mięso - 63110 przepisów (strona:314/4208)

Makaron z sosem z indyka. Olej z pestek dyni Oleofarm. 157

zanadrzu kilka prostych i szybkich przepisów na dania główne. Makarony to bardzo wdzięczne formy obiadu, szybkie i sycące. Chciałam tutaj wspomnieć o mięsie mielonym paczkowanym. . Strzeżcie się ludziska, często mięsa jest nieco ponad połowa. Co to za deal? Kupujesz pół kg mięsa mielonego, jak sama nazwa wskazuje, a mięsa masz 300 g.. ktoś tu chyba robi nas w konia(...)Potrzebujemy: 0.5 kg mięsa mielonego z indyka  2 łyżki oleju rzepakowego pół łyżeczki ziaren gorczycy białej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki  szczypta chilli sól, pieprz świeże zioła, np. Bazylia, tymianek, majeranek Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni razem z gorczycą na dwóch łyżkach oleju rzepakowego. Kiedy cebula zacznie

MamaOskarka
Kociołek mięsno warzywny w sosie słodko kwaśnym 169

Moja rodzinka uwielbia dania mięsne , więc co rusz muszę wymyślać jakieś potrawy z mięsem. Ostatnio dostałam przepyszny Sos słodko kwaśny z firmy  ORZECH  i postanowiłam go jakoś wykorzystać.  Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy  na danie obiadowe  to Gorący kociołek mięsno warzywny , pyszny , sycący i rozgrzewający(...)KWAŚNEGO ORZECH 500 g karkówki  3 marchewki 10 pieczarek 2 średniej wielkości cukinie 2 cebulki  Pieprz, sól do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy do mięsa   Piątnica 5 łyżek oliwy około 2 szklanki bulionu mięsnego  szczypta chilli Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem , pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i obrać, pokroić w pół

Sama słodycz i szczypta chili
Baranina ze śliwkami i migdałami 101

cytryny, 1 łyżka miodu wielokwiatowego oliwa Migdały sparzyć obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Śliwki przekroić na pół. Cebule posiekać w kostkę, czosnek posiekać. Mięso pokroić na spore kawałki. Na dno naczynia do zapiekania ( u mnie żeliwna gęsiarka) wlać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić przyprawy i chwile przesmażyć, następnie dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich(...)stron na rumiano. Mięso przełożyć na talerz.  Następnie poddusić do miękkości cebulę z czosnkiem. W razie potrzeby dodać trochę oliwy. Do cebuli dodać mięso, laskę cynamonu, skórkę cytryny, wlać około 700 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 6 godzin – mięso powinno być miękkie. Do mięsa dodać migdały, śliwki i miód, piec jeszcze

królestwo garów
Udziec sarny z sosem z grzybów 128

tłuszczykiem z wędzonki – prawdziwej! 2 cebule, 30 g podgrzybków suszonych, 2 gałązki świeżego tymianku, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, ok. 200 ml wody, 5 łyżek masła, sól, pieprz, Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć mięso. Słoninę pokroić w niewielkie słupki.  Ostrym wąskim nożem ponakłuwać mięso, w nacięcia włożyć słupki słoniny. Mięso zwinąć i związać sznurkiem(...)boczkiem wędzonym) i włożyć do worka foliowego do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny. Ja wkładam do środka termometr. Wyjmuję z piekarnika gdy mięso osiągnie wewnątrz 72 stopnie. Po wyjęciu odstawić na 10 minut aby odpoczęło. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli, do miękkości. Dodać rozdrobnione suszone grzyby

królestwo garów
rosół z gęsi z pierogami z gęsi 113

gęsi, włoszczyzna, sól, 2 jagody jałowca, 4 ziarna pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, mała gałązka rozmarynu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula pierożki: 3 śliski suszone, mięso z rosołu, sól, pieprz ciasto na pierogi: 300 ml mąki, 160 -180 ml ciepłej wody, 1 łyżka roztopionego masła, szczypta soli sól, tłuszcz (najlepiej smalec z gęsi) do smażenia Korpus(...)gęsi włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać wodą (tylko tyle wody aby zakryć korpus i włoszczyznę) i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, wywar przecedzić. Korpus obrać z mięsa ( otrzymałam około 200 g mięsa), zemleć razem ze śliwkami. Mięso doprawić solą i pieprzem. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około

królestwo garów
Udziec jagnięcy I 98

torebki kardamonu, 2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, Udziec jagnięcy umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy zmiksować lub rozgnieść w moździerzu razem z oliwą. Natrzeć przyprawami mięso, włożyć do worka do pieczenia, zamknąć i odstawić na co najmniej dwie godziny. Ja podczas pieczenia korzystam z termometru dlatego też przed zamknięciem mięsa trzeba wbić termometr tak aby końcówka dochodziła(...)zapakowany udziec odstawić na co najmniej dwie godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec aż temperatura wewnątrz osiągnie 62 stopnie. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby mięso odpoczęło. W tym czasie temperatura wewnątrz mięsa podniesie się do 65-66 stopni. Otrzymamy mięso lekko różowe w środku. Jeżeli wolimy mięso bardziej wypieczone należy je piec aż osiągnie

królestwo garów
Udziec jagnięcy II 81

garść świeżego rozmarynu, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 10 filecików anchois 2 łyżki oliwy, Udziec jagnięcy umyć, osuszyć. Czosnek, rozmaryn, pieprz, anchois, oliwę zmiksować lub rozgnieść w moździerzu. Natrzeć przyprawami mięso, włożyć do worka do pieczenia, zamknąć i odstawić na co najmniej dwie godziny. Ja podczas pieczenia korzystam z termometru dlatego też przed zamknięciem mięsa trzeba wbić termometr tak aby końcówka(...)zapakowany udziec odstawić na co najmniej dwie godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec aż temperatura wewnątrz osiągnie 62 stopnie. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby mięso odpoczęło. W tym czasie temperatura wewnątrz mięsa podniesie się do 65-66 stopni. Otrzymamy mięso lekko różowe w środku. Jeżeli wolimy mięso bardziej wypieczone należy je piec aż osiągnie

królestwo garów
Wykwintny rosół 122

kura lub kurczak rosołowy, 1 -2 korpusy z kaczki,   skrzydło gęsi, 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora,   3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć(...)kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia.   Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą ( tak aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić

królestwo garów
Schab z grilla 137

kawałek schabu bez kości- około kilograma, 6 ząbków czosnku, 1/2 strączka chilli, łyżka posiekanego tymianku, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz świeżo mielony, Mięso umyć, osuszyć, nie ścinać błony zewnętrznej. Od strony wewnętrznej (tej gdzie były kości) n aciąć mięso na głębokość około 1,5 cm, w odstępie co 4 cm. Chilli i czosnek drobno posiekać, wymieszać z tymiankiem, solą(...)łyżeczki), pieprzem (ok. 3/4łyżeczki) i oliwą. Natrzeć mięso przyprawami, zwracają uwagę aby w nacięciach znalazło się dużo przypraw. Odstawić mięso na godzinę. Mięso kłaść stroną z błoną, na rozgrzanym ruszcie. Grillować w wysokiej temperaturze około 50 - 60 minut lub gdy osiągnie 58 - 60 stopnie w środku.    Mięso grillować na jednej stronie, dopiero pod koniec odwrócić na chwilę

królestwo garów
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 278

mięsa drobiowego* 2 łyżki bułki tartej, 50 ml bulionu drobiowego, sól, ostra mieszanka przypraw** 1 żółtko 4 jajka, mąka pszenna, 50 g migdałów prażonych solonych, 2 masła, 2 łyżki oleju Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno(...)również na ciepło. Moja wersja jest troszkę odchudzona. Mięso drobiowe i tylko podsmażone na tłuszczu a następnie podpieczone. Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania. Wyjąć, włożyć do zimnej wody i odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć, dodać bulion, bułkę tartą i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać z żółtkiem. Migdały zmiksować. Jajka delikatnie obrać ze skorupki, oprószyć

królestwo garów
Pasztet z kaczki ze śliwkami wędzonymi 122

gotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki(...)pokroić w paski i zalać śliwowicą. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się kaczka. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać

królestwo garów
Pasztet z gęsi z gruszką 142

gotowanego mięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać(...)rozpuścić cukier, dodać gruszkę, przesmażyć mieszając aż rozpuści się cukier. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się gęś. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, gruszki, wlać sherry i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie

królestwo garów
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 179

ciasto francuskie jarmuż z serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały, chrupiące ciasto miały, a farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały.     Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki(...)oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę  z szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane

Moniki Smakołyki
Roladki drobiowe z naleśnikiem 320

pojedyncze filety z kurczaka (po około 10 dag każdy) 20 dag sera żółtego 25 dag pieczarek 20 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz  4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem(...)dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale skomponowane, że idealnie dopełniają całość. Dosyć nietypowo jak na tego typu danie - roladki nafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć

Świat Domowej Kuchni
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 136

skończy to szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka(...)opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1/2 kostki rosołowej ( po 1/4 wołowej i warzywnej) 1/2 łyżeczki ziół tureckich do mięsa Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam w drobną kostkę. Delikatnie posoliłam i popieprzyłam. Kostkę bulionową roztarłam z 1 łyżką oliwy. Dosypałam do tego mieszankę ziół do mięsa i wymieszałam. Tak przygotowaną

Kuchnia po mojemu