mięso - 63110 przepisów (strona:311/4208)

Cottage pie ze szpinakiem 210

składająca się z dwóch warstw: mięsnej potrawki oraz przykrywającego ją kremowego puree. Smakuje naprawdę fantastycznie. Ja postanowiłam zrobić ją w ciut zdrowszej wersji i do jej wykonania użyłam chudego mięsa z indyka oraz dodałam dodatkową szpinakową warstwę. Zapiekanka ze stołu zniknęła w mgnieniu oka, co chyba jest jej najlepszą recenzją :) SKŁADNIKI (4 porcje) warstwa mięsna 300g mięsa mielonego z indyka(...)gałka muszkatałowa pieprz  sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa. Po 2-3 minutach dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. W między czasie sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dusić kilka

DefinicjaSmaku
Zupa meksykańska 185

Bardzo prosta i sycąca zupa. Połączenie prostych składników takich jak papryka, cebula, fasola czy kukurydza nadają jej niepowtarzalnego smaku. 600 g mięsa gulaszowego 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 litra wody 1 zielona papryka 7 pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 5 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 150 g słodkiej kukurydzy(...)łyżka przyprawy meksykańskiej 1 łyżeczka przyprawy do zup Sól, Pieprz Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Przyprawiamy słodką papryką oraz obsypujemy mąką.  W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso. Cebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy

VioletoweKucharzenie
Karkówka duszona z młodą kapustą 170

Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula ze szczypiorkiem liść selera 1 pęczek kopru olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa pół szklanki wody sól , pieprz do smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry,  lekko rozbijamy.  Kawałki mięsa łączymy z przeprawą  do karkówki i pozostawiamy(...)godziny. Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy  lekko z obu stron. Do oddzielnego naczynia wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy podsmażone mięso.  Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy również w plastry   dodajemy do mięsa. Posypujemy zsiekanym koprem i selerem. Kapustę kroimy w grubsze kawałki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i gotujemy

W kuchennym oknie Ewy
DESERT SALAD – FALLOUT – sałatka taco 299

Brahmina, owoc kaktusa oraz orzechy piniowe). My trzymaliśmy się przepisu z instrukcji i powiemy Wam jedno – sałatka jest PRZEEPICKA! Niech nie zmyli Was nazwa – sałatka ma w sobie mięso i pyszne dodatki, jest pożywna i aromatyczna. Idealny posiłek regeneracyjny dla mieszkańców na pustkowiu. Zobacz, jak sałatka wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 617 kcal(...)białka | 36 g węglowodanów | 46 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. MIĘSO Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy mięso. Rozdrabniamy je łopatką i smażymy na mocnym ogniu ok. 2 min. Po tym czasie dodajemy trochę soli, pieprzu i przyprawy meksykańskiej (jeśli nie macie, dodajcie trochę słodkiej papryki, kuminu i ew. oregano). Smażymy jeszcze ok. 7 min do uzyskania bardzo zrumienionego

Nerds Kitchen
Dolmades-greckie gołąbeczki 150

znalazłam właściwie nic inspirującego, a zawijanie w marynowane na słono, kwaśne liście ryżu z rodzynkami zupełnie mi się nie uśmiechało. Było też kilka przepisów na zawijanie ryżu z mięsem, ale proporcje były też nie dla mnie (np. 100 g mięsa na szklankę ryżu).  W końcu znalazłam tutaj coś sensownego, następnie włączyłam intuicję i zrobiłam.  Dzięki temu, że dodałam(...)przyrządzeniu. Dolmades - jak je zrobić Składniki: słoik marynowanych liści, ok. 200 g (ilość użytych liści zależy od ich wielkości,a w słoikach są różne pakowane) 300 g chudego mięsa mielonego cielęcego, jagniącego lub wołowego (lepiej nie używać wieprzowiny) 2 niecałe szklanki ryżu (ok. 400 ml) 1 cebula ( ja dałam jeszcze 3 zielone cebulki) 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki

Kuchnia Prezydentowej
Tajski bulion drobiowy z północy 297

jarzynowej, dziś przedstawiam bulion z kurczakiem. Ponownie zmodyfikowałam przepis źródłowy ("Tajski bulion drobiowy z północy" z książki Kena Homa pt. "Łatwa Kuchnia tajska") i zamiast samej piersi, dodałam też mięso z pozostałych części kurczaka. Moim zdaniem, bardzo wzbogaca to smak całej zupy. Zupę robiłam już kilka razy i z pewnością będę do niej wracać. Zachęcam do jej wykonania nie tylko(...)cytrynową pociętą na kawałki ok. 4 kawałki każda i zmiażdżonej trzonkiem noża. Postawić na bardzo małym ogniu, kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuwać je łyżką cedzakową. Gotować bulion aż mięso będzie prawie miękkie.  2. Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, skropić olejem i trzymać w cieple. 3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze 10 minut

Kuchnia Prezydentowej
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ziemniakami (Geang phed gai) 300

pierwszego kęsa" - przynajmniej tak zapewnia w swojej książce "Łatwa kuchnia tajska" Ken Hom. I rzeczywiście, kupując w wielu miejscach czerwone curry, nigdy nie dostałam go z ziemniakami czy innym mięsem niż pierś kurczaka. Dlatego warto spróbować tej potrawy, bo ziemniaki i smak orzeszków ziemnych nadają mu niezwykłej głębi, dzięki czemu staje się ona wyjątkowo pełna i treściwa w smaku. Jest(...)waż się nawet myśleć o przerwaniu blogowania! Jesteś wzorem i inspiracją (założę się, że nie tylko moją...) pamiętaj o tym! :) Składniki (nieco zmodyfikowane i na 2 osoby): 250 g mięsa kurczaka z udek i podudzi bez skóry i kości, pokrojonego  na kawałki 2-3cm 200 g małych ziemniaków 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki

Kuchnia Prezydentowej
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 203

rodzaj gołąbków, tyle że zawijanych w liście kapusty kiszonej. Oczywiście całe liście. A to oznacza, że do przygotowania kieszeniaków, czy też po chorwacku sarmy (gołąbki z ryżu i mięsa mielonego w proporcji 1:3) potrzebna jest cała główka kiszonej kapusty. Z niewielkim trudem (bo trzeba się troszkę naszukać) można kupić taką kapustę, najpewniej na dobrym targowisku lub w dużym supermarkecie(...)Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie. Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu, też były smaczne, jednak jeśli mam jeść gołąbki to zdecydowanie wolę tradycyjne. Jako dziecko nie lubiłam  sarmy, a robiło się ją u mnie w domu

Kuchnia Prezydentowej
Chicken Daily Superior 169

względzie właśnie takie czynniki, wymyśliłam codziennego, ale supersmacznego kurczaka, który i nazwę i niezwykły, zaskakujący smak zawdzięcza herbacie Irving. To danie, które zrobicie w 15 minut (jeśli zamarynujecie mięso wieczorem), a podać je możecie nawet na eleganckie przyjęcie.  Oto Chicken Daily Superior z delikatnym ryżem gotowanym w zielonej herbacie oraz pikantną salsą ogórkową! :) Składniki na 4 porcje: Mięso(...)sól morska do smaku łyżka białego balsamicznego octu winnego 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1. Poprzedniego dnia wieczorem lub najpóźniej wcześnie rano robimy marynatę - jest to ważne, aby mięso miało czas dobrze wchłonąć aromat i kolor herbaty. 2 łyżki herbaty zalewamy szklanką wrzątku (powinien powstać dość mocny napar), przykrywamy i odstawiamy na 8-10 minut. Po tym czasie przecedzamy

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz czeski zwyczajny 175

Coś ciepłego, coś czerwonego. Najpierw zapachem wypełni kuchnię, potem cały dom, wreszcie postawisz przed sobą miseczkę tego, co poprawi i nastrój, i aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na  český guláš o byčajný pochodzi(...)duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane słodka papryka w proszku, sól, pieprz do smaku pieprz ziołowy, duża szczypta (dałam od siebie) 1-2 łyżki mąki 1. Mięso posyp obficie słodką papryką, tak aby wszystkie kawałki były nią pokryte.  2. Boczek wrzuć na ciepłą patelnię lub do rondla o grubym dnie, zesmaż na średnim ogniu na złoto

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz wieprzowy z fasolą 164

rozmarynu 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 200 g fasoli, namoczonej przez noc Do podania: świeże pieczywo natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso posypujemy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.  Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy mięso i smażymy do zarumienienia - przekładamy na talerz(...)tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, wlewamy 500 ml wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, świeży rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 60 minut. 2. W między czasie gotujemy naszą fasolę do miękkości w osolonej wodzie (powinno nam to zająć akurat 60 minut). Przecedzamy

My Culinary Art
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach 158

Pyszny pasztet, do którego wykorzystałam mięso z rosołu. Zbierałam je przez jakiś czas i sukcesywnie zamrażałam. Oczywiście można również użyć mięsa świeżo ugotowanego. Teraz markety prześcigają się w przedświątecznych promocjach i można je kupić w całkiem przyzwoitej cenie. Zapraszam do obejrzenia aktualnej gazetki Tesco, na pewno znajdziecie w niej coś dla siebie :) Z podanych proporcji wyszły mi trzy keksówki pasztetu(...)każdy o innym smaku. Do zdjęcia przekroił mi się akurat ten bez dodatków, ale najbardziej smakowała mi wersja z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu 45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu 85 dag łopatki wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego 20 dag wątróbki z indyka liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki z rosołu

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet pieczony z mięs różnych 158

liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna jałowca 22 g mieszanki przypraw "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy do posmarowania / posypania formy: margaryna bułka tarta Mięso myjemy, suszymy i kroimy na kawałki (poza wątróbką, nią zajmiemy się później). Wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem, zalewamy 2 szklankami wody (tak żeby(...)woda przykrywała mięso) i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. Wątróbkę oczyszczamy z brzydkich rzeczy (żyłki, błony) i dorzucamy do mięsa. Dusimy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do garnka suchą bułkę żeby namiękła. Odcedzone mięso razem z bułką mielimy dwukrotnie w maszynce z sitkiem o małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy żółtko, mieszankę przypraw i mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Słoikówka 158

Kontynuując testowanie mieszanek przyprawowych oferowanych przez Dobrą Kiełbasę  proponujemy słoikówkę. Czyli po prostu odpowiednio spreparowane mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka(...)mięs, wędlin, itp. Chcemy pokazać wam na jak wiele sposobów można te mieszanki wykorzystać, ile smaków można z nich wydobyć. Dlatego też przygotowaliśmy kilkanaście przepisów na takie właśnie słoikowe mięsa. A zaczynamy od tradycyjnej "słoikówki", czyli wieprzowej łopatki zamkniętej w słoiku. Z góry pokryta jest aromatycznym smalcem, a w koło oblana pyszną galaretą. Składniki na 1 duży lub 2 małe

Marder&Marder Manufacture
Mielonka wieprzowo-indycza w osłonce barierowej 144

Dzisiaj mamy dla was prawdziwie domowy przysmak. Domowa pyszna mielonka. To taki produkt, który w sklepie raczej omijamy, bo nie jest najwyższych lotów. Ot, po prostu tanie przemielone mięso, nafaszerowane barwnikami i aromatami, żeby jako tako wyglądało i pachniało. Taka powiedzmy "wędlina" stojąca w rankingu nieco (bardzo nieco) wyżej od parówek. A to tak naprawdę bardzo krzywdzące dla mielonki (zresztą(...)wartość i ukierunkowali nasze myślenie. Dlatego właśnie my postanowiliśmy odczarować mielonkę i pokazać, że może ona być nie tylko dobra, ale i gatunkowa, że to nie byle jakie mięso byle jakiego pochodzenia. Mielonka jest smaczna i będziemy ją robić częściej. Wyszła naprawdę doskonale. Na kanapki się spisuje lepiej niż niejedna szynka. Dlatego zachęcamy do zrobienia samemu w domu, tak naprawdę

Marder&Marder Manufacture