gotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki(...)pokroić w paski i zalać śliwowicą. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się kaczka. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać
królestwo garówgotowanego mięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać(...)rozpuścić cukier, dodać gruszkę, przesmażyć mieszając aż rozpuści się cukier. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się gęś. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, gruszki, wlać sherry i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie
królestwo garówciasto francuskie jarmuż z serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały, chrupiące ciasto miały, a farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały. Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki(...)oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane
Moniki Smakołykipojedyncze filety z kurczaka (po około 10 dag każdy) 20 dag sera żółtego 25 dag pieczarek 20 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz 4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem(...)dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale skomponowane, że idealnie dopełniają całość. Dosyć nietypowo jak na tego typu danie - roladki nafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć
Świat Domowej Kuchniskończy to szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka(...)opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1/2 kostki rosołowej ( po 1/4 wołowej i warzywnej) 1/2 łyżeczki ziół tureckich do mięsa Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam w drobną kostkę. Delikatnie posoliłam i popieprzyłam. Kostkę bulionową roztarłam z 1 łyżką oliwy. Dosypałam do tego mieszankę ziół do mięsa i wymieszałam. Tak przygotowaną
Kuchnia po mojemusię przejadła, że po raz pierwszy od tamtego czasu przyrządziłam ją dopiero kilka dni temu. I tylko dlatego się na to zdecydowałam, że dzień wcześniej na obiad było smażone mięso, więc uznałam, że trzeba coś zdrowszego upichcić. Żeby nie wracać do traumatycznych wspomnień "diety eliminacyjnej", która w moim przypadku skończyła się na wyeliminowaniu prawie wszystkiego (oprócz gotowanego mięsa, marchewki, buraków(...)papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą, pieprzem i sosem sojowym na całą noc. Następnego dnia wrzuciłam je do letniej wody. Zanim się zagotowały zebrałam szumowinę. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Gotowałam do miękkości
Kuchnia po mojemurazem na moją prośbę powstały z kapusty włoskiej. Lata praktyki i odrobina innowacji? Efekt oceńcie sami. Składniki (na 2 mega gary): główka kapusty włoskiej (średniej wielkości) 1 kg mielonego mięsa indyczego 1 duże jajko 1 cebula 1 sucha kajzerka 100 gram ryżu sypkiego sól, pieprz 1 puszka koncentratu pomidorowego 1 słoik domowego przecieru pomidorowego (250ml) 2 kostki rosołowe - wołowe Przygotowanie(...)Mięso wyrabiamy z jajkiem, cebulą (możemy ją zmielić razem z mięsem) solą i pieprzem - jak na mielone. Dzielimy na pół. Połowę mięsa wyrabiamy dalej z namoczoną suchą kajzerką. Do połowy wsypujemy ryż. Kapustę parzymy we wrzątku - w ten sposób odrywamy kolejno liście. Te największe układamy na dnie garnka (w tym przypadku garnków) Porcje mięsa (kulki) zawijamy w liście. W jednym
Kuchnia po mojemunaszą rodzinną recepturą. Składniki (3 - 4 blachy w zależności od wielkości): 2 spore, ale nie gigantyczne skrzydła indycze ok 60 dag wołowiny (np. pręga, udziec) do 1/2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) ok. 40 dag chudego podgardla ok. 40 dag wątroby wieprzowej 4 suche kajzerki 4-5 jajek sól, pieprz ziarnisty 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela(...)angielskiego 2-3 ziarna jałowca imbir mielony 1 szt gałki muszkatołowej Przygotowanie: Umyte mięso dusimy w bardzo małej ilości wody wraz z przyprawami (pieprz, listek, ziele, jałowiec) w odpowiednio dużym garze. Nie dodajemy tylko wątroby. Nie solimy także mięsa - łatwiej zmięknie. Mięso wyciągamy kiedy jest miękkie. Przepuszczamy przez maszynką 3-krotnie (wraz z wygotowanymi przyprawami). Wątrobę wrzucamy na wrzący wywar
Kuchnia po mojemuzachęcają do wyjścia w plener i "zgrillowania" przeróżnych pyszności, więc receptura absolutnie na czasie. Hamburgery z tego przepisu wychodzą bajecznie pyszne. Polecam dalszą lekturę wpisu wszystkim fanom najlepszego gatunku mięsa jakim jest wołowina. Składniki (na 8-10 hamburgerów): ok 1 kg wołowiny o zaw. tłuszczu ok 20% (antrykot, rostbef, ładna pręga) 1 średnia cebula czerwona kilka kropli sosu Worchester(...)konkretna łyżka musztardy Dijon 1-2 łyżki zimnej wody sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso wraz z obraną cebulą mielimy dwukrotnie. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mieszamy dokładnie z odrobiną zimnej wody. Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut by włókna kolagenowe w mięsie miały czas się związać. Tak przygotowane mięso formujemy w cienkie, dość spore "placki
Kuchnia po mojemułyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir, sól, pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy (2 łyżki) i sok z cytryny i wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki(...)pokroić w paseczki. Cebule obrać, pokroić w pióra. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić mięso i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przyprawy (tj. przyprawę do potraw chińskich, imbir, curry, sól i pieprz) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i razem przez krótką chwilę podsmażać. Podsmażone
Gospodyni Miejskagotowanie lub gdy nam brakuje pomysłu co przygotować na obiad. Poniżej podaje przepis na podstawową wersje tej zupy ale zachęcam do wykorzystywania różnych warzyw dostępnych sezonowo. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar 3 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy łyżeczka kozieradki 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 4 łyżki kaszy gryczanej sól pieprz Przygotowanie(...)Przygotować wywar: Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą wodę (około 2,5l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 2,5l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć dodać ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem. Gotować
Mama GotujeCzęsto zostają nam warzywa i mięso z rosołu lub wywaru który wykorzystujemy go barszczu czy gotowania. Zamiast to wyrzucać można przygotować naleśniki faszerowane gotowanym mięsem i warzywami. Ja wykorzystuje warzywa i mięso królika na których gotowałam barszcz czerwony. Składniki na około 8 dużych naleśników: 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta solio szczypta(...)cukru Pozostałe składniki: ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak ugotowane mięso np. królik 1 jajko 2 łyżki śmietany Pieprz Ser żółty do posypania naleśników oliwa Wykonanie naleśników: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut. Jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek. Rozgrzać patelnię którą można
Mama Gotujeurodziny i postanowiłam zrobić mu wyjątkowy obiad. Zupa ta choć nie należy do popularnych dań jest warta tego by ją zrobić. Jest kwaśna i pyszna, polecam. Składniki: woda mięso na wywar 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 por suszony imbir szczypta kozieradki kurkuma sól pieprz 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cytryna na około 2l. zupy śmietanka(...)ugotowany ryż Wykonanie: Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. W przypadku mięsa bez kości, wodę gotujemy i dopiero wrzucamy mięso. Do gotującego się mięsa dodać przyprawy. Gotować przez około 1,5 - 2 godzin. Cytrynę umyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Wywar odcedzić od mięsa, warzyw i przypraw. Do wywaru dodać
Mama GotujeOstatnio zostało mi sporo mięsa z rosołu i dodatkowo opróżniłam zamrażarkę. Z mięsa postanowiłam zrobić krokiety. Mnie wyszło 11 krokietów z dużą ilością mięsa. Krokiety wyszły rewelacyjne. Składniki: naleśniki 1,5 kg ugotowanego mięsa (z kaczki, perliczki, indyka i wołowiny) 1,5 szklanki rosołu 2 cebule warzywa z rosołu (pietruszka, seler i odrobina marchewki) sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić(...)kostkę i usmażyć na oleju. Cebulę, mięso i warzywa zmielić. Do mięsa z warzywami dodać rosół, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Naleśnik rozłożyć na talerzu, na środku naleśnika ułożyć farsz, brzegi naleśnika zagiąć a następnie zwinąć krokiety. Krokiety opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron
Mama Gotujekarczku 1 kg ziemniaków 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku kilka ziaren jałowca sól pieprz tymianek rozmaryn cząber słodka mielona papryka Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć, umyte mięso, obraną cebulę i ziemniaki pokroić w grube plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustę, następnie ułożyć ziemniaki. Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem. Na ziemniaki ułożyć mięso pomiędzy które włożyć obrane ząbki(...)czosnku. Obok i na mięso ułożyć kilka ziaren jałowca. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na mięso poukładać cebulę. Całość doprawić tymiankiem, rozmarynem, cząbrem i słodką papryką. Tak przygotowane mięso przykryć pokrywką i piec w temperaturze 180 o C przez 1 godzinę i 45 minut, a następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15 minut
Mama Gotuje