krojenia, raczej nie nadaje się do smarowania. Idealny na duże okazje, święta, ale nie tylko. Ten pasztet łączy kilka rodzajów mięs, ale tak naprawdę możecie zrobić go z jednego mięsa zachowując proporcje. Składniki: – 0,4-0,5 kg łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej(...)wywaru z mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn (2 gałązki), odrobina peperoncini – olej Wykonanie: Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) obsmażyć krótko na mocno rozgrzanym oleju (zamknięcie porów). Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać świeży majeranek (kilka gałązek), opaloną na gazem cebulę (obrać ją przedtem), marchew
Pociąg Do Kuchnijeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy osuszoną ręcznikiem papierowym w metalowej misce . Cebulę , czosnek i pietruszkę obieramy i kroimy w duże kawałki , posypujemy nimi mięso – trochę wciskamy pod spód . Zioła rwiemy palcami zostawiając jak największe kawałki i także obkładamy nimi mięso , posypujemy cukrem , zielem angielskim ,jałowcem . Z butelki wina odlewamy 2 szklanki i zostawiamy(...)będą nam potrzebne do sosu , resztą zalewamy mięso . Tak zamarynowaną łopatkę odstawiamy przynajmniej na dobę , a najlepiej na dwie do lodówki , obracając mięso kilka razy podczas marynowania . Po upływie tego czasu przekładamy całość do woreczka do pieczenia , solimy , doprawiamy pieprzem , dorzucamy pokrojona marchewkę i dusimy w piekarniku w temperaturze 100-120 C przez 4 godziny -ten powolny proces pozwala
Ogrodnik w podróżySałatka ta, to różnorodność kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane. Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego(...)buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, wodę, olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i kroimy na kawałki 2 - 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na 4 godz. do lodówki. Oliwki nadziewamy kaparami. Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i czyścimy
Moniki Smakołykitargu kupiłam małe kolorowe papryki idealne do nadziewania. Papryka faszerowana to takie jedno z moich ulubionych dań. Farsz z mięsa i ryżu do tego wszystko zapieczone w papryce, polane pomidorowym sosem. Cóż można chcieć lepszego. Składniki 12 szt mniejszych papryk (czerwone, zielone i żółte) 500 g mięsa mielonego 200 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 puszki(...)pieprz Wykonanie: Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową
O kuchni z uczuciemDziś przepis na kolejne wykorzystanie gotowanego mięsa np. wieprzowiny z rosołu lub szybki obiad. Jeśli mięso ugotujecie dzień wcześniej, przygotowanie pasztecików zajmie Wam chwilę! Polecam koniecznie z czerwonym barszczem! 137 g ciasta francuskiego ( zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g) żółtko 350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu ) ząbek czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego jajko cebula pół puszki kukurydzy(...)puszka czerwonej fasoli mała czerstwa bułka sól i pieprz olej rzepakowy Mięso zalać wodą do przykrycia, dodać czosnek i ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie. Kukurydzę i fasolę wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą
Atlas SmakówSkładniki: Mięso z królika 3 udka 0,5 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg podgardla 0,5 kg wątróbki z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 cebule 3 jajka Liście laurowe Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Sól i pieprz Ok. szklanka wywaru z ugotowanego mięsa Smalec/masło i bułka tarta do foremek Wykonanie: Mięso gotować razem(...)warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Jak wszystko przestygnie oddzielić mięso od kości, zmielić przez maszynkę 2-3 razy. Dolać troszkę wywaru z mięsa, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Gotową masę umieścić w foremkach posmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Proponuje uzupełnić foremki do ¾ wysokości. Piec
The Sweet DamselJest kilka wersji na zrobienie lecza. Ja zrobiłam z mięsem mielonym i sosem średnio ostrym. Danie przyrządza się bardzo prosto i zawsze smakuje. Można je jeść bez dodatków lub z pieczywem, lecz mi najbardziej smakuje z ryżem. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 2 średnie cukinie 3 różnokolorowe papryki 1 duża cebula 1 duża puszka pomidorów(...)smaku sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie można dodać dużą garść fasolki szparagowej oliwa WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do dużej brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe. Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Papryki przekroić, wyciągnąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić również w kostkę. Jeżeli macie zamiar
Passions hobbies lifeskładników z : Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :) Składniki : 150 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego 100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego kilka pomidorków cherry 1/2 cebuli żółtej 50 g grzybów kurek listki świeżej(...)listki świeżej bazylii czerwonej listki świeżego oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki sosu sojowego Przyprawy : pieprz czarny zioła toskańskie Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i posypujemy pieprzem czarnym. Oregano, bazylię oraz
Parowar FacetaMarynowanie mięsa nie jest i nigdy nie było mi obce. Kiedyś patrzyłam jak robi to moja mama, potem ja się tym zajmowałam, a teraz patrzę jak robi to mój nastoletni syn. Marynowanie to jest świetna zabawa, wyciągasz z szafki ulubione przyprawy i zioła i sypiesz co Ci pasuje, co lubisz. Jakiś czas temu zaintrygowała mnie marynata Olgi Smile , pisała(...)dużo. Kolejne to smak i konsystencja. Konsystencja idealna do smarowania produktów silikonowym pędzelkiem, a smak..... pikantny i lekko słodkawy jednocześnie. Taka w sam raz. Uwielbiam ją do smażenia kawałków mięsa na patelni grillowej, pieczone udka też wyszły świetne. Wyszedł też marynowany ser tofu smażony na grillowej, ćwiarteczki ziemniaków zamarynowane, a potem pieczone. Robiłam ją już kilka razy
Blondynka Gotujeobiad i wieczorem zamiast kolacji, a resztę zamroziłam by na wszelki wypadek mieć je pod ręką. Jeśli zostanie nam trochę farszu to polecam przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami , a jeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami . Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami(...)CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz
Rozpustne gotowaniesmak zapamiętam na zawsze… Proste i tradycyjne mięso uduszone w bulionie wołowym z cebulką… Kilka składników i mamy rewelacyjny rodzinny obiad… 500 g schabu wieprzowego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz Koperek do posypania Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą. Każdy płat dokładnie przyprawiamy(...)solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła. Zdejmujemy w patelni. Cebule kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobine oleju, szklimy cebulę. Gdy jest już miękka przekładamy na nią mięso i podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu (około 40 minut). Gdy płyn wyparuje w razie potrzeby możemy
VioletoweKucharzeniezmiana przypraw i pyszne danie gotowe. Takie mielone świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe, ale idealne są również na zimno - do kanapek. Składniki na ok.10 sztuk: - 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie samodzielnie mielona łopatka z minimalną ilością karkówki) lub dowolnego innego - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej mniej) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1 łyżka majeranku(...)łyżeczki mielonego czosnku (nie trzeba) dodatkowo: - 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) - łyżka oleju kokosowego (lub/i masło klarowane) - sól do smaku - olej kokosowy i/lub masło klarowane do smażenia mięsa Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy, do połączenia składników. Masa klopsowa powinna być zwarta (dlatego zawsze przygotowuję mielone z łopatki, która świetnie wiąże) Z dobrze wyrobionego mięsa
Smaczne Zdroweszybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa. Scroll down for recipe in English Pierś kaczki z czereśniami (4 porcje) Składniki: 4 piersi kaczki ze skórą 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 1/2 łyżeczki soli(...)drobną kostkę 300 g ciemnych czereśni bez pestek i przekrojone na połówki Przygotowanie: Piersi umyj, osusz papierowymi ręcznikami i natnij skórkę w kratkę (uważając, by nie nie przeciąć mięsa). W miseczce wymieszaj cukier z przyprawą i solą, natrzyj nią piersi z obu stron i ułóż skórą do góry w misce. Zalej całość brandy i wstaw na około 2 godziny
karmelowywieprzowych 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 3 łyżki miodu płynnego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie Mięso po umyciu osuszyłem, włożyłem do miseczki. Sos sojowy wymieszałem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, natarłem mięso, wstawiłem do lodówki na 2 godziny. W czasie, gdy mięso się marynuje, kilka razy odwracałem(...)uprażyłem go na złoty kolor, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Polędwiczki wyjąłem z miski. Przygotowałem glazurę z łyżki marynaty, miodu, cukru i imbiru. Połową przygotowanej glazury natarłem mięso, ułożyłem w formie do zapiekania. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 220 stopni C. Następnie mięso odwróciłem, posmarowałem glazurą, posypałem sezamem, Piekłem jeszcze 8 minut w tej samej temperaturze. Wyłączyłem piekarnik
R'n'G KitchenBardzo pyszne mięso z dodatkiem serka i suszonych pomidorów. Świetnie smakuje w bułce ;) Składniki 500 g mięsa wołowego 150 g serka z suszonymi pomidorami 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy ,kroimy na kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Pomidory odsączamy z zalewy ,kroimy(...)paski ,dodajemy do mięsa razem z jajkiem i serkiem. Masę dokładnie wyrabiamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy okrągłe kotlety ,kładziemy na rozgrzany ruszt. Grillujemy z obu stron. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchen