mięso - 63110 przepisów (strona:320/4208)

Grecka tortilla z sosem tzatziki 189

pasowało zarówno na obiad, jak i kolację. Tortille podamy wraz z pysznym sosem tzatziki, który podkreśli całość smaku. Jednak najważniejsze w tym przepisie jest, że wykorzystamy do jego przygotowania mięso z kurczaka, które zostało nam z poprzedniego dnia. W ten sposób nie będziemy marnować niepotrzebnie jedzenia, a wszystko uda nam się wykorzystać. Zatem do dzieła, zaczynamy… Przeczytaj również: Sałatka(...)warstwowa gyros z kapustą pekińską Składniki mięso z kurczaka (mogą to być pałki, udka, filety z kurczaka) przyprawa gyros olej placki tortilli pomidor ogórek papryka sałata Składniki na sos tzatziki ogórek zielony 2 ząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżka majonezu Przepis na sos tzatziki Ogórka obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie przy pomocy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki z mięsa mielonego 170

mielonego mięsa wieprzowego, 1/2 czerwonej cebuli, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, szczypta kuminu, szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki czerwonej papryki, sól, pieprz do smaku, Sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego, 1 łyżka pasty tahini, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżki posiekanej mięty, sól, pieprz do smaku. Szaszłyki z mięsa mielonego, to świetna alternatywa(...)tradycyjnych szaszłyków z kawałków mięsa lub grillowanej kiełbasy. Smakują wyśmienicie, a podane z zaproponowanych sosem jogurtowym z dodatkiem tahini, to rewelacja! Polecam serdecznie na wszystkie grillowe wyjazdy. Z podanych składników wychodzi 6 porcji szaszłyka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć chwilę na 1 łyżce oleju. Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, zeszkloną cebulę i przyprawy

Świat Domowej Kuchni
Szynka konserwowa 221

mieś galaretkę zwartą. U mnie była znikoma ilość lecz płynna . PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -peklosól 15-16 g/kg -woda 20% -skrobia ziemniaczana 3% -puszki ,słoiki WYKONANIE  Kupione mięso ( szynkę kulki ) poddajemy klasyfikacji i kroimy w kostkę następnie delikatnie uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych. Golonkę pozbawiamy kości i również poddajemy klasyfikacji. Mięso chude kroimy w kostkę . Peklujemy zalecaną dawką peklosoli(...)temp.4-6 stopni . Po tym czasie rozdrabniamy golonkę następnie  dodając wodę wraz z skrobią robimy masę klejącą (klej). Resztę wody wlewamy do szynki i mieszamy tak długo, aż mięso wchłonie wodę z mąką i powstanie jednolita masa mięsna. Teraz do szynki dodajemy mięso z golonki i ponownie dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się obu mięs, jak ktoś chce dodaje skórki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Marynata do mięs, szaszłyki drobiowe w dwóch odsłonach oraz zielona sałatka z fetą, czyli menu na grill party 149

oprócz tego, że ma być smacznie, dobrze aby było też szybko, prawda? Marynata przygotowana jest na bazie sosu sojowego, nie dodajemy więc do niej soli, ani nie przyprawiamy nią mięsa. Ostrości dodaje mięsku odrobina pieprzu oraz ketchup pikantny. Przy przygotowaniu szaszłyków (których wyszło mi po 6 sztuk z każdego rodzaju) przeprowadziłam mały eksperyment i część mięska zamarynowałam wcześniej, a część(...)ochota na takie szaszłyki, to spokojnie możecie je zrobić. Nie wymagają one długiego marynowania, a jedynie kilkukrotnego posmarowania marynatą w trakcie grillowania Do szaszłyków, które składają się głównie z mięsa, przygotowałam też zdrową, zieloną sałatkę. Wyszła fenomenalnie i jestem pewna, że jeżeli i Wy ją przygotujecie, będziecie robić ją znacznie częściej, nie tylko na grilla, ale też do obiadu. Zwłaszcza

Smaki Na Talerzu
Gulasz wieprzowy z warzywami. 189

papryka mielona, sól - łyżka mąki pszennej Wykonanie Miso kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję przyprawy, dwie łyżki oleju, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wraz z marynatą obsmażam w szerokim rondlu na rumiano, do mięsa dodaje kolejno, pokrojoną w paski paprykę, ćwiartki pieczarek, marchewkę pokrojoną w słupki i cebulę w kosteczkę. Całość mieszam(...)jeszcze chwilę smażę.  Zrumienione mięso z warzywami podlewam wrzącą, przegotowaną wodą ( nie dużo tylko tyle aby w połowie przykryło mięso ). Zmniejszam gaz, rondel przykrywam pokrywką i całość duszę do miękkości. Na koniec rozrabiam łyżkę mąki z wodą i dodaję do rondla.  Mieszam i gotuje jeszcze ok. 3 minuty. Ja dziś swój gulasz podałam z kluskami śląskimi i ogórkiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Kwaśnica wegetariańska 130

czytania: 2 min Kwaśnica wegetariańska Kwaśnica jest tradycyjną zupą góralską, którą przyrządza się na co dzień i od święta. Oryginalna kwaśnica to zupa bardzo kwaśna gotowana na wędzonych żeberkach, mięsie z dodatkiem kwasu z kapusty. Do zupy dodaje się krojoną kiełbasę, pieczony boczek, ziemniaki lub chleb. Kwaśnica gotowana jest bez dodatku warzyw, to odróżnia ją od kapuśniaku . Dziś chciałaby zaproponować(...)oraz kminkiem, jest rewelacyjna! Można podać ją z chlebem lub tak jak zaproponowałam w przepisie z ziemniakami. Moje dzieci są mięsożerne i najbardziej lubią ją z kuleczkami z mielonego mięsa. Na kuleczki mięsne również podałam przepis, może będziecie chcieli spróbować kwaśnicy z mięsną wkładką. Dla każdego coś smacznego polecam! Print Kwaśnica wegetariańska .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
Roladki schabowe z warzywami 161

potrzebujemy po pasku ogórka i papryki, więc nie potrzebujemy ich dużo. Warto rozgrzać piekarnik do ok. 180 stopni i dopiec w nim roladki pod koniec aby mieć pewność, że mięso w środku nie jest surowe. Schab rozbijamy na cienkie plastry tłuczkiem. Posypujemy każdy "kotlet" z obu stron solą i pieprzem. Po jednej stronie smarujemy cienko musztardą. Warzywa kroimy w cienkie(...)około pół centymetrowe paski, długości naszych plastrów mięsa. Na krawędzi posmarowanego mięsa kładziemy po plastrze papryki i ogórka i zwijamy roladkę. Możemy spiąć ją wykałaczką, ale panierka powinna zapobiec rozpadaniu. Panierujemy roladki najpierw w rozbitym jajku, później w bułce tartej. Na patelni podgrzewamy tłuszcz. Kładziemy roladki na rozgrzaną patelnię, najpierw miejscem gdzie skończyliśmy zawijać mięso w stronę patelni aby się

W kuchni bez szafek
Bryzol drobiowy 251

Bryzol to świetny pomysł na smaczny obiad. Siekane lub mielone mięso panierowane w mące podane z  podsmażoną cebulką i pieczarkami. Bryzol w czasach PRL-u był przygotowywany zazwyczaj z mięsa wołowego lub wieprzowego. Ale w wersji drobiowej jest równie smaczny. 4 porcje 450 gramów mięsa drobiowego(filet lub uda z kurczaka bez skóry i kości) sól pieprz 1 łyżeczka(...)małe jajko 1 płaska łyżka bułki tartej mąka do panierowania 200-250 gramów cebuli 200 gramów pieczarek 40 gramów masła+2 łyżki oleju do smażenia lub masło klarowane Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kosteczkę lub mielimy w maszynce. (siekane według mnie jest lepsze). Przekładamy do miski przyprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Odkładamy

Andzia Pichci
Pizza z boczniakami i mięsem mielonym 322

gotowe. CIASTO NA PIZZĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 25 g drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli DODATKI DO PIZZY: 300 g mięsa mielonego przyprawa Vegeta Natur do mięsa mielonego 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli czerwonej 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 2 łyżki kukurydzy 1/4 papryki czerwonej 1/2 opakowania boczniaków(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Białą cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mielone mięso i stale mieszając rozdzielać kawałki mięsa. Kiedy będzie obsmażone, wlać przecier pomidorowy i dobrze doprawić przyprawą do mięsa mielonego. Dusić, aż sos będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować

https:KKuchniaMniam
KOTLETY MIELONE ZAPIEKANE W SOSIE BOLOŃSKIM 205

pora , sałatę ze śmietaną lub winegretem. Można prościej – kotlety mielone zapiekane w sosie bolońskim smakują także z posiekanym świeżym ogórkiem, marynowanymi warzywami lub ogórkami małosolnymi. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego 1 średnie jajko ½ szklanki wody lub wody gazowanej 3 czubate łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 pomidor 500 g sosu bolońskiego sól, pieprz(...)zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, koper suszony olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mięso z przyprawami, dodaję jajko, wlewam wodę, wsypuję bułkę tartą, mieszam dokładnie. Mięso odstawiam na 10 minut. W tym czasie szykuję sporą patelnię, rozgrzewam olej. Z mięsnego farszu formuję nieduże kotleciki mielone, nie obtaczam ich w bułce tartej. Smażę je na rozgranym oleju

Zasmakuj Kuchni
Cannelloni z mięsem 145

lubicie! Wbrew pozorom nie jest to danie aż tak pracochłonne. Owszem, składa się z kilku elementów, ale każdy z nich jest dość prosty w wykonaniu. Najwięcej czasu wymaga mięso, które powinno się dusić na małym ogniu. Ale to właśnie dzięki temu ten smak jest głęboki i wielowymiarowy i ma w sobie „to coś”. Wydawać by się mogło, że ta potrawa(...)KLASYCZNEJ LASAGNE , ale jednak forma i odrobinę inny sos mięsny sprawiają, że cannelloni czymś zupełnie innym i zdecydowanie warto go spróbować. Tak dla odmiany Składniki Sos mięsny 30 dag mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo-wołowego) 130 g kremowego serka (np. ricotta, może być również mascarpone) 2 mięsiste pomidory mała cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy szklanka passaty pomidorowej kilka

Analiza Smaku
Rosół drobiowy / Chicken broth 121

Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base of all bases(...)liście laurowe 3-4 pepperoncino INGREDIENTS: 1-2 hams of chicken 1 vegetables for making soup 1 onion 2-3 garlic cloves allspice peppercorn bay leaves 3-4 pepperoncinos Mięso umyj, włóż do garnka, wsyp łyżkę soli zalej zimną wodą i odstaw na 1-2 godziny. Warzywa obierz, cebulę opiecz nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej opiecz

Martyna Cooks
Żeberka duszone w kapuście 129

kapusty kiszonej - ok. 0,5 l. bulionu ( u mnie 400ml wystarczyło) - sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona słodka - porządna łyżka smalcu - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku Mięso dzielimy na porcje, myjemy, osuszamy, obsypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Mięso odkładamy na talerz. Cebulę kroimy w kosteczkę a czosnek siekamy i przesmażamy wszystko(...)tłuszczu, który pozostał z mięsa. W tym samym czasie, kroimy kapustę, możemy umyć ale ja tego nie robię i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy ok 10 min. Po tym czasie dosypujemy paprykę , dodajemy mięso, cebulę z czosnkiem, mieszamy delikatnie i dusimy do miękkości mięsa czyli dobrą godzinę. Pod koniec duszenia możemy jeszcze doprawić majerankiem i papryką

Kuchnia Pełna Emocji
Policzki wieprzowe w cydrze 184

czosnku, przekrojona poziomo 2 szklanki półwytrawnego cydru 1 gruszka kilka gałązek świeżego tymianku 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu, zmiażdżonych przydatny sprzęt wolnowar PRZYGOTOWANIE Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką  - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej na patelni, na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty(...)każdej strony albo do momentu aż mięso ładnie zbrązowieje. Odstawić na bok. Na patelnię dolać oliwy, wrzucić cebulę, marchewkę - obsmażać przez ok 1 minutę. Dolać cydr, zagotować, zeskrobać z dna wszystkie smaki. W misie wolnowaru  ułożyć mięso. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, czosnek przekrojony na pół, gałązki tymianku, liście laurowe

Stare Gary
Wołowina z papryką i pomarańczą 163

Jeśli lubicie potrawy z wołowiny w stylu orientalnym, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Mięso wychodzi bardzo smaczne i dość delikatne. Taka wołowina najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą kuskus. Polecam Składniki: – 500g wołowiny dobrej jakości – 1 cebula – 1 papryka czerwona – 2 pomarańcze – skórka otarta z 1 pomarańczy – 1 pęczek szczypiorku – 1 łyżeczka(...)imbiru suszonego – 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej – 2 łyżki sosu sojowego (u mnie ciemny) – 2 łyżki tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) – sól i pieprz wg smaku Mięso umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski, dodać sos sojowy, dokładnie wymieszać i odstawić na około 2-3 godziny. Cebulę pokroić w cienkie pióra, paprykę pokroić w cienkie paski

Smaki Armine