mięso - 63110 przepisów (strona:318/4208)

Stek wołowy 171

łyżki oleju -sól, pieprz -opcjonalnie łyżeczka masła Przygotowanie: Stek wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem. Nacieramy go olejem i oprószamy delikatnie pieprzem (nie powinien on zdominować smaku steku, mięso wołowe jest bardzo dobre samo w sobie). Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie i kładziemy na niego nasze mięso. Smażymy z każdej strony po minucie a następnie w zależności od pożądanego stopnia(...)wysmażenia: jeszcze raz po minucie gdy chcemy uzyskać stek krwisty, po dwie minuty dla średnio wysmażonego (polecam najbardziej tą opcję) lub po 3 dla wysmażonego. Gdy mięso jest grube to można po wstępnym obsmażeniu nieco zmniejszyć temperaturę i smażyć chwilę dłużej. Należy jednak uważać by nie przesadzić z czasem bo mięso zrobi się twarde. Wołowinę o wiele lepiej jest

Tanie przepisy studenckie
Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej 365

łyżka majeranku sok z połówki cytryny 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej, sok z połówki cytryny oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć dokładnie mięso przygotowaną marynatą. Naczynie przykryć pokrywką lub nakryć folią aluminiową i odstawić do lodówki(...)godziny. W między czasie można mięso przekręcić ze 2-3 razy na drugi bok. Piekarnik nagrzać na 180 C. Mięso podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 2 godzin. Mięso piec w przykrytym naczyniu lub nakryte folią aluminiową aby musztarda się nie przypaliła. Przed krojeniem mięsko dobrze wystudzić. Polecam też: Karkówkę pieczoną z czosnkiem

Monia miesza i gotuje
Kiełbasa drobiowa o smaku curry 306

podstawie przepisu z  książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 500 g filet  z piersi indyka lub mieszane jasne i ciemne mięso (można ze skórą) 500 g udo z kurczaka bez kości ( można ze skórą) 2 łyżeczki soli kuchennej 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka(...)łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Przygotowanie Przygotować jelita *   Przygotować farsz mięsny.  Zmielić mięso wraz ze skórą w maszynce z drobnym sitkiem -  Ø 5 lub  6. W dużej misce wymieszać zmielone mięso, wszystkie przyprawy , musztardę i jogurt. Starannie wyrobić farsz ręką.  Jeszcze

Stare Gary
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 142

spokojnie możecie wykorzystać też zwykłe, białe. Faszerowaną pierś z indyka możecie podać np. z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach . Składniki farszu (na ok. 1 - 1,2 kg mięsa): Dodaj napis 2 łyżki masła 2 duże cebule brązowe pieczarki (250 g) 3 ząbki czosnku 2 jaja 1 duży pęczek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 cytryna 1 czubata(...)mieszamy.  Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić jej na wylot. Napełniamy ją farszem, a brzegi spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane mięso wykładamy na blaszkę polaną cienką warstwą oleju. Posypujemy majerankiem, układamy kilka plasterków czosnku i polewamy odrobiną oleju. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - pod przykryciem z folii aluminiowej

W SMAK
Bitki wołowe z grzybami 130

Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Bardzo dobrze smakują duszone w naturalnym sosie, ale tych z grzybami nie przebije chyba nic. Na bitki wybieramy tzw. mięso zrazowe, które musimy pokroić w poprzek włókien i mocno rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu bitki będą ba rdzo miękkie i wręcz same będą rozpływać się w ustach. Żeby(...)wołowiny dwie garście grzybów suszonych kilka kapuluszy grzybów świeżych lub mrożonych 2 cebule 1 łyżka klarowanego masła 5 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego mąka pszenna do obtoczenia mięsa 10 ziaren czarnego pieprzu sól Sposób przygotowania: Suszone grzyby namoczyć i obgotować do miękkości (ok. 30 minut), po czym zmiksować blenderem. Mięso opłukać, pokroić w poprzek włókien na płaskie plastry, rozbić

W SMAK
Domowy hamburger 154

Smak całości był idealny, ale trudno się jadło właśnie ze względu na grubość, następnym razem przygotuje połowę cieńsze kotlety i będzie w sam raz! Składniki: Kotlet: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; - 2 łyżki posiekanych kaparów; - 2 posiekane szalotki lub 1 mała cebula; - pół szklanki wody; - sól, pieprz Sos: - 3 łyżki majonezu; - 1 ogórek konserwowy(...)pomidor; - żółty ser; Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Sos odstawiamy do lodówki na czas przygotowania mięsa. Mięso: Mięso i dodatki mieszamy, na końcu wlewamy wodę. Mięso mieszamy ręką. Formujemy kotlety, mi z tej porcji wyszły 4 duże. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni z obydwu

dom-agi.pl
Ragout – gulasz kuchni francuskiej 116

troszkę się bałam, pomimo wszystko moi domownicy przyzwyczajeni są do tradycyjnej kuchni, taka właśnie też im najbardziej smakuje, ale zapach, który unosił się w kuchni, a później delikatny smak mięsa z ciekawą kompozycją smaków przypadł nam na prawdę do gustu. Przepis podpatrzony tutaj. Składniki: - 600 g jagnięciny lub szynki wołowej; - 500 ml wina białego (ja użyłam znacznie mniej(...)oliwek - 2 marchewki - 2 cebule; - 2 ząbki czosnku; - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki; - 2 listki laurowe; - 1 gałązka rozmarynu; - 1 goździk; - szczypta gałki muszkatołowej, przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyj, pokój na grube kawałki. Marchewkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj. W misce wymieszaj: mięso, warzywa, wszystkie zioła i przyprawy z wyjątkiem soli. Całość

dom-agi.pl
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 238

Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki: 170 g ulubionego(...)szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż mięso wieprzowe i obsmaż przez ok 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Wyjmij mięso

karmelowy
Klops z jajkiem 205

Bardzo często z mięsa mielonego robię po prostu kotlety mielone, ale co jakiś czas staram się urozmaicać menu i robię mielone w innej wersji. Tym razem zrobiłam klopsa z jajkiem na twardo. Ładniejsza nazwa tego dania to pieczeń rzymska, ale dla mnie lepiej brzmi klops z jajkiem. Tyle różnych klopsów ile znajdziemy przepisów. Każdy dodaje coś od siebie i już(...)zmienia się smak klopsa. Mój jest standardowy chociaż tym razem odrobinę inny, ponieważ dodałam sera cheddar. Składniki:     0,5 kg mielonego mięsa     sól     pieprz     2 cebule     1 jajko     2 ząbki czosnku     2 łyżki bułki tartej     2 łyżki

Amatorka kuchenna
Lekki pasztet drobiowy 335

czystym sumieniem.  Pasztet jest lekki i nie zawiera tłuszczu dlatego nadaje się dla osób dbających o figurę lub odchudzających się. Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 500 g mięsa drobiowego (ja tym razem użyłam piersi z kurczaka ale może być indyk) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki curry 4 łyżeczki przyprawy do mięs (ja użyłam przyprawę do drobiu(...)zanurzona i odstawić na 2 godziny Następnie odlać mleko, opłukać wodą i pokroić na mniejsze kawałki  Drób umyć, osuszyć i również pokroić na mniejsze kawałki; przełożyć do malaksera Mięso posiekać w malakserze (ew. zmielić w maszynce do mielenia mięsa) Nastawić piekarnik na 180-190 st. C Ubić pianę z białek. Do masy mięsnej dodać jedno całe jajko i wymieszać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 183

wiem co mnie tak naszło na ciasto francuskie. Chyba wygoda i możliwość stworzenia wielu przekąsek. Zostało mi mięso mielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego(...)gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech pozostałych

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 169

chciałam przesadzić. Chodziło mi tylko o delikatny, cytrynowy posmak. Składniki: 3 piersi z kurczaka 3 pałki z kurczaka 1/2 cytryny 1/2 pora - opcjonalnie (do posypania gotowego mięsa - przepis na końcu, pogrubioną czcionką) 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 garść natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól pieprz Mięso dokładnie płuczemy(...)oliwy z oliwek i wyciskamy sok z połowy cytryny - robimy to nad dłonią, dzięki czemu tylko sok przeciekać będzie przez palce, a pestki zostaną w dłoni Wszystko razem mieszamy Mięso przekładamy na patelnię, na której będzie smażone Kurczaka smarujemy dokładnie marynatą, delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka ziemniaczana 178

Składniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag  ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie   ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros(...)pieprz wymieszać  z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić w cienkie plasterki  ziemniaki-u mnie na mandolinie . W maszynce zmielić mięso  .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko

w mojej kuchni
Pieczony Boczek w Piwie 101

pilzner 3/4 szklanki miodu pszczelego 1 słoiczek musztardy francuskiej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki suszonej mieszanki greckiej szczypta soli do peklowania pieprz świeżo zmielony Dratwa- do zawinięcia mięsa Przygotowanie: Czosnek obieramy, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Do małej miseczki dodajemy oliwę, 1/2 opakowania majeranku, 1/2 opakowania suszonego czosnku i 2 łyżki greckiej suszonki. Umyte mięso smarujemy zawartością(...)miseczki i wykładamy pokrojonymi w plasterkami ząbkami czosnku. Rzecz jasna ma być to strona bez skóry :) Zawijamy mięso i owijamy je dratwa dość bardzo mocno. Zewnętrzną stronę leciutko oprószamy solą, dosłownie tyci tyci. Kawał zrólowanego tudzież zawiniętego mięsa smarujemy musztardą, miodem, masełkiem i opsypujemy pozostałymi przyprawami. Mięsko bo brytwanki i tam leżakuje sobie całą noc. Proces pieczenia

ClauditteMissCooking