wystarczy piekarnik i gotowa marynata barbecue. Powiem Wam że smakuje wybornie jeszcze lepsza niż z grilla. Do mięsa użyłam przyprawy Skworcu . Koniecznie wypróbujcie gotowe marynaty firmy Roleski . Składniki : Marynata gotowa B.B.Q Roleski Około 1 kg karkówki 2 duże cebule 2 łyżki Oregano 1 łyżka(...)czerwonej papryki domowa vegeta, pieprz, szczypta chili 100 ml oliwy 100 ml wody Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć, pokroić w plastry. Mięso przełożyć na dużą tacę posypać przyprawami i wyłożyć marynatę, wszystko dobrze wymieszać i natrzeć. Mięso przełożyć do pojemnika razem z pokrojoną w plastry cebulą i zamknąć, odstawić na noc do lodówki. Mięso wyłożyć na blaszkę i lekko polać
Sama słodycz i szczypta chiliczosnkowym, która doskonale sprawdzi się na imprezkach i domowych uroczystościach. Idealna na zbliżającą się ostatnią sobotę karnawału :) Sałatka gyros może być również traktowana jako nadzienie do tortilli. Do zamarynowania mięsa do sałatki gyros można użyć kupnej przyprawy do gyrosa. Ja jednak zachęcam do przygotowania mięsa z przyprawami skomponowanymi samodzielnie. Jak dla mnie gyros tak przyprawiony jest idealny. Składniki (około(...)tymianku płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli szczypta chili Przygotowanie mięsa: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na małe, cienkie (około 3 milimetry) kawałki i wkładamy do zamykanego naczynia. Dodajemy wszystkie składniki marynaty, całość mieszamy
Smak mojego domusyczuański, gwiazdki anyżku. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrój żeberka na spore kawałki, przysmaż na rozgrzanej patelni na oliwie, przypraw solą i pieprzem. Przygotuj blachę/ patelnię do pieczenia i przysmaż na niej mięso. To samo naczynie użyć do pieczenia żeberek w piekarniku. Do przyrumienionego mięsa, dodaj imbir pokrojony w paski i posiekany czosnek, całość podsmaż chwilę. Dodaj kolejno: płatki chilli, pieprz syczuański(...)gwiazdki anyżku, 3 łyżki miodu, sporo sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego, 100 ml wina. Gotuj całość ok. 5 minut. Jeśli nie posiadasz pieprzu syczuańskiego, dodaj do mięsa łyżeczkę soku z cytryny i pieprz czarny. Jeśli smażyłeś na patelni, przełóż danie do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Do mięsa wkrój dymkę, wlej 400 ml bulionu
Calzonella.comlitr wody 1/2 szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu, ok. 1-2 mm) olej do smażenia świeżo(...)grubo zmielony pieprz sól morska Zebrać razem wszystkie składniki. W jednym naczyniu wymieszać dokładnie składniki na solankę. W odpowieniej wielkości naczyniu (najlepiej pojemniku ze szczelną przykrywką) umieścić mięso i zalać solanką, szczelnie zakryć i marynować w lodowce przez ok. 24 godziny (namoczenie surowego schabu w solance nada mu wyrafinowego smaku i kulinarnego charakteru oraz nawilży go od środka, co zapobieże
Jem więc JestemPrzepis Będziemy potrzebować Mięso bez kości -udziec indyka 800 g. -udko kurczaka 400 g. Przyprawy -peklo sól lub sól kamienną nie jodowaną 16 g/kg - pieprz młotkowany z kolendrą 3 g do całości - papryka czerwona słodka 0,5 g do całości -oregano 0,5 g do całości -żelatyna 3 g do całości -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 4 ząbki Wykonanie Bierzemy(...)indyka i całość mięsa kurczaka mielimy na drobnym sitku 2,5 fi resztę mięska indyka traktujemy tłuczkiem do mięsa dość mocno ale bez nadmiernej przesady. Teraz oba mięsa zmielone i te w kawałkach peklujemy osobno czyli dodajemy peklo sól lub sól kamienną nie jodowaną i wyrabiamy aby mięsko było kleiste dodajemy 30 g wody. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Prosty i smaczny kurczak idealny do obiadu. Bez dodatków, więc każdemu powinien smakować. Polecam wcześniej natrzeć przyprawami jeśli mamy taką możliwość, ponieważ mięso jest wtedy jeszcze smaczniejsze. Składniki: 3-4 udka lub ćwiartki kurczaka 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej 3/4 łyżeczki curry 1-2 łyżka masła 1-2 łyżki mąki 1 duża cebula 1 szklanka(...)bulionu warzywnego lub wody 1 marchewka (opcjonalnie) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Mięso oczyścić, umyć i można przekroić na pół (oddzielić pałkę od górnej części nogi). Sól, paprykę i curry wymieszać, dobrze natrzeć mięso z obu stron i odstawić na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Smażyć na maśle do zrumienienia, a potem przełożyć je do garnka
talerz przyjemnościmięsa wołowego – (zrazowa), 1 sucha kajzerka, bulion wołowy do namoczenia bułki, 100 g słoniny, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz, jajko do posmarowania pieczeni, bułka tarta do obsypania pieczeni, Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki(...)wiem. Widać na niej oznaki częstego używania. A skoro często używana, to musiała komuś dobrze służyć. Bułkę namoczyć w bulionie. Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Słoninę drobno pokroić. Mięso posiekać, ja robię to w malakserze. Mięso siekane ma inną strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie
królestwo garówPRZEPIS: Składniki -2 kg łopatki -1 kg szynki-peklo sól 18 gr/kg mięsa-3 gr pieprzu białego lub czarnego/kg mięsa-2 gr pieprzu ziołowego/kg mięsa-2 gr majeranku do całości-3 ząbki czosnku / kg mięsa-woda -4 płaskie łyżeczki żelatyny WYKONANIE Szynką i chude części z łopatki kroje w kostkę,a resztę miele na sitku nr.8 lub 10 sypię(...)peklo sól i przyprawy oraz żelatynę pamiętając o proporcjach i mieszam dodając wodę.Mięso ma być mocno klejące dokładnie wymieszane.Odstawiam do lodówki na 5 godz.I co godz mieszam dodając odrobinę wody.Po 5 godz.łącze ze sobą mięso mielone z krojonym i dokładnie mieszam.Dodaje jeszcze odrobinę wody i odstawiam do lodówki na godz.Potem nakładam ściśle w słoiki zostawiając
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis na wędzenie mięsa Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska odpowiednia do wielkości męsa - przędza wędliniarska -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek Wykonanie Zalewa Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa.Następnie przygotowujemy solankę zgodnie z tabelą(...)www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe na 5-7 dni. Trzymamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Myślę że przy tej potrawie nie muszę nic mówić, wszyscy ją znają i lubią nie tylko z mięsem ale również w wersjach wegetariańskich. Lasagne bolognese Składniki: - 13 płatów makaronu lasagne - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 puszka pokrojonych pomidorów - sos beszamelowy Winiary - 300 ml mleka - 250 g tartego sera mozzarella - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku(...)spaghetti bolognese - sól - pieprz - oregano - oliwa - masło Przygotowanie: Na patelni szklimy na łyżce oliwy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek, dodajemy mięso i wszystko razem smażymy aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy fix, przyprawy, wszystko chwilę smażymy i dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Gotujemy wodę, solimy, wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy płaty makaronu
Kulinarne życiepszennej chlebowej, 125 gram mąki kukurydzianej, 125 mąki żytniej razowej, 7 gram suszonych drożdży, 3 łyżeczek czarnuszki, oliwy, soli morskiej, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowanie mięsa, co najlepiej jest zrobić na dzień przed przygotowaniem dania i pozostawić mięso na noc w lodówce w przyprawach. W moździerzu roztarłem 2 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)grube piórka, 4 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i zeszkliłem na niej cebulę i czosnek. Dodałem wcześniej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyłem, aż mięso lekko się zarumieniło, po czym dodałem na patelnię 500 ml coca coli i 2 puszki pomidorów. Następnie dodałem skórkę otartą z cytryny oraz sok z jednej cytryny i pokrojone w duże
Wyprawy kulinarne