Mięso z indyka jest smaczne i zdrowe – zwłaszcza filet zawiera niewiele tłuszczu, za to dużo białka. Jeśli ktoś preferuje mniej „dietetyczny” klimat, może wybrać np. świetnie smakujące udo. Z reguły jest zresztą tak, że indyka przyrządzamy „w kawałkach”, ewentualnie gotujemy na podrobach zupę. Główną tego przyczyną jest zapewne rozmiar ptaka – indyki szeroko dostępne w handlu rzadko schodzą poniżej(...)każdy jest w stanie zaprosić na obiad lub kolację 6 lub nawet 8 osób, które poradzą sobie z taką ilością mięsa. Dlatego właśnie indyk pieczony w całości najczęściej znajduje się na naszych stołach przy okazji różnych świąt i innych rodzinnych spotkań. A warto spróbować, gdyż nie jest on trudny w przygotowaniu (choć kłopotliwy z racji gabarytów), a możemy go wtedy
Kulinarna Pokusapewno znajdzie ona zresztą swoje miejsce na naszym blogu. W praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem pieczenia (patrz porady) potrawa jest łatwa(...)dość dużą kostkę o boku ok. 4 cm. Główki czosnku kroimy bardzo ostrożnie na pół w poprzek ząbków (patrz zdjęcia). Dość dużą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Kawałki mięsa obsmażamy z wszystkich stron przez 10 minut, aż do zarumienienia. Jeśli żeberka nie są wyjątkowo chude, nie używamy w tym celu żadnego dodatkowego tłuszczu. Na dnie brytfanny układamy żeberka i czosnek
Kulinarna PokusaCzęsto jest tak, że po ugotowaniu i skonsumowaniu rosołu pozostajemy z mięsem (tudzież również warzywami), na bazie którego został on przyrządzony. Wiele osób ma jednak w zanadrzu mniejszy lub większy zestaw dań przyrządzanych z mięsa lub warzyw, które „uciekły” z rosołu. Ja osobiście najczęściej gotuję rosół z kury. Jeśli użyte przeze mnie mięso obejmowało również nogi i nie zostały(...)więcej – nic się nie zmarnuje. Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 2015-01-22 09:48:59 Jedna z możliwych odpowiedzi na pytanie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu. Jeśli zawiera ono nogi z kury, możemy przyrządzić to bardzo proste, ale smaczne i całkiem nieźle wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi
Kulinarna PokusaPrezentujemy kolejny przepis dla zwolenników kaczki. Tym razem będzie to coś w klimacie kuchni azjatyckiej, gdzie jest ona dosyć popularnym mięsem. Ta konkretna receptura wywodzi się z książki Podróże kulinarne – Kuchnia tajska, z pewnymi jednak zmianami. M.in. nieco „zeuropeizowałem” sposób podania potrawy i raczej nie przygotowuję jej z całej kaczki. Kuchnia tajska kojarzy się często z całkiem uczciwym dodatkiem ostrych(...)łyżkami wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni pod przykryciem do miękkości. Czas pieczenia może być różny, zwykle od 45 do 75 minut, dlatego należy kontrolować stan mięsa; kaczka pieczona zbyt długo stanie się twarda i sucha. Liczi i pędy bambusa odsączamy z syropu / zalewy. Papryczkę chili kroimy wzdłużnie na pół – jedną część pozostawiamy do dekoracji, a drugą
Kulinarna Pokusazupa, która może z powodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej(...)ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe makaron nitki do podania Instrukcje Do dużego garnka wlewamy 4 litry zimnej wody. Dodajemy połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy
Kulinarna Pokusakurczaka w rewelacyjnej słodko-kwaśnej marynacie. Smaki idealnie się przenikają. Do tego dip paprykowy i grzanki. Obiad idealny na świeżym powietrzu. 3 ćwiartki z kurczaka Marynata: Przyprawa do mięsa 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki oliwy z oliwek Sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku Dip paprykowy: 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy z oliwek Ćwiatki z kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy
VioletoweKucharzeniedodatkowo bułka tarta do formy masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu. Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować. Dodać do mięsa liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować do miękkości. Po ugotowaniu, wyjąć mięso, ostudzić, obrać z kości, przemielić w maszynce 2 razy. Do bulionu(...)włożyć wątróbkę, sparzyć. Bułkę namoczyć w bulionie, odcisnąć, przemielić razem z wątróbką, dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, ostudzić dodać do mięsa. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do mięsa, dodać przyprawy, wymieszać, gdyby masa była za sucha, dodać trochę bulionu. Na samym końcu ubić białka jaj, dodać do masy, ostrożnie
Kuchnia Danusijedną z nich był mix for shawarma. Shawarma / shoarma najbardziej kojarzy mi się z restauracją Sphinx. Danie to jest banalnie proste, szybkie i łatwe do zrobienia, a wyrazistości grillowanemu mięsu nadają sosy. Shawarma / Shoarmę można podać w wersji błyskawicznej, zawijając podsmażone mięso w tortillę lub podać grillowane mięso w chlebkach pita z pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i sosem. Ja miałam(...)łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy mix for shawarma 1/3 łyżeczki soli 1 ząbek czosnek czosnku Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w paski. Oliwę mieszamy z przyprawą i czosnkiem. Mieszamy z mięsem, ja wstawiłam na całą noc do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy mięso po ok. 2-3 minuty z każdej strony, można też upiec mięso w piekarniku aż będzie złoty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatni przepis na indyka zachęcił nas do częstszego goszczenia tego mięsa na naszym stole! W tak przygotowany sposób mięso jest łatwe w przygotowaniu, ładnie się prezentuje i przede wszystkim jest bardzo smaczne i soczyste! Czego chcieć więcej? Dziś przedstawiamy nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie(...)pietruszki, czarne oliwki, kawałek fety, ok. 1/2 szklanki ugotowanego razowego kuskusu, 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz 1/2 szklanka wody lub bulionu warzywnego Dzień przed pieczeniem, na wieczór przygotowujemy mięso - mieszamy w miseczce wszystkie przyprawy następnie dodajemy olej aby stworzyć marynatę - 3-4 łyżki. Mięso wkładamy do większego woreczka strunowego, zalewamy marynatą, dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku, następnie woreczek zamykamy
Plate of Joyaromatyczny w lekkim cebulowym sosiku ... Obiadek wyszedł 1 klasa! Składniki: 1 k g schabu środkowego 4 cebule 3 ząbki czosnku przyprawa do gyrosa słodka papryka olej Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do gyrosa, słodką papryką, pieprze, i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 minut. W tym czasie możemy posiekać cebule oraz czosnek(...)mocno rozgrzanym oleju podsmażamy partiami mięso (partiami, ponieważ u mnie było go dość sporo) do zrumienienia. Podsmażone mięso przekładamy łyżką cedzakową do garnka. Po podsmażeniu ostatniej partii mięsa na tłuszcz po smażonym schabie wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy ją na złoty kolor. Następnie na patelnię z cebulą wlewamy pół szklanki wody, zagotowujemy ją i całą zawartość patelni przelewamy
Walijskie Pichcenienieduże marchewki 3 nieduże buraki 3 pomidorki malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy gyros rozmaryn " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Posypać solą, pieprzem i mąką. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni na ładny złoty kolor. Ważne jest aby zrobić to na mocnym ogniu i pozwolić się odrobinę(...)bardziej podpiec. Takie mięsko lubię najbardziej. Mięso przełożyć do głębokiej patelni do duszenia. Następnie na patelni, na której smażyliśmy mięso, w tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Tylko tak, aby się zezłociła i przypaliła ;) Cebulę dodać do mięsa i zalać wodą. Niech się dusi. Krok 2 Pokroić resztę warzyw i dodać do mięsa. Posypać soczewicą. Lubię ją dodawać, bo fajnie zagęszcza
CoolinarniePLkolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską. Tym razem będzie to wołowina. Przepyszne soczyste mięso z papryką i brokułami. Danie niesamowicie łatwe … i sycące! Jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło. Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa(...)ciemny – 2 łyżki * brokuły ( różyczki ) – 150 g * papryka czerwona – 0,5 szt * bulion wołowy – ok. 200 ml * mąka kukurydziana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy na kawałki. W miseczce mieszamy posiekany czosnek, 1 łyżkę oleju, szczyptę chili, imbiru, curry i przyprawy 5 smaków. Dodajemy sos sojowy i wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie obtaczamy
Ostra na Słodkokcal podzielę na cztery części, każda z nich to konkretna pula kalorii. 1. Zupa w ilości 250g to jest 100 kcal. Zapraszam po przepisy na dietetyczne zupy. 2. Porcja mięsa w ilości 150g to jest około 200 kcal. Wszystko zależy od rodzaju mięsa i jego obróbki termicznej. Pamiętajmy, że potrawy dietetyczne nie mają nic wspólnego ze smażeniem. Proponuję(...)mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska: mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek
IzaGotujeWspominałam już, że szynkowar to genialne urządzenie? Tym razem do zrobienia wędliny wykorzystałam mięso mielone (wieprzowe). Nauczona doświadczeniem wprowadziłam troszkę modyfikacji do procesu produkcji domowej wędliny. Rezultat jest obłędny! Jeśli do tego dodam, że nawet na diecie spokojnie można się zajadać taką wędliną to nie skłamię. Składniki: mielone mięso 1 kg przyprawy: czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól himalajska, ziele angielskie(...)liść laurowy agar-agar 1 łyżeczka woreczek na wędlinę do szynkowaru Mięso łączę z pieprzem, czosnkiem i solą - przyprawiamy dosyć mocno. Dokładnie mieszam. Dodaję pół szklanki wody i agar. Dokładnie mieszam. Na dno worka układam liście laurowe (2 szt.) i ziele angielskie, następnie mięso. Worek zakręcam, wkładam do szynkowaru i całość odstawiam do lodówki na kilka godzin
IzaGotujeMój mąż je uwielbia! Mięso z uda jest soczyste, pełne smaku i o świetnej strukturze. Do przepisu trzeba mięso odciąć od kości, do moim zdaniem wyprawia je w ogóle na pierwsze miejsce na podium w konkursie na najsmaczniejsze mięso w kilkanaście minut! Do przygotowania mięsa potrz ebujemy około pół dnia, najlepiej jeśli będzie to nawet cała doba, mięso wtedy uzyska(...)zostawiam. Posypujemy wyżej wymienionymi przyprawami wedle uznania :) jedni lubią nieco ostrzej inni łagodniej, nie chcę nic sugerować. Wstrzymajcie rękę na papryce wędzonej, jest bardzo intensywna w smaku. Przyprawione mięso przekładamy np. do miski i przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na minimum 6 godzin. Po marynowaniu nadszedł czas na panierowanie. Panierujemy najpierw w mące, otrzepujemy z nadmiaru, później na chwile do wody
MamaOskarka