mięso - 63110 przepisów (strona:308/4208)

Łopatka duszona w winie 192

jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy osuszoną ręcznikiem papierowym w metalowej misce . Cebulę , czosnek i pietruszkę obieramy i kroimy w duże kawałki , posypujemy nimi mięso – trochę wciskamy pod spód . Zioła rwiemy palcami zostawiając jak największe kawałki i także obkładamy nimi mięso , posypujemy cukrem , zielem angielskim ,jałowcem . Z butelki wina odlewamy 2 szklanki i zostawiamy(...)będą nam potrzebne do sosu , resztą zalewamy mięso . Tak zamarynowaną łopatkę odstawiamy przynajmniej na dobę , a najlepiej na dwie do lodówki , obracając mięso kilka razy podczas marynowania . Po upływie tego czasu przekładamy całość do woreczka do pieczenia , solimy , doprawiamy pieprzem , dorzucamy pokrojona marchewkę i dusimy w piekarniku w temperaturze 100-120 C przez 4 godziny -ten powolny proces pozwala

Ogrodnik w podróży
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 153

Sałatka ta, to różnorodność  kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane.  Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego(...)buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata:   Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy  imbir,  wodę, olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i  kroimy na kawałki 2  - 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na  4 godz. do lodówki. Oliwki nadziewamy kaparami. Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i czyścimy

Moniki Smakołyki
Papryka faszerowana i zapiekana 200

targu kupiłam małe kolorowe papryki idealne do nadziewania. Papryka faszerowana to takie jedno z moich ulubionych dań. Farsz z mięsa i ryżu do tego wszystko zapieczone w papryce, polane pomidorowym sosem. Cóż można chcieć lepszego. Składniki 12 szt mniejszych papryk (czerwone, zielone i żółte) 500 g  mięsa mielonego 200 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 puszki(...)pieprz   Wykonanie: Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową

O kuchni z uczuciem
Paszteciki z ciasta francuskiego 159

Dziś przepis na kolejne wykorzystanie gotowanego mięsa np. wieprzowiny z rosołu lub szybki obiad. Jeśli mięso ugotujecie dzień wcześniej, przygotowanie pasztecików zajmie Wam chwilę! Polecam koniecznie z czerwonym barszczem! 137 g ciasta francuskiego ( zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g) żółtko  350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu ) ząbek czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego jajko cebula pół puszki kukurydzy(...)puszka czerwonej fasoli mała czerstwa bułka sól i pieprz olej rzepakowy  Mięso zalać wodą do przykrycia, dodać czosnek i ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie. Kukurydzę i fasolę wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą

Atlas Smaków
Pasztet z królika 165

Składniki: Mięso z królika 3 udka 0,5 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg podgardla 0,5 kg wątróbki z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 cebule 3 jajka Liście laurowe Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Sól i pieprz Ok. szklanka wywaru z ugotowanego mięsa Smalec/masło i  bułka tarta do foremek Wykonanie: Mięso gotować razem(...)warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Jak wszystko przestygnie oddzielić mięso od kości, zmielić przez maszynkę 2-3 razy.  Dolać troszkę  wywaru z mięsa, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Gotową masę umieścić w foremkach posmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Proponuje uzupełnić foremki do ¾ wysokości. Piec

The Sweet Damsel
Leczo 214

Jest kilka wersji na zrobienie lecza. Ja zrobiłam z mięsem mielonym i sosem średnio ostrym. Danie przyrządza się bardzo prosto i zawsze smakuje. Można je jeść bez dodatków lub z pieczywem, lecz mi najbardziej smakuje z ryżem. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 2 średnie cukinie 3 różnokolorowe papryki 1 duża cebula 1 duża puszka pomidorów(...)smaku sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie można dodać dużą garść fasolki szparagowej oliwa WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do dużej brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe.  Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Papryki przekroić, wyciągnąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić również w kostkę. Jeżeli macie zamiar

Passions hobbies life
Klopsiki z kurkami na makaronie 160

składników z :  Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :) Składniki :  150 g mięsa mielonego  1 jajko  1 łyżka lnu mielonego  100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego  kilka pomidorków cherry 1/2 cebuli żółtej 50 g grzybów kurek  listki świeżej(...)listki świeżej bazylii czerwonej  listki świeżego oregano  1 łyżka oliwy z oliwek  3 łyżki sosu sojowego  Przyprawy :  pieprz czarny  zioła toskańskie  Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i posypujemy pieprzem czarnym. Oregano, bazylię oraz

Parowar Faceta
Rewelacyjna Marynata do Mięs i Warzyw 27099

Marynowanie mięsa nie jest i nigdy nie było mi obce. Kiedyś patrzyłam jak robi to moja mama, potem ja się tym zajmowałam, a teraz patrzę jak robi to mój nastoletni syn. Marynowanie to jest świetna zabawa, wyciągasz z szafki ulubione przyprawy i zioła i sypiesz co Ci pasuje, co lubisz. Jakiś czas temu zaintrygowała mnie marynata Olgi Smile , pisała(...)dużo. Kolejne to smak i konsystencja. Konsystencja idealna do smarowania produktów silikonowym pędzelkiem, a smak..... pikantny i lekko słodkawy jednocześnie. Taka w sam raz. Uwielbiam ją do smażenia kawałków mięsa na patelni grillowej, pieczone udka też wyszły świetne. Wyszedł też marynowany ser tofu smażony na grillowej, ćwiarteczki ziemniaków zamarynowane, a potem pieczone. Robiłam ją już kilka razy

Blondynka Gotuje
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 153

obiad i wieczorem zamiast kolacji, a resztę zamroziłam by na wszelki wypadek mieć je pod ręką.      Jeśli zostanie nam trochę farszu to polecam przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami , a jeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami .      Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami(...)CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz

Rozpustne gotowanie
Bitki po staropolsku 130

smak zapamiętam na zawsze… Proste i tradycyjne mięso uduszone w bulionie wołowym z cebulką… Kilka składników i mamy rewelacyjny rodzinny obiad… 500 g schabu wieprzowego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz Koperek do posypania Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą. Każdy płat dokładnie przyprawiamy(...)solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła. Zdejmujemy w patelni. Cebule kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobine oleju, szklimy cebulę. Gdy jest już miękka przekładamy na nią mięso i podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu (około 40 minut). Gdy płyn wyparuje w razie potrzeby możemy

VioletoweKucharzenie
KOTLETY MIELONE W NOWEJ ODSŁONIE 214

zmiana przypraw i pyszne danie gotowe. Takie mielone świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe, ale idealne są również na zimno - do kanapek. Składniki na ok.10 sztuk: - 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie samodzielnie mielona łopatka z minimalną ilością karkówki) lub dowolnego innego - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej mniej) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1 łyżka majeranku(...)łyżeczki mielonego czosnku (nie trzeba) dodatkowo: - 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) - łyżka oleju kokosowego (lub/i masło klarowane) - sól do smaku - olej kokosowy i/lub masło klarowane do smażenia mięsa Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy, do połączenia składników. Masa klopsowa powinna być zwarta (dlatego zawsze przygotowuję mielone z łopatki, która świetnie wiąże) Z dobrze wyrobionego mięsa

Smaczne Zdrowe
Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries 240

szybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa. Scroll down for recipe in English Pierś kaczki z czereśniami (4 porcje) Składniki: 4 piersi kaczki ze skórą 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 1/2 łyżeczki soli(...)drobną kostkę 300 g ciemnych czereśni bez pestek i przekrojone na połówki Przygotowanie: Piersi umyj, osusz papierowymi ręcznikami i natnij skórkę w kratkę (uważając, by nie nie przeciąć mięsa). W miseczce wymieszaj cukier z przyprawą i solą, natrzyj nią piersi z obu stron i ułóż skórą do góry w misce. Zalej całość brandy i wstaw na około 2 godziny

karmelowy
Polędwiczki glazurowane miodem 131

wieprzowych 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 3 łyżki miodu płynnego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie   Mięso po umyciu osuszyłem, włożyłem do miseczki. Sos sojowy wymieszałem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, natarłem mięso, wstawiłem do lodówki na 2 godziny. W czasie, gdy mięso się marynuje, kilka razy odwracałem(...)uprażyłem go na złoty kolor, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Polędwiczki wyjąłem z miski. Przygotowałem glazurę z łyżki marynaty, miodu, cukru i imbiru. Połową przygotowanej glazury natarłem mięso, ułożyłem w formie do zapiekania. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 220 stopni C. Następnie mięso odwróciłem, posmarowałem glazurą, posypałem sezamem, Piekłem jeszcze 8 minut w tej samej temperaturze. Wyłączyłem piekarnik

R'n'G Kitchen
Grillowana wołowina z suszonymi pomidorami 148

Bardzo pyszne mięso z dodatkiem serka i suszonych pomidorów. Świetnie smakuje w bułce ;) Składniki 500 g mięsa wołowego 150 g serka z suszonymi pomidorami 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy ,kroimy na kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Pomidory odsączamy z zalewy ,kroimy(...)paski ,dodajemy do mięsa razem z jajkiem i serkiem. Masę dokładnie wyrabiamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy okrągłe kotlety ,kładziemy na rozgrzany ruszt. Grillujemy z obu stron. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Schab marynowany w majonezie 232

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny schab marynowany a następnie pieczony w zalewie z majonezem. Mięso jest niezwykle aromatyczne, soczyste i niezwykle miękkie. Idealnie nadaje się do niedzielnego obiadu. Ja podałam to mięso w niedzielę na obiedzie z okazji 55 rocznicy ślubu moich dziadków. Mięso zniknęło w ekspresowym tempie. Wszyscy goście byli zachwyceni jego smakiem. Przepis pochodzi ze strony(...)czubate łyżki majonezu  łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku  Wykonanie: Schab oczyścić, wymyć i odstawić. Wodę i przyprawy dokładnie wymieszać i zalać nimi mięso. Schab ma być przykryty w całości w marynacie. Gotowe mięso w zalewie schować do lodówki na minimum całą noc. Po tym czasie mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania