mięso - 63110 przepisów (strona:312/4208)

Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 156

Bardzo lubię pieczone mięso. Często wykorzystuje je nie tylko do obiadów, ale również jako dodatek na kanapki. Ta opcja sprawdza się idealnie. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak obiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii(...)ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso myję, oczyszczam Do miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam. Wkładam mięso i czystymi dłońmi obracam je w przyprawach. Przykrywam miskę i wstawiam do lodówki najlepiej

ChilliJemy
Gęsta Zupa Gołąbkowa 159

jest równie smaczna jak tradycyjne gołąbki :) W każdym razie zachęcam do jej spróbowania, bo ugotowanie tej zupy to zaledwie pół godziny. Spróbujcie :)   Składniki: pół główki kapusty 50dag mięsa mielonego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku torebka ryżu mały słoiczek koncetratu pomidorowego (ok200g) 2-3 litry bulionu liśc laurowy ziele angielskie sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego papryka ostra(...)słodka do smaku łyżka mąki pszennej + odrobina wody Przygotowanie:  Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy lekko mięso, posypując je przyprawa do mięsa mielonego. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa i podsmażamy. Kapustę siekamy wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie oraz ryż wysypany z saszetki

ChilliJemy
Ćevapčići - chorwackie kotleciki z grilla 196

czewapcziczi), to naprawdę prosta i pyszna odmiana od zwyczajnego, polskiego mielonego oraz letnia, grillowa ciekawostka. Muszę przyznać, że stałam się ich wielką fanką. Rzecz cała tego dania, to mieszane mięso mielone. Nie wiem, czy to kolejny wybryk handlu okołowarmińskiego, ale o baraninę u nas ciężko. Jeśli jednak jest możliwość, dobrze jest wymieszać ze sobą (najlepiej świeżo zmielone w domu) mięso(...)wołowe, wieprzowe i właśnie baraninę ( jeszcze lepiej jagnięcinę). 1kg mieszanego mięsa mielonego 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki papryczka chilli/ostra w proszku pieprz, sól, łyżka stołowa vegety łyżka ostrej musztardy (u mnie idealnie sprawdziła się przyprawa do skrzydełek ognistych kamisa, polecam!) 3 ząbki czosnku, majonez, jogurt typu bałkańskiego, sól, koperek - na sos czosnkowy  (opcjonalnie ogórek

Kuchenna Kontrrewolucya
Karkówka wieprzowa w czerwonym winie 208

Muszę przyznać, że wolę jednak mięso, które ma nieco więcej tłuszczyku. Nie dlatego, że jestem fanką tycia i niezdrowego jedzenia... Mięso takie po prostu bardziej mi smakuje ze względu na konsystencję. Karkówka to oczywiście smak wakacyjnego grillowania, ale nie tylko! Przygotowana w czerwonym winie, nawet zimą jest daniem wyjątkowo pysznym. Naprawdę polecam wypróbowanie tej marynaty również do innych mięs(...)starłam na tarce o dużych oczkach. :) Wino oraz warzywa łączymy razem w glinianym naczyniu, dodajemy pieprz ziołowy oraz sok  cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie umieszczamy mięso, równomiernie rozkładają na nim pokrojone warzywa. Tak przygotowana karkówka, powinna postać w marynacie najlepiej przynajmniej dwa dni. Po tym czasie mięso oczyszczamy z warzyw (można upiec je układając dookoła mięsa

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciorba de perisoare - rumuńska zupa z pupletami 209

kuchnia rumuńska, z którą do tej pory właściwie nie miałam styczności. By przyzwyczaić żołądek po chorobie do normalnego jedzenia, zaczęłam od dość lekkostrawnej zupy z pulpecikami. :) 0,5kg wołowego mięsa rosołowego 2 nieduże kości wieprzowe na zupę 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 duże pomidory 1 spory ziemniak 1 opakowanie (400g) mrożonej mieszanki z zielonych warzyw(...)pietruszki 1 duża czerwona cebula 1 mała cytryna 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól, pieprz do smaku Mięso wołowe oraz kości na zupę dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą tak, by zostały przykryte na ponad 2-3 centymetry. Wywar zagotowujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 401

środku tylko masło i zioła. Po drugie, mój nie jest zawinięty na kształt rolady, a usmażony niemal, jak zwykły schabowy, dzięki czemu nie miałam problemów z upilnowaniem, czy mięso jest już gotowe, czy nie. Pokusiłam się także o ser i ananas ułożony na wierzchu usmażonego już mięsa. Naprawdę świetna sprawa, o ile nie przesadzi się z wielkością użytego filetu(...)dwie części. Każdą z nich przekrawamy wzdłuż, jednak nie do końca, by dwa podzielone płaty wciąż były ze sobą połączone. Każdy z płatów ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa, najlepiej przez foliowy woreczek, by się nie porwały. Kotlety powinny być dość cienkie. Mięso oprószamy równomiernie z każdej strony solą, pieprzem oraz słodką papryką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około

Kuchenna Kontrrewolucya
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 189

Dużo czosnku, chude mięso, iście polski dodatek... Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :) 3 średnie golonki indycze 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych folia aluminiowa marynata: 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką pietruszki(...)ścieramy na małej tarce. Ugniatamy go z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki, a następnie wkładamy równomiernie pod skórę wszystkich golonek. Z podanych składników robimy marynatę i obtaczamy w niej mięso z każdej strony. Ogórki kiszone ścierami na tarce o dużych oczkach. Połową ich ilości wyściełamy dno naczynia do zapiekania. Na wierzch kładziemy przygotowane golonki i przykrywamy dokładnie resztą ogórków

Kuchenna Kontrrewolucya
Bułgarska kjufteta 170

Kolejny ciekawy pomysł na wykorzystanie nudnego mięsa mielonego. Bardzo podobne do kebabczety, cevapcici i mititei kjufteta, to bułgarski sznycelek, który serwuje się tak w domu z patelni, jak i z grilla, a obydwie formy są bardzo proste i smaczne. Najlepiej smakują podane z chłodnikiem przypominającym nieco grecki sos tzatziki - bułgarskim taratorem. :) kjufteta: 300g mielonej goleni wołowej 200g mielonej łopatki wieprzowej(...)Paprykę kroimy w małe cząstki, to samo robimy z cebulą. Warzywa (również pietruszkę) umieszczamy w blenderze i miksujemy na w miarę jednolitą masę. Następnie dorzucamy do nich po trosze mięso i dolewamy kilka łyżek wody. Obydwa rodzaje mięsa mielonego powinny być zmielone bardzo drobno, na małym sitku, wtedy mogą spędzić w blenderze mniej czasu. Masa mięsno-warzywna powinna być dość

Kuchenna Kontrrewolucya
Kanapki z pieczonym mięsem, serem żółtym, pomidorem i szczypiorkiem 170

Tymi kanapeczkami spróbuję przekonać Was do rezygnacji z kupowania sklepowej szynki. W internecie znajdziecie wiele przepisów na pieczone mięsa, wystarczy wybrać jeden z nich, upiec i delektować się zdrowym mięsem przez wiele dni. Osobiście preferuję indyka lub poniższy schab.  Składniki : 1 kg schabu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju sól pieprz 2 łyżki majeranku Mięso umyć(...)osuszyć. W misce wymieszać składniki na marynatę.  Włożyć mięso i przykryć naczynie folią spożywczą na min. 24 godziny. Co jakiś czas obrócić mięso.  Po tym czasie odlać marynatę i wstawić mięso (w rękawie do pieczenia, nakłuć 2-3 razy) do nagrzanego piekarnika. Podlać odrobiną gorącej wody. Piec 30 minut w 220*C, a potem 60 minut

Chocolate Muffin Blog
Grillowana rolada w złotej glazurze 187

Grillowana rolada z mięsa mielonego to poniekąd jeden z moich wynalazków. Ponadto pomysł i smak tak się spodobał organizatorom warsztatów grillowych które od czasu do czasu prowadzę że jest ona stałym elementem. Składniki (na 1 roladę) : 250 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g boczku krojonego w plastry 50 g sera żółtego (z bloku) 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy przyprawy(...)papryka ostra, sól, pieprz zioła : majeranek, tymianek, oregano Przygotowanie : Mięso mielone doprawiam do smaku wymienionymi przyprawami i ziołami i dobrze mieszam i odstawiam na godzinkę - dwie do lodówki. Plastry boczku układam na macie tak aby lekko na siebie zachodziły i na 2/3 powierzchni plastrów równomiernie rozprowadzam mięso mielone. Ser żółty w postaci "frytki" 1x1 cm kładę na początku mięsa mielonego

Mechanik grilluje
Potrawka z kurczaka 126

Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy zjadają rocznie 27 kg mięso drobiowego. Zaletą tego mięsa jest niska zawartość tłuszczu. Drób jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, witaminy i pierwiastki.  Składniki 500 g filetu z podudzia kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 50 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnego sosu sojowego(...)łyżka ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz szczypta tymianku Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie solimy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i dusimy kilka minut. Dodajemy pieczarki, sos sojowy i zioła prowansalskie. Dolewamy bulion warzywny i chwilę dusimy. Dodajemy mięso i świeżo mielony

My Chcemy Jeść
Indyk w sosie czekoladowym z truskawkami, podany z marchewkowym makaronem 131

kuchni uwielbiam łączyć ze sobą ekstremalnie różne składniki. Tym razem połączyłam mięso, czekoladę i owoce. Potrawa wyszła bardzo smaczna. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa.  SKŁADNIKI: 2 golonki indycze,  2 łyżki masła, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 1 szklanka wody, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka mąki, 1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana(...)truskawek, 2 marchewki, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso płuczę, przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą i wlewam do mięsa. Następnie wlewam wino oraz wsypuję paprykę mieloną. Mięso duszę około godziny na małym ogniu. 2. Czekoladę łamię na kostki i dodaję do mięsa. Truskawki obieram z szypułek i kroję w ćwiartki. Owoce dodaję do mięsa. Wszystko razem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dietetyczna lasagne/ zapiekanka 209

dlatego, że wczoraj nie miałam już siły patrzeć w ekran monitora i moim jedynym marzeniem było zamknąć oczy i dać im odpocząć. Składniki (na 3-4 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka słoiczek koncentratu pomidorowego 2 jajka 1 łyżka mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 3 łyżki otrębów owsianych, mielonych firmy Kupiec 3-4 łyżki gęstego jogurtu 1 cebula 1 łyżka(...)czerwona papryka oraz inne przyprawy według upodobań do smaku Sposób przygotowania:  Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na łyżce oleju, aż się zezłoci dodajemy na patelnię mięso mielone, smażymy co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby dolewamy wody), aż mięso nie będzie już surowe do mięsa dodajemy koncentrat, chwilę wszystko dusimy, mieszając, aż większość sok/sosu wyparuje przyprawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka drwala 460

Pyszna, ale również czasochłonna zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem, pieczarkami, cebulą mięsem z kurczaka, sosem beszamelowym i mozzarellą . Mimo wszystko warto spróbować ;-) Tym bardziej, że zapiekankę można przygotować częściowo lub w całości już dzień wcześniej, a na następny skończyć bądź podgrzać. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI Na zapiekankę 800-900 g ziemniaków (najlepiej młodych) 1 kalafior 1 duża pierś z kurczaka(...)pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Cebulę, pieczarki i mięso przełożyć na patelnię, wymieszać ze sobą i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Sos beszamelowy: W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać

Passions hobbies life