mięso - 63110 przepisów (strona:277/4208)

Zupa ziemniaczana z papryką 191

Idealnie nadaje się do podania na jesienny obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali: Garnek o pojemności około 4,5 litra około 2l wody około 500 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 2 papryki czerwone (około 500 g) 1 kg ziemniaków 2 cebule (około 180 g) 1 papryczka chili 3 marchewki (około 300 g) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (około(...)około 200 g) 100 ml zimnej wody 1 kopiata łyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Zupa ziemniaczana z papryką Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę i przekładam do garnka, następnie dodaję wodę (około 2 litrów), garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 30 minut (od momentu zagotowania). Podczas gotowania z wierzchu

Uwaga Babcia Gotuje
Pulpeciki w sosie dyniowym 188

bardzo smaczne połączenie smaków. Warto dodać, że sos dyniowy jest idealnie kremowy i mocno sycący. Zachęcam do przygotowania 😀 Składniki na 4-6 porcji: co najmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej 300 g upieczonej (waga bez skórki!) dyni hokkaido ( jak upiec dynię - zajrzyjcie TUTAJ ) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2,5-3 szklanki wody(...)sosu dodać listek laurowy, ziele angielskie, podsmażoną cebulkę i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, wbić jajko i wsypać przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w małej ilości mąki

Ugotować
Faszerowana cukinia przepis 180

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Faszerowana cukinia – przepis Lekkie a zarazem pożywne danie – faszerowana cukinia pieczona z mięsem mielonym wołowym i warzywami. Propozycja obiadu bądź kolacji – uroczystej lub na co dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie(...)cukinie; -0,5kg mielonego mięsa wołowego; -6 dużych pomidorów lub 2 przeciery pomidorowe bez konserwantów; -1 cebula; -0,5kg pieczarek; -1 papryka czerwona i 1 papryka zielona; -4 ząbki czosnku; -150g sera mozzarella; -2 łyżki oleju kokosowego; -przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz cayenne, sól morska, oregano, bazylia.   Przygotowanie: -cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, następnie środek cukinii wydrążamy

MintTaste
Dietetyczne mielone 152

DIETETYCZNE MIELONE - przepis Mielone są aromatyczne dzięki ziołowej i czosnkowej nucie, a przede wszystkim są wykonane z indyczego, chudego mięsa. Jeden mielony to ok. 150 kcal. Składniki: - 500g mielonego mięsa z indyka; - 4 ząbki czosnku; - 1 średnia cebula; - 1 jajo; - 2 szczypty soli; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżka majeranku; - otręby pszenne - 2 łyżki; - 4 łyżki oliwy; - pieprz ziołowy i pieprz(...)czarny do smaku. Sposób przygotowania: - mięso doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym, oregano oraz majerankiem, a następnie mieszamy z jajem i otrębami pszennymi, które zawierają najwięcej błonnika wśród otrębów; - czosnek przekładamy przez praskę - dodajemy do mięsa, a cebulę należy zetrzeć na tarce na drobniutkich oczkach - również dodajemy ją do mięsa; - z mięsa formujemy kotlety o okrągłym kształcie średniej wielkości - smażymy

MintTaste
Domowa Musaka 227

Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa(...)mleka oliwa Domowa Mussaka – przepis Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy oregano, pieprzem (jeśli potrzeba) i cynamonem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z cukinii z mięsem w pomidorach 310

sklepach. Warzywny urodzaj intensywnie obecnie wykorzystuję w przeróżnych daniach, w których głównym składnikiem jest typowe, jesienne warzywko . Tym razem "na tapetę" wzięłam cukinię . Na obiad polecam roladki cukiniowe nadziewane mięsem , w aromatycznym sosie z pomidorów malinowych . Syto i smacznie - tego mi było trzeba! :) Składniki na 3 porcje (po 3-4 roladki na głowę): 1 cukinia - dość duża, tak żeby wyszło(...)sojowego   1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżeczka papryki słodkiej   1/3 łyżeczki pieprzu czarnego   1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego FARSZ: 300g mięsa mielonego z kurczaka 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku 4 pieczarki - duże 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do karkówki - można zastąpić przyprawą

Grunt to przepis!
Zupa w stylu ramen – historia z dreszczykiem 136

użyłam House of Asia ok. ½ kg grzybów leśnych, w sumie im więcej, tym lepiej (u mnie były tym razem podgrzybki) Jajka – ilość wg uznania i potrzeb 4 przegrzebki (samo mięso oczywiście) ok. ½ kg wołowiny – użyłam pieczeniowego Solidna garść poszatkowanej kapusty pekińskiej 20 dag wędzonego boczku 2-3 łyżki pasty miso 1 cebula Masło klarowane Kawałek pokrojonego na drobniutkie krążki pora(...)godziny. Po mniej więcej 1 godzinie gotowania zebrałam łyżką cedzakową szumy. Bulion nie może wrzeć ani mocno się gotować. Ma jedynie „mrugać”. Po ugotowaniu odcedziłam płyn. Nie martwcie się – mięso i warzywa nie poszły na zmarnowanie: pierożki z mięsa z rosołu. Grzyby obrałam i pokroiłam na plastry. Przesmażyłam krótko wraz połową posiekanej cebuli na odrobinie masła. Wędzony boczek oraz część

Kate's Kitchen
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 197

serem w środku owinięta boczkiem. Zrobiłam i mogę śmiało powiedzieć, że jest przepyszna :) Świetna z ziemniaczkami i surówką, a także na zimno na kanapki. Córka, która nie przepada za mięsem mielonym wcina tylko uszy się jej trzęsą. Polecam bo naprawdę warto :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego - ja wykorzystałam wieprzowo - wołowe 1 jajko 0,5 szklanki bułki tartej łyżka kaszy(...)manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki  mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami. Porządnie wyrabiamy (najlepiej ręką) masa

Pani na deser
Gołąbki z mięsem z indyka i brązowym ryżem 216

podzielić się z Wami nowym przepisem, coś co być może przypadnie i Wam do smaku. Dzisiejsze gołąbki są inne od tych, które znajdziecie na moich stronach. Postanowiłam je zrobić mięsem z indyka. Wybrałam mięso z udźca bez kości. Mięso nie jest za chude, jest kleiste doskonale pasuje do gołąbków. Natomiast do gotowania ryżu dodałam łyżkę oliwy z oliwek. Ryż(...)jest delikatniejszy i nie jest suchy. Ta wersja gołąbków jest inna niż pozostałe, które robiłam. Bardzo nam smakowały i polecam tym, za którymi też „chodzą gołąbki”... Składniki: 800 g mięsa z udźca indyka główka kapusty włoskiej (ok. 1,5 kg) 300 g brązowego ryżu 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka vegety domowej

Kuchnia u Krysi
pieczony, zawijany schab z mięsem mielonym... 166

Składniki: schab bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka czerstwa 1 sztuka, słonina 20 dag/wędzona świeży, ładny kawałek schabu rozciąć na tzw. "motylka" i w worku foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem, rozciąć(...)wzdłuż nie przecinając spodu, mięso rozłożyć i rozbić na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchi mięsa obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone kacze udka 218

Soczyste i delikatne czerwone mięso dopieszczane podczas pieczenia. Pachnie majerankiem i oregano. Chrupiąca skórka, która w środku kryje soczyste mięso drobiu. Wspaniały obiad! z dodatkami żurawiny i pieczonych jabłek lub gruszek Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatą z jogurtem. Polecam także z puree ziemniaczanym, kaszą pęczak z pieczarkami i chili oraz buraczkami lub surówką z pora. Jest domowo(...)soli, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Udka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, przyprawiam dobrze z obu stron, nacieram dokładnie. Podgrzewam dużą patelnię, przesmażam na niej – zaczynając od skóry – kawałki mięsa. Smażę chwilę na rumiano z obu stron. Można dolać wcześniej na patelnię trochę oleju, można pominąć – z kaczki i tak wytopi się tłuszcz. Piekarnik rozgrzewam do temp

Zasmakuj Kuchni
Krokiety z mięsem 293

Dzisiaj będzie klasyk bardzo dobrze Wam znany, czyli krokiet z mięsem. Farsz to oczywiście sprawa indywidualna każdej domowej gospodyni i kapusta czy tez grzyby świetnie tutaj się nadają. Wiem, że ludzie często je robią z resztek mięsa np. pozostałego po rosole, ja nie jestem tego zwolenniczką i jak maja być nie za suche warto wybrać mięso przerośnięte tłuszczykiem(...)ziarnisty Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku. 1. Mięso gotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz przyprawiamy do smaku. Ciasto naleśnikowe

Apetyczna babeczka
Domowy pasztet 148

słoików 0,5 l: 1 kg  drobiowych wątróbek 0,7 kg  łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg  podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler  4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku(...)Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler  4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku

Gosia gotuje
Pieczony udziec z indyka 302

pieczenia Przygotowanie: Udziec z indyka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Do oleju dodajemy musztardę, ketchup, sól, pieprz, curry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, albo piórka.Obsypujemy nią mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia i zostawiamy na dobę w lodówce. (najlepiej żeby było przykryte(...)Mięso wraz z marynatą przekładamy w rękaw do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika - 180*C wkładamy mięso i pieczemy ok 1,5 godziny.  0,5 h przed końcem  rozcinamy rękaw, żeby mięso się zarumieniło

Kuchnia Pełna Pasji
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 179

Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy, na pieczywie i herbatnikach kończąc. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze, w tym niezbędne dla organizmu mikro- i makroelementy oraz zapobiega uwalnianiu aromatów. Pisałam już o tym na blogu(...)próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje i uniknąć marnotrawienia jedzenia. Stek wołowy sezonowany w workach próżniowych FoodSaver Przyrządzanie potraw metodą sous vide

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata