mięso - 63110 przepisów (strona:286/4208)

Bigos 204

Opis: Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa(...)cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano. W oddzielnym garnku musimy zagotować wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy przez ok. 20 minut i następnie mięso odcedzamy. Mięso kroimy w spora kostkę i również podsmażamy na patelni. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej pokrojone w kostkę grzyby

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Maczanka śląska z cebulą. 184

czasem oglądam "Kulinarne podróże z Guyem Fierim" intrygowała mnie pasja tamtych restauracji i wszelakich barów, do kanapek, polewanych sosami mięsnymi. Jakoś mi to nie pasowało,  buła przełożona mięsem i  zalana mokrą miksturą. Myślałam sobie, że o ich domena, a nie nasze klimaty. Jak bardzo byłam w błędzie, przekonałam się niedawno, wertują archiwa ze starymi przepisami. Gdy tylko zobaczyłam(...)gdzie to jadano.      Ja postanowiłam zelżyć odrobinę tę kanapeczkę i zamieniłam karczek na udziec z indyka bez skóry i tłuszczu. Tłuszczu też dałam odrobinę, aby tylko mięso się zrumieniło, a później to już rosołem podlewałam. Dwie cebule  pokroiłam w plasterki i gdy mięso odpoczywało sobie na talerzu, usmażyłam ją do miękkości na tym co powstało podczas

Dieta moja pasja
Mięso wieprzowe w sosie własnym 429

cyklu moich weekendowych smaków :) Składniki na mięso wieprzowe w sosie własnym (6 porcji): mięso wieprzowe (szynka lub łopatka) 1 kg cebula dwie szklanki bulionu wołowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu sól szczypta mąki (opcjonalnie) Mięso umyć i pokroić w dużej wielkości kostkę. Doprawić solą, papryką i pieprzem. Podsmażyć na patelni aż mięso się(...)zetnie i wypłynie sos. Drobno pokroić cebulę i wrzucić do mięsa na patelnię. Podsmażyć kilka minut. Przelać do garnka i zalać bulionem, doprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować 1 - 1,5 godziny aż mięso zmięknie (należy sprawdzać!). Na koniec doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęścić mąką. Jest to potrzebne na przykład do klusek śląskich, ale do ziemniaków

Karola gotuje
Kurczak pieczony ze śliwkami i sosem sojowym 187

obrany i pokrojony na drobne kawałki 8 śliwek, pestki usunięte,  3 łyżki sosu sojowego garść świeżej kolendry sól, pieprz przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 st C. Mięso umyć i osuszyć. Ułożyć na blaszce, polać równomiernie olejem, posolić, popieprzyć. Piec przez 30 min. W trakcie pieczenia obrócić mięso raz lub dwa, tak aby piekło się równomiernie ze wszystkich stron. Przygotować(...)chili. Usunąć pestki, papryczki pokroić w poprzek w paski. Po 30 minutach wyjąć blachę z kurczakiem z piekarnika, posypać chili, czosnkiem i imbirem. Delikatnie obracać kawałki mięsa, tak aby przyprawy równomiernie je otoczyły. Piec kolejne 10 minut, a następnie rozłożyć pomiędzy mięsem połówki śliwek i polać wszystko sosem sojowym. Jeżeli na blaszce jest mało płynu, należy dodać kilka łyżek wody

Stare Gary
Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko.. 224

NOSPR-u w Katowicach. Orkiestra Amadeus pod dyrekcją Agnieszki Duczmal - to dopiero uczta. Cóż tu pisać? Trzeba się wybrać i posłuchać! Wracając do przyziemnych potrzeb zaspakajania głodu - kluski nadziewane mięsem w każdej wersji zaspakajają mnie w dwójnasób.  Uwielbiam takie kluchy! Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym  w rosole. Kluchy z mięsem. 250 g mięsa z rosołu(...)cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej pieprz czarny i ziołowy do smaku sól masło świeże na omastę Mięso  z rosołu zmiel lub drobno posiekaj. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj, połowę zetrzyj na drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciśnij  z płynu. Sok odstaw, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę - ostudź

Gotuj Sam!
Złocisty kurczak 198

przejdę do przepisu, przedstawię kilka ważnych informacji. Wybierając mięso  do pieczenia lub smażenia wybierajmy drób młody. Starsze mięso przeznacza się zazwyczaj do gotowania. Jeżeli kupujemy drób mrożony pamiętajmy, aby rozmrażać go powoli, najlepiej pozostawić na noc na dolnej półce w lodówce. Zbyt szybko rozmrażane mięso traci soczystość  i wiele cennych składników. Potrawy z niego są suche i mniej(...)smaczne. Przed przygotowaniem drób należy myć krótko w zimnej wodzie. Pamiętajmy, aby przed przyrządzeniem mięso osuszyć, łatwiej będzie się przyrumieniać. Przed pieczeniem odcinamy skrzydła, szyję,  nacieramy przyprawami i napełniamy nadzieniem. Końce nóżek przytwierdzamy do kuperka. W czasie pieczenia tradycyjnego, pamiętać trzeba o częstym polewaniu kurczaka wytworzonym sosem. A teraz przechodzę do przepisu 😊 Składniki: -jeden zgrabny kurczak

Kulinarne przemyslenia
Kiełbasiane kotlety 217

Dziś zapraszam na fajne połączenie mięsa mielonego z kiełbasą białą , smak bardzo fajny , byłam zaskoczona jak szybko zostały zjedzone , śmiało można takie kotlety podać na obiad rodzinny , czy także fajnie się sprawdza jako na obiad w ciągu tygodnia , zapraszam do wypróbowania . Składniki  200 dag mięsa mielonego ( wieprzowego ) 300 dag białej kiełbasy  2 jajka  2 cebule średnie(...)mleka  szklanka bułki tartek  olej do smażenia  Wykonanie  Do szklanki wkładamy czerstwą bułkę , zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia aż bardzo dobrze zmięknie , następnie nasze mięso przekładam do miski , z białej kiełbasy pozbywam się flaka i dodaje mięso z kiełbasy do miski z mielonym , cebulę , szalotkę oraz czosnek obieram i kroje w drobną kostkę  , następnie

Mój Smak
Roladki drobiowe z salami i serem 280

kurczaka, jak i osoby, lubiące pewne nowości. Przy roladkach trzeba się co prawda odrobinę narobić, ale – uwierzcie mi – naprawdę warto. Lista zakupów (proporcje dla ok. 4 osób): 1 kg mięsa z piersi kurczaka 100 g salami 100 g sera żółtego w plastrach Ok. 40 g płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic(...)name='Roladki drobiowe z salami i serem'; listonic_content='1 kg mięsa z piersi kurczaka 100 g salami 100 g sera żółtego w plastrach Ok. 40 g płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w cienkie płaty (ok. 0,5 cm). Płatki kukurydziane blendujemy lub kruszymy ręką na drobniejsze fragmenty, by skuteczniej tworzyły panierkę

Proste-przepisy.pl
SPAGHETTI BOLOGNESE Z POMIDORÓW 154

posiekana 2 łyżki zioła prowansalskie 1 łyżeczka woda 1 szkl. mąka ziemniaczana 1 łyżka sól, pieprz do smaku przecier 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka  sól ( do mięsa ) 1 łyżeczka pieprz (do mięsa ) 1/3 łyżeczki Dodatkowo: makaron spaghetti  1 opakowanie Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.  2. Mięso umyć, przekroić na mniejsze kawałki(...)mielenia.  Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.  3. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek i cebulę. Przyrumienić.  4. Dodać mięso. Wymieszać. Smażyć, aż mięso zmięknie.  5. Pomidory z puszki przelać do miski. Dodać pokrojone na kostkę świeże pomidory. Dodać bazylię oraz zioła prowansalskie. Zmiksować ręcznym blenderem.  6. Dodać

Kuchnia Paulettes
Strogonow 182

pomidorowego 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki 250 g pieczarek 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz, 4 liście laurowe, słodka papryka, ziele angielskie 5 łyżek gęstej śmietany wykonanie: Mięso myjemy i kroimy w kostkę. mieszamy z mąką i na rozgrzanej patelni przypiekamy je około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy mięso do rondelka Cebulę kroimy w kostkę i smażymy(...)patelni po mięsie. Dodajemy koncentrat i smażymy mieszając kolejną minutę. Dolewamy około 4 łyżek wody i zagotowujemy. Następnie przekładamy do rondla z mięsem. Do mięsa dodajemy zblendowane pomidory z puszki, dolewamy wody aby zakryła zawartość rondla. Doprawimy liśćmi laurowymi i zielem angielski. Wszystko gotujemy około 2 godzin do momentu, aż mięso będzie miękkie. Przygotowujemy pieczarki, krojąc je w drobną kostkę

Ania i Marcin gotują
Gorące papryki 212

Danie, które z powodzeniem można sobie przygotować dzień wcześniej, a wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. No to do dzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw lub z kostki rosołowej -200 g chudego boczku -200 g mozzarelli(...)potrzeby można w trakcie duszenia podlać jeszcze odrobiną gorącego bulionu lub wody. Taki ryż powinien być miękki po 20 minutach duszenia. Na osobnej patelni podsmażamy mięso i drobno pokrojony boczek. Pomidory z puszki kroimy każdy na cztery części i wrzucamy do podsmażonego mięsa. Chwilę razem dusimy bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował. Solimy

Kulinarne przemyslenia
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 204

łyżki porto sól, pieprz, mielone ziele angielskie Farsz: 4 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 ml porto lub madery po 350 g mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego 230 g mielonej słoniny 2 lekko roztrzepane jajka ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz i ziele angielskie do smaku Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 60 g smalcu(...)French Cooking Julii Child lub jednego z licznych tutoriali na YouTube . 1. Zrobić głębokie nacięcie na grzbiecie kaczki od szyi w kierunku kupra, odsłaniając kręgosłup. Zaczynając od kupra, oddzielać mięso od kręgosłupa i żeber po jednej stronie. Przerwać stawy łączące skrzydła z tuszą. Kontynuować aż do piersi (ostrożnie u nasady piersi, w miejscu gdzie łączy się kość i skóra

GRUBY WAŁEK
Szaszłyki z indyka w piwnej marynacie 187

Lato! Środek wakacji, piękna pogoda i nieustający zapach grillowanego mięsa, szczególnie w weekendy. Oczywiście najprościej wrzucić na grilla kawałek kiełbasy, karkówki czy piersi kurczaka, ale takie jedzenie może szybko się znudzić. Proponuję więc aromatyczne szaszłyczki z delikatnego mięsa z nogi indyka, karmelizowane miodem i pachnące piwem porter. To chyba najlepsze szaszłyki(...)mojej grillowej kolekcji. Osobiście bardzo lubię mięso indyka, ale w każdym drobiu wybieram zawsze nogę, bo dla mnie jest dużo smaczniejsza, sprężysta, a nie taka sucha jak pierś. Ale nie mamy problemu z podziałem tuszki, bo u nas chłopaki jedzą piersi, a dziewczyny nogi. Składniki: • 2 filety z udźca indyka Marynata

To co kocham
Domowe Burgery Wołowe 188

kocham Hamburgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego. Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć. Ale mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo - wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data(...)ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso to nie tylko kiepski smak. A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce (przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj ), ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Domowe Burgery Wołowe Danie Dania główne Kuchnia Amerykańska Porcje 4 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut

Wypieki i Rumieńce
Knedle z mięsem 211

farszem to moja dzisiejsza propozycja obiadowa. Są być może mniej popularne niż knedle ze śliwkami, ale równie smaczne (jeśli nie jedliście, koniecznie musicie to nadrobić). Najlepsze nadzienie otrzymacie z mięsa, na którym gotował się rosół lub które było przeznaczone na pasztet, albowiem długo gotujące się mięsiwo w towarzystwie warzyw ma zdecydowanie najlepszy smak :) Ja użyłam 3 rodzajów mięsa, ale równie(...)gotowanego kurczaka (np. pierś, wytrybowane udka) 2 cebule 3 jajka sól pieprz Dodatkowo: olej cebula (ilość wedle uznania) – jako okrasa do knedli Wykonanie: Farsz mięsny: Ugotowane (i ostudzone) mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (1 lub 2 razy). Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Usmażoną dodajemy do mięsa wraz z jajkami. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy do smaku sól oraz

MyCookBook.pl